Protest
Režisér Němec vrátil medaili. Odmítá Zemanův výběr oceněných

29.10.2014 16:20

Režisér Jan Němec vrátil medaili Za zásluhy II. stupně, kterou převzal v roce 2002 od tehdejšího prezidenta Václava Havla. Protestuje tak proti některým oceněným, které vybral prezident Miloš Zeman.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Karel Musil (19 hlasů) 29.10.2014 16:42

    Pan režisér to trochu popletl. Státníci dostali Řád bílého lva,...

  • Alois Ratzinger (13 hlasů) 29.10.2014 17:08

    Kdo je to Němec, že si osvojuje právo určovat, kdo medaili dostat smí...

  • Alois Ratzinger (12 hlasů) 29.10.2014 17:09

    Asi stejně tak, jako opilec z povolání Landovský a další, které...

  • Pavel Šimurda (11 hlasů) 29.10.2014 16:30

    ..tak to je problém režiséra Němce, nikoho jiného...

  • Jan Bulva (11 hlasů) 29.10.2014 17:44

    Při vší úctě pane režisére kdo spravedlivě rozhodne . který režisér...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Vždycky, když čtu o udělování metálů. vzpomenu si na geniální zkratku Vlasty Buriana ve filmu Anton Špelec, ostrostřelec. Pomíjivá hodnota metálů, čestných občanství, klíčů od Prahy a podobných piškuntálií by byla směšná, kdyby nebyla tak tragicky hloupá. A jako druhý plán, vždycky, když čtu o vracení těchto pochybných a pomíjivých ocenění, vzpomenu si na trapas s vracením titulů "Zasloužilý umělec" a "Národní umělec" hned po velkém třesku. Bohužel v tomto trapasu nejvíc zazářili herci, kterých jsem si nejen já, ale celý národ vážil; Národní umělkyně Jana Hlaváčová a manžel, Zasloužilý umělec Luděk Munzar. Trapas spočíval jednak v tom, že tyto tituly uděloval prezident republiky, a oni ho vrátili Ministerstvu kultury. To by nebylo tak trapné, nemusí chápat jemné diplomatické nuance, ale vrchol nevkusu bylo, že současně nevrátili finanční požitky, spojené s těmito hodnostmi. Chápu, že ocenit hasiče, který s nasazením života zachránil lidi z požářiště je správné, nechápu, proč oceňovat Jana Němce, který toho mimochodem nic moc smysluplného nenatočil, kromě přiblblého pajánu na Havla a stejně proč oceňovat Renče, který se téhož dopustil po předchozích "pomýleních" u Zemana. Zrovna tak je trapné zbavovat bývalé VIP celebrity čestných občanství, snad je lepší je neudělovat.

1 hlas

co chcete od nemce...

0 hlasů

Udělování medailí různým činovníkům od politiky až po kulturu bývá směšný až nesmyslný rituál. A vracení medialí je už úplně padlé na hlavu. Jediným cílem snad může být na sebe upozornit, když už mi tu medailičku tak jako tak dali a já ji přijal.

1 hlas

Pan režisér Němec se kamarádil se stalinistickými opěvovači a pohůnky typu Jiří Ruml, s chruščovovskými patolízaly typu Jiří Dienstbier. Čalfa v Lánech s Havlem mu divně nepřipadal. Když Havel tvrdě likvidoval činnost a tvorbu Karla Kryla po sametu, vzal si od Havla státní vyznamenání a Kryla se nikdy nezastal. Natočil ale "Srdce nad Hradem".

Je to senilní pravdoláskař.

5 hlasů

Pan režisér udělal dobře.Nesouhlasím s jeho hodnocení režiséra Sedláčka.Jeho film České století za to stojí.To Renč nenatočil nic kloudného, jedině snad Reqiuem pro panenku, to je na ocenění málo

0 hlasů

Tak začínám mít takovej pocit, že Zeman ty skopičiny vyvádí proto, aby si ta pravdoláskařská banda vzteky nadělala do trenek. Tak Milošu, brzdi, pravdoláskaři, kteří se svíjej v tanci svatýho Víta jsou sice fakt prča a těm vyžírkům to přeju, ale mysli na vážnost státního majestátu!

3 hlasy

Je to teatrálnost. Režisér Němec si napřed pozve novináře a pak vrací medaily. Tedy vrací a nevrací. Sice tvrdí, že si váží oceněných, ale vadí mu, že byli oceněni.
Prostě, milí pravdoláskaři, Zeman je zvolený na pět let a vy se třeba poserte. A jestli bude kandidovat znovu, bude opět zvolený.

6 hlasů

Hlavně si ten mamlas Němec nějak neuvědomuje, že bez ohledu na to, kdo bude příštím prezidentem, tak ti kdo vyznamenání dostali, ho budou mít dál. Je ovšem pikantní, že to, že on to dostal od bratránka Havla a za to natočil svůj patolízalský film srdce na hradě (lidově "bordelák") mu nikterak nevadí.

0 hlasů

Oceněn byli mj. i kámoš z Letenské pláně Václav Malý - světící biskup pražský a mluvčí Charty 77, Jaroslav Mezník – historik a signatář Charty 77, Václav Benda – filozof. Po podpisu Charty 77 pracoval jako topič. Dana Němcová - signatářka a mluvčí Charty 77, od roku 1996 předsedkyně Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, komunista Jiří Pelikán – bývalý ředitel České televize, Petr Uhl - signatář Charty 77. Byli oceněni též Karel Schwarzenberg, Jacques Rupnik, Luboš Dobrovský, Jan Tříska, Pavel Landovský, Věra Čáslavská či Šimon Pánek. Na důkaz "vyrovnání se s minulostí" vyznamenal Havel na popud svého přítele a komunisty Mariána Čalfy medailí Za zásluhy o ČR i dlouholeté členy KSČ - Libuši Šilhánovou, Jiřího Rumla a bývalého ředitele Ústavu dějin socialismu a pedagoga z Vysoké školy politické Miloše Hájka. http://hlavuhore.wordpress.com/2009/12/21/opilec-vaclav-havel-jiri-wolf/

Havel dbal velmi poctivě o své kamarády nejen při rozdávání státních metálů. Zvláště, když posílal na místa velvyslanců své další vyznamenané kamarády - Klímovou, Palouše, Pospíchala, Vondru, Žantovského či Grůšu. A jak se rozdávaly velvyslanecké trafiky; Koukalem počínaje, přes Khünla a Gandalovičem konče? Zapomněl, jaký se odehrál handl, když chtěl tehdy premiér Zeman udělat v roce 2001 z ministra průmyslu a obchodu Grégra místopředsedu vlády a ČSSD z politického analytika Formánka velvyslance v USA? Že Havel byl proti? ”Pokud nebudete dělat problémy s Paloušem, nebudu dělat problémy s Grégrem”, přeloženo z hradní mluvy - pokud nebude Palouš velvyslancem v USA, nebude Grégr místopředsedou vlády… A měsíc poté odletěl Palouš do USA a Grégr se stal místopředsedou Zemanovy vlády. A začátkem týdne dostal od Zemana, tentokrát už v roli prezidenta, státní medaili…

7 hlasů

Komoušský burani se zase dneska předvedli...

2 hlasy

Prokristapána kdo to vlastně je??

7 hlasů

Ja jen cekam, kdy se Zeman vyznamena sam sebe a aby to nevypadalo blbe, jeste svateho Vaclava :))))))

1 hlas

Nemel te Nemec neco s Kubisovou?

0 hlasů

Tak Americanum vybouchl jejich "kosmickej korab" hned po startu..Rusove ve stejny den odstartovali bez problemu takze kosmonauti na ISS nezemrou hlady.. Kdo umi, umi. Kdo neumi cumi jak mu pekne boucha jeho "moderni, kapitalisticka" technika..Jeste ze ty kapitalisty mame..

3 hlasy

To je fakt parodie, Havel bratranec Němce dá ocenění Němcovi, ten o něm zároveň v té samé době natáčí oslavný dokument Srdce nad hradem a Němec dnes vrací to samé ocenění

4 hlasy

Autora oslavného dokumentu o Havlovi a bratrance Havla přece bylo tehdy "nutné" ocenit řádem! Je správné, že takové "ocenění" Němec v záchvatu sebekritiky odevzdal. Ale neměl by být sám. Těch oceněných Havlových kamarádíčků a podržtašků byla docela slušná rota, ne-li divize.

4 hlasy

No vidíte. O jakémsi režiséru Němcovi jste dosud nevěděli nic. A teďkonc konečně o něm víte alespoň to, že je to skopec.

7 hlasů

v článku chybí dost zásadní informace, že tenhle havlův podržtaška dostal vyznamenání za to, že havlovi natočil dokumentární film srdce nad hradem
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10175095330-srdce-nad-hradem/20838254175/

5 hlasů

Tradici vyznamenávat kamarády založil Havel. Zeman je zatím lepší. Na rozdíl od Havla a Klause zatím nějakého kamaráda neomilostnil......

6 hlasů

Tak kolik je tech vepru v Cesku ? Jeden a nebo 9 milionu ? Pisou o tom na Parlamentnich listech. Listu vsech vepru.

2 hlasy

Lustigu, užitečných vepřů je opravdu asi 9 miliónů. Kanců, neužitečných divočáků jako ty je naštěstí jen pár. Buď na to hrdej!

7 hlasů

havloidi vresti a vede je klerofasisticka klika pamprberk,kalbousek

5 hlasů

jinak ten rejza nic moc ,takovej prumer nic super z meho hlediska nenatocil.

0 hlasů

Dyť seš taky jouda, tak se nediv...!

0 hlasů

Lucie Bílá je názorný příklad co jsou komedianti zač.Za války sedí nacistům na klíně,za bolševika promlouvají na sjezdech se svou zdravicí,po revoluci velcí demokraté a trpíci.Bílá nejdříve velká Klauzovka a hop a je s ní Zemanovka.Jsou to prodejné k...y,jsou svědomím národa.Hovno.

5 hlasů

No ať ji vrátí a odstěhuje se z ČR. Je to především pocta pro něho a ne pocta pro Republiku, že dostal řád.

5 hlasů

Ke kazdemu metalu byva obycejne i financni obulus.. Vratil pan Nemec i to nebo jen ten kousek plechu?

6 hlasů

pane Němec a kdo byl váš bratranec?

4 hlasy

Dostal jí od Havla a teď jí vrací Zemanovi ? To je něco jako půjčit si u Providentu a pak to chtít vracet Spořitelně.

7 hlasů

Tato ocenění by měla být věnována posmrtně s odstupem řady let a to především umělcům. Lucie Bílá?!? Kurva to je prdel, ne?! Za hranicema ji nikdo nezná, republice je na hovno, tak jaký řády? To spíše řád Vondráčkový, tu znají Němci, poláci, rakušáci, jihoameričané!

1 hlas

myslíš Lucku?

0 hlasů

No tu určitě ne! Helenka!

0 hlasů

Tu znají pouze v NDR.

2 hlasy

Pan režisér se bude divit až mu přijde faktura za uskladnění

1 hlas

Problém je v tom, že už není koho vyznamenat, protože každej už je pro někoho špatnej a ti kteří by je přesahovali alespoň o půl hlavy už jsou někde pryč z tohohle komunisty řízeného eurohujerského kocourkova, kde být je čechem, který se o sebe postará, po nikom nic nechce a chce žít podle selského rozumu není politicky korektní, ba je to přímo zločin proti pravdděalásce.

3 hlasy

Já bych věděl

1 - Kalousek
2 - Nagyová
3 - Rittig
4 - Janoušek
a spoustu dalších

0 hlasů

No co, Havel oceňoval kamarádíčky a teď to dělá Zeman. Tvorba Němce a Renče je tak na stejno, stojí za hovno. Vlastně ji neměl dostat, je dobře že ji vrátil.

8 hlasů

A sakra... Ten Eliáš je ale znalec...
To mám rád, když nějaký hovno u cesty kecá do umění...

3 hlasy

Tak do toho hovno nekecej.

7 hlasů

No co, Havel oceňoval kamarádíčky a teď to dělá Zeman. Tvorba Němce a Renče je tak na stejno, stojí za hovno. Vlastně ji neměl dostat, je dobře že ji vrátil.

2 hlasy

To je teda vostuda. Když státní vyznameníní mohou dostat komedianti jako Renč a Sedláček, tak potom je to vyznamenání bezcenné. Ostuda !!!

1 hlas

Budte radi, ze to vecne ozrale prase se dokolebalo na/z Hradu, aniz by se poblilo.

6 hlasů

Při vší úctě pane režisére kdo spravedlivě rozhodne . který režisér přispěli k československé státnosti , jste si jist, že Vy jste k československé státnosti opravdu přispěl když Vás vyznamenal prezident Havel. Za vším je to, že určitá část se dodnes nesmířila s prohrou pankáče KS a vše ostatní jsou trapné tanečky.

11 hlasů

Tak tohle gesto se dá brát jako největší "trhák", který v životě zplodil.

8 hlasů

Je to teatrální gesto dnes už zapomenutého pána. Také si myslí, že jeho hovno smrdí míň, než těch ostatních.

8 hlasů

Pane Tolstoj,oni jsou duševní mrzák!

5 hlasů

Mylej se, Řezáči. Jsem pyšný a hrdý na našeho pana prezidenta. Co činí, je k prospěchu lidí v této zemi.
Pražští kavárníci jej nesnášejí a mohou se podělat, když jej vidí.

7 hlasů

Tak pyšný...
No právě... A proto jsi ten duševní mrzák... A nejen proto...

4 hlasy

Měl odmítnout medaili už v roce 2002 i on je také "pouhý" filmař. Tací lidé pokud takto reagují nemají dostat jakékoliv ocenění vůbec a to od nikoho.

9 hlasů

Kdo je to Němec, že si osvojuje právo určovat, kdo medaili dostat smí a kdo ne. Tak nesouhlasím s tím, že ji dostal Renč a někteří jiní, ale Němec je asi blázen. Ostatně za těch pár neznámých děl, které režíroval si medaili také nezaslouží. Takže je to jeh hloupé gesto starého dědka.

13 hlasů

Těm komediantům ten Zeman leží v žaludku. O důvod více, proč ho volit v dalším prez identském období - teda, pokud bude naživu a pokud bude ze zdravotních důvodů schopen tuto funkci vykonávat.

8 hlasů

Blbec zůstane blbcem i kdyby se na hlavu stavěl.

0 hlasů

Proč najednou tolik sebekritiky...?

1 hlas

Takový soudruh Renč a soudružka Zaňáková si medaili od soudruha Zemana právem zaslouží.

1 hlas

Když natáčel Renč protiparoubkovské klipy, to jsi ho jistě plácal po rameni.

0 hlasů

No Leve, proč soudruh Zeman vyznamenal právě tohohle extrémně pravičáckého osla, to mi osvětli.

3 hlasy

Soudruhu Harašíme, Lev, to je jméno a to se skloňuje, víš?

1 hlas

Soudruhu Macháčku, tato přezdívka velkého ruského autora, se k tomuto přispěvateli nehodí, daleko více je pro něj symptomatické označení jej jako leváka.

3 hlasy

No. Patrně proto, že to někdo navrhl a pan prezident Miloš Zemanschválil.

0 hlasů

Leváku, zcela jistě předvolební klipy nechaly soudruha Zemana zcela klidným a ocenil jiné hodnoty pana Renče, například jeho vztah k vlastním dětem, vůči kterým ze sebe dělá nemajetného žebráka nebo jeho hysterické pravičáctví.

1 hlas

To, že jste kokot vám řekla soudružka učitelka nebo paní učitelka!

0 hlasů

Asi stejně tak, jako opilec z povolání Landovský a další, které vyznamenával chrchla.

12 hlasů

Pan režisér to trochu popletl. Státníci dostali Řád bílého lva, umělci medaili, tak jako kdysi on. Osobuje si právo, sám vybírat, kdo by měl medaili dostat, jakoby byl prezident. Je tedy podivné, že mu to trvalo 12 let

19 hlasů

A taky si plete význam slov VRÁTIT a PŮJČIT.

2 hlasy

Ozrale prezidentske prase a Fufrer odmenoval sve soukmenovce a anal-lyzaly.

10 hlasů

Které "ožralé" prezidentské prase zrovna teď myslíte?Ze třech prezidentů je po pětadvaceti letech dost na výběr.

6 hlasů

Žádný z našich prezidentů není a nebyl dobrý. Ovšem bezkonkurenční byl Havel. Ten podvedl celou naši společnost a navíc neuměl chlastat, takže z návštěvy v Německu ho museli vynést z letadla. Kdo se z návštěvy ruské ambasády vrátí po vlastních nohou je sakra pašák.

10 hlasů

...nedivil bych se, kdyby odmítl od Zemana převzít metál,....ale jemu medaili předal Havel - a to je tedy o něčem jiném! Myslím, že je to poněkud nedomyšlený čin!

2 hlasy

To je přece gesto pro pražskou kavárnu příživníků! Ti to ocenili.

4 hlasy

..tak to je problém režiséra Němce, nikoho jiného...

11 hlasů

Šimurdo, ty seš jenom omezený německý inženýr. Pokud nevidíš jaké společenské problémy vznikly v uplynulých 25let, tak si nejenom slepý, ale také blbý.

0 hlasů

..proto já věřím v Pána Boha podle reglementu římsko-katolické církve, abych viděl problémy vzniklé v každých 25 letech reálně...

1 hlas

..a jak říká náš velebný pán "bral věci tak, jak jsou"...

1 hlas

Ty máš nějaký společenský problém...?

2 hlasy




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov