Česko-slovenské vztahy
Vášáryová: Slováci mají z Čechů dodnes mindrák

25.01.2015 19:00 Rozhovor

"Vy jste měli Havla, máte Švejka, my nemáme žádné takové symboly," říká bývalá herečka, diplomatka a současná slovenská poslankyně Magda Vášáryová v rozhovoru pro časopis TÝDEN.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Petr Vaněk (25 hlasů) 25.01.2015 19:55

    Srovnávat Švejka z Havlem je trochu divné. Švejk měl chytrost, což se...

  • Leoš Richter (12 hlasů) 25.01.2015 19:11

    ano máme Havla, Švejka i Brouka Pytlíka, ale nijak nám to tito tři v...

  • Chosé Klicperka (9 hlasů) 25.01.2015 20:08

    Pane Nováku ,asi jste ve věku ,kdy jste nezažil ty starší doby ,ale...

  • jarda novák (8 hlasů) 25.01.2015 20:16

    především problém "slovenského mindráku" v ČR snad dnes řeší málokdo....

  • Jiří Susa (8 hlasů) 26.01.2015 07:47

    Havel si zahrál na režiséra a přidělil Veškrnové a Vašáryové ty...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

V Česku bychom potřebovali několik Vášáryových, aby se tu zlepšila politická kultura.

0 hlasů

..ale zase nemáme tak nóblesní dámu, jakou je pí Vášáryová....jak by se třeba hodila místo toho opilce na Hrad!!

1 hlas

Kdo měl možnost osobně poznat Magdu Vašáriovou tak určitě mi dá za pravdu, že to je člověk velmi milující Českou republiku a v podstatě milující bývalé Československo. Má zde u nás mnoho přátel a náš rozchod ji velice zranil. Bohužel rozchod se konal hlavně vinnou slovenských nacionalistů a také bývalou Mečirovou HZDS. I já ačkoliv jsem nikdy nesouhlasila s rozchodem tak musím konstatovat, že rozchod byl velmi kultivovaný a téměř ukázkový pro celý svět. Také to nezanechalo žádné šrámy na duších Čechů a Slováků kteří mají nyní stále vynikající vztahy. zase příklad pro okolní národy, zvláště pro ty východní.

1 hlas

Cesi maji zase dodnes mindraky z Nemcu. Tak to chodi na svete :))))

0 hlasů

Pokud bych měl mindrák tak ti neřeknu germánské podsvinče.

0 hlasů

Bohužel pane Lustig, oprávněný mindrák nebo lépe řečeno, velmi špatnou zkušenost z minulosti. To ale ostatně snad všechny národy v Evropě. Dvě světové války rozpoutané Němci snad dávají za pravdu.

1 hlas

Snad Rakušáky, dámo. Ono se o tom moc nemluví, ale prohlášení Mým národům nenapsal žádný Němec a taky ten pán z Braunau nebyl Němec. I když ta hovada německá vyvraždila desítky milionů lidí, o tom není sporu.

1 hlas

No co? Jeden za 18.druhý bez 2.za 20. Oba stáli za H.O.

0 hlasů

Stavět Švejka vedle Havla není paní Vašáryové hodno. Ovšem mohu ji uklidnit sdělením, že Slovákům závidíme jejich prezidenta a to, že projevili daleko více vkusu a zdravého rozumu při jeho volbě, než Češi s notorickým alkoholikem.

0 hlasů

Souhlasím s vámi, že se Hašek při srovnání s literárním nýmandem a notorickým alkoholikem Havlem musí v hrobě obracet! No ale, všichni víme jak Havel ke svému poslednímu prezidentskému termínu podvodně přišel. Ano, byla to nevkusná volba!
Vašáryová je hociako zmätená.

3 hlasy

Havel si zahrál na režiséra a přidělil Veškrnové a Vašáryové ty nejlépe placené herecké role v jejich životech.
Jedna hrála laskavou manželku a ta druhá moudrou diplomatku.

8 hlasů

Pojďme si při té oslavyhodné příležitosti připomenout pravou povahu Bostonského útoku na maratón a střelby ve škole Sandy Hook, které byly inscenovanými událostmi americkou vládou, při kterých nebyl nikdo zraněný ani zabitý, jak nám PROLHANÁ AMERICE SLOUŽÍCÍ MÉDIA VYTRVALE PŘEDKLÁDAJÍ K VĚŘENÍ.

CHTĚJTE ZNÁT PRAVDU, DOMÁHEJTE SE JÍ!!! U TAJNÝCH SLUŽEB, U PREZIDENTA, U VLÁDY, U POSLANCŮ, U SENÁTORŮ. MÁTE PRAVDU ZNÁT PRAVDU O AMERICKÉ LŽIVLÁDĚ A LŽIPROPAGANDĚ, KTERÝMI OVLÁDÁ VAŠE MYSLI.

0 hlasů

http://www.novarepublika.cz

1 hlas

Vašáryová je dobrá hééérečka, ale mizerná "politička", horující pro EU a euro. Je ekonomicky totálně naivní a nesnesitelně patetická. Plácá jednu blbost za druhou a dokonce svým dětinským pravdoláskařským kecům asi věří, protože je zcela odtržena od reality obyčejného života.

8 hlasů

Pani Vašáryovú nechcem uraziť, ale tá už má svoj vek. Možno nejakí Slováci v jej veku, ktorí stále žijú v minulosti, ten mindrák majú, ale mladí Slováci určite nie.

História je história a Česká republika je pre nás len jeden zo susedných štátov, ktorej obyvateľom rozumieme viac ako ostatným.

2 hlasy

Nevím, je mi 35, znám o čtyři roky mladšího Slováka, který v ČR pracuje a shodneme se, že jsme pořád svým způsobem jednou zemí (jen máme dvě vlády a dva prezidenty). Rozhodně pro mě není SK pouze jeden ze států, se kterým sousedíme, pro něj zase není ČR jen jednou z mnoha zemí. A pokud se bavíme s cizinci, pak většinou stojíme na stejné straně - dvěma hlasy stejný názor, pokud jeden stát potřebuje pomoci, budeme první v řadě, kdo podpoří jakoukoliv pomoc pro druhý stát. I za cenu vlastního uskromnění. Rozhodně mi tak nepřijde, že mladší generace už toto nezajímá a nebere je společná historie. Pokud tedy nemyslíte patnácti nebo dvacetileté děcka, které ovšem nebere nic, kromě jejich zájmů a zálib. O takové věci, jako bylo Československo se opravdu nezajímají. To ale neznamená, že až dospějí, zajímat je nebude. :)

4 hlasy

..přesně tak...a to, že se můžeme společně normálně bavit je výhodu pro ty, kteří to dokáží využít....jako třeba já...já spolupracuji se třema slovenskými firmami a funguje to už třicet roků...

3 hlasy

..jsem nadšen, spokojený a šťastný...

1 hlas

..podle mne to, že jsme blízcí partneři funguje líp, než když jsme byli bratři a bratia....

2 hlasy

A co Janosik?

1 hlas

...teda jestli nebyl Madar P

0 hlasů

No... Říká se, že to byl maďarský Žid... :-)))

2 hlasy

Cesi maji i Cimrmana. teda bez Sveraka, dilo je to Smoljaka.

1 hlas

Naši bratia přece měli Jánošíka, co bohatým bral a chudým taky, Tisa a mají i Černáka a v cigánech nad námi těžce vedou, i když se nám je pokusili všechny přeposlat, a taky mají euro! A z toho jsou v prdeli úplně nejvíc. Ale my je jistě s pomocí Singera doženem a budeme stejní žebráci.

8 hlasů

především problém "slovenského mindráku" v ČR snad dnes řeší málokdo. Za havla se většina Čechů stydí a Švejka berou jako kultovní postavu, určitý životní postoj v těžké situaci, ale určitě ne jako nějakého národního hrdinu.

8 hlasů

Pane Nováku ,asi jste ve věku ,kdy jste nezažil ty starší doby ,ale oni Slováci ještě za komanče neuměli vůbec nic ,neměli žádný průmysl ,kultůru ,filmovat jsme je učili (Mc Frič) a až Češi je dostali na tuto úroveň ,byla tam obrovská zaostalost a bída jejich historie není prakticky žádná a já si dovolím tvrdit ,že v dějinách lidstva neexistuje jiný příklad ,kdy jeden národ takto pomohl druhému ,jenže i přesto Slováci toto nikdy nedokázali ocenit a byli stále hrdi i když fakticky neměli důvod na hrdost ,ale to je již jiná kapitola .Dnešní mladí Slováci toto vůbec neví ,protože "hrdí " rodiče je nikdy neinformovali popravdě .

9 hlasů

Provokatéři: Také by jste mohli napsat že B Němcová se učila psát na Slovensku (Slovenské Pohádky). Pravda bída tam byla-dědictví po Maďarech.

0 hlasů

Mate pravdu. O ekonomice a planovani, jak slovensti ministri dotovali Slovensko z ceskeho HDP, o tom bych mohl napsat povidku. navic, stejda zazil, kdy kazdy podnik a on za Skoda plzen usel ze svych invesic si postavit jak kdo, ale Skodovka 4 obri podniky, skoro vetsi, nez byla sama. Martin, Dubnica, Banovce, Povazska Bystrica. Misto diku nadavky, ze Slovaci na cechy musi robotovat :) Plan 2:1. deleni se - paritne, 1 :1. Tp chtel i Meciar aCarnogursky priznal, ze to byl snad nejvetsi duvod k rozvodu.Tatry - ceske investice. Atd. :) No, meli by byt bratri uznali a ne porad nejake komplexy. Trochu Cehuny osidili, dvakrat podrazili a co chteji vic ? Slovensky napsi na Horcici a sami ji fusuji take, jako chteli i Becherovku.

4 hlasy

Máte pravdu Češi pomohli postavit Slovensko na nohy,ale nebylo to za nic. Dělal jsem v Partizánském,i v Považské Bystrici.Výkony o třídu větší a platy o třídu menší.To platí dodnes! Jinak by Češi jezdili dělat na Slovensko a né naopak.Na Moravě ten rozdíl tak veliký není! Pro čechy pořád platí "Já bych to udělal,ale nejsou lidi" Tam jdou jenom peníze "hlavně do Prahy"Kde jsou Kanceláře a vedení samozřejmě dobře placené. Z toho vyplývá životní úroveň. Uklízečka v Praze vydělá víc nežli soustružník na Ostravsku který je rád že má zaměstnání.To platí pro venkov a Bratislavu zrovna jako pro venkov a Brno nebo Prahu. A musím dodat že je to tak všude ve světě,i když za komoušů to nebylo tak poznat.

0 hlasů

no vidíte, jak bylo dobře, že to dělení Klaus s Mečiarem rychle rozsekli. Jinak by tyhle diskuze byly stále otevřeny a opravdu to mohlo skončit jako v Jugoslávii. Slováci jsou bohovskí bitkári ! :)

2 hlasy

Tak bít se umíme i na Ostravsku.Pokud bys dostal ode mě,myslel bys že tě kůň kopl (:-)) Ale jinak je pravda že nebylo dobře ani dva bratři na jedném statku.

0 hlasů

Určitě by obohatila náš duševní obzor, kdyby nějakým způsobem vysvětlila vztah k Madarsku a madarům 1 000 roků

2 hlasy

Ty neumíš číst? Je tady něco jako wikipedie.

0 hlasů

Srovnávat Švejka z Havlem je trochu divné. Švejk měl chytrost, což se o tom druhém říct nedá.

25 hlasů

Srovnávat Havla a Švejka je pro Švejka urážka.

3 hlasy

Něco mi říká, že to tvrzení v titulku je intoušský bullshit. (Ale je mi jasné, že to spousta Čechů strašně ráda slyší.)

2 hlasy

Magda Vašáriová má velkou oblibu v České republice. Mám ji také moc ráda a cením si ji jako člověka ze srdcem na správném místě. Jako politička by byla pro Slovensko obrovským přínosem. Hlavně morálním. Škoda, že stejně jako u nás v přímé volbě nám tam zůstávají jen Kašpárci.

4 hlasy

ano máme Havla, Švejka i Brouka Pytlíka, ale nijak nám to tito tři v životě neulehčej :)))

12 hlasů

Ano, mate hodne zlodeju a podvodniku. Mate hodne bolseviku . A presto vam to nikdo nezavidi :)))

0 hlasů

Jaja ty pít chóótne chytrá a my nemít meger tchetser.Cherr Hlupstig

0 hlasů

Vám pytlíkům určitě ne...

2 hlasy




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov