Ptejte se
Radek John on-line: Podezřelé aktivity politiků sleduji

23.02.2011 16:37 Původní zpráva

Ministr vnitra Radek John je nyní trnem v oku policistů, kteří proti němu sepisují petici. Jak vnímá nelibost z policejních i politických řad? Co v budoucnu chystá jeho strana Věci veřejné? John bude odpovídat v chatu on-line deníku TÝDEN.CZ ve středu od 16.30 hodin.

Radek John se narodil roku 1954 v Praze. Od června 2009 je předsedou politické strany Věci veřejné, od července 2010 zastává posty místopředsedy vlády a ministra vnitra v Nečasově kabinetu. Je také znám jako publicista, moderátor, spisovatel a scenárista. Vystudoval scenáristiku a dramaturgii hraných filmů na FAMU, v letech 1980 až 1993 byl redaktorem časopisu Mladý svět. V 80. letech pracoval ve Filmovém studiu Barrandov jako scenárista a spolupracoval i s televizí. Je autorem scénářů k filmům Sněženky a machři, Proč? nebo Tankový prapor. Jeho bývalou manželkou je herečka Zlata Adamovská, se kterou se rozvedl v dubnu roku 2010. Spolu mají dvě děti, Barbaru a Petra. Má také nemanželskou dceru.

Chat

  • Karel

    Dobrý den, pane ministře!

    Doufám, že se nezaleknete mediální akce odborů a budete pokračovat ve své funkci i nadále! Chtěl jsem se zeptat, jaké kroky se nyní chystají při reorganizaci cizinecké policie a zda máte připraven plán, jak bojovat s korupcí právě na těchto úřadech. Děkuji.

  • Radek John

    Reforma cizinecké policie byla především protikorupčním opatřením. Odstranili jsme praxi, kdy povolení k pobytu udělovali cizincům policisté, kteří s nimi zároveň komunikovali. Dnes o povolení žádá cizinec civilistu u přepážky. Pak je žádost odeslána na utajené pracoviště, které má k dispozici záznamy cizinecké policie. Cizinec se nemá šanci dozvědět, kdo o jeho žádosti rozhoduje a ten kdo rozhoduje se nikdy nesejde s žadatelem. Takže už není koho uplácet a policisté v uniformách s rizikovými příplatky nemusí vykonávat úřednickou práci. A nezaleknu se žádného vydírání, ale budu dělat všechno pro to, aby policie měla ke své práci nejlepší možné podmínky v dané ekonomické situaci.

  • Milena Dvorská

    Dobrý den pane ministře,
    nelitujete toho, že jste vstoupil do politiky? na české politické představitele je neustále pohlíženo se značným despektem - předtím jste byl vážený novinář a nyní Vás zaškatulkovávají mezi ty "zrádné politiky"... Máte pocit, že Vaše práce má smysl?

    děkuji za odpověď.

  • Radek John

    Jeden z bývalých kolegů, reportér pořadu Na vlastní oči, mi v době, kdy jsem bojoval za nezávislého policejního prezidenta poslal sms, že je to pokračování našeho pořadu jinými prostředky. Když jsem byl novinářem, odhalili jsme řadu skandálů, ale nic víc se nestalo. Proto jsem šel do politiky, abych prosadil, že budou vyvozovány důsledky z rozkrádání veřejných peněz, zneužívání moci, atd, atd. Všichni na politiky pohlížejí s despektem proto, že tohle nedělali. Doufám, že se ten pohled časem změní, až lidé uvidí výsledky.

  • Jan Stodola

    Dobrý den pane ministře, myslíte si, že je možné dostat pana Langera před soud? Věříte, že u nás existuje něco jako justiční mafie? Děkuji za odpověď.

  • Radek John

    Už za dob práce v pořadu Na vlastní oči jsme měli signály o podivném fungování justice. Samozřejmě ty informace dostávám i teď. Do mé poslanecké kanceláře chodí lidé, kteří se léta nedomohli spravedlnosti. Nosí mi konkrétní případy, které se snažím řešit. Setkal jsem se několikrát s Nejvyšším státním zástupcem a zatím se mi zdá, že je to člověk, který může významně přispět k ozdravení justice. Čím více lidí se do boje proti "justičním mafiím" pustí, tím větší je šance na úspěch.

  • Jaroslava Tvrdíková

    Pane ministře, doufám, že nehodláte ustupovat nátlakům policejních odborů, které se inspirovali u lékařů. Myslíte si, že někdo v pozadí policejních odborů tahá za nitky?

  • Radek John

    To je otázka, kterou mi lidé kladou často. A také často pojmenovávají, kdo tahá za nitky. Důkaz nemám. ale mnoho lidí přemýšlí stejně jako vy.

  • čtenářka

    Dobrý den, pane ministře, odejdete, když se pod petici připojí velké množství policistů (řekněme 80 procent) nebo jejich petici nevyslyšíte a vyjde do prázdna?

  • Radek John

    Petice je špatně nasměrována. O zastavení plýtvání v této zemi rozhodla vláda. Stejně tak vláda jednomyslně rozhodla, že škrt v rezortu MV bude 8,3 mld. Původně měl být škrt dokonce 10,5 mld. Jako jediný ministr jsem v této vládě vybojoval, že škrt bude menší o 2,2 mld. Musela by tedy odejít celá vláda. A ještě něco. Žádný jiný ministr vnitra, ať by to byl kdokoliv nedostane od této vlády ani jednu jedinou korunu navíc. Prostě proto, že ve státním rozpočtu žádné peníze nejsou. Naopak, i při tomto drastickém šetření se zvýší celkový státní dluh, který je 1,4 biliónu, o dalších 135 mld. Já bych také rád rozhazoval v rezortu peníze tak, jak to dělali předchozí ministři. Teď si všichni vyžíráme jejich plýtvání. Všechny ty předražené zakázky v rezortu, předražené pronájmy, nesmyslné nákupy způsobily, že nám chybí peníze.

  • Petr Tikman

    Dobrý den, zdravím Vás. I jako volič VV a "véčkař" si myslím, že Věcem veřejným se se daří prosazovat své prirority při koaličních vyjednávání. Zeptal bych se, jestli bylo nutné lpět na prosazování nižší sazby DPH pro základní vybrané potraviny. Souhlasil bych spíš s ministrem financí, že se to dalo řešit zvýšením nezdanitelných částek či jinou sociální kompenzací. Obávám se, že VV na tom trvaly jenom proto, že tak dopadlo véčkařské referendum. Osobně jsem ekonom a věnuji se daním a nikdy bych si netroufl hlasovat v tomto referendum, protože nemám dostatek znalostí a informací. Děkuji a přeji Vám hodně štěstí a elánu.

  • Radek John

    I my stále ještě jednáme o kompenzacích - chceme naplnit heslo, že pracovat a mít děti se v této zemi musí vyplácet. Ale snížená daň na základní potraviny je podle nás také důležitá, protože umožňuje sociálně nejslabším a důchodcům důstojněji žít.

  • Petr Vaněček

    Dobrý den, je to deset dnů, kdy mě zaujala zpráva, že Ivan Langer \"spoluzaložil společnost CI Consult & Research, skrze kterou chce mimo jiné provádět specializované průzkumy veřejného mínění či vydávat odborný analytický měsíčník.\" (Týden 11. 2.)
    Přesně tento typ podnikání, vedle provozování PR a reklamních akcí, je léta využíván za účelem tzv. praní špinavých peněz (viz např. jak se ztrácely peníze u ČD). Langerovu iniciativu vnímám jako možnou snahu o legalizaci prostředků, ke kterým přišel za dlouhá léta v politice. Hodláte sledovat podobné aktivity bývalých,ale třeba i současných politiků (Palas z ČSSD) a budete jako MV spolupracovat s Kalouskovým Finančně-analytickým útvarem?
    Děkuji za odpověď a přeji mnoho zdaru ve funkci.

  • Radek John

    To je zajímavá informace. Děkuji. Podezřelé aktivity politiků samozřejmě sleduji a musí je sledovat také protikorupční policie. Zatím se zdá, že nad nimi spíš zavírala oči. Ale já věřím, že už se blíská na časy. S FAÚ už policie spolupracuje a já věřím, že se brzy dočkáme hmatatelných výsledků této spolupráce.

  • Ríša Pacoš

    Nemyslíte, že by bylo dobré postupovat tak, aby každý kdo jde do učení nebo studovat podepsal smlouvu že určitá léta pak bude pracovat v naší republice. Já například jsem šel do učení a před nástupem do učení jsem musel podepsat smlouvu, že po vyučení budu pracovat v té firmě zakterou jsem do učení šel.
    Zrovna tak lékaři. Ti vystudují za hubičku a pak odejdou do zahraničí.

  • Radek John

    V koaliční smlouvě je shoda na zavedení tzv. odloženého školného. V principu jde o to, že člověk platí za svá s tudia v době, kdy má na jejich základě nadprůměrný příjem. To by mělo problém o kterém mluvíte, vyřešit.

  • Jirka Blažek

    Dobrý den,
    můžete mi prosím vysvětlit svůj kladný vztah k Mašínům a zdůvodnit, proč je v jejich případě vražda nevinného člověka místo k odsouzení na vyznamenání? Nebo by jste podpořil vyznamenání každého, kdo by před rokem 89 zavraždil příslušníka VB, člena LM, nebo třeba komunistu ať již řadového nebo v nějaké významné funkci?

    Děkuji Jiří Blažek

  • Radek John

    Mám kladný vztah k myšlence, že ti, kteří bojovali proti totalitě, mají být oceněni. A kauza bratří Mašínů je důsledkem toho, že komunistický stát byl neslušný. Ve slušném státě by si mohli založit politickou stranu, zvítězit ve volbách a odstranit totalitu mnohem dřív, než se to konečně podařilo. A nebo by mohli svobodně odejít do jiné země, nikdo by na ně nestřílel na hranicích, nikdo by je nehonil se samopaly. Celá ta tragédie je bohužel prostě důsledkem totality, která nás ovládala.

  • Karel Martiník

    Vážený pane ministře, mohu se zeptat, k jakému datu plánujete transformaci podniku Česká pošta, s.p. na akciovou společnost?
    Děkuji Vám za odpověď.

  • Radek John

    Česká pošta musí být velmi dobře připravena na rok 2013, kdy dojde k plné liberalizaci trhu. Generální ředitelka Hrdá byla mimojiné odvolána i proto, že tato příprava transformace ČP vázla a zcela vážně hrozila ztráta unikátní pozice, kterou ČP má, či dokonce ohrožení její budoucnosti na trhu. Příprava transformace bude úkolem nového ředitele pošty, kterého vybírá nezávislá personální agentura.

  • Martin

    Dobrý den

    Od kdy by měla fungovat nová Generální inspekce a jaké bude mít pravomoci ? Nemyslíte si, že by měla prověřovat trestnou činnost všech orgánů činných v trestním řízení, tedy nejen policejních orgánů a bezpečnostnbích sborů, ale i státních zástupců a soudců ? Děkuji za odpověď

  • Radek John

    Generální inspekce bude kontrolovat celníky, příslušníky policie a vězeňské služby. Vlády by měla zákon poslat do parlamentu před prázdninami. Pak jistě nastane velká diskuze, takže schválení zákona a nabytí jeho účinnosti se odhadovat neodvažuji. Za sebe říkám, čím dříve, tím lépe.

  • Roman

    Pane ministře jedna anekdota, kterou pochopí jen policisté, ale velmi poučná hlavně pro Vás.
    "V závodě osmiveslic měla PČR svoji veslici, ale stále prohrává i když několikrát vyměnili veslaře aby zvýšili výkon. Zkuste uhodnout proč?"
    (nápověda se ukrývá ve složení posádky osmiveslice: 1 - veslař, 2 - koordinátor pro pravou ruku a pravé veslo, 3 - koordinátor pro levou ruku a levé veslo, 4 - koordinátor pro levého a pravého kordinátora, 5 - velitel veslařů, 6 - ředitel lidských zdrojů na lodi, 7 - koordinátor pro koordinátora koordinátorů , ředitele lidských zdrojů a velitele veslařů, 8 - velitel osmiveslice.)
    Neschopnost veslaře je naprosto ostudná a je třeba mu snížit plat.

  • Radek John

    Totéž jinými slovy mi říkají policisté po celé republice. Shodli jsme se s novým policejním prezidentem, že je třeba redukovat počet funkcionářů a posílit počet lidí v přímém výkonu služby. Už v minulém roce jsem nařídil redukci policejního prezidia o 30%. Pracovalo tam 1800 lidí. Co víc k tomu říkat?

  • MArx

    Čest soudruhu, byl ses už někdy podívat na některém z krajských ředitelstvích, třeba v Ostravě, kolik tam sedí v kancelářích plukovníků, podplukovníků, majorů, kapitánů a nemají do čeho píchnout ? Možná by to stálo za zvážení.

  • Radek John

    S oslovením jste se zapomněl v minulé době. Už tehdy bych to považoval za urážku, protože jsem v KSČ nikdy nebyl a nikdy bych do ní nebyl vstoupil. Jinak jezdím pravidelně na jednotlivá krajská ředitelství. Nejvíc jsem zatím spokojen s Karlovarským krajem, kde ředitel Tomášek zedukoval počet funkcionářů a zabezpečil kvalitní výkon služby. Objesněnost je tam vyšší než v jiných krajích - např. v případě krádeží a vloupání do aut přibližně 4x vyšší než je průměr. Můj čas pro tento chat se naplnil, musím teď začít chystat materiály na zasedáné Rady pro spravedlnost a vnitřní věci EU v Bruselu. Odlet zítra v 6.45. V noci se vracím a v pátek pokračuji v návčtěvách policejních útvarů. Přeji všem hezký zbytek pracovního týdne a těším se, že v sobotu se konečně vyspím :-) Mějte se.

  • Leszek

    Dobrý den, šel byste na pivo s obyčejnými policisty?

  • Radek John

    To dělám každý týden. Pátky mám vyhrazené na výjezdy do krajů a chci znát názory a problémy policistů v přímém výkonu služby. Oni totiž dobře vědí, kde se hospodaří jako v Kocourkově, říkají mi, když po nich někdo chce nesmysly, které je zdržují v práci. Minulý pátek jsem byl například na 8. oddělení SKPV v Praze. Debatovali jsme s patnácti detektivy, jak zlepšit podmínky pro jejich práci. Bylo to velmi přínosné, i když bez piva :-). Píšu si takový seznam toho co otravuje policisty a co je štve. Budu ho probírat s panem policejním prezidentem, o kterém jsem si jistý, že udělá všchno pro lepší podmínky práce u policie.

Foto: ČTK

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov