Boj o Hrad
Volit dosud přišlo 40 procent oprávněných, Zemana vyděsila polonahá Anželina

12.01.2018 14:00 Aktualizováno 12.01. 23:00

On-line

  • 13:56
    TÝDEN.CZ

    Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona hlasovat aspoň 35 procent oprávněných voličů. Závazné je pak v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň aspoň 25 procent všech voličů.

  • 14:00
    TÝDEN.CZ

    V Česku začala druhá přímá volba prezidenta. Lidé v ní rozhodují o tom, zda na Hradě zůstane Miloš Zeman, nebo bude prezidentský slib skládat některý z jeho osmi vyzyvatelů. 

  • 14:01
    TÝDEN.CZ

    V prezidentských volbách kandidují Miloše vedle Zemana Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Petr Hannig, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek. Všech devět uchazečů o Hrad bude mezi dnešními voliči, stejně jako bývalý prezident Václav Klaus nebo šéfové parlamentních stran.

  • 14:01

    Lidé mohou hlasovat v pátek do 22.00. K volebním urnám do té doby zamíří mimo jiné všichni šéfové parlamentních stran včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo bývalý prezident Václav Klaus.

  • 14:02
    TÝDEN.CZ

    Volit mohou všichni čeští občané, i prvovoliči, kteří 18. narozeniny oslaví teprve v sobotu. Do volebních místností, které jsou většinou ve veřejných budovách, by si s sebou lidé měli vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti.

  • 14:03
    TÝDEN.CZ

    Od volební komise příchozí volič dostane prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní. Neplatné by byly jen ty oficiální lístky, které by byly přetržené nebo by nebyly vloženy do hlasovací obálky. Neplatným by byl hlas také v případě, pokud by v obálce byly lístky více kandidátů. Obálku s lístkem pak volič před komisí vhodí do volební schránky.

  • 14:04
    TÝDEN.CZ

    Hlasovat se bude dnes do 22.00 a v sobotu od 8.00 do 14.00. Volební komisaři pak začnou hlasy v každém z 14 866 okrscích okrsků sčítat. Výsledky by měly být známy do sobotního večera. Pokud žádný kandidát v prvním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí spolu s dalším nejúspěšnějším do druhého kola. Toto finále by se uskutečnilo za dva týdny.

  • 14:05
    TÝDEN.CZ

    V sedmi městech a obcích začnou spolu s prezidentskými volbami i referenda o místních záležitostech. Dnes odpoledne a v sobotu do 14:00 o nich budou hlasovat obyvatelé Karlových Varů, Jablonce nad Nisou, Lhoty Rapotiny, opavské městské části Suché Lazce, Zubří, Brušperku a Všenor u Prahy.

  • 14:06

    Ve Spojených státech, kde českého prezidenta volí na čtyřech místech, odradí mnoho Čechů od voleb velká vzdálenost k nejbližší volební místnosti, píše zpravodaj ČTK. Zvláště když se hlasování koná v USA ve všední dny čtvrtek a pátek. Volí se v Los Angeles, Chicagu, New Yorku a Washingtonu D.C. Podle vedoucí sekce veřejné diplomacie Pavly Veličkinové bývá v USA při českých volbách celkem kolem tisíce hlasů, nejvíce v New Yorku. Ve Washingtonu, kde je to kolem 20 procent, volil během prvního dne i syn jednoho z kandidátů Petra Hanniga Jan, profesor na univerzitě v Severní Karolíně.

  • 14:07
    TÝDEN.CZ

    Lidé by mohli vybrat hlavu státu už v nynějším prvním kole voleb, pokud některý z kandidátů od nich dostane nadpoloviční většinu hlasů. V opačném případě rozhodnou podobně jako při senátních volbách o tom, kteří dva adepti se střetnou za dva týdny ve volebním finále.

  • 14:08
    TÝDEN.CZ

    První volební den v Česku začal v době, kdy kvůli časovému posunu například na zastupitelských úřadech v Austrálii už skončil. Na americkém kontinentu, kde se začalo volit ve čtvrtek, se připravují na zahájení druhého volebního dne.

  • 14:08
    Hilšer.


  • 14:09
    TÝDEN.CZ

    Na Trutnovsku a v části Náchodska ve 14.00 začalo druhé kolo doplňovacích senátních voleb. Lidé vybírají mezi starostou Vrchlabí Janem Sobotkou (STAN) a továrníkem Jiřím Hlavatým (za ANO). Doplňovací volby se konají kvůli Hlavatému, který byl v říjnu díky preferenčním hlasům zvolen do sněmovny, a mandát senátora mu proto automaticky zanikl. Hlavatý pak oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu, a poslaneckého mandátu se vzdal.

  • 14:09
    Fischer.


  • 14:11
  • 14:12
    Zeman.

    Proruský kandidát Miloš Zeman může vyhrát první kolo prezidentských voleb v Česku, ale prohrát v kole druhém, napsal v pátek ruský liberální list Kommersant a upozornil, že Jiří Drahoš by pro Rusko nebyl tak výhodný partner. Deník Ukrajinska pravda napsal, že "proruský kandidát Zeman kráčí k vítězství" i s kontroverzními výroky o anektovaném Krymu a s problémy s alkoholem.

  • 14:16


  • 14:17

    Jak upozorňuje agentura ČTK, parlamentní strany své kandidáty do prezidentských voleb sice nepostavily, jejich představitelé však většinou vyjádřili podporu některému z adeptů, převážně Zemanovi nebo Drahošovi, kterého doporučují volit ti, kteří se obávají mocenského tandemu Zemana a premiéra Babiše.

  • 14:18
    Topolánek.


  • 14:25
    TÝDEN.CZ

    V prvním kole historicky první přímé prezidentské volby v roce 2013 byla volební účast 61,31%. Tehdy jej vyhrál Miloš Zeman se ziskem 24,21 %, druhý skončil Karel Schwarzenberg se ziskem 23,40 %.

Foto: Radek Cihla

Autor: - red -, ČTK



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Prezident České republiky Petr Pavel.

Nový prezident
Profesory odmítnuté Zemanem Pavel jmenuje, pokud školy nominaci potvrdí

Prezident Petr Pavel jmenuje profesory, které odmítl jmenovat jeho předchůdce Miloš Zeman, pokud dostane potvrzující stanovisko příslušných orgánů vysoké... více

Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Výměna funkcí
Mynář k dnešku rezignoval, prezidentskou kancelář povede Vohralíková

Kancléř bývalého prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář k dnešku (čtvrtek 9. 3. 2023) rezignoval. Uvedl, že rezignaci podal Zemanovi ve středu, a to s... více

Dosluhující prezident České republiky Miloš Zeman.

Politická kariéra
Zeman podle analytika zanechal výraznou stopu v politice, rozděloval společnost

Miloš Zeman zanechal výraznou stopu v politickém vývoji České republiky. Jeho odkaz je ale kontroverzní a jako politik rozděloval společnost. Ve středu to řekl... více

Nastupující prezident České republiky Petr Pavel.

Hlava státu
Pavel bude prezidentem odlišného formátu než jeho tři předchůdci, míní historici

Nastupující prezident Petr Pavel bude hlavou státu odlišného formátu než jeho tři novodobí předchůdci, jde o přirozenou výměnu generací, míní oslovení... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 05/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov