Vládní krize
Sobotka vyzývá ke kompromisu. Demisi předá zřejmě později

03.05.2017 22:08 Aktualizováno 03.05. 23:10

On-line

  • 07:27

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže mapující dění ve vládní krizi, kterou "zažehl" premiér Sobotka ohlášenou demisí své vlády.

  • 07:30

    Sobotkův úterní krok komentují česká média. Podle některých premiér svým rozhodnutím podat kvůli pochybnostem o podnikání ministra financí Andreje Babiše (ANO) demisi celé vlády rozehrál překvapivou a riskantní hru. Výsledek jeho radikálního tahu je ale krajně nejistý, míní komentáře českých listů. Zatímco někteří autoři chválí premiéra za odvážný krok, kterým překročil svůj stín, jiní mu vyčítají, že za rukojmí vládní přestřelky vzal celou zemi a veřejnost jeho krok stejně nepochopí ani neocení ve volbách. Komentátoři se shodli v tom, že nyní má velký manévrovací prostor Miloš Zeman, který této situace podle nich bezpochyby využije pro upevnění své pozice před prezidentskými volbami - více zde.

  • 07:36
    Andrej Babiš

    Jeden z aktérů vládní krize minstr financí Andrej Babiš (ANO) míří na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem. Na odpolední schůzce na proberou úmysl premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat do konce týdne demisi kabinetu. 

  • 07:38

    Vládní krizi budou vládní politici řešit i ráno před jednáním vlády.

  • 07:38
    ANO.

    ANO by za ideální řešení současné politické situace považovalo, kdyby vládu opustil jen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který podle hnutí kazí dobrou práci ostatních ministrů. Vedení ANO se na nočním jednání v Průhonicích shodlo na tom, že samo z koaličního kabinetu odcházet nehodlá. Přeje si také, aby předseda hnutí Andrej Babiš, jehož spory se Sobotkou vyústily v rozhodnutí premiéra podat tento týden demisi celé vlády, dál pokračoval ve funkci ministra financí.

  • 07:39
    ANO.

    Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že nejlepší by bylo, kdyby kabinet opustil jen Sobotka, který prý škodí zemi a kazí činnost ostatních ministrů.

  • 07:43

    V některých celostátních médiích - například v Lidových novinách, Mladé frontě Dnes či v Blesku - vyšel inzerát hnutí ANO.

  • 08:16
    ČSSD

    Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák nepovažuje za vhodné řešit současnou vládní krizi předčasnými volbami. Řekl to při příchodu na jednání grémia ČSSD, které se zabývá politickou situací po rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi vlády. Sklenák řekl, že toto rozhodnutí bylo legitimní. Pokračování vlády s Andrejem Babišem (ANO) jako ministrem financí podle něj bylo neudržitelné.

    "Já si myslím, že by bylo dobré, kdyby ty volby byly až v řádném termínu. Protože i z pohledu sněmovny tady jsou ještě věci, které můžeme stihnout projednat. A samozřejmě, pokud by se toto volební období zkrátilo, tak některé zákony bychom už nestihli," řekl Sklenák. Upozornil také na to, že kdyby se politici rozhodli pro uspořádání předčasných voleb, bylo by kvůli zákonným termínům třeba už na květnové schůzi začít řešit rozpuštění sněmovny, pro které by muselo hlasovat 120 poslanců.

  • 08:17
    ČSSD

    Šéf poslaneckého klubu ČSSD Sklenák zároveň vyjádřil pochybnosti o tom, že by vláda, v níž by bylo ANO, mohla dobře fungovat. "Jak jsem vnímal vyjádření kolegů z ANO včera (v úterý), tak čím dál víc pochybuji o tom, že v této situaci je možno nějak konstruktivně jednat," řekl. Vzhledem k tomu, že vláda už žádné legislativní kroky nepřipravuje, ale podle něj složení kabinetu není zásadní otázka. "Teď je to hlavní do voleb na Poslanecké sněmovně, ta se nezmění. Z tohoto pohledu není úplně to nejdůležitější, jaké bude složení vlády. Ale má to souvislosti, abychom vůbec byli schopni tvořit nějaké většiny v Poslanecké sněmovně," řekl.

  • 08:29
    KDU-ČSL

    Lidovci jsou připraveni dokončit mandát vlády v demisi i jednat o jiných variantách. Řešení situace ale bude záležet na prezidentovi Miloši Zemanovi, řekl vcepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Předčasné volby by nepovažoval za nejlepší řešení situace poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že podá demisi vlády.

    "Důležité je, jak rozhodne prezident republiky. Je to v jeho rukou. Pro nás je důležité, že jsme připraveni nějak dokončit náš mandát, třeba i v demisi, a jsme připraveni jednat i o jakýchkoli jiných variantách," řekl Bělobrádek. Lidovci podle něj budou respektovat jakékoli Zemanovo rozhodnutí.

  • 08:52
    KDU-ČSL

    Předseda lidovců Bělobrádek odmítl výklad, že by ohlášená demise mohla znamenat pouze konec Sobotky ve funkci, podle něj to znamená pád celé vlády. "Ten princip je vždycky takhle ctěn, protože je důležitá i nějaká praxe, nějaká tradice. A ta říká, že skončí-li předseda vlády, padá celá vláda," řekl. Pro usnesení celé vlády o demisi by ale dnes nehlasoval, protože takovou věc by musel nejprve schválit celostátní výbor KDU-ČSL.

  • 08:58
    KDU-ČSL

    Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) označil rozhodnutí Sobotky za chybu. Země by podle něj neměla být paralyzována tím, že se politici neumějí dohodnout. Variant řešení je podle něj několik, která se nakonec ukáže správná, bude na dohodě.

  • 09:12
    ANO.

    Ministři hnutí ANO demisi vlády nechtějí a sami z kabinetu odcházet nehodlají. Před  jednáním vlády to řekli ministři spravedlnosti a životního prostředí Robert Pelikán a Richard Brabec. Odmítli také možný odchod ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), jehož problémy s vyjasněním majetkových poměrů označil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za důvod pro podání demise vlády. Babiš by rezignací podle nich uznal vinu. Podle Brabce mu to ostatní členové ANO rozmluvili.

  • 09:12
    ANO.

    Ministr životního prostředí Brabec (ANO) označil Sobotkovo rozhodnutí podat demisi za "náhlé hnutí mysli". Kritizoval skutečnost, že se ANO o plánu předsedy vlády dozvědělo z médií, a ne předem. Zdůraznil také, že Sobotka demisi zatím formálně prezidentovi Miloši Zemanovi nepodal. "My dnes chceme jasně říct na vládě panu premiérovi, že my nejsme pro demisi jako koaliční hnutí, že nám to připadá zbytečné a že my jako ministři ANO demisi podávat nebudeme," řekl.

  • 09:13
    ANO.

    Ministr spravedlnsoti Pelikán (za ANO) řekl, že vznik nové vlády by mohl znamenat příchod nového premiéra a setrvání současných ministrů. "My máme rozdělanou nějakou práci a my bychom ji docela rádi dodělali. To si myslím, že je normální," řekl. Stejně jako lidovci, kteří přišli do Strakovy akademie chvíli před nimi, zdůraznili, že vláda má před sebou ještě řadu důležitých rozhodnutí. 

  • 09:14
    ČSSD

    Ministři za sociální demokracii mezi novináře před jednáním vlády nepřišli. Část z nich se účastnila ranního zasedání užšího vedení strany na Úřadu vlády. Další přijeli na pravidelné jednání kabinetu zadním vchodem.

  • 09:17
    ČSSD

    Ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec se podle informací ČTK sejde ve středu odpoledne v 16.30 na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. O schůzku požádal Chovanec a uskuteční se s vědomím premiéra Bohuslava Sobotky i politického grémia ČSSD. Před Chovancem se s prezidentem sejde i předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, budou spolu mluvit o dalším osudu vlády.

    Místopředseda sociální demokracie Chovanec patří v ČSSD mezi příznivce prezidenta Zemana, zatímco vztahy Zemana a Sobotky jsou komplikované. Zatím není zřejmé, kdy se premiér Sobotka s prezidentem Zemanem sejde, aby mu předal demisi vlády. Informace dosud nebyla zveřejněna.

  • 09:43
    KDU-ČSL

    Šéflidovec Bělobrádek řekl, že se ve čtvrtek setká na Hradě se Zemanem. "Tento týden bych se měl s panem prezidentem sejít, ale objednán jsem už delší dobu, takže je to podobné jako kolegové, že to nesouviselo s tím, co se stane. Já jsem to aspoň nepředpokládal," poukázal na skutečnost, že před Sobotkovým ohlášením demise se dohodl na dnešní schůzce na Hradě i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

  • 09:51

    Nejčtenější německý deník Bild označil českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) na své titulní straně za poraženého dne. Počínání Sobotky, který v úterý oznámil demisi vlády, má za taktizování. "Český ministerský předseda Bohuslav Sobotka (45) oznámil šest měsíců před volbami odstoupení vlády. Důvod: temné obchody jeho ministra financí Andreje Babiše," uvádí Bild v krátké poznámce, kterou doprovodil fotkou českého premiéra. "Jeho (Babišova) liberální strana vede v průzkumech veřejného mínění před Sobotkovými sociálními demokraty. Šachový tah oslabuje Babiše. Bild míní: taktizování namísto vládnutí?," píše nejčtenější německý list.

  • 10:29

    Úterní dění kolem demise vlády přilákalo na zpravodajský kanál ČT24 téměř dva miliony diváků. Program dosáhl podílu na sledovanosti 8,45 procenta, což je nejvíce od začátku roku 2014. 

    Speciální zpravodajství sledovalo dvakrát více diváků než vánoční projev prezidenta Miloše Zemana. Úterní speciál překonal ve sledovanosti i dřívější speciál o brexitu. Dosavadní rekordní sledovanost měla ČT24 při povodních v roce 2013, kdy přilákala přes čtyři miliony diváků a získala na sledovanosti více než pětinový podíl.

Foto: ČTK/Deml Ondřej

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček.

Politika
Odchod ČSSD z vlády není na pořadu dne, řekl Hamáček

V situaci, kdy je nutné každý den řešit koronavirovou krizi, není namístě se zabývat výzvami k odchodu z vlády. Není to na pořadu dne, řekl vicepremiér a šéf... více

Ilustrační foto.

Zdanění příjmů
ČSSD nechce podpořit zrušení superhrubé mzdy jen na dva roky

ČSSD nepodpoří zákon, který by zrušil superhrubou mzdu a za dva roky ji znovu zavedl. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to v neděli řekl předseda... více

Poslankyně Parlamentu České republiky Miroslava Němcová (ODS).

Exkluzivně
Miroslava Němcová k odchodu ministra zdravotnictví

Když Adam Vojtěch na tiskové konferenci oznamoval, že odchází z funkce ministra, byl viditelně otřesený. Nevypadalo to na jeho vlastní rozhodnutí. Tomu, že byl... více

Ilustrační foto.

Hromadná doprava
Zdražení jízdného by byl krok zpět. Sociální demokraté sbírají podpisy na petici

Sociální demokraté v Praze v úterý začali sbírat podpisy pod petici proti zdražování a omezování pražské MHD. Do konce září plánují sbírat podpisy na stáncích... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov