O Dukovanech
Zeman lobboval za jádro: "Rozumní ekologové by to měli vítat"

25.06.2014 18:16

Prezident Miloš Zeman plně podporuje rozšíření kapacity jaderné elektrárny v Dukovanech. Zeman to řekl při zahájení návštěvy Kraje Vysočina. Stavbu nového bloku dukovanské elektrárny v úterý podpořilo krajské zastupitelstvo Vysočiny, podle kterého je elektrárna významným zaměstnavatelem a má vliv i na vzdělanost a celkovou životní úroveň regionu.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • David Lejdar (1 hlas) 26.06.2014 01:40

    A chapu, ze to mozna vyzni ponekud trollove, ale kdyz mluvime o...

  • Roman Nováček (1 hlas) 26.06.2014 08:37

    A to, že za "zelenou" energii platíte na každém účtu cca 10x tolik...

  • David Lejdar (1 hlas) 28.06.2014 12:15

    Já u svého dodavatele elektrické energie mám zvolený "zelený...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

I přes jistou útočnost výroků pana prezidenta s ním obsahově souhlasím. Česká energetika dnes sice nějak vypadá, ale je jisté, že za pár desítek let bude vypadat jinak. Již dnes je problém zajistit dostatek uhlí pro tepelné elektrárny a stavba plynových elektráren se ukázala problematická. ČEZ jednu sice postavil, ale nespustil, protože za dobu její stavby vzrostly ceny plynu a klesly ceny elektřiny. Jako náhradu za Dukovany se tedy vyplatí hledat velký zdroj energie, který bychom mohli zásobovat palivem bez vidin budoucího nedostatku a především se stabilní cenou. To splňuje jaderná elektrárna, takže nové bloky by se měly v Dukovanech či Temelíně stát pevným základem našeho energetického mixu.

0 hlasů

Asi pred sedmi lety jsem opustil meho dodavatele proudu, byl drahy a mne se nelibil. Zvolil jsem vyrobce proudu z vody a alternativnich. Kdyz i tento po zlevneni proudu na lipske burze nezlevnil, stal jsem se ucastnikem spolecenstvi, kde neni kazdy jednotlivec maly zakaznik, nybrz jsme se spojili asi 80 tisic lidi a nakupujem spolecne. A tak usetrime, nejsme uz cervickem pro velkeho pruducenta.

Uz dalsi bloky po 80 000 zakaznicich ceka na nove smlouvy. Teprve ted se daly ceny do pohybu smerem dolu.

Ale ne v Cechach.

0 hlasů

Zemanova tiskovka na Vysocine pobavila. Zeman vypadal strizlive a proto me prekvapilo, ze mlel nesmysly jako napitej. Uz by ho nemeli davat live do TV a radia, je to ostuda. Mel by to nekdo prebirat.

0 hlasů

Tak aspoň v něčem se s Ožranem shodnu.

0 hlasů

A v cem ? V Becherovce a nebo v ruske vodce ?

0 hlasů

Jejda, to abych si rano dosel mj. pro popcorn abych potom cetl o tom, ze asi zvlaste Hnuti ANO obuje do p.Zemana, ze by zvlaste soukromi majitele baraku anebo podniku kteri si investuji do solarnich panelu na svem majetku prece nemuzou byt nuceni ze svych dani platit jadernou elektrarnu kde se potom navic stejne uctuje za odber, ne?
Nebo to je jako neco ve smyslu, ze si stat pujci a pujci CEZ na tu dostavbu a CEZ to splati zpet?

0 hlasů

A to, že za "zelenou" energii platíte na každém účtu cca 10x tolik než za jadernou vám nevadí ? Podpora zelené energie je Ekonomický Energetický a Ekologický nesmysl hnaný pouze touhou po zisku a po nás potopa.
Zabij bobra zachraň strom.

1 hlas

Já u svého dodavatele elektrické energie mám zvolený "zelený balíček", tj. o několik centů navíc na kwH, a že to je jako přímý příspěvek do fondu do výstavby ohledně obnovujících se zdrojů. Určitě ne nějaké 10x ani podobně. To, že se jaderná elektrárna Temelín anebo Dukovany možná postavila zadarmo na účet Sovietů (?) sice je pro mnohé hezké, ale to neznamená, že by tržně vzato ta ceny elektřiny byla ta samá pokud by jako další subjekt postavil jadernou elektrárnu a účtoval aby se mu do asi 40 let alespoň vrátilo doposud vynaložené finanční prostředky.

Což neznamená, že bych měl jako slepou víru a důvěru v politiky a manažery a inženýry, ale pokud bych bydlel na svém pozemku tak bych nejen že neměl problém se ziskem elektřiny s vítrem v dohledu na jedné straně (zvláště pokud to je i propojené na obecní síť elektrické energie, a hlavně pokud jako docela neohrožení pro ptáky), ale určitě by se mi to líbilo mnohem více než napřiklad generátor na elektřinu z fosilního paliva. Zároveň by pochopitelně bylo docela divné, že pokud by byla kolem celé obce jako elektrárna.

1 hlas

Pro představu, za rok účtování elektřiny jsem spotřeboval něco kolem 360 kwH, což vyšlo na nějakých zhruba 180 EUR za těch 12 měsíců. Tenhle rok to bude něco více neboť jak to tak chodí, z "uspořeného" jsem si koupil další elektrický spotřebič do domácnosti a potažmo teď průměrně elektřiny spotřebovávám o něco více.

0 hlasů

A ohledně těch ptáků se netýká jen nějakého "chudáci ptáci", ale právěže, tedy co vím, několik tisíceletí si lidé většinou vystačili s ptáky na potýrání hmyzu u pole, a pokud se přece jen výnos z jednoho pole nebo několika polí jako ztratil tak to bylo přece stejně obvykle jako jedno silo, nebo ne?

0 hlasů

Jestli je neco spatne, pak v rovnovaze podpory alternativnich zdroju. Ale smer vyvoje uz je davno rozhodnuty. Atom nema sanci. Asi jen v Cecach, ale to je nasledkem mimoradne lasky k atomovkam :)))

0 hlasů

Elektrárny v ČR byly převzaty kolem roku 1990 beze závazku ve formě finančního dluhu, ne?

0 hlasů

A chapu, ze to mozna vyzni ponekud trollove, ale kdyz mluvime o vecech jako vzhledu ci co, tak co vubec takova auta v historickem jadru Prahy? Eroze, vyfuky, ani to nijak zvlaste nevypada, ...

1 hlas

Ich bewundere deine Geduld, mit der du versuchst deine Standpunkte zu erklären. Aber, Früchte wird es nicht bringen. Dazu sind die viel zu viel an die Vergangenheit gebunden.

0 hlasů

Naja, wenn dem komplett so wäre dann würde ich wahrscheinlich schon im Hotel Prager Burg arbeiten.

0 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov