Mediální zákony
Zpolitizované rady či hlasitá reklama? Ministryně chce komisi

31.01.2012 19:42 Původní zpráva

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) chce vytvořit komisi, která přezkoumá mediální zákony. V hledáčku má mít třeba způsob volby do mediálních rad České televize a Českého rozhlasu. Zaměřit by se ale mohla i na další věci, které dnes zákonodárci řeší ad hoc a každý zvlášť - třeba hlasitou reklamu či spoty v dětských pořadech.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Aleš Pospíšil (30 hlasů) 31.01.2012 21:58

    Problém nevidím v ODS, tedy v určité politické straně, ale v tom, kdo...

  • Pr(u)dič Pružina (27 hlasů) 31.01.2012 20:45

    Mediální rady byly vždycky v područí ODS už od doby Ivana Langera a...

  • Karel Nakobyl (8 hlasů) 01.02.2012 05:11

    To je asi nějaký zoufalý a vlastně první krok paní ministryně,aby...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

To je asi nějaký zoufalý a vlastně první krok paní ministryně,aby ukázala,že něco dělá.Zatím o ní neštěkl a voříšek.

8 hlasů

Mediální rady byly vždycky v područí ODS už od doby Ivana Langera a Kateřiny Dostálové! A o ovládnutí České televize se ODS snaží od doby Klausova premiérování! Při t.zv. televizní krizi vystoupil hned druhý den Klaus, tehdy předseda sněmovny a chtěl privatizovat, tedy prodat ČT2 Vovkovi Železnýmu!

Paní ministryně, chce-li být úspěšná, musí bez milosti zastavit vliv ODS v této oblasti, což je téměř nadlidský úkol.

A ono nejde jen o řvoucí reklamu, ale na ČT také o stejně řvoucí znělky a předěly!

27 hlasů

Problém nevidím v ODS, tedy v určité politické straně, ale v tom, kdo tuto stranu skutečně ovládá. Když se nad tím zamyslíte v širších souvislostech zjistíte, že ve skutečnosti vládne této republice "neoliberální Ideologie". Tuto ideologii vyznává určitá, poměrně úzká skupina lidí, kteří se po 89 dostali k obrovským majetkům. TOP09 a VV jsou pak jen produkty, které narychlo a účelově vznikly před volbami, protože agentury svým "klientům" hlásily možnost obrovského propadu.
Začalo to už počátkem 90tých let skupováním regionálních deníků, start televize NOVA, která po získání licence odhodila původní bohulibý projekt a vytvořila bulvární TV, přesně na míru nových neoliberalistů. Krize v ČT bal jen poslední zoufalý pokus o nezávislost. Pak už nastala jen mohutná mediální masáž. Vzpomeňte na sobotní "Volejte řediteli", ukázková půlhodinová politická masáž. Za dvacet let to dovedla skupina mocných k dokonalosti, ovládají veškerá média, mají položeny penězovody ze státního rozpočtu a není úniku běžným politickým, dokonce ani ústavním způsobem. Jednu možnost však máme. A tou je osobní sebeobrana každého jednotlivce proti mediální manipulaci. Existují kurzy a semináře na toto téma, ale jsou drahé a ne každý má čas a chuť se věnovat takovému studiu.
Existuje však poměrně jednoduchá metoda, pomocí které můžete alespoň rozpoznat, kdy je s vámi manipulováno.
V každé zprávě v tištěných médiích si podtrhněte slova, která se v textu nejčastěji opakují.
Při poslechu rádia nebo televize si pak k těm samým slovům dělejte čárky. Večer pak ten papír pročtěte a zjistíte, kterým smětrem vás ten den manipulovali. Za nějaký čas už při přečtení prvního článku budete v obraze.
Trochu složitější je pak analýza vět, tj. pozitivní a negativní část věty.
Např.: "Naše vláda klade velký důraz na boj proti korupci, která odčerpává peníze z vašich daní, zatímco vláda levice nás v době hospodářského růstu zavlekla do dluhové pasti". Blbost? Jistě, ale když se na takové houpačce svezete několikrát za den, vaše podvědomí si uloži: "Vláda je borec, levice je fuj".
Naučte se prostě tyto věty rozpoznat a ihned označit a do podvědomí se vám uloží "pozor manipulace, nevhodné".
Atd...

30 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov