Katastrofa pro církev
Tlustý: Restituce jsou riziko. Majetek bude chtít vrátit každý

22.08.2012 06:15 Rozhovor

Exministr financí Vlastimil Tlustý, který proti rozsáhlému navracení majetku církvím brojil již před několika lety, ostře vystupuje i proti současnému návrhu vlády. Podle něj může dojít k prolomení restitučních principů a postup katolické církve přirovnává k chybě, jakou bylo upálení mistra Jana Husa.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Pavel Šmatlák (114 hlasů) 22.08.2012 09:47

    Lustig ty jsi úplný demagog.Za první republiky jim to nepatřilo jen...

  • Petr Bezděk (88 hlasů) 22.08.2012 09:17

    Opět musím s lítostí konstatovat, že to, co se nepodařilo komunistům...

  • Marjánka Novákovic (88 hlasů) 22.08.2012 06:27

    Ví o čem mluví. Narozdíl od těch, kteří mají do diskuse pouze...

  • Jan Nepomucký (61 hlasů) 22.08.2012 08:30

    Demokracie prospiva Bez nas a pragmaticky Brblame spolu u piva Jak...

  • Lihoslav Kraďousek (50 hlasů) 22.08.2012 10:09

    A nezadělal na ně náhodou o pár let dříve nějaký Hitler? Nebýt němců,...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Tlustý: Restituce jsou riziko. Majetek bude chtít vrátit každý

A co Vás soudruhu Tlustý na tom udivuje?!
To měla být přece i Vaše starost - coby státního úředníka - aby byl ukradený majetek vrácen každému!

3 hlasy

majetek měla církev vždy jen ve správě nikoliv ve vlastnictví a dáde zkuste si spočítat kolik se dalo od r.48 do dnes na platty všech duchovních a na správu objektů užívaných církvemi a odečtěte to od položky co církve chtějí zbyde kolik? přitom platit jim bude stát i nadále.Když jdu k lékaři musím platit tak když někdo jde do kostela tak ať za to zaplatí a církev ať je z toho živa a né aby je stát živil,dal jim miliardy a oni si pak budou hrát na milodárce pro žebráky které stát oškube a pošle na dno jak to činí.

3 hlasy

Církev je právnická osoba, které má být vrácen majetek (spíše darován), se kterým bude moci nakládat, jako nikdy nemohla; měla ho dříve jenom ve správě. Lze očekávat, že se objeví kauzy ala Voršilky a Nová scéna ND v masovém měřítku. Co taky jiného lze čekat, když nemají žádné "hospodáře"?
Přitom jsou i jiné právnické osoby, co přišly o majetek, např. SOKOL, a co je ještě horší, z restitucí byly právnickou kličkou (majetek měla vypořádat nemajetná JZD, přejmenovaná na ZD) vyškrtnuty fyzické osoby - farmáři.

11 hlasů

to dá rozum, proč by měl být v balíku jen nějaký Tlustý Paroubek a podobní šikulové, co legitimní vlastníky obratně odšoupli nebo k tomu přihlíželi

4 hlasy

Tentokrát má Tlustý plnou pravdu

29 hlasů

Malý vyroste, ožralý se vyspí, nemocný uzdraví, ale modrý blbec zůstane blbcem.

28 hlasů

Správně je "blbec zůstane blbcem", na barvě totiž fakt nezáleží.

17 hlasů

S tím souhlasím..

8 hlasů

jinak by ses nemoh zaradit.

6 hlasů

A ty jsi které hovno?

14 hlasů

Ale fuj! Vidíte to ve 13.54? Neměl jste z původního tvrzení ustupovat a teď byste měl stoprocentní pravdu:-)

7 hlasů

zpovidej si doma svoji stetku ty bolsevicka kreaturo

8 hlasů

Specielně pro nick Josef Valach:

Víte, co to byla organizace PACEM IN TERRIS?

Správně! Byla to orgnizace, v níž byli soustředěni kněží, kteří spolupracovali s komunistickou Státní bezpečností.

Také "zásluhou" těchto služebníků Božích skončilo hodně lidí v komunistických kriminálech. V lepším případě byli tito lidé šikanováni tím, že nemohli vykonávat povolání, na které měli kvalifikaci.

O tom, že vím, o čem mluvím, nemusíte pochybovat ani chvilku.

Církev svatá katolická se s tímto svinstvem (jen připomenu, že tito kněží běžně porušovali zpovědní tajemství) podle vyjádření kardinála Vlka vyrovnala takzvanou očistnou poutí na Velehradě v roce 1991.

Lži, podrazy a strašení naivních lidiček ohněm pekelným dokonale završila teď už nikterak neskrývaná touha po mamonu.
Abych se nesnížil k tomu, že bych uplatňoval kolektivní vinu, tak musím konstatovat, že zdaleka ne všichni církevní hodnostáři souhlasí s tím, co dělá jejich "věrchuška." Protože ale v Církvi svaté katolické panuje taková tvrdá disciplína, že si kněží na těch nejnižších stupních nedovolí ani pípnout, mohou tady zastánci té připravované megakrádeže blábolit, co se jim zlíbí.

Jak s oblibou říkává jeden můj dobrý přítel: "Kdyby Bůh skutečně existoval, tak těm fráterníkům tak nakope prdele, že si na ně půl roku nesednou."

17 hlasů

Petře Bezděku.
Jednak tento váš příspěvek nemůže být speciálně pro mne, protože minimálně jeho druhou část jsem zde už od vás četl.

Za druhé: " Pacem in teris bylo pro kněze tím, co pro mnohé jiné občany např. organizace Československo-sovětského přátelství, čili jakási úlitba komunistické vrchnosti. Členství v těchto organizacích mělo působit dojmem loajality k režimu. Skuteční konfidenti STB měli spíše za úkol infiltrovat do nelegálních struktur tzv. podzemní církve a podobných aktivit...
Koneckonců sotva kdo mohl skončit v kriminále díky Pacem in teris, protože tato organizace nedisponovala soudy, ani kriminály. Tím rozhodně neobhajuji toto kněžskou organizaci, chci jen upozornit, že při své inteligenci jistě ne neúmyslně, ZAMĚŇUJETE příčinu a důsledek. Jistě Vám neuniklo, že zmíněná organizace zanikla s komunistickým režimem - čili bylo to jeho dítě, ne dítě církve, kterou za to chcete činit zodpovědnou!
Kněží z PIT by si mohli nohy uběhat - jak by donášeli a vše by bylo marno - kdyby nebylo komu donášet!!!

O pár odstavů níže uvádíte, že kněží, kteří odmítli do PIT vstoupit byli exkomunikováni... Pletete si pojmy. Termín "exkomunikace" se používá pro vyloučení z komunity - v tomto případě by musel kněze z církve vyloučit minimálně biskup. Vy ale máte evidentně na mysli běžnou praxi, kdy byl "neposlušným" kněžím státním dohledem odebírán tzv. státní souhlas - a šli k lopatě, kde se (jak píšete) někteří setkali s vámi. Čili, cílem akce PIT bylo rozlišit kněze na ty režimu poslušné a na ty tvrdohlavé, kterým vzápětí odebrali státní souhlas k výkonu povolání. (Odebráním st. souhlasu to nekončilo. I kněz bez souhlasu se cítil být knězem a stačilo aby ho někdo udal, že někde v soukromí slouží mši - a šel sedět!)
Je na církvi (svaté katolické - jak zdůrazňujete), jak se s kněžími, kteří podlehli nátlaku státní moci, vypořádá. Představitelé církve se rozhodli odpustit přesně v duchu křesťanské filozofie. Tím ale nejsou nijak vázání ostatní občané! Pokud tedy Vám, nebo komukoliv jinému, kněží (nejen z PIT) ublížili, můžete je zažalovat stejně, jako každého jiného občana ČR!

K poslední větě vašeho příspěvku: vůbec mě neudivuje, že člověk, který má na církev uvedený názor, je vašim dobrým přítelem!

6 hlasů

specielne pro bezdeka:
vis co to je spravdlnost? cirkev dostane ukradene nazpet i kdyby ses posral ty lhari. a docela to tem cernoprdelnikum preju, protoze nasrat vudce naroda bezdeka ma taky svou cenu.

9 hlasů

To jsem nevedel, ze farari dostavali od bolseviku do zpovednice diktafony :))

7 hlasů

keca magor. na ty jejich urany se taky dalo hovno nahravat.

6 hlasů

Práskat se dá i bez nahrávací techniky.

5 hlasů

Nějak zaměňuješ oběť a pachatele.

12 hlasů

A zase špatně, soudruhu agitátore!

Vy mi snad chcete tvrdit, že kněží, kteří dobrovolně spolupracovali s komunistickou Státní bezpečností, byli oběťmi tehdejšího režimu?
Pokud ano, tak v tom případě jste ještě větší hlupák, než za jakého jsem vás měl až dosud.

Ti kněží, kteří byli členy organizace s názvem PACEM IN TERRIS (česky: Mír pro Zemi) a vědomě spolupracovali s StB, tímto porušovali nejen tehdejší zákony. Oni totiž jako zástupci Boha na Zemi porušovali zejména přikázání Písma Svatého.

A ten, kdo tohle zatajuje, je stejný křivák, jakými byli tito sluhové Boží.

Jo a teď zase můžete napsat, že Petr Bezděk je hlupák.

A ještě něco: To soudružské tykání si pro příště laskavě ponechte pro své soukmenovce. Já jsem jednak nikdy nebyl členem jakékoliv politické strany (tedy ani KSČ) a druhak si nějak nevzpomínám, že bychom my dva spolu za mého mlada pásli husy.

25 hlasů

Nespolupracovali dobrovolně, sdružení nebylo nikdy uznáno církví, o porušování zpovědního tajemství nemůže být řeč. Ty jsi prostě hroznej žvanil.

Samozřejmě umění demagogie ti jde skvěle a češtinu ovládáš bravurně. Neznám tě osobně, ale tipnul bych, že ty budeš takovej ten napovrch elegantní salonní intelektuál, uvnitř však docela hajzlik, ne?

7 hlasů

Vy si to možná ani neuvědomujete, ale právě teď jste tady na sebe prozradil mnohem víc, než jste vůbec chtěl.

Ani jeden (opakuju: Ani jeden!) z těchto kněží s tou komunistickou Státní bezpečností spolupracovat NEMUSEL!
Všichni tito kněží ten Vázací akt podepsali DOBROVOLNĚ!

Je samozřejmé, že ti kněží, kteří tohle neučinili, nakonec skončili u lopaty. Ostatně já jsem v té době pracoval v jedné partě hned se dvěma takto exkomunikovanými kněžími.

Jo a to vaše tvrzení, že Katolická církev toto sdružení nikdy neuznala, je už takový blábol, že se tím nemíním zabývat.

Jestli si i nadále myslíte, že mne těmi vašimi urážkami a zejména pak tím soudružským tykáním nějak ponížíte, tak vězte, že máte co do činění s člověkem, který byl pod kuratelou komunistické Státní bezpečnosti celých jedenáct let.
A jestli teď máte náhodou chuť obvinit mne třeba z toho, že jsem s těmi estébáky spolupracoval, tak na to raději hned zapomeňte.
V opačném případě totiž pouze přiznáte, že jste stejný podrazák, jakými byli tehdejší estébáčtí donašeči.

13 hlasů

jak to o techfararich vis? to ti chodilo ve svodkach?

5 hlasů

No jen aby.

3 hlasy

ty smradlavej bolsevickej odpade snad si nemyslis ze ti budu vykat. na ty pastve to bylo naposled cos makal vid ty nastenkari

6 hlasů

Jak vidím, tak právě nastoupil na odpolední směnu nový a neotřelý nick.

A opět jako obvykle: K tématu článku nic, pouze štěkání zpoza plotu a napadání těch, jejichž názor nekonvenuje s názorem nadřazené modré rasy.

K tématu článku jen dodám, že jako syn kulaka (toto stigma jsem si nesl nejen já, ale celá moje rodina včetně našich dětí víc jak čtyřicet let) jsem musel k žádosti o majetkové vyrovnání podle Restitučního zákona doložit notářsky ověřenými listinami vše, co jsem si nárokoval.
Co se nám nepodařilo doložit, to spadlo opět do chřtánu státu.

Na těch takzvaných církevních restitucích mi vadí zejména to, že finanční částka, která má být církvím vyplacená na základě jakési dohody mezi touto vládou a představiteli církví, není ničím podložená a text této dohody také nelze nikde dohledat.

Podle lžiJůdra ze z Plzně pana Marka Bendy je to proto, že se v tomto konkrétním případě nejedná o restituce v pravém slova smyslu a tak se na toto vracení majetku církvím nevztahuje Restituční zákon.
Podle pana Marka Bendy se ve skutečnosti jedná o DAR českého národa církvím a navíc je tento akt třeba chápat jako kompenzaci za ten komunisty prováděný útlak církví.

Tady je také nutné připomenout, že nárok na finanční vyrovnání uplatňují také církve a náboženské spolky, které vznikly až po Vítězném Listopadu, tedy v době, kdy už tady naplno "hřměla" demokracie.

Teda jestli tohle je zákonný postup, tak v tom případě už opravdu nevidím rozdíl mezi někdejším bolševikem rudým a současným bolševikem různobarevným.

16 hlasů

OCENĚNÍ PŮVODNÍHO CÍRKEVNÍHO MAJETKU

Ocenění původního církevního majetku bylo provedeno v roce 2007 na základě tehdejších podkladů, které vycházejí z tržní hodnoty.

Podklady pro ocenění byly v roce 2007 zpracovány Církevní komisí. Postup při ocenění byl ověřen Ministerstvem kultury a nezávislou poradenskou firmou Ernst & Young, která zvolený postup shledala racionálním.

Při ocenění se vycházelo z ceny majetku, která se blíží jeho skutečné hodnotě v daném místě a čase a má představovat současnou hodnotu majetku, který byl církvím v minulosti protiprávně odebrán a se kterým v důsledku toho nemohly nakládat a mít z něj užitky. Fakticky se jedná o finančně vyjádřený dluh státu vůči církvím, který bude základním východiskem pro další jednání o majetkovém narovnání mezi těmito dvěma subjekty.

Výpočet cen pozemků byl porovnán se studií  zpracovanou Výzkumným ústavem zemědělské ekonomiky. Tržní ceny zemědělské půdy se podle prováděného monitoringu pohybují ve velice širokém  rozmezí od 5 Kč do 500 Kč na 1 m2 v závislosti na výměře pozemku, jeho předpokládaném budoucím využití a lokalizaci. Podstatně nižší cena je vysledována u pozemku nad 10 ha mimo zástavbu a její okolí, ve venkovských oblastech. Nejvyšší tržní ceny dosahují pozemky v okolí Prahy, o výměře do 0,10 ha. Vysoká tržní hodnota byla zjištěna rovněž na Brněnsku. Průměrná tržní hodnota zemědělské půdy pro celou ČR se v letech 1993 až 2000 pohybovala v rozmezí od 14 Kč do 44 Kč na 1 m2.

K ocenění majetku původně vlastněného církvemi a náboženskými společnostmi nelze přistupovat stejně jako v případě ocenění podle zákona o půdě. Pokud by finanční náhrada historického církevní majetku byla určena podle cen roku 1991 (tedy podle zákona o půdě) mohla by být napadena u Ústavního soudu. Taková kompenzace by zjevně nesplňovala kritérium přiměřenosti a byla by výsledkem libovůle zákonodárce (stejně jako stanovení cenové hladiny k jakémukoliv jinému datu v historii). Bylo by možno hovořit o nové křivdě na straně církví a náboženských společností ve smyslu judikatury Ústavního soudu.

7 hlasů

Cituji poslední Bezděkův odstavec:
"Tady je také nutné připomenout, že nárok na finanční vyrovnání uplatňují také církve a náboženské spolky, které vznikly až po Vítězném Listopadu, tedy v době, kdy už tady naplno "hřměla" demokracie."

Ano, v tom je zakopaný pes. To je jeden z důvodů, proč právě tato vláda, která škrtá kde se dá, chce konečně církve, sekty a sektičky oddělit od státu.
Když totiž socialistický stát udělal z duchovních své zaměstnance, myslel si naivně, že to bude jen na pár let, než tím církev zničí... Nepředpokládali soudruzi, že vznikne X nových církví a jejich šéfové se budou podle téhož komunistického zákona dožadovat státní mzdy. To, že tyto nově vzniklé organizacejsou zahrnuty do těchto "restitucí" je možné pouze proto. že katolická církev souhlasila s procentuálním klíčem, podle kterého se bude dřívější - převážně její majetek - přerozdělovat i mezi tyto nové subjekty, kterým historicky nic nepatřilo.

8 hlasů

Vy jste jasný důkaz toho,že je lepší modrej šmoula,něžli rudej moula.Připadáte si chytrej,jak rtomu rozumíte,ale víte prd a souvislosti už nechápete vůbec.Radí,m si nastudovat celou problematiku a pokud máte alespoń 115 iq ,tak musíte pochopit,že je lépe se s círvemi vyrovnat ,než je donekonečna vyplácet a patřit mezi země,co nevrací ukradené majetky.Tak studovat a nekecat blbosti.

5 hlasů

Cituji Bezdeka:

K tématu článku jen dodám, že jako syn kulaka (toto stigma jsem si nesl nejen já, ale celá moje rodina včetně našich dětí víc jak čtyřicet let) jsem musel k žádosti o majetkové vyrovnání podle Restitučního zákona doložit notářsky ověřenými listinami vše, co jsem si nárokoval.
Co se nám nepodařilo doložit, to spadlo opět do chř
ánu státu.


Podle toho co pises vam to zrejme nikdy nepatrilo.
Pozemkove knihy sahaji stoleti nazpet a vsechno obsahuji. Co se tezko doklada je zivy a mrtvy inventar. Rekl bych, ze nemas o veci ahnung.

5 hlasů

to vas v cizine neuci, ze se k postizenym mame chovat normalne? Nejlepsi je tomu bezdekovymu osloj tvrdit ze je jezisek a ze vyhraje treti svetovou.

5 hlasů

Nedelals tys na vojne estrady ? :))))

10 hlasů

Takže opět zase jen osobní napadání.

Občas je mi vás dokonce líto. Ono žít s takovouto nenávistí v srdci jistě není žádný med.

12 hlasů

Omluvte, prosím, pana Tleskače. Po tom těžkém dopadu na hlavičku při pádu s létacím kolem mu bohužel zůstaly následky, projevující se až dodnes:-)

13 hlasů

Pan Tleskač je nový výpotek starého Sračkometu.

15 hlasů

lepsi moje drobna srdecni vada nez ty tvoje pochcany kalhoty. ty tricetiletej pametniku. tvuj fotr byl spis ruskej vojak nez kulak. lzes jako spravny komunisticky czech

5 hlasů

Tlustej spadl ze žebříčku našich "politických hvězd".Proto udělá tenhle bejvalej komouš všechno,aby se zviditelnil.Je to kašpar!

9 hlasů

souhlas s tlustym.vratit majetek zabrany komousem a prestat platit cirkvim hned.jednoduche jako facka.kdyz se jim to nelibi,muzou emigrovat do vatikana.a zidi do zidostana az vrati tech kc.300 milionu+3 granty co uz dostavaji.cha,cha,cha!shalom.

7 hlasů

Jaroslav Švorc: Dáme mu prostor:-))) jak jsem psal - diskuze je zdravá soudruzi!

4 hlasy

Samozřejmě,že mu prostor dáme.Takovejhle sparring partner je vždycky užitečnej.

8 hlasů

Tak jsem se dlouho domníval,že nikdo nemůže bejt tak blbej,aby psal takové hovadiny jako Lustig,že Lustig je jenom darebák,který,pro své potěšení,nebo v žoldu zlodějů,hloupě lže.Pomalu však začínám věřit tomu,že Lustig je skutečně poznamenanej,že sám věří těm kravinám,které pilně píše.

10 hlasů

Zapomněl jste napsat: "- v žoldu zahraničních imperialistů..." :-)

11 hlasů

Když jsi takovej pedantskej punťa,tak to,specielně pro tebe,upřesním,"........v žoldu klerofašistických zlodějů......".

8 hlasů

v zoldu zlodeju.ty ses vul .-)))

6 hlasů

Ve starem Rime platilo: hodne nepratel-hodne cti. Ale kdyz ma clovek za nepratele takove blbce jako je potkavam kazdy den na foru Tydne, pak je ta ctnost uz zase jen polovicni :)))

10 hlasů

Pane Lustigu,Vy zde nemáte nepřítele žádného,Vy totiž nikomu nevadíte a kór ne,na tomto foru.Člověk jako Vy,renegát postižený nenávistí k vlastním lidem,může být jen k politování.Berte to tak,že jste takovým zpestřením těchto příspěvků a více méně lidi, kteří to mají k sobě daleko díky rozdílným politickým názorům,svými příspěvky dáváte dohromady,protože poznají,že je ještě něco horšího než se špičkovat kvůli politikům.

24 hlasů

Na vás mě mrzí,že všechno berete příliš vážně a jak jste zahořklý na svůj rodný kraj.Máte pravdu v jedné věci,že hodně diskutujících hloupě tlachá,ale za nepřátele bych je nepovažoval.Často se v hospodě pohádáme o názory na ledacos "do krve",ale pak si dáme panáka.Ten kdo druhým nadává do blbců,sám příliš moudrosti nepobral a hlavně neumí hrát.Neodhalujte brzy karty,snažte se vyhrát a pobavit a vo tom to je!Si vales bene est ego valeo!

8 hlasů

Primitivni komunisti, a to je vetsina z nich, jsou nepratele a skudci. Nebo vam to v Cesku nevadi ze brzy 2 generace byly komunisty ve svem zivote silne znevyhodneni ? ... nekteri vemi hodne a nekteri zniceni ????

6 hlasů

Neboj,pořád jsi první,ani takové eso,jako je Horák,na tebe nemá.

7 hlasů

Ty jsi takova komunisticka prskavka: zazaris a jdes do prdele, Presne jako ta cela komunisticka armada ktera vladla v Cesku dokud ji bolsevik z Ruska drzel silou u moci. Komunisti chteli vychovat NOVEHO CLOVEKA a vychovali z velke casti kreteny. Tys jeden z nich.

8 hlasů

Tak mi aspoň prozraď,kdy konečně zazářím,ať se už můžu těšit.

22 hlasů

Kdyz se svinskej komunista odvolava na hluboce vericiho Jana Husa, to nebude konec sveta daleko :))

13 hlasů

Pražský Hrad do dělnických rukou!!! Zase to pletu. Znárodnit...teď jsem to zapoměl.
Je pravda, že komouši zdevastovali co se dalo. Ale na druhé straně se starali o kulturní památky poměrně dobře. Mám dojem, že iínvestice, které rudí dali do kultury a důležitých objektů, by nejprve měla církev vyrovnat a pak přijde na lámání chleba. Myslím si, že by to bylo 50:50?.)))

7 hlasů

Pražský hrad je třeba prodat, nejlépe nějakému německému podnikateli. Za jednu korunu. Zprivatizovat. Stát neumí o svůj majetek pečovat. Pryč s ním!

2 hlasy

Korcagine, neposuzujte komunistickou péči o památky podle Svatovítské katedrály. Vy vůbec nemáte tušení, co v socialismu stálo venkovské faráře získat povolení a sehnat materiál a na opravu kostela. Peníze a samozřejmě dodali věřící, vše se zajišťovalo brigádnicky - zdarma, přesto kněz, který aktivně pečoval o svěřený majetek byl státním církevním tajemníkem "za odměnu" přeložen do zahraničí, nebo mu byl pro výstrahu ostatním odebrán tzv. státní souhlas a šel do fabriky!

5 hlasů

Valachu, máš dojem, že jsem nestrávil stovky hodin na brigádách, kde se opravoval kostel, fara apod. Nesmíš soudit, pokud neznáš. Ale je to jedno...

8 hlasů

Samozřejmě, že na farní brigády docházeli i "pozorovatelé" vysláni v lepším případě pouze MNV... Samozřejmě, že když už tam byli,museli také pracovat a vyznačovali se tím, že si s každým bodře tykali - pro snazší navázání kontaktu. :-(

5 hlasů

Tak v tomto případě jsi opravdu naprosto mimo. K nelásce k církvi se může člověk dopracovat i na základě osobních zkušeností s touto institucí.

5 hlasů

Pozoruhodné na Vás je,že to tak dobře znáte.Toto by mne nikdy nenapadlo,vysílat na fary pozorovatele a ke všemu museli ještě dělat.To Vás asi štvalo nejvíc,co?

15 hlasů

Oprava: nepohodlný kněz nebyl k jeho škodě přeložen do zahraničí, ale samozřejmě do pohraničí :-)

4 hlasy

Cesti komunisti si vzali priklad ze Sovetskeho svazu. Tam je ve stredu mesta vsechno opraveno, ale par kilometru dal vsechno pada lidem na hlavu. A na ruskem venkove se na vas divaji medvedi z devastovanych panelaku z okna :)) Rusko je v neskutecne spatnem stavu. Jak pamatky tak vse ostatni. To je jako byste z nejvetsiho blba ve tride udelali ucitele s neomezenou moci. Kam se to asi dostane.

7 hlasů

tvoje iq je 0,5 bezdeka. zazrak ze vnimas svetlo.

6 hlasů

Tlesko, máš pravdu, jsem napůl slepý...

9 hlasů

Komunisti se o památky nestarali vůbec dobře. A kdyby církev započetla utrpení věřících, duchovních, řádových bratří a sester apod., zcela určitě by to nebylo 50:50.

9 hlasů

Palivče, ono je to v celku diskutabilní. Abych se přiznal, znám celou situaci z hlediska křesťana až moc dobře. Vyrůstal jsem za těžkého totáče ale přiznám se, že dnešní církev s tím co vyvádějí preláti nemá nic společné. Abych se nedostal do krimu, tak se ze mne stal emigrantský pes. Znal jsem i ty, co emigrovali třeba jen proto, že nesehnali v Praze byt. Ale co, je to pryč, jen mě doslova sere, co se tady děje a co provádí ta lůza nahoře s člověkem.

10 hlasů

Modrý Vlastimile a teď si představ ten šrumec, až budou chtít vrátit majetek lidi, kteří jej vybudovali vlastníma rukama, třeba v "oblíbených" akcích "Z" !!!!

9 hlasů

Tlustý ve svém článku mimo jiné píše, že některý církevní majetek je po odborné státní péči ve zbědovaném stavu. Nejdojemnější ale je, jakou si v posledním odstavci dělá starost, aby církve neztratily kvůli restitucím svůj kredit...
To zní asi stejně věrohodně, jakoby se Duka strachoval a ztrátu morálního kreditu komunistů.
To, že církevní majetek nebyl dávno a méně bolestně vypořádán a to v ekonomicky i politicky příznivější době, je především Tlustého "zásluha"!

8 hlasů

Soudruzi Tlustý,Keller a Dvořáková,kteří vlezli v osmdesátých letech do KSČ jsou opravdu velké morální autority,jejich kázání o "zlých kněžourech okrádajících naše pracující" však dopadá na úrodnou půdu,oni prostě své posluchače dokonale znají,jsou stejní jako oni.

11 hlasů

Zajímavý názor.

Zajímavý zejména proto, že už teď je téměř jisté, že naším příštím prezidentem bude bývalý komunista.

Jak se právě s tímto vyrovnáváte, pane Václave Horáku?

10 hlasů

Vy jste nic nepochopil.Pan Horák to říká správně.Budeme mít takového presidenta,jací jsme my.To že já nebo vy bývalého komouše nebudeme volit,to na věci nic nezmnění.A to znám Honzu Fišera osobně.Byl to šprt.Později pro kariéru by utopil vlastního bráchu.A takovým holt svět přeje.

5 hlasů

a kdo by to mel byt jinej, ty osle. podivej se kolik vas takovych gum jako ses ty v cesku zije.

5 hlasů

To bude zase jen dalsi dukaz , ze Cesi nejsou zcela normalni :)

7 hlasů

A kdo je?Každý psychiatr vám řekne,že ten kdo si o sobě myslí,že je absolutně normální,tak není.
Jsem hrdý na to,že jsem Čech.Dali jsme světu plno geniálních lidí,přežili jsme mezi mocnostmi díky "své nenormálnosti"!A stále patříme k tomu lepšímu,co je na světě.MUDr Pomahač pomáhá v U.S.A a je to špičkovej doktor a nestydí se za to,že je Čech.Buďte úspěšnej,jako on,vemte si z něj příkůlat a přestaňte se naparovat.I vám čouhá česká sláma z bot.Jsem nenormální a jsem hrdý na to,že jsem Čech.Kdo totiž neskáče a nerozumí srandě,tak Čech není a jeho chyba.

6 hlasů

polovina czechu jsou magori. a vede je netahlo bezdek. revolucionar .-)))), druhej che.

7 hlasů

Ale vždyť to jen potvrzuje to, co napsal Horák výše. Tak na co se ho vlastně ptáš?

8 hlasů

Ten,který vstoupil do KSČ v šedesátých letech je mně milejší než ten,který tam vlezl za Husáka.Navíc si nebere servítky a hovada typu Arafata nazývá pravým jménem.

5 hlasů

me sou nejmilejsi ty komunisti co uz nezijou.

5 hlasů

Vy tady zřejmě předpokládáte, že příštím prezidentem bude pan Miloš Zeman, familiérně zvaný "Bimbo šloufovitý."

Podle mne ale opět zapůsobí moc našich "nezávislých" sdělovadel a prezidentem se nakonec stane bývalý komunista (jen pro pořádek vám připomenu, že tento pán vstoupil do KSČ v době takzvané normalizace a že je to tím pádem jen obyčejný kariérista) pan Jan Fischer.

Tak a teď jsem moc zvědavý na to, jak se popasujete právě s tímto.

Jinak si dovolím pogratulovat vám k tomu vašemu názorovému veletoči.
Vida, oni vám jsou najednou milejší komunisti, kteří do KSČ vstoupili v padesátých a šedesátých letech minulého století.
A já bloud jsem si až doteď myslel, že vy upřímně nenávidíte všechny komunisty bez rozdílu.

Jak je vidět, tak jsem se ve vás poněkud zmýlil.

11 hlasů

Chacha, ta sedla :-))))))) Zdravím.

11 hlasů

dalsi bezdekovo paze. iq 0,33 bezdeka .-)))

5 hlasů

Vracet ukradený majetek je opravdu velmi nebezpečné! Nechtěl by soudruh Tlustý kandidovat na presidenta, S takovým názorem by, v zemi zdejší, mohl udělat terno.

Ovšem vážně - právě Liechtensteinům by bylo nejlépe vrátit ne jenom jim ukradené, ale svěřit do péče celou tuto zem.

15 hlasů

to jo, ale nektere proruske silence nejprve vyhnat na vychod. predstava že by bolsevik bezdek zral koroptví vejce vedle na zidli me docela sere.

5 hlasů

Baryku, měl jsem dojem, že jsi Tatar. Zmátla mne ovšem dobrá čeština. Teď mám dojem, jsi Polák. Zase jsem mimo, tobě musí to psané slovo někdo opravovat:-))) Jak jsem ti psal - buď jsi páter vyklouz nebo zarytý katolík.

22 hlasů

Klídek, trojkolka to zvládne....

http://vtipy.netroof.eu/item/8349/trojkolka-to-zvladne/

11 hlasů

sportovní sázení, velmi spolehlivé informace info zde: www.nete.bloger.cz

2 hlasy

Už by vás měla redkce odeslat na patřičná místa s tou reklamou...

9 hlasů

je to daleko zajimavejsi cteni nez ty lzi bolsevika bezdeka a nebo ty tvoji sracky.

6 hlasů

Nebezpečna pro tento narod je kmotrovska koalice ODSTOP-šikovně kradou miliardy za potelesku pravicovych vymytych mozku

23 hlasů

Na příkladu tohoto rozhovoru se opět ukazuje již několikrát potvrzená zkušenost. Zhrzený politik se po vypuzení z ráje vysoké politiky může od ekvilibristiky s planými sliby a lhaním z profese opět alespoň částečně vrátit k poměrně velké otevřenosti i pravdomluvnosti. Naději mají, teď jen z politiky vykopat i ty ostatní:-)))

43 hlasů

Ano, zvláště bývalý bolševik vykopnutý z ODS má velký sklon k otevřenosti a pravdomluvnosti - ba dokonce k morální dokonalosti!

24 hlasů

Proc nejdete ke komunistum a nevyzadujete od nich nahrady za kradeze a zniceny majetek ? To jsou oni, kdoz celou vec zapricinil. Nebyt roku 1948 tak neni co resit.

15 hlasů

Jeden z vás nechce krást a hned ho posíláte ke komunistům.

24 hlasů

Lépe řečeno, nevolila by je většina národa.

5 hlasů

to patří jinam

5 hlasů

Opět jen další blábol zhrzeného ekonomického emigranta a mimo jiné také člověka, který tady veřejně a opakovaně pohrdá vším, co je české.

Kupodivu úplně stejně se včera ve Veřejnoprávní ČT zachovala redaktorka vůči poslanci za KSČM. Ona jej totiž vyzvala k tomu, aby se veřejně omluvil za vstup „spřátelených“ armád na naše území v srpnu roku 1968.
Tu pomyslnou korunu tomu dnes ráno nasadil jeden mladý „historik“ tvrzením, že za tento nepřátelský akt, který proběhl pod přímým velením nejvyšších složek armády tehdejšího SSSR, je jako jediná zodpovědná tehdejší KSČ. Přitom jsou dnes už veřejně známá jména těch, kteří se tehdy pod ten „zvací dopis“ podepsali.
Opět jen uplatnění principu kolektivní viny podle hesla „Účel světí prostředky.“

Jak jsem tady už napsal několikrát, tak já si jména těch poslanců, kteří zvednou ruku pro tuto gigantickou zlodějnu, stáhnu a uložím si je do svého archivu. Ne snad proto, že bych se těmto lidem náhodou chtěl mstít. Ta jména tímto způsobem hodlám uchovat pro své děti a vnuky. To proto, aby moji potomci věděli, kdo že je to tady zadlužil na třicet let dopředu.

43 hlasů

Bezděk, vy jste takový soudce z lidu. Nadáváte na emigraci, která by této zemi mohlo pomoci daleko více než si myslíte. Máte stále milicionářský pocit, že kritika je smrtící útok na vše české a jedná se o urážku národa, který zastupujete vy. Ale domnívám se, že pan Lustig nekritizuje vše české, jen názory některých hlupých Čechů, které jsou na těchto diskurzech bohatě zastoupeny a s kterými mě baví polemizovat protože to je legrace. Asi něco takového, jako když se krmí na Gibraltaru opičky. Já už na velké intelektuální klábosení nemám vždy náladu a tak mi vaše váhová kategorie vcelku vyhovuje. Já teď musím do Wroclawi a na comp bude čas až večer, tak si zatím připravěj nějakej manifest a já jim to večer skouknu.

11 hlasů

to o tech opicich je dobry. taky tam tak kradou svine jak ta ruda pakaz tady.

4 hlasy

Jak vidím, tak jsem se vůbec nemýlil, když jsem napsal, že tento neuvěřitelně křivý a zákeřný člověk se stane psím lejnem na podrážce mojí boty.
Naštěstí ten smrad z toho psího lejna nepronikne přes monitor mého počítače.

Když už jsem vzpomněl tu zapšklost ekonomických emigrantů, musím také uvést příklad.
Jaroslav Hutka, známý především dvěma svými písněmi (Havlíčku, Havle a Udavač z Těšína) je totiž přímo typickým příkladem ekonomického emigranta.
Nezapomenutelný Karel Kryl krátce po Vítězném Listopadu o tomto člověku prohlásil, že Jaroslav Hutka byl jako písničkář úspěšný až natolik, že v tom Holandsku, kde našel politický azyl, po celou dobu pobytu pobíral sociální dávky. A samozřejmě nejen on, ale spolu s ním byla na těch sociálních dávkách závislá také celá jeho tehdejší rodina.

Po návratu domů byl tento jedinec glorifikován samotným Václavem Havlem a navštěvovat jeho koncerty bylo v té době IN.
Bylo jen otázkou času, kdy tohle pozlátko zmizí. Stalo se to sice o něco později, než jsem předpokládal, ale ten pád na hubu pana Hutku nakonec bolel o to víc.
Jeho počin, který spočíval ve vydání edice CD s písní Udavač z Těšína, jej přišel na nějaké čtyři miliony korun. Ta cédéčka pak pan Hutka nabízel na svých koncertech zdarma a navíc na ně přidával jako bonus svůj podpis.
No, zkrátím to. Svoje vystoupení v našem městě už pan Hutka nedokončil, protože jej diváci vypískali.

Jako třešničku na dortu uvádím informaci, že ty čtyři miliony, které pan Hutka dlužil vydavateli za ta svoje cédéčka, za něho nakonec uhradila Nadace Václava a Olgy Havlových.

Odkaz:

http://www.axiss.cz/jaroslav-hutka-zbabelec-se-sklony-k-pomlouvani.html

12 hlasů

9 Tomáš 17.11.2009 14:44
Ahoj,dovolím si pro Tebe citovat K.Kryla z rozhovoru s Milošem Čermákem kde řekl mj. o J.Hutkovi:Velmi tvůrčí člověk,inteligentní a hloubavý.Muž, kterého si vážím a uznávám ho.Dobrý a ukázněný partner v rozhlasových povídáních a písničkách.Skvělý interpret svých písní.Bohužel,typ člověka,jenž se sám lituje,když je v úzkých.Mám radši lidi,kteří se perou.Ale to neříkám jako hodnocení-pouze konstatuji naše odlišné charaktery a temperamenty.V každém případě se velmi zasloužil o to,že něco jako česká folková písnička existuje.

12 hlasů

Je všechno v pořádku?

5 hlasů

tento tvrdy pravičak již v KSC v 80 letech byl a pak -jak jine mnohe odeesacke zrudy převlekl kabat z ruda na modro

17 hlasů

Lustig ty jsi úplný demagog.Za první republiky jim to nepatřilo jen na tom mohli hospodařit a užívat to takže jim většina nikdy majetku okterý se nyní perou nikdy nepatřila.Takže máš jedinou pravdu a to,že by se nic jako dnes nedělo,protože jak píši většinou jim nic nepatřilo ,takže za co by bojovali. a o co by se hádali.

114 hlasů

Protože se v Čechách považuje jakákoliv zlodějina za vcelku legitimní nástroj k rovnostářství! A tento národ se ještě pohoršuje nad svými politiky, které zajímá jenom profit.

7 hlasů

Opět musím s lítostí konstatovat, že to, co se nepodařilo komunistům za víc jak čtyřicet let, se povedlo Církvi svaté katolické uskutečnit za necelých dvacet let.

Navíc se tím projevilo v plné nahotě to, o co té církevní vrchnosti jde v první řadě.

Pokud ten zákon o navrácení majetku církvím naše „pravice“ převahou jednoho hlasu nakonec přece jen protlačí Parlamentem, tak tím tady nejen že končí jakákoliv demokracie, ale navíc tímto aktem dojde k porušení Ústavy.
Podle Ústavy tohoto státu (která je už z principu postavena nad všechny zákony) jsou si všichni občané tohoto státu rovni před zákonem.
Jak si potom mám vysvětlit, že tento stát už víc jak dvacet let zadržuje majetek oprávněných restituentů převážně zemědělského majetku? Jak mám chápat to, co těmto dnes už převážně starým lidem letos na jaře napsal premiér této vlády, pan Petr Nečas? Podle tohoto pána prý tento stát v současné době nemůže těmto restituentům vyplatit náhrady ve výši čtyř miliard korun (ty náhrady jsou přitom v cenách z roku 1991!), proto, že o tuto částku by musel být zvýšen schodek státního rozpočtu.

Lež, podvody, intriky, „odklánění“ miliard do kapes „vyvolených“ – tak to je hlavní a nejdůležitější úkol této vlády.
A přesto se stále ještě najde dost těch, kteří tuto zlodějskou vládu podporují a kteří tím pádem s tímhle svinstvem souhlasí.

Mám velkou obavu z toho, že také v nadcházejících volbách ta naše drahá „pravice“ opět slavně zvítězí. Jak by také ne, když to jistí Kubice spolu s Mádlem a Issovou.

88 hlasů

Možná stojí za zmínku, že to byla právě vláda ČSSD, která přijala zákon, který tuto hranici prolomil zákonem o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem.

10 hlasů

Prosím dejte odkaz na ten zákon přijatý ČSSD.

25 hlasů

Spravedlnost nema zadne casove hranice. To lze resit jen tim ceho je v Cesku nedostatek: zdravym rozumem.

12 hlasů

Ještě nám zahajluj lůzo z východu.

23 hlasů

co meles o luze ty drbane. kdejakej zid si z vas tady dela prdel, protoze jste se nepovedli. a kdyz sem vleze cizinec, tak se ty pismena uz daj zase vnimat jako sdeleni.kurva neni to na tebe moc slozity,gumo?

6 hlasů

Je zajímavé, že nikdo ani necekne, jak se vyrovnali s církvemi Slováci,Maďaři a Poláci.

26 hlasů

Každému kdo podpoří církevní restituce a přijme katolickou víru dá prý Duka 100 000,- korun co dostane od "státu",berte...

10 hlasů

Tys patrne blbej jak cesky volic !!

11 hlasů

Tak ceske nebezpeci lezi vlastne ve spravedlnosti :)))))... tohle rika stary bolsevik Tlusty :)

12 hlasů

...nemůžu si pomoci,ale nadpis je napsán blbě....

8 hlasů

Vy se tomu, holomci, nikdy nenaučíte, já jsem pro to, všechny vás postřílet; rozumíte mně dobře?! Já to tvrdím z tohoto božího místa, ničemové, neboť bůh je něco, co se vás nebojí a co s vámi zatočí, až budete z toho pitomí, neboť vy váháte obrátit se ke Kristu a raději jdete po trnité cestě hříchu.

11 hlasů

Pane feldkuráte, počítáte alespoň s jediným dojatým hříšníkem? Myslíte, že se Duka (alespoň na oko) rozpláče?

27 hlasů

Zdeno, hezké dopoledne! S napraveným hříšníkem nepočítám, Švejk se při kázání rozplakal taky jen proto, aby byla nějaká legrace. i když tvrdil, že chtěl dodat kázání nějakou "šťávu".

21 hlasů

Hezký den, Petře! Ale však já vím... "Šťavnatý" pan kardinál by se možná jen zachechtal stejně tak, jak se svým současným počínáním vlastně naplno vysmívá postulátům Kristova učení, na němž je prý jeho církev postavená.:-)

10 hlasů

Pamatujte si, vy dobytku jeden, že jste lidi a že se musíte dívat i skrze temný mrak v daleký prostor a vědět, že zde trvá všechno jen dočasu, však bůh že je navěky.

:-)))

21 hlasů

Hezké odpoledne, Alice! V Emauzích pracoval v klášteře jeden zahradnickej pomocník, a když chtěl vstoupit do řádu laiků a dostat kutnu, aby nemusel trhat svoje šaty, musel si koupit katechismus a učit se, kterak se dělá kříž, kdo jediný zůstal uchráněn hříchu dědičného a co je to, mít čisté svědomí, a jiné takové maličkostí, a potom jim prodal z klášterní zahrady pod rukou polovinu vokurek a odešel s hanbou z kláštera. Když jsem se s ním sešel, tak mně povídá: ,Vokurky jsem moh prodávat i bez katechismu."

7 hlasů

2x jsem si to přečetl,je to tak.

19 hlasů

Pohled z druhé strany:
http://kardinal.cz/?cmd=search&lang=cs&query=odluk - a+c%EDrkve+od+st%E1tu&query=c%EDrkevn%ED+majetek

7 hlasů

Nebezpečné je už to,že představitelé státu nemravně lžou právoplatným vlastníkům,občanům,že zmírňují křivdy,že vrací pouze část toho,co komunisté ukradli.

Dokud tento nemravný způsob pohrdání vlastnickými právy a nakládání se svěřenými prostředky nebude veřejně pranýřován a viníci odsouzeni,tak ČR nemá právo nazývat se právním státem a zloději nemají nejmenší důvod začnout se bát krást i nadále.

42 hlasů

http://www.hzpd.cz/vyzva-poslancum-a-senatorum

13 hlasů

Navrhuji, jak ušetřit státnímu rozpočtu mld Kč.

Náboženské funkcionáře donutit opravdu pracovat a svoji službu bohu výkonávat ve svém volnu, tak jak se musí svým koníčkům věnovat i většina národa. Církevní pámatky stejně bude muset i po jejich odcizení lidu této země financovat stát z našich daní.

Církve totiž nikdy nic nevlastnily (i podle expert. z UK) a ÚS jen mluvil o narovnání s církví, ale to může být i formou zákona, kde nedostane vůbec nic, a nebo jen zlomek toho, co žádají, jako dar.

35 hlasů

Ví o čem mluví. Narozdíl od těch, kteří mají do diskuse pouze přemílání hesla: Co bylo ukradeno, musí se vrátit. Nezajímá je, co bylo vlastně ukradeno a jakým způsobem se má vracet. Církev, která měla v roce 1989 obrovský krdit, tu podporu zcela prohospodařila - právě kvůli chamtivosti.

88 hlasů

Marjanko, pak jsem ja taky svuj credit prohospodaril, protoze jsem na statu chtel aby mi vratil co mi ukrad :)) V Cesku je nedotknutelnost majetku jen zapomenuta fraze. Ono se kradlo tak moc, ze nynejsi vraceni nahlodava existenci statu a polecnosti, to je ten problem. Kradezema bolseviku se zadelalo na problemy 21 stoleti.

10 hlasů

A nezadělal na ně náhodou o pár let dříve nějaký Hitler? Nebýt němců, tak se sem komunisti nedostanou.

50 hlasů

Lépe řečeno, nevolila by je většina národa.

22 hlasů

Už zase pleteš věci neslučitelné a nesouměrné.Tobě to patřilo církvi ne.Lustig prober se.

22 hlasů

On se snad vratil majetek ?? Co fabriky ? co slechta ? To snad nebyla kradez ?? Proc ceka 50 tisic Cechoamericanu na vraceni majetku ? Proc se to nevraci ???

7 hlasů

Protože jim to sebrali kapitalisti.

23 hlasů

Aha, v Cechach kradou tedy levicaci i pravicaci, tedy vsichni :))

5 hlasů

Demokracie prospiva
Bez nas a pragmaticky
Brblame spolu u piva
Jak brblali jsme vzdycky
Farar nam slibil nebesa
A ceka na majetky
My nakrmime forbesa
Za dve ci za tri petky
Demokracie zavladla
Zpiva nam Gott i Walda
Zbastime soju bez sadla
U strejdy McDonalda
Kral Vaclav jedna parta je
Se smelinarskym smejdem
Pod strechou jedne partaje
Se u koryta sejdem

61 hlasů

Souhlas.

21 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov