Strážce tradic
Žádný Vatikán, Forejt zůstává na Hradě jako ředitel protokolu

09.02.2013 17:13

Ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt bude vykonávat svou funkci i po výměně prezidentů. "Velice si vážím toho, že se pan Forejt rozhodl zůstat ve funkci protokoláře Pražského hradu," uvedl nastupující prezident Miloš Zeman. Dosud se přitom předpokládalo, že se Forejt stane novým velvyslancem Česka ve Vatikánu.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Jan Nepomucký (4 hlasy) 09.02.2013 18:43

    Zde je Palachův dopis na rozloučenou: Vzhledem k tomu, že se...

  • Jan Nepomucký (3 hlasy) 09.02.2013 18:44

    Krásná ukázka myšlení pravicového člověka.

  • Pája K. (3 hlasy) 09.02.2013 18:36

    Děsím se dne, kdy se dočtu, že na Hradě zůstává Jakl.

  • jarda klídek (3 hlasy) 09.02.2013 18:10

    Jsem rád, že Zeman se vyjádřil objektivně ke Grebeníčkovi. No jen by...

  • Přemysl Kadlec (2 hlasy) 09.02.2013 20:29

    Jardo, klídek. Tehdy byl nejvyšším představitelem KSČ pořád ještě...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Nechtěl jsem,ale musím se ozvat.Já tu dobu prožil a zažil.Dubček,Smrkovský,Císař -komunistická vláda,která měl naši podporu!Potom přišel zvací dopis z Moskvy.Odjel Svoboda,Dubček,atd..po návratu byli jak zmoklé slepice.Podlehli nátlaku Brežněva.To je jedna věc.Další je,že po invazi armád do Československa počala nenávist našeho lidu vůči SSSR..Další věc-Bila,Indra a spol. údajně pozvali ta vojska-a byli to také komunisté-jenomže my jim říkali něco jako dnes dinosauři...A PROTI nim a invazi protestoval národ a Palach se bohužel zbytečně zabil a nejen on i Zajíc a ještě další,ale o těch se nevím,proč nemluví tak oslavně..takže ono to nebylo vysloveně proti KSČ,ale těm ZRÁDCŮM a ne komunistovi Dubčekovi atd...takže to je můj pohled...ano invazí skončili NAŠE NADĚJE na SOCIALISMUS S LIDSKOU TVÁŘÍ---ale ne kapitalismus--o tom v té době NEPADLO NIKDE ani slovo!!!!!

1 hlas

Ta doba byla o změně o změně kurzu co nastavili komunisti. Prostě lidi už nechtěli pokračování bolševické zvůle, zažil jste to jak píšete, tak víte že tak to bylo. To jestli byla o změně režimu ke kapitalismu, jak píšete nebo ne je nepodstatné. Protože právě proto, aby k tomu nemohlo dojít přijel k nám rus ze samopalem. Proto otázka neni zda by společnost šla do prava, či do leva (to již se dnes nedozvíme, protože svobodnou volbu komunisti neumožnili a máme jen indicie s dobou 89 kdy si tuto cestu vybrali) Podstatné je, že komunisti tenkrát zradili očekávání společnosti neumožnili změnu a pozvali sem okupanty. Palach přesně proti tomuto protestoval, jak je patrné i s dopisu co nechal po činu.

1 hlas

Děsím se dne, kdy se dočtu, že na Hradě zůstává Jakl.

3 hlasy

Jakl ať vaří pivo, když to tak miluje. PUČ PROTI VV A BÁRTOVI. Snaha kontrolovat věci, které již nezmění výsledek...politika pro politiku... A kde jsou reálné výsledky pro lidi této země?
VŠE se zdražuje ( potraviny), rozkrádání (stavby dálnic, církevní restituce), těží z toho akorát úzké skupiny všehoschopných (exekutoři) a když se proti tomu někdo postaví a zastává se obyčejných lidí, kteří to tady nemůžou zabalit a odjet do Karibiku, tak se VV snaží hned napadnou vládní kmotři přes KROUPU a MF.

0 hlasů

Útok KMOTRŮ NA BÁRTU A VV - snaha o PUČ

VV v poslední době jsou sympatické. Nejsem jejich zastánce ani volič, ale koho dnes volit? Kdo dělá co pro obyčejný lidi? Kdo neřeší pouze to, aby poslancům přidali prachy, a dostali se k nějakým prebendám...? Naopak vystupují proti PŘEDRAŽENÝM DÁLNICÍM, ZDRAŽOVÁNÍ POTRAVIN A ZLOVŮLI EXEKUTORŮ a hlavně proti Kalouskovým CÍRKEVNÍM RESTITUCÍM...!!!!! A vysloužilý si za to útok v médiích od KROUPY a MF...Což je smutné, že není víc takových!

0 hlasů

Toho bych se nebál, Zemana nemusím a můžeme se těšit na cokoliv, ale tento druh ostudy myslím není jeho parketa.

0 hlasů

Dobrá zpráva.

2 hlasy

Jsem rád, že Zeman se vyjádřil objektivně ke Grebeníčkovi. No jen by mi zajímalo co na to místní diskutující komunisti, co nejprve slavili zvolení Zemana a následně Grebeníčka za jeho drzé plky.
Vlastně mě to ani nezajímá domnívám se že některému druhu lidí není pomoci...

3 hlasy

Zde je Palachův dopis na rozloučenou:


Vzhledem k tomu, že se naše národy ocitly na okraji beznaděje, rozhodli jsme se vyjádřit svůj protest a probudit lidi této země následujícím způsobem.

Naše skupina se skládá z dobrovolníků, kteří jsou odhodláni se dát pro naši věc upálit. Já jsem měl tu čest vylosovat si jednotku a tak jsem získal právo napsat první dopisy a nastoupit coby první pochodeň.

Naše požadavky jsou:

Okamžité zrušení cenzury

Zákaz rozšiřování "Zpráv"

Jestliže naše požadavky nebudou splněny do pěti dnů, tj. do 21. ledna 1969, a nevstoupí-li lid s dostatečnou podporou (tj. časově neomezenou stávkou), vzplanou další pochodně.

Pochodeň č. 1

PS. Vzpomeňte na srpen. V mezinárodní politice se uvolnil prostor pro ČSSR, využijme jej.


Komunista jsem nikdy nebyl, v dopisu jsem o nich, ale nenašel zmínku.

4 hlasy

Prosím vás, tak si ten dopis přečtěte ještě jednou. Je zjevné že protestoval proti komunistům, přesně proti jejich činům, které dovedli naší společnost, tam kam dovedli. Je to s dopisu jasně čitelné, když je nejmenoval.

2 hlasy

Jardo, klídek. Tehdy byl nejvyšším představitelem KSČ pořád ještě Dubček, i když se reformní komunisté ze stranického vedení postupně vytráceli a přicházeli normalizátoři. Za zmínku stojí, že tehdy byl členem KSČ i Miloš Zeman, zatímco Grebeníček vstoupil do KSČ v roce 1975.Tím Zemana nekritizuji a Grebeníčka neobhajuji.
Pokud jde o Palacha, tak jeho obět měla význam vnitropolitický i v zahraniční. Zařazení jeho činu mezi významné dny je správné rozhodnutí. Kdo ovšem zná naše nejnovější dějiny, tak nemůže pokládat Jana Palacha za bojovníka proti komunismu. Jan Palach by se musel v hrobě obracet.

2 hlasy

Přemysl Kadlec,vím kdo byl v té době ve vedení KSČ, ale jak správně uvádíte reformní komunisté se začali vytrácet. Protože se stali nepřijatelní pro Moskvu, ta nechtěla jakoukoliv reformu povolit a ta byla skutečná výkonná moc, kterou aplikovala přes české komunisty. Takže Dubček již byl v jen papírovým vůdcem, ale ne faktickým. Myslím si že Palach by se při označení bojovník proti komunismu v hrobě neobrátil. Nemůžete přeci vyvrátit, že jeho protest byl proti činům pro Moskevských komunistů. Což znamenalo zastavení jakékoliv změny a utužení ruského komunismu. Ono totiž neni podstatné zda a kolik lidí bylo pravicového či levicového smýšlení, ale že celá společnost chtěla změnu. Tu jim proreformní komunisté slíbili a vzápětí pod hrozbou Moskvy sebrali. Pak byli tyto komunisti odsunuti. No a na jejich místo nastoupili normalitátoři. Ta ztráta možnosti jakékoliv reformy a smířením se s osudem. ( ať už by vedla k odklonu k socialismu nebo ne ) Je důvod protestu Palacha. Takže ve své podstatě to byl protest proti komunistům. Nebýt jejich činů nevznikl by. Takže říci že Palach nebyl bojovník proti komunistům je jen slovíčkaření, protože pokud jim nebyl, tak byl bojovníkem proti jejich konání a to popřít nemůžete, sám to popisuje ve svém dopise.
Tady totiž nejde o to zda byl proreformní komunista, nebo antikomunista. Stejně jako nelze tvrdit, že celá společnost v té době chtěla socialismus s lidskou tváří. Odpověď na tuto skutečnost mohla dát pouze možnost svobodných voleb. Víte v roce 89 taky napřed vzniklo OF jako opozice proti komunistům a až následné volby dál určovaly směřování společnosti. Stejný průběh prostě stalinisti v šedesátých letech nechtěli připustit. To je přeci to proti čemu Palach vystoupil, proti okupaci, ztráty šance na změnu, zrady komunistů.

1 hlas

Jardo, mně se váš názor líbí. Tehdejší situaci v naší společnosti popisujete správně. Já jsem byl pouze stručnější. Před lety jsem prostudoval řadu dostupných materiálů o Janu Palachovi. Proto jsem dodal, že nebyl antikomunistou. Přítomnost sovětských vojsk, zásahy Moskvy do našich vnitřních záležitostí a počínající tzv. normalizace poznamenala většinu z nás, kteří jsme tu dobu zažili jako již dospělí lidé.

1 hlas

Příjde čas a Černá s Zwiebel odtud poletí sviňským krokem.

Dr. Strangelová

2 hlasy

Díky za tak mimořádnou pozornost, paní rádobydoktorko, jak vidím, myslíte na mě i v době, když se diskuse vůbec neúčastním, jaká to čest pro mě!:-)))

0 hlasů

To měly už dávno.A víte proč má Černá takový nick? Protože slovo sračka už bylo obsazeno.

0 hlasů

Krásná ukázka myšlení pravicového člověka.

3 hlasy

Tyto kdyby mohly a doufají že moci budou,tak nebudou myslet,ale rovnou věšet.

0 hlasů

Kokřice, nechala jste se vůbec očkovat? Tohle fakt vypadá na první příznaky vztekliny!:-)))

1 hlas

Svatá pravda, tak jak si černá plete Janečky, splete si Zemana s majorem Zemanem a bude vymalováno.
O cibuli nemá smysl se vůbec rozepisovat.

2 hlasy




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov