Prohlášení o Krymu
Zeman legitimizoval agresi, Ovčáček se Senátem nesouhlasí

12.10.2017 12:46

Prezident Miloš Zeman podle Senátu svými výroky k ruské anexi Krymu legitimizoval agresi, která je v rozporu s mezinárodním právem.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • night sider (3 hlasy) 12.10.2017 13:13

    Kdy uz tomu jelitku nekdo vysvetli, ze je placeny urednika nema co...

  • Jeroným Pražský jr (1 hlas) 12.10.2017 14:26

    Zeman je světem opovrhovaná figurka, která funguje jako užitečný...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Legalizoval nelegalizoval, oprávněné odtržení Krymu či nikoliv, co se mi osobně zdá docela jednoznačné je, že na Krymu došlo k aktivitě ozbrojených skupin, a že tato aktivita byla neoprávněná v rámci Ukrajinské státní svrchovanosti. Tedy, aspoň nevím o tom, že by nějaký starosta na Krymu mohl provozovat svou vlastní armádu či podobně.

Proč jsem osobně však nezmínil "agresivitu" a stále tak nemíním dělat ve spojitosti s Ruskem je ohledně toho, že se nezdá tak úplně jasné koho ti ozbrojenci vlastně byli - jakože jestli paravojenská skupina Ruské armády, "Sudetoruský freikorps" Putina, Al-Qaida která si od toho slibovala rozjet válku (nápodobně jak 9/11 bylo argumentativně Osámou zamyšleno aby se USA s EU (odkud ta letadla) aspoň pohádala), nějací místní hrající si na nějaké milicie, nebo podobně.

Nicméně, ať se jednalo o koho se jednalo, dvě věci se při tom zdají docela zřejmé:

- jednak, že i pokud se má referendum samo o sobě v pořádku a že se má za to, že se Krym technicky vzato mohl odtrhnout, to referendum jako takové argumentativně neproběhlo volně a férově, obzvláště v kontextu zpráv o tom, že kdo se chtěl vyjadřovat pro-Ukrajinsky prý byl zmlácen, a v místních mediálních kanálech se možná moc nedávalo prostor vyjadřování obou stranám. Tudíž se dá snadno zpochybnit právoplatnost toho referenda nápodobně jak znásilněná moc se nebránící tím přece nedává řádný souhlas.

- a další věc je, že mluvit o Rusku jako o velké anti-terorismu bojující entitě se docela zdá směšné když jím pod nosem poskakují neoprávněně ozbrojené skupiny jak si chtějí (pokud by se vycházelo z toho, že Rusko jako takové s tou ozbrojenou skupinou nemělo co dělat). Jakože i pokud by se vycházelo z toho, že se ta skupina v které byli prý mj. například srbský občan nebo někdo z Čečenska nějak vynořila například z Turecka (a tudíž těžko jako by si Ruská policie mohla moc co všimnout kdyby se jednalo o Ruský přístav v kterém by se shromáždila nějaká task force), tak tolerance Ruska ohledně nějaké ozbrojené skupiny která argumentativně byla akorát krok od toho aby rozjela teroristické útoky ve velkém nebo si obsadila jak chce, tak to nedělá dojem jako by s Ruskem bylo o čem mluvit v boji proti terorismu když tomu terorismu snadno dá živnou půdu když zrovna mají za to, že se jím to nějak hodí.

Opět ne, že by jenom problém u Ruska. Například celá EU se nějak nezdála, že bývala měla moc problém s pan-arabistickým ISILem vraždící Kurdy a Jezidy jak je mnozí v EU asi měli za hodící se proti Asadovi (ale teprve když se nějak moc rozrostli a útoky i v EU tak najednou jako by přece bylo naprosto jasné, že jsou hrozní). Nebo v minulosti se mělo například, že se z Evropy posílalo nemálo prostředků Gadáfímu který jíž od roku 1972 podporoval pan-arabistické paravojenské skupiny aktivních ve vícero zemích na Africkém kontinentu.

Ale specificky ohledně Ruska (a například Krymu), když Putin míní nechat v Rusku kdekoho aby si dělal jakoukoliv paravojenskou skupinu (hlavně aby se tvářili, že jsou pro-ruské i kdyby ve vícero aspektech odporovali ruskému právnímu řádu), tak to je argumentativně jejích interní záležitost. Když takové skupiny ale operují i přes hranice, tak to jíž je docela jiná záležitost kde by se přece i Rusko samo stěžovalo kdyby například Německo tvrdilo, že skupina snažící se stále prosadit Generálplán Ost v Rusku jsou možná i vojáci SRN ale přece na dovolené a jako by se to tím pádem Německa netýkalo i kdyby se posloužili ve skladech SRN jak se jím líbí - jakože kdyby zlodějský gang operoval přes česko-polskou hranici tak to samo o sobě jistě ne důvod to přímo předhazovat jednomu z těch států, ale když jedná z těch stran nic nedělá pro potýrání (a možná se dokonce tváří jako že se jí to líbí), tak ta druhá strana přece určitě nebude pokládat červený koberec tomu gangu a spíše chtít přísnější pohlídání hranice i kdyby to znamenalo mnohem více zmeškaného času pro všechny občany jak se má důsledné hraniční kontroly a podobně.

0 hlasů

Zeman je světem opovrhovaná figurka, která funguje jako užitečný 1diot ruské propagandy. Ostuda našeho národa.

1 hlas

Halo, halo, ovcane!
Ovcacek se Senatem nesouhlasi..)

0 hlasů

Rusko udělalo jedině dobře, že si vzalo zpátky svůj Krym, který mu v minulosti patřil daleko déle než srandovní a tragikomické Ukrajině. Mimochodem, nevíte, zdali už USA vrátily Srbsku Kosovo, Mexiku Texas a Kubě Guantanamo ?

0 hlasů

Nápodobně by se dalo argumentovat, že Sudety byli mnohem déle součástí Rakouského císařství a té Svaté řiše římské ("německého národu" - jak bylo dodáno k názvu někdy před nějaký tím stoletím) než byli například ČeskoSlovenska. A říkáte tedy, že Sudety tím pádem přece jasně patří "německému národu" (do kterého dle pangermanistů spadají i subjekty Rakouska) ?

0 hlasů

Kdy uz tomu jelitku nekdo vysvetli, ze je placeny urednika nema co kafrat do veci, kterym nerozumi. Tesim se, az ti dva trotli potahnou z Hradu.

3 hlasy




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov