Případ Čapí hnízdo
V Česku je možné objednat si něčí trestní stíhání! řekl Babiš

19.01.2018 08:25

On-line

  • 08:30
    Tomio Okamura.

    Tomio Okamura podotkl, že trestní stíhání Babiše poškozuje i obraz Česka v zahraničí. "Právě proto také žádáme co nejrychlejší vyšetření této kauzy. Doufám, že se to nebude táhnout pět, deset let," řekl.

  • 08:44
    Starostové

    Místopředseda STAN Vít Rakušan uvedl, že mandátový a imunitní výbor potvrdil, že stíhání nemá politický rozměr. "Obloukem jsme se vrátili k tomu, co jsme říkali celou dobu: že to není spolek vyšetřovatelů, mají pouze posoudit, zda něco brání vydání," konstatoval. Dodal, že Babiš a Faltýnek už jednou ve stejné kauze vydáni byli.

  • 08:45

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže mapující průběh schůze poslanců, kteří mají projednat žádost policie o vydání poslanců ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. 

  • 08:46

    Babiš a Faltýnek byli obviněni už před říjnovými sněmovní volbami pro podezření z dotačního podvodu a Babiš také z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Vinu popírají, stíhání má podle nich politické motivy.

  • 08:46

    Policie v případu obvinila i dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.

  • 08:47

    Babiš i Faltýnek uvedli, že vydáni ke stíhání být chtějí. Mandátový a imunitní výbor doporučil v úterý plénu, aby policejní žádosti vyhovělo.

  • 08:48

    Na základě dosavadních postojů poslaneckých klubů i výsledku hlasování ve výboru se zdá, že pro Babišovo a Faltýnkovo vydání by se ve sněmovně měl najít dostatečný počet hlasů. Hlasování proti avizovala pouze frakce hnutí ANO.

  • 08:49
    Tomio Okamura.

    Poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) budou hlasovat pro vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. SPD vidí nesrovnalosti v kauze financování farmy Čapí hnízdo a chce nechat na policii, aby je prošetřila, řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a zároveň odmítl, že by hnutí uzavíralo zákulisní dohody s ANO ohledně vydání či nevydání obou politiků vládního uskupení.

  • 08:49
    SPD.

    Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala upozornil, že on i předseda SPD Tomio Okamura hlasovali pro vydání Babiše a Faltýnka už v předchozím volebním období. "Na našem stanovisku od loňského září se nic nezměnilo. Vidíme nesrovnalosti v kauze Čapí hnízdo, nejsme soud ani policie, a proto budeme hlasovat pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka orgánům činným v trestním řízení," řekl.

  • 08:50
    Tomio Okamura.

    Předseda poslanců SPD Fiala uvedl, že trestní obvinění komplikuje pozici Babiše před vyjednáváním o nové vládě. "Politické strany ve sněmovně mají problém jít do vlády s trestně obviněným premiérem, my to včera (ve čtvrtek) řekli také. Bude záležet na hnutí ANO, jak se k tomu postaví a jak to bude řešit," řekl Fiala.

  • 08:51
    TOP 09

    Všech sedm poslanců TOP 09 bude při rozhodování sněmovny hlasovat pro vydání lídrů vládního hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k policejnímu stíhání. Kauza Čapí hnízdo, kvůli které čelí podezření z dotačního podvodu, je už podle nich tak známá, že nechtějí řečnit na plénu. Sněmovna by měla řešit i další programové body, míní. Informace ke kauze podle předsedy strany Jiřího Pospíšila zakládají důvodné podezření, že byl spáchán trestný čin. "Jediný, kdo může rozhodnout, je nezávislý soud," uvedl.

  • 08:52
    TOP 09

    "Vzhledem k délce toho vydávání, těm průtahům a obstrukcím, si myslíme, že ve veřejném prostoru zaznělo úplně všechno. Nemáme v úmyslu cokoli opakovat při jednání sněmovny. Vystoupíme, jen kdybychom museli reagovat na nějaký laciný výpad," uvedl na tiskové konferenci šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

  • 08:53
    Starostové

    Premiér a šéf hnutí ANO Babiš podle hnutí Starostové a nezávislí blokuje tři měsíce jednání sněmovny a sestavení demokratické vlády tím, že zdržuje svoje vydání ke stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo. Při jednání dolní komory budou poslanci STAN hlasovat pro jeho vydání. 

  • 08:54
    Starostové

    Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský připomenul, že Babiš i šéf frakce ANO Jaroslav Faltýnek, o jehož vydání požádala policie rovněž, v úterý oznámili, že své vydání podpoří. V této souvislosti obvinil další poslance ANO ze servility. "Oni budou proti vydání, neumím toto servilní chování pochopit," uvedl. Dodal, že se možná jedná o otevřená vrátka pro zvrácení situace.

  • 08:55
    Starostové

    Politici STAN pak konstatovali, že kdyby se sami dostali do podobné situace, neprodleně by o vydání požádali a byli by rádi, aby se to stalo normou, když už má poslanecká imunita tak velký rozsah.

  • 09:05
    KDU-ČSL

    Lidovečtí poslanci budou hlasovat pro vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy poslaneckého klub ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Policejní vyšetřování podle nich nesouvisí s politickou činností obou představitelů ANO, kauza financování farmy Čapí hnízdo vznikla v roce 2007. Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek také uvedl, že lidovečtí poslanci se zdrží velkých projevů, podle nich není důvod rozhodnutí o vydání obou poslanců zdržovat.

  • 09:06
    KDU-ČSL

    "Nejsme na půdě soudu, členové mandátového a imunitního výboru nejsou vyšetřovatelé. O vině a trestu musí rozhodnout nezávislý soud," řekl poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. Odmítl také tvrzení některých poslanců ANO, že je případ politicky motivovaný. "Skutková podstata, tak jak je ve spisu uvedena, vznikla v roce 2007, 2008, kdy oba dva pánové, a pan premiér Babiš to opakovaně říká, nebyli politicky činní. Dokonce on opakovaně říkal, že nechce nikdy vstupovat do politiky. Tudíž s výkonem jejich mandátu tato kauza nijak nesouvisí," řekl Výborný.

  • 09:06
    KDU-ČSL

    Šéf lidoveckých poslanců také uvedl, že pro KDU-ČSL zůstává nemyslitelné, aby se podílela na vládě, jejímž členem bude trestně stíhaná osoba. Vzhledem k tomu, že v případu farmy Čapí hnízdo jsou stíháni i členové Babišovy rodiny, budou lidovci podle Bartoška také v případě jednání o vládní spolupráci s ANO trvat na tom, aby hnutí nekontrolovalo ministerstva vnitra a spravedlnosti.

  • 09:14
    Česká pirátská strana

    Piráti jsou rádi, že sněmovna zřejmě ukončí jednání o vydání premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a šéfa sněmovního klubu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Po dvou měsících obstrukcí se může věnovat legislativní práci, řekl na tiskové konferenci šéf Pirátů Ivan Bartoš. Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že neexistují nosné důvody, proč by se měla na případ uplatňovat imunita.

  • 09:14
    Česká pirátská strana

    Jako člen mandátového a imunitního výboru, který v úterý vydání obou politiků doporučil, Michálek uvedl, že Babiš nepřinesl informace, které by opravňovaly sněmovnu k použití imunity. Babiš podle něj na výboru zpochybňoval nezávislost vyšetřovatele Pavla Nevtípila, žádné relevantní indicie ale nepředložil. "Jsme přesvědčeni, že věc má rozhodnout nezávislý soud, nejsou dány důvody pro výjimku," uvedl s tím, že v Česku mají všichni občané rovnost před zákonem a imunita je výjimka, u které je třeba posoudit její důvody.

Foto: ČTK , Binter Tomáš

Autor: –gab-



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Andrej Babiš mladší u soudu.

Čapí hnízdo
Soud přibere znalce k posouzení duševního stavu Babiše mladšího

Soud v kauze Čapí hnízdo přibere znalce z oboru psychologie a psychiatrie ke zkoumání duševního stavu Andreje Babiše mladšího, syna obžalovaného předsedy... více

Andrej Babiš mladší.

Obžalovaný expremiér
Podpis Babiše mladšího zřejmě není pravý, uvedl znalec v kauze Čapí hnízdo

Podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií společnosti Farma Čapí hnízdo pravděpodobně není pravý. U soudu to v úterý uvedl písmoznalec Aleš... více

U Městského soudu pokračovalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), 13. září 2022, Praha.

Čapí hnízdo
Soudce chce vyslechnout Babišova syna, neví ale, zda k soudu přijde

Soudce Jan Šott, který řeší kauzu Čapího hnízda, stále neví, kdy a jakou formou vyslechne syna obžalovaného expremiéra Andreje Babiše (ANO). Původně ho... více

Tisková konference a happening spolku Milion chvilek pro demokracii při příležitosti zahájení hlavního líčení v případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, kde čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš. 12. září 2022, Praha.

Čapí hnízdo
Spolek Milion chvilek varoval před tím, aby se prezidentem stal Babiš

Zástupci spolku Milion chvilek v pondělí varovali před tím, aby se prezidentem stal předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Před budovou pražského městského soudu,... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov