Shrnutí
Vládní krize pokračuje. Na tahu je prezident Zeman

05.05.2017 19:45 Aktualizováno 05.05. 21:33

On-line

  • 07:00
    TÝDEN.CZ

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže z průběhu vládní krize v Česku.

  • 07:08
    ANO.

    Politici vládního hnutí ANO jsou připraveni jednat o pokračování vlády nynější koalice a jejím personálním složení až poté, co premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka podá demisi kabinetu. Shodlo se na tom předsednictvo hnutí, řekl místopředseda ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec. Vedení i nadále stojí za svým předsedou Andrejem Babišem a nevidí důvod, proč by měl opouštět funkci ministra financí.

  • 07:09
    ANO.

    Z kandidátů na příštího premiéra si ANO umí představit ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD i šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Ministra vnitra Milana Chovance, kterého prezident Miloš Zeman spolu se Zaorálkem a Bělobrádkem označil za dalšího adepta na premiérské křeslo, Brabec nezmínil. "Pro nás z těch třech jmen si umíme představit dvě jména: Lubomírka Zaorálka, případně pana Bělobrádka," uvedl ministr životního prostředí.

  • 08:09
    Miloš Zeman.

    Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek večer v televizi Barrandov v pořadu TÝDEN  s prezidentem prohlásil, že současný koaliční kabinet by měl dovládnout do říjnových sněmovních voleb a jediný, kdo by z něj měl odejít, je premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V čele staronového kabinetu by podle něj měl stát znovu politik ČSSD. V té souvislosti zmínil místopředsedy ČSSD - ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a ministra vnitra Milana Chovance. Naznačil přitom, že reálnou šanci získat pro svůj tým důvěru Poslanecké sněmovny má spíše šéf české diplomacie.

  • 08:10
    Miloš Zeman.

    Čtvrteční konfrontací prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na Pražském hradě vyvrcholila dávná nevraživost obou politiků a byla trapným a bizarním divadlem v přímém přenosu, píší deníky a zpravodajské servery. Prezident podle titulků novin Sobotku ponížil, vyřadil ze hry, odstřelil. Podle komentátorů se Zeman zachoval nedůstojně, arogantně, s pro něj typickou pomstychtivostí, přičemž Sobotka mu svým nejasným postojem ohledně podání-nepodání demise nahrál na smeč.

  • 08:12
    ČSSD

    Od pátečního rána jedná grémium ČSSD. Ministr vnitra a místopředsda sociálních demokratů při příchodu na jednání řekl, že problém vládní krize nevyřeší odchod premiéra Bohuslava Sobotky. Trvá na tom, že odejít z vlády má ministr financí a šéf koaličního ANO Andrej Babiš.

  • 08:22
    ČSSD

    Bylo to trapné a nedůstojné, citoval server aktuálně.cz ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který hodnotil čtvrteční hádku prezidenta Zema a   premiéra Sobotky. "Ale nemělo by nás to odvádět od podstaty věci. A podstatou věci je, že vláda nemůže pokračovat dál s Andrejem Babišem."

  • 08:38
    ČSSD

    Zaorálek vyjádřil pobouření nad nahrávkou, která zachytila rozmluvu ministra financí Babiše a novináře deníku Mf Dnes Přibila. "V České republice dochází k tomu, že tu jsou média nebo novináři, kteří posluhují politikům. Zřejmě to není jeden případ, ale je to systém, ve kterém dochází k napadání a vybírání si politiků, kteří budou různým způsobem skandalizováni," citoval servr aktuálně.cz ministra zahraničí. POdle něj by Babiš měl nahrávky vysvětlit. "On na to neodpovídá, vytáčí se. Ale rozčilovat bychom se měli my, na které on chystá a připravuje ve svých médiích nactiutrhačné skandály a dokonce vybírá, jak je správně časovat. To je nehorázné."

  • 08:41
  • 08:44
  • 09:28

    Za frašku označily slovenské listy vývoj kolem demise českého premiéra Bohuslava Sobotky a jeho čtvrteční schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Podle Denníku N si Zeman svou roli při řešení vládní krize užívá.

    "To, že na Hradě byl připraven ceremoniál pro rezignaci, ale premiér přijel Zemanovi nakonec jen ´vysvětlit situaci´ a nikoli podat demisi, je trapně směšná etuda, která charakterizuje oba. Prezidenta proto, že od rána věděl, že Sobotka mění plán, ale protokolární aranžmá nechal beze změny, jen aby nepřítele - kterým je pro něj předseda ČSSD od prezidentské volby 2003 - vykoupal ve vlastní šťávě," uvedl list Sme.

  • 09:28

    Podle slovenského deníku Sme premiér Sobotka jakoby předváděl ´to nejlepší´ ze své pověsti váhavého střelce a vývoj napovídá, že demisi již není nakloněn až tak nekompromisně, jak se zdálo dříve v tomto týdnu. List dodává, že vývoj kolem Sobotkovy demise se z dramatu pomalu mění ve frašku.

  • 09:29
    Miloš Zeman.

    "Zeman přijímal demisi. Nikdo ji nepodal," napsal slovenský deník Pravda, podle kterého prezidentova schůzka se Sobotkou vyzněla jako fraška.

  • 09:30

    O politickém skandálu, ponížení nebo skutečné úrovni českého prezidenta píše německý tisk v souvislosti se čtvrteční schůzkou prezidenta Miloše Zemana s premiérem Bohuslavem Sobotkou na Pražském hradě, při níž se oba politici v přímém televizním přenosu dostali do tvrdého sporu.

    "Už roky se česká hlava státu Zeman a ministerský předseda Sobotka nemohou vystát. Ve čtvrtek došlo k ostré výměně názorů, která šokovala celou zemi," píše server listu Nordwest Zeitung.

  • 09:31
    Miloš Zeman.

    Německý list Frankfurter Neue Presse píše, že Zeman znovu ukázal svou skutečnou "úroveň". "Co se ze setkání stalo, by na každém divadelním pódiu bylo povedenou komedií. V politice se Zemanovo představení rovnalo tragédii," míní deník a popisuje výměnu názorů obou politiků v přítomnosti řady novinářů a televizních kamer, včetně odchodu prezidenta ze sálu. "Tato (poslední) slova už ale (Sobotka) pronesl do prázdného prostoru. Světák Zeman ukázal ´dobré způsoby´: otočil se k šéfovi vlády zády a opustil během jeho dalšího vyjádření slavnostní sál."

  • 09:42

    Premiér Bohuslav Sobotka svolal na 10.15 tiskovou konferenci k aktuální politické situaci.

  • 09:56
  • 10:10
  • 10:13
    ČSSD

    Ministr zahraničí Zaorálek kritizuje to, jak ministr financí Andrej Babiš (ANO) přistupuje k nahrávkám zveřejněným na internetu, na kterých Babiš hovoří s redaktorem o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích. Zásahy do svobody médií označil Zaorálek za ohrožování demokracie podobné praktikám před rokem 1989.

  • 10:13
    ČSSD

    Kauza kolem nahrávek se podle Zaorálek nedotýká jen ministrů ČSSD, proti kterým měly skandalizující texty směřovat, ale poměrů v celém Česku. "Pokud jsou tu novináři využíváni k tomu, aby skandalizovali politiky, a není to věc jednoho novináře, ale je to celý systém, pak je to věc každého," řekl.

Foto: ČTK , Robert Sedmík, Michal Krumphanzl

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Poslankyně Parlamentu České republiky Miroslava Němcová (ODS).

Exkluzivně
Miroslava Němcová k odchodu ministra zdravotnictví

Když Adam Vojtěch na tiskové konferenci oznamoval, že odchází z funkce ministra, byl viditelně otřesený. Nevypadalo to na jeho vlastní rozhodnutí. Tomu, že byl... více

Brigitte Bierleinová.

Rakousko
Vláda Bierleinové podala demisi, prozatímně zemi vede dál

Demisi po nedělních parlamentních volbách podle očekávání podala rakouská úřednická vláda Brigitte Bierleinové. Prezident Alexander Van der Bellen pak stejný... více

Aktivisté na tiskové konferenci.

Protest
Aktivisté se dostali na tiskovku ANO. Požadovali Babišovu demisi

Tiskovou konferenci poslaneckého klubu ANO narušila ve Sněmovně dvojice aktivistů. Před řečníky rozvinuli transparent s požadavkem na odstoupení premiéra... víceDiskuse (11)

Laura Flesselová.

Překvapivé oznámení
Z osobních důvodů. Ve Francii odstoupila ministryně sportu

Aktualizováno 04.09. 18:59Francouzská ministryně sportu Laura Flesselová překvapivě oznámila demisi. Po ministrovi životního prostředí Nicolasi Hulotovi tak za poslední týden končí... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov