Názor prezidenta
Zeman chce armádu vybavit drony. Bez nich není plnohodnotná

29.11.2016 11:47

Česká armáda by podle prezidenta Miloše Zemana neměla příliš váhat s pořízením dronů. Po pozorovacích bezpilotních letounech by měla ve druhé vlně pořídit bojové letouny, bez nichž v budoucnosti nebude zcela plnohodnotná.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Marie Metelková (1 hlas) 29.11.2016 15:39

    To nemá náš elitní střelec Zeman ze sebe. Na výrobě a prodeji musí...

  • - - (1 hlas) 29.11.2016 13:03

    Opět si Zeman něco umanul. Ozbrojené drony mohou zabíjet tálibánce,...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

To nemá náš elitní střelec Zeman ze sebe. Na výrobě a prodeji musí participovat někdo hradu nejbližší typu Nejedlý.

1 hlas

USA prý budou mít první nehacknutelnou dronu v roce 2018. I pokud skutečně nehacknutelné, a že žádný problém jestli se podělí bez nějaké smlouvy na údržbu ve výši několika miliárd ročně či podobně, tak se má věc ohledně dálkového přerušení spojení.

Což mimochodem zajímavé téma, neboť se argumentativně jako další opatření zavede autonómně schopné jednání, ale i stranou toho není vlastně nutně tak jasné k čemu taková bitevní drona dobrá.

Jakože se argumentativně má dvě situace:
- jednak jako fronta kde flaky atd. Pokud je životnost jedné drony tak možná jedná odpálená raketka, tak běžný nosič raket se zdá levnější. A i pokud životnost delší, z běžné houfnice se postřelí více než taková drona obvykle zvládne, při čemž ta houfnice jistě docela nemobilní, ale v rámci obrany (jako například součást bunkru) a toho, že nepřítel svou houfnicí nedostřelí dále, tak to je to. Na druhou stranu, když se je schopno poslat maskovanou bitevní dronu přes frontu, tak to jistě něco do sebe má, jakože i když se předpokládá, že se je houfnicí schopno pálit několik desítek kilometrů za útočnou frontovou linii nepřítele, tak schopen dostat cíle ze strany kdyby trochu zakryté určitě svou výhodu má a samo o sobě nic nového v bitvách.

- a jako hon asi, například na někoho utíkající po nehodě pokud se to má za důvod postřelit. V ČR ale obvykle není běžné, že nějaké auto samo o sobě desítky kilometrů v poušti, jakože přesnější odstřel by to stejně chtělo aby se zamezilo collateral damage. A někde v zahraničí, pokud je představa, že se míní někde pomáhát s nastolením bezpečnosti a že jediné co se dělá je spoléhání na nějakou tajnou službu která určuje který dům v který čas ostřelovat, či podobně, a k tomu možná i nějaké vyučování bezpečnostních složek v používání přístrojů na který se drží patent, tak to mi osobně nezní jako by se v první řadě vůbec mělo nějaký specifický koncept (který jistě má i politické aspekty a armáda bez politické hlavy je argumentativně stejně jak stromy v lese). Stranou toho si osobně dokážu představit, že tu nějakou výhodu může mít ve smyslu když se má mobilní jednotku aby se mělo těžší palební podporu sebou ohledně dron jako doprovodu.

Což tak nějak zmiňuji abych vyjádřil, že snahy o drony například i v SRN do míry chápu, byť když někdo neví co by střílel houfnicí tak drony zní dráž a vyžadují nějaký zdroj elektrřiny pro řídící centrum a takové. Osobně bych však v rámci docela omezených prostředků viděl poněkud důležitější mít drony například k tomu aby dokázali když povodeň to rovnou dát do mapy aby se mělo docela rychle přehled které silnice nepoužitelné a podobně, a potažmo by se mohlo lépe organizovat. Což při troše vody možná nikomu nepřijde proč by možná ihned mělo do postížených obcí vyjet například vozidla s čistou vodou a svačinou, ale pokud by šlo o něco horšího tak moct efektivně evakuovat nebo rozdat co třeba a nějak aspoň trochu v zásobě, to by mi osobně znělo úžasně, a když takové vozidlo má objet několik obcí za den a sotva dojede do první obce jak hledá cestu, tak to zas tak úžasně nezní.
Ta věc je zřejmě něco kde by někteří argumentovali pro vojenskou verzi, ale jestli se má opravdu jasno, že nepřítel nemůže snadno mít přístup k tomu záznamu na kterém i pokud jenom z úseku fronty možná vidět schované vlastní jednotky (na rozdíl od hlášení vedoucího úseku fronty samo o sobě) a právěže co řekl možná akorát pán prodejce od firmy slibující si kontrakt není nutně nejspolehlivější, tak to se mi osobně zdá jako docela téma které nelze jentak odbýt.

0 hlasů

Opět si Zeman něco umanul. Ozbrojené drony mohou zabíjet tálibánce, kteří nemají žádnou protiletadlovou obranu, ale na evropském válčišti by neměly šanci. Neměl by mu to někdo z těch zlatem se třpytících generálů vysvětlit. Pokud se ovšem nebojí degradace od nejvyššího velitele.

1 hlas

Sestřelit malou helikópterovou nebo letadlovou dronu i s výbušninou není ale jen tak. Například IS jích prý používá spousty k mapování základen a podobně.

0 hlasů

Divím se, že nejste poradcem alespoň opozice. Dokážete opravu perfektně analyzovat, že drony u nás nebudou mít co zabíjet !!
To, že dokáží monitorovat pohyb okolo našich hranice je opravdu zbytečné. Na to stačí "pavlačové drbny" které se kašlou do všeho ...


0 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov