Privatizace OKD
Předvede Bakalu do sněmovny policie? "I to je možnost"

13.08.2018 09:38

Sněmovní vyšetřovací komise k prověření privatizace těžební firmy OKD v pondělí vyslechne hlavně bývalé úředníky ministerstva financí.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Jiří Klempera (1 hlas) 13.08.2018 10:07

    toho šmejda už ani nepouštět

  • Aleš Přibyl (1 hlas) 13.08.2018 14:39

    Mohl by ho tam dovést příjemce sponzorských darů Mirda Kalousek.

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Po obvinění ex-detektiva následuje v České spořitelně interní audit ......

6. 2018 - Bývalý elitní policista Jindřich Lát není obviněn poprvé. ... Ovlivněn měl tehdy být dozorující státní zástupce Karel K a l d a /// státní zástupce Karel Kalda, který se řadu let zabýval případem tunelování těžařské firmy OKD/// a dotyční měli zařídit ....

Generální inspekce bezpečnostních sborů před pár měsíci obvinila bývalého vysokého policejního důstojníka a manažera bezpečnosti České spořitelny Jindřicha Láta kvůli podezření z majetkové trestné činnosti a korupčnímu jednání. Kvůli případu se podle Ekonomického deníku na úseku bezpečnosti rozjíždí interní audit.

„Policejní orgán NCOZ zahájil dne 30. března 2017 trestní stíhání čtyř osob z Moravskoslezského kraje. Trestní stíhání všech obviněných je vedeno na svobodě, přičemž jednou z obviněných osob je i bývalý příslušník policie,

„K protiprávním jednáním mělo docházet od roku 2001 do roku 2013 a měla vždy souvislost s vyšetřováním hospodářské trestné činnosti,“

Kdo je Jindřich Lát
Jindřich Lát byl dlouholetým policistou, pracoval pro Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v Ostravě i Útvar odhalování korupce a finanční kriminality v Praze. V zimě roku 2013 se objevil na ministerstvu vnitra po boku ministra tehdejší Rusnokovy úřednické vlády Martina Peciny.

O Látovi se koncem roku 2013, kdy post ministra vnitra v úřednické vládě Jiřího Rusnoka zastával Pecina, mluvilo jako o možném kandidátovi na post šéfa protikorupční policie. Pecina v té době také čelil trestnímu oznámení, že Láta přivedl na ministerstvo v rozporu se zákonem. Ministr se ovšem hájil, že mu podplukovníka doporučil tehdejší policejní prezident Martin Červíček. Ten však naopak tvrdil, že o Látovi slyšel poprvé právě od Peciny.

Nejprve tehdejší šéf protikorupční policie Milan Komárek odmítl vyslyšet Pecinovo doporučení, aby Láta jmenoval jako jako svého náměstka. Pecina jakoukoli spojitost s Látem odmítal a jeho příchod do Prahy popsal takto. “Po svém nástupu na pozici ministra jsem se rozhodl konat a vytvořil jsem pracovní skupinu Progres, která se zabývá opatřeními ke zlepšení výběru daní a zajišťování výnosů z trestné činnosti. Stejně jako jsem požádal ministerstvo financí, aby do skupiny vyslalo své zástupce, požádal jsem Policejního prezidenta Martina Červíčka o přidělení specialisty ÚOKFK, který se danou problematikou dlouhodobě zabývá. Tímto odborníkem byl podplukovník Jindřich Lát, policista, kterého jsem předtím nikdy neviděl. Já jsem ho neznal, naopak mi byl doporučen Policejním prezidentem,” tvrdil Pecina.

Po nástupu nového ministra Milana Chovance (ČSSD) Lát přestoupil na Policejní prezídium na odbor vzdělávání a služební přípravy. Služební poměr ukončil v květnu roku 2016.

Později nastoupil jako manažer bezpečnosti do České spořitelny. Zde mimo jiné dohlížel na výběr nové bezpečnostní agentury, která by měla nahradit léta fungující firmu Securitas. Podle záměru vedení bamnkovního ústavu měla společnost Securitas postupně nahradit slovenská bezpečnostní agentura Bonul, jejíž majitel Norbert Bödör má blízko ke slovenskému premiérovi Robertu Ficovi. Bödörovo jméno často padá kvůli aféře zastřelného slovenského novináře Jána Kuciaka.

Látovu slibnou kariéru ve spořitelně narušilo výše popsané obvinění. Po jeho stažení se Lát ze “stand by” pozice bezpečnostního manažera v bance opět aktivoval do práce. Nové obvinění pravděpodobně pro Láta znamená definitivní konec ve spořitelně. Proti obvinění padnou opět stížnosti a je na státním zastupitelství, jak je vyhodnotí..............


0 hlasů

Miliardáři z OKD poprvé před soudem. Všichni mlčí

5.1.2009

Začal soud s Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou
Hradec Králové - Šest let po zahájení trestního stíhání stanuli před trestním senátem jedni z nejbohatších lidí v Česku.
Bývalí majitelé důlní společnosti OKD Viktor Koláček a Petr Otava a jejich bývalý společník Jan Przybyla jsou obžalování z tunelování OKD.
Obžalovaní muži to striktně odmítají. Na zahájení hlavního líčení u Krajského soudu v Hradci Králové přišli osobně. Odmítli však vypovídat a požádali, aby soud dále jednal v jejich nepřítomnosti.
Podle státního zástupce Karla Kaldy muži v letech 1999 až 2003 neoprávněně opatřovali na úkor OKD a Českomoravských dolů výhody své firmě Karbon Invest, se kterou těžební firmy později ovládli a pak prodali. "Opatřili sobě a jiným prospěch přes dvě miliardy korun," je přesvědčen Kalda.

Obžaloval je ze zneužívání informací v obchodním styku. Za tento trestný čin by mohli být odsouzeni na 5 až 12 roků vězení.

forrrr.......

25.6.2009

Soud osvobodil uhlobarony Otavu a Koláčka v kauze tunelování OKD

Kajský soud v Hradci Králové v případu údajného tunelování ostravské důlní společnosti OKD všechny tři obžalované zprostil viny. Před soudem stáli bývalí majitelé OKD Viktor Koláček a Petr Otava a někdejší místopředseda představenstva dolů Jan Przybyla.

Žádná škoda

Také údajně poškozené firmy po celou dobu procesu tvrdily, že jim žádná škoda nevznikla, smlouvy uzavřené mezi jednotlivými subjekty byly podle nich pro všechny přínosné.

Smlouvy, které soud posuzoval, byly uzavřeny v lednu 1999. Státní zástupce uvedl, že peníze z OKD obžalovaní získali i na úkor dalších akcionářů důlní firmy, kterou v té době spoluvlastnil i stát.

JUSTICNI MAFIE V CESKU ............

31. ŘÍJNA 2009


Státní zástupce v kauze OKD dostal zákaz se odvolat

Státní zástupce Karel Kalda, který se řadu let zabýval případem údajného tunelování těžařské firmy OKD, dostal od svého n a d ř í z e n é h o pokyn, aby se n e o d v o l a l proti osvobozujícímu rozsudku pro obžalované "uhlobarony".

Soud v Hradci Králové letos v červnu zprostil viny všechny tři obžalované: bývalé majitele dolů Viktora Koláčka a Petra Otavu a někdejšího místopředsedu představenstva dolů Jana Przybylu.

Státní zástupce Kalda z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci se chtěl proti osvobozujícímu rozsudku odvolat. Náměstek VSZ Martin Suchý mu ale v polovině září podle Týdne sdělil, že se zastupitelství odvolávat nebude. Takový pokyn nadřízený žalobce sice vydat smí, ale ve složitých hospodářských kauzách je zcela neobvyklý.
Suchý se brání nařčení, že by za tímto krokem stály zájmy Viktora Koláčka.


Podezřelé zásahy od počátku případu
Server uvádí, že kauzu doprovázejí zásahy od samého počátku. Například v roce 2004 rozhodl senát Nejvyššího soudu, že případ bude kvůli možné podjatosti řešit soud v Hradci Králové a nikoli v Ostravě. Soud v Hradci na jaře 2007 stíhání zastavil, protože prý nebyla naplněna skutková podstata žalovaných trestných činů. Proti tomu se však odvolalo VSZ v Olomouci a z jeho podnětu Vrchní soud v Praze loni v září usnesení hradeckého soudu částečně zrušil a nařídil věc opětovně projednat. Výsledkem je zprošťující rozsudek nad uhlobarony, které tentokrát nadřízený soud nemá možnost přezkoumat.




0 hlasů

OKD bylo ovládnuto ekonomicky a financne neuveritelným způsobem. Mezi nejvetsími kriminálními úniky majetku v 90. letech 20. století v ČR bude mít tato operace významnou kapitolu. Koláckova skupina získala OKD za peníze získané úverem z IPB, který nebyl nikdy splacen a také za peníze samotných OKD. .......

Kolácek a bývalý místopredseda predstavenstva OKD Jan Przybyla a predseda dozorcí rady tezební spolecnosti Petr Otava jsou obvineni jen ze zneuzívání informací v obchodním styku a ze zkreslování údajů o stavu hospodarení a jmení v souvislosti s navýsením základního kapitálu spolecnosti Karbon Invest. Od roku 1999 pripravili nevýhodnými smlouvami OKD a Ceskomoravské doly, které ovládali, prý jen o 1,6 miliardy korun.

Soudruzi zůstali nepotrestáni.

Soudruzi komunisti Petr Otava a Viktor Koláček odhadují kazdý svoje jmení roku 2005 na 5 miliard korun a jsou obvinováni z trestného cinu zneuzívání informací v obchodním styku a v prípade prokázání viny jim hrozí az 12 let vezení , coz je mnohdy víc nez za vrazdu a pritom v Cechách zcela obvyklá cesta cetných vykonavatelu privatizace.

8.6.2015 - Jeden z nejznámějších českých podnikatelů, Petr O t a v a , zemřel v neděli ve věku 65 let.

V minulém týdnu byl hospitalizován, poté co zkolaboval. Následně byl udržován v umělém spánku.
Miliardář byl cílovým vlastníkem například společnosti Metalimex či MTX CZ. Magazín Forbes ho loni zařadil na 13. místo v žebříčku nejbohatších Čechů.

Spor o to, jak výhodná, či nevýhodná tato privatizace byla, se táhne dodnes. Před soudem nyní pro změnu stojí dva manažeři státního Fondu národního majetku za to, že OKD tehdy Otavovi a spol. prodali příliš levně. Výsledek zatím není znám.

0 hlasů

Pak ještě připomněl příběh, jak se OKD dostalo do portfolia miliardáře Zdeňka Bakaly a také konexe na nejvyšších místech, které mu pomáhaly. Od prezidenta Havla, přes guvernéra ČNB Tošovského, ministra a předsedy lidovců Josefa Luxe, jemuž už v devadesátých letech dělal poradce, a samozřejmě Karla Schwarzenberga, jeho obchodního partnera z mnoha firem.

kauza z devadesátých let prezentovaná jako „největší krádež v dějinách“. Pár zbohatlíků v ní mělo okrást lidi o těžko uvěřitelných 59,4 miliardy korun. Jde o kauzu Agrobanky, v první polovině té dekády páté největší banky v zemi, která lákala klienty bombastickou reklamní kampaní. V roce 1996 ale nebyla schopna uspokojovat klienty a byla nad ní zřízena nucená správa.

Po dvou letech byla rozdělena, a její zdravou část koupila GE Money Bank. Následuje příběh, ve kterém létají desítky miliard, aktivně figuruje ČNB guvernéra Josefa Tošovského a nakonec jsou drobní akcionáři (převážně zemědělci, z jejichž vkladů Agrobanka v devadesátých letech vyrostla) přinuceni souhlasit s velmi nevýhodným vypořádáním.

V dalším příspěvku je pak rozebrána role guvernéra Tošovského, který se měl na Agrobance podepisovat už od roku 1996, kdy přes odpor některých ministrů prosadil uvalení nucené správy. Pak si odskočil z ČNB do vlády, když jej prezident Václav Havel, který Tošovského považoval za osobního přítele a nechával si od něj radit při správě svých financí, vybral jako předsedu úřednické vlády. V roce 1998 pak už znovu jako guvernér osobně schválil podporu GE Money Bank ve výši 19,7 miliardy.

V následujícím příspěvku se pak pozoruhodně propojí obě rozebírané kauzy, OKD a Agrobanka. Respektive se ukáže pozoruhodné propojení jejich hlavních protagonistů, Zdeňka Bakaly a Josefa Tošovského.

O personálním propojení GE Money Bank (od roku 2016 přejmenované na Moneta Money Bank) se Zdeňkem Bakalou. Bakala se měl už v devadesátých letech (byl tehdy společníkem ve finanční společnosti Patria Finance) scházet s guvernérem Tošovským a v burzovní komoře Burzy cenných papírů Praha byl tehdy členem společně s Pavlem Jandou, členem vedení Agrobanky. Janda s Tošovským měli v roce 1996 provést pětimiliardovou transakci, která byla pro Agrobanku nevýhodná, a právě na jejím základě se ČNB začala o banku zajímat, což vedlo k uvalení nucené správy na podzim onoho roku.

0 hlasů

OKD bylo ovládnuto ekonomicky a financne neuveritelným způsobem. Mezi nejvetsími kriminálními úniky majetku v 90. letech 20. století v ČR bude mít tato operace významnou kapitolu. Koláckova skupina získala OKD za peníze získané úverem z IPB, který nebyl nikdy splacen a také za peníze samotných OKD. Podstatou bylo získat za půjcené peníze od polostátní banky celý gigant OKD, jeho akcie poté prevést na Koláckovu firmu KARBON INVEST a úver nesplatit. ......

V celé kauze hraje dominantní roli nekolik jmen vysokých komunistů. Soudruh Viktor Koláček je bývalý clen krajského výboru KSČ, clovek bezohledný a vulgární. Je ho otec byl clenem ÚV KSČ a rediteloval jednomu z nejvetsích dolů v rámci OKD, dolu Barbora v Orlové. Druhým muzem figurujícím v kauze ukradené OKD jako hlavní mozek je soudruh Petr Otava , bývalý clen krajského výboru komunistické strany. Dalsí je soudruh Martin Ulčák , bývalý predseda ÚV SSM , jehoz spolecnost Atlanta Safe byla vyuzita k vyvádení miliardových provizí pres úcty IPB z OKD na Kypr do spolecnosti vedené bývalým vysokým důstojníkem StB - Stanislav Pros. Spolecnost Metalimex byla zalozená k prelévání desítky miliard za uhlí z OKD . Nekolik vysokých bolseviků vymyslelo plán, jak ukrást OKD. Podnik s obrovským majetkem kolem 32 miliard korun a s jeste vetsími zisky. ...........

++ Vláda Josefa Tošovského (02.01.1998 - 17.07.1998)
++ Vláda Miloše Zemana (22.07.1998 - 12.07.2002)
++ Vláda Vladimíra Špidly (15.07.2002 - 04.08.2004)
++ Vláda Stanislava Grosse (04.08.2004 - 25.04.2005)
++ Vláda Jiřího Paroubka (25.04.2005 - 04.09.2006)

0 hlasů

Už vidím, jak se Bakala dobrovolně přijede vydat do rukou naší policie, protože jinak ho ze Švýcarska nedostanou.

0 hlasů

Mohl by ho tam dovést příjemce sponzorských darů Mirda Kalousek.

1 hlas

toho šmejda už ani nepouštět

1 hlas




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov