Překvapivě
Sněmovna odložila hlasování o důvěře. Na návrh ODS

10.01.2018 06:30 Aktualizováno 10.01. 21:07

On-line

  • 07:30

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže, která přilibíží průběh schůzce poslanců, při které vláda premiéra Babiše (ANO) žádá Poslaneckou sněmovnu  Parlamentu ČR o vyslovení důvěry.

  • 07:40

    Vláda musí před poslance předstoupit se žádostí o vyslovení důvěry do 30 dnů od svého jmenování. Prezident ji jmenoval 13. prosince.

  • 07:41

    Zákon nařizuje, že pro získání důvěry musí vláda získat nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců, nikoli většinu ze všech poslanců. Pokud kabinet důvěru nezíská, podá demisi a prezident jej pověří vládnutím do jmenování nové vlády. Zeman už avizoval, že by ji opět sestavoval Babiš.

  • 07:42
    Miloš Zeman.

    Vládu přijde do sněmovny podpořit prezident Miloš Zeman. Je ale takřka jisté, že nový kabinet důvěru poslanců nezíská. 

  • 07:44
    KSČM

    Vláda má zajištěny hlasy jen v klubu ANO, který má 78 ze 200 poslanců. Proti vládě budou jednomyslně hlasovat i komunisté, kteří zvažovali její toleranci.

  • 07:45

    Z některých poslaneckých klubů zazněly hlasy, že sněmovní debata o důvěře vládě by se měla odložit. Část poslanců chce, aby ještě před ní mandátový a imunitní výbor doporučil plénu, zda má Babiše a prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka vydat k stíhání v kauze dotace pro Čapí hnízdo, nebo ne.

  • 08:45
    KDU-ČSL

    KDU-ČSL na dnešním jednání sněmovny nedá důvěru menšinové jednobarevné vládě hnutí ANO. Lidovci považují za nesprávné, že se premiér Andrej Babiš (ANO) nepokusil o sestavené většinového kabinetu. Důvěru vládě lidovci nechtějí spojovat s kauzou financování farmy Čapí hnízdo, kvůli níž žádá policie o vydání Babiše ke stíhání. Nechtějí proto přerušovat dnešní schůzi sněmovny ani zařazovat na dnešní program hlasování o vydání Babiše ještě před rozhodnutím mandátového a imunitního výboru.

  • 08:46
    KDU-ČSL

    Podle lidovců je několik možností pro vznik většinové vlády, ale ANO o nich vůbec nejednalo. "Premiér nejednal o koaliční vládě, protože ji nechce," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Já si neumím moc představit, že by (rakouský kancléř) Sebastian Kurz nebo (německá kancléřka) Angela Merkelová řekla, mě už to nebaví v koalici, já chci vládnout sama, a tak mi dejte důvěru. To je spíš taková orientální mentalita," řekl s poukazem na povolební vyjednávání v sousedních zemích.

  • 08:46
    KDU-ČSL

    Vytvoření menšinové vlády, která nemá zajištěnou důvěru, označil šéflidovec Pavel Bělobrádek za manažerské selhání Babiše a prezidenta Miloše Zemana, který záměr předsedy ANO podpořil. Podle Bělobrádka je pro politickou a ekonomickou stabilitu Česka třeba, aby mělo většinovou vládu, bez ohledu na to, zda v ní KDU-ČSL bude.

  • 08:47
    Starostové

    Starostové a nezávislí chtějí přerušit schůzi, na které se má hlasovat o důvěře pro vládu Andreje Babiše (ANO). Místo toho by se podle nich mělo hlasovat o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli případu Čapího hnízda. Řekl to předseda poslanců hnutí Jan Farský. STAN důvěru vládě nevysloví. Farský označil Babiše za zcela nedůvěryhodného politika, podle poslankyně Věry Kovářové jeho vláda důvěru ztratila dřív, než o ni požádal.

  • 08:47
    Starostové

    Farský (STAN): S žádostí o důvěru před poslance předstupuje (Babiš) zcela nedůvěryhodný politik, který je veden ve svazcích někdejší československé tajné policie StB, vyšetřován z podvodu a evropské orgány ho označily za podezřelého ze dvou trestných činů. Proto pro tuto vládu hlasovat nebudeme.

  • 08:48
    Starostové

    Odložení hlasování o důvěře by mohlo podle Farského "ušetřit" jeden promrhaný pokus o sestavení kabinetu v situaci, kdy prezident Miloš Zeman slibuje opětovné pověření Babiše a premiér současně avizuje, že i při druhém pokusu bude usilovat o menšinovou vládu. "V této situaci je lepší počkat na nově zvoleného prezidenta," uvedl. První kolo prezidentských voleb se koná tento týden.

  • 08:49
    Starostové

    Starostové chtějí zařadit bod, ve kterém by se hlasovalo o vydání Babiše a Faltýnka, protože projednávání jejich případu v mandátovém a imunitním výboru se neúměrně natahuje. "Minulá Sněmovna rozhodla za 27 dní od doručení žádosti (o vydání), dnes je to 50. den," řekl. Oproti minulému volebnímu období, kdy sněmovna dvojici představitelů ANO ke stíhání vydala, se podle Farského přitom nic nezměnilo, argumentaci české policie naopak jen podpořila zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Podle Farského podpoří postup mimo jiné Piráti.

  • 08:49
    Česká pirátská strana

    Piráti chtějí před dnešní hlasování o důvěře vládě zařadit na jednání sněmovny hlasování o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Podle nich je zásadní vědět, zda chce důvěru získat trestně stíhaný premiér. Jednobarevný menšinový kabinet ANO Piráti určitě nepodpoří, výhrady mají mimo jiné k obsahu programového prohlášení.

  • 08:50
    Česká pirátská strana

    "Vzhledem k tomu, že už přes měsíc (mandátový a imunitní) výbor doslova obstruuje finální rozhodnutí a žádost o důvěru vládě, kterou chce dnes premiér Babiš předložit, je naprosto zásadní, tak bychom měli vědět, zda o důvěru vlády žádá premiér, který je trestně stíhán či nikoli," zdůvodnil předseda Pirátů Ivan Bartoš požadavek, aby sněmovna dnes hlasovala o vydání Babiše i bez stanoviska mandátového a imunitního výboru.

  • 08:50
    Česká pirátská strana

    Piráti jsou podle Bartoše připraveni hlasovat i pro přerušení schůze, pokud by přišel racionální návrh na to, aby sněmovna s hlasováním o důvěře počkala až na konečné rozhodnutí mandátového a imunitního výboru o vydání Babiše.

  • 08:51
    Česká pirátská strana

    Podle Bartoše se na vyslovení nedůvěry Babišově vládě shoduje i většina Pirátů, ve vnitrostranické anketě podporuje postup poslaneckého klubu 96 procent všech Pirátů.

  • 09:13
    ČSSD

    Sociální demokracie dnes vládu Andreje Babiše (ANO) nepodpoří, její programové prohlášení považuje za soubor slibů, které nebude kabinet chtít plnit. Řekl to úřadující šéf strany Milan Chovanec. ČSSD je podle něj připravena při případném druhém pokusu k věcnému jednání o vládě, které však nesmí probíhat formou diktátu. "Vzniklá vláda by měla být mimo jiné proevropská a bez obviněných politiků," uvedl Chovanec.

  • 09:14
    ČSSD

    Mezi základní výhrady ČSSD ke kabinetu podle Chovance patří fakt, že menšinová vláda ANO je pravicová. "Žádná vážná jednání o vládě se nevedla, byl to v podstatě diktát ANO a Andreje Babiše, jak vládu sestavit personálně i po stránce programového prohlášení," uvedl Chovanec. Program kabinetu navíc podle něj vznikal podobně, jako když pejsek a kočička v pohádce Josefa Čapka vařili dort. "Všichni mají slíbeno vše a nikdo nedostane nic," uvedl.

  • 09:16

    V programu vlády chybí sociálním demokratům podpora rodin s dětmi. Kritizoval také jízdné ve vlacích zdarma pro seniory a studenty, které se objevilo až v závěrečné verzi prohlášení. Krok měl podle něj odvést pozornost od toho, že ve stejné době byly v médiích zveřejněny závěry Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která se týká Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka.



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Kontroverzní tvrzení
Média vyzvala Babiše k omluvě za výroky při interpelacích

Zástupci některých médií v pátek vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO) k omluvě za výroky při čtvrtečních sněmovních interpelacích. Babiš v jedné z odpovědí... více

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Diplomacie
Důležitým tématem pro Unii a USA je zlepšení obchodních vztahů

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za důležité zlepšit obchodní vztahy mezi Spojenými státy a Evropskou unií, vidí také velký prostor ve vědecké spolupráci.... více

Ilustrační foto.

Webový formulář
Do pátku by mělo začít sebereportování nakažených

Do pátku by mohlo začít sebereportování nakažených covidem-19. V pilotním testování formulář na pomoc hygienikům vyplnilo už téměř 300 lidí. Na twitteru to... více

Andrej Babiš.

Rozšíření eRoušky
Babiš vyzval operátory ke zlevnění chytrých telefonů pro seniory

Premiér Andrej Babiš (ANO) apeloval na mobilní operátory, aby zlevnili chytré mobilní telefony pro seniory. Podle Babiše by to pomohlo k většímu rozšíření... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov