Chat TÝDEN.cz
Kdy vznikne vláda s důvěrou? Ptejte se Jaroslava Faltýnka z ANO

16.04.2018 13:08 Původní zpráva

Blíží se sestavení vlády s důvěrou? Jaké jsou nynější možnosti složení kabinetu? Jak pokračují jednání hnutí ANO s ČSSD? Na tyto a další dotazy odpovídal místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Jaroslav Faltýnek je prvním místopředsedou hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Od října 2013 je členem Poslanecké sněmovny ČR a také předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO 2011. Dříve zastupitel Olomouckého kraje a dlouholetý zastupitel města Prostějov.

Chat

  • Martin Otýpka

    Dobrý den,

    nemáte pocit, že by jste se měl stydět, když jako trestně stíhaná osoba jste aktivně činný v politice? Nebylo by vhodné se chovat v souladu se západními normami, kdy obviněný a trestně stíhaný politik se do doby vyřešení své kauzy, stáhne z politiky? Buď se obvinění nechcete zbavit a nebo se svého obvinění chcete zbavit, pak ale časem stráveným na řešení své trestní kauzy, obíráte své voliče o čas, který byste jim mohl věnovat. Předem děkuji za odpověď a jsem na ní velice zvědav.

  • Host chatu

    Dobrý den a zdravím všechny, kteří sledují tento chat. Děkuji vám za otázku, věnuji se naplno výkonu poslaneckého mandátu. Podle mého názoru jde o vymyšlenou a účelovou kauzu. A jen pro zajímavost, abyste si udělal představu, od mého prvního vydání v září 2017 mě doposud policie nekontaktovala.

  • Jiří

    Dobrý den, je mi jasné, že vyjednávání o jménech ve vládě je vždy složité. Tak bych jen rád řekl, že mi bylo líto, že jako první ministerstvo jste ČSSD nabídli školství, kde fatálně selhala jejich expertka Valachová a hodili přes palubu pana Plagu. Mimochodem, toho jsem nedávno viděl na jedné konferenci pro učitele a působil na mě jako slušný a odborně zdatný expert. Mějte se hezky, Jiří

  • Host chatu

    Dobrý den Jiří, máte nepřesné informace. Ano, o školství jsme uvažovali a původně jsme ho ČSSD nabídli (ne jako první). Bylo to ale v průběhu jednání a nakonec jsme sociálním demokratům přenechali MPSV. Moc dobře vím, že je pan Plaga odborník, vážíme si ho. Musíme mít ale vládu s důvěrou a jestli se dohodneme s ČSSD, nezbude nám než jim nějaké resorty přenechat.

  • Jiří Havelka

    Dobrý den, měl jste z vyjednávání pocit, že se ČSSD chce domluvit? Nebo proč podle Vás všechna jednání absolvovali, když se pak vše zaseklo na jednom ministerstvu? Popravdě vůbec nechápu, jak mohli odmítnout Ministerstvo práce a soc. věcí, když to je přitom jejich hlavní síla programu a tuto jejich podmínku vůči ANO jsem ještě chápal. Děkuji, Jiří Havelka

  • Host chatu

    Dobrý den, moc vám děkuji za dotaz. Čeká nás za chvíli další jednání s ČSSD, tak nebudu spekulovat, co se přihodilo, ale upřímně vám řeknu, že taky nevím. Opravdu jsem byl přesvědčený, že když jsme pana premiéra ukecali, aby přenechal ČSSD MPSV, dali jsme jim něco, co nemůžou kvůli svým programovým prioritám odmítnout. Mýlil jsme se. Což mě tenkrát hrozně mrzelo.

  • Petr Bystrý

    Dobrý den pane Faltýnku. Od pana Babiše jsme se dozvěděli, že převážná část hnutí ANO byla velmi kritická k případné vládní spolupráci s hnutím pana Okamury. Rád bych se Vás zeptal ale na váš osobní názor - vy sám proti této variantě něco máte? A jak byste ohodnotil dosavadní fungování s panem Okamurou ve sněmovně? Děkuji vám moc za odpovědi.

  • Host chatu

    Dobrý den Petře, to, co píšete, není úplně přesné. Poslanecký klub se většinou dvou třetin už nechtěl vracet k jednání s ČSSD, celostátní výbor ale tohle rozhodnutí zvrátil. A to jednomyslně. Můj osobní názor? S panem Fialou a panem Okamurou jsme kromě referenda velmi rychle dokázali najít programové průsečíky, oni byli jedni z mála, kteří se chtěli ve sněmovně konstruktivně domluvit. Toho si vážím. Ale teď respektuji pověření výboru.

  • Ladislav Bána

    Dobrý den, zaujalo mě, že se k vyjednávání o vládě z dalekých míst v Bruselu ozvala i paní komisařka Jourová. Rád bych se zeptal, zda i vy máte ze zahraničí nějaké negativní reakce na možnou spolupráci s Tomiem Okamurou, nebo to skutečně je jen osobní zkušenost paní komisařky.

  • Host chatu

    Dobrý den Ladislave, jak možná víte, já mám na starosti poslanecký klub, vedu zemědělský výbor, zahraničí není úplně moje parketa, a možná i proto se u mě takové názory nescházejí. Ale na celostátní výbor hnutí jsme jako hosty pozvali i naše dvě europoslankyně a ty názor paní Jourové v podstatě potvrdily.

  • Nela

    Dobrý den,

    myslíte si, že ČSSD ustoupí ze své podmínky, tedy že do vlády půjdou jen v případě, že v ní nebude jako premiér Andrej Babiš? Pokud ne, co bude dál?

  • Host chatu

    Dobrý den Nelo, vím, že tohle od politiků slýcháte často, tak se na mě prosím nezlobte, ale já na to teď odpovídat nebudu. Za dvě a půl hodinu s vyjednavači ČSSD sedíme a já si chci poslechnout, s čím přijdou. V médiích už něco proběhlo, ale to nemusí vždy zcela odpovídat realitě. Platí ale, že za nás musí být premiérem pan Babiš a i přesto věřím, že se dohodneme.

  • Lída

    Dobrý den pane místopředsedo! Jsem volička hnutí ANO a rozhodně se za to nestydím. Ráda bych se ale zeptala, jak mám chápat vaše šílené tanečky kolem ČSSD. Prosímvás! Ta strana měla SEDM PROCENT! A vy kolem nich skáčete, jako kdyby snad ty volby vyhráli a oni se tak chovají. Vztamatujte se a najděte svou hrdost, nebo už příště můj hlas nedostanete. Krásné pondělí, Lída

  • Host chatu

    Dobrý den Lído, těší mě, že jste naše volička a že se za to nestydíte. Já se taky nestydím, že jsem v hnutí ANO :) A s tou ČSSD prosím mějte pochopení. Nikdo jiný s námi jít do koalice nechce, všichni se pokrytecky vymlouvají na různé důvody, z mého pohledu se ale prostě jen obávají, že je premiér Babiš bude nutit ve vládě pracovat. Což u nás nebývalo moc zvykem. Dejte nám šanci. My se pokusíme dohodnout a pak vám dokážeme, že to je ve prospěch lidí téhle země. O ty nám totiž jde.

  • Pavel Chuchvalec

    Co by se muselo stát, aby se ANO (tedy Andrej Babiš) vzdalo myšlenky, že premiérem může být jen a pouze Andrej Babiš? Dle mého soudu lpění na jeho osobě je právě tím "špuntem" celého toho nekonečného vyjednávání... A nepište, že voliči vše věděli a přesto mu ve volbách (říjnových ) dali tolik hlasů!

  • Host chatu

    Dobrý den Pavle, děkuji za váš názor. My jsme na poslaneckém klubu, na výboru i předsednictvu hnutí položili tento dotaz několikrát. A pokaždé jsme dostali stejnou jednohlasnou odpověď. Nechceme jiného premiéra než je pan Babiš.

  • Lenka R.

    Hezký den. Zajímalo by mne, zda v případě vládní spolupráce s ČSSD budete chtít hovořit i do konkrétních jmen ministrů, které nanominují z ČSSD. Trochu mě děsí spekulace, že místo šikovného pana Plagy se vrátí inkluzerka Valachová nebo že na sociálních věcech najde trafiku pan Špidla, to už bych snad ještě v dobrém začala vzpomínat na Marksovou! Díky, Lenka

  • Host chatu

    Dobrý den, když ČSSD nějaké resorty přenecháme, hovořit do obsazení jim nebudeme. Ale zrovna ty dvě varianty, o kterých jste mluvil, nepovažuji za příliš pravděpodobné :)

  • Josef

    Dobrý den, nemáte obavu, že dopadnete, jak Věci veřejné? Vše tomu nasvědčuje.

  • Host chatu

    Dobrý den Josefe a z čeho tak usuzujete? Vyhráli jsme komunální, krajské a i poslední sněmovní volby. Máme primátory, hejtmany, skládáme vládu, velmi pravděpodobně budeme mít premiéra....?! Já tam opravdu nevidím žádnou paralelu s VV.

  • Liška

    Zdravím vás. Chápu vaše snažení, ale mám trošku pocit, že si s vámi ČSSD pěkně hraje a i kdyby byl pan Babiš premiérem a vy jim dali všechna křesla ministrů, co existují, stejně pak v referendu tu vládu potopí. Takže se divím, že to máte zapotřebí. Máte i nějaký plán b) kdyby to se soc dem nevyšlo?

  • Host chatu

    Dobrý den, škoda, že neznáte pana Babiše. Já ho znám už 20 let a on má vždycky několik záložních plánů. Věřte mu :) Ale podle mě je to zbytečná debata, protože já věřím, že i ČSSD jde o budoucnost této země a bude se chtít dohodnout na vládě, abychom mohli schvalovat důležité zákony. Jinak se musím všem omluvit, mám další schůzky a povinnosti. Děkuji všem za dotazy a budu se příště těšit na další příležitost vám na ně odpovědět. JF

Foto: ČTK

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Kontroverzní tvrzení
Média vyzvala Babiše k omluvě za výroky při interpelacích

Zástupci některých médií v pátek vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO) k omluvě za výroky při čtvrtečních sněmovních interpelacích. Babiš v jedné z odpovědí... více

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Diplomacie
Důležitým tématem pro Unii a USA je zlepšení obchodních vztahů

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za důležité zlepšit obchodní vztahy mezi Spojenými státy a Evropskou unií, vidí také velký prostor ve vědecké spolupráci.... více

Ilustrační foto.

Webový formulář
Do pátku by mělo začít sebereportování nakažených

Do pátku by mohlo začít sebereportování nakažených covidem-19. V pilotním testování formulář na pomoc hygienikům vyplnilo už téměř 300 lidí. Na twitteru to... více

Andrej Babiš.

Rozšíření eRoušky
Babiš vyzval operátory ke zlevnění chytrých telefonů pro seniory

Premiér Andrej Babiš (ANO) apeloval na mobilní operátory, aby zlevnili chytré mobilní telefony pro seniory. Podle Babiše by to pomohlo k většímu rozšíření... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov