Útočník z Paříže
Sobotka: Jeden z teroristů cestoval přes Česko

16.11.2015 15:00

On-line

  • 09:35

    Bavorská vláda po pařížských atentátech vyzvala vládu spolkovou, aby okamžitě zpřísnila kontroly na hranicích s Rakouskem. Na této hranici má spolková policie napříště kontrolovat všechny přechody, a ne jen vybrané, jak je tomu doposud po nedávno obnovených hraničních kontrolách. Vyzvali k tomu bavorský premiér Horst Seehofer a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

  • 10:22

    Francouzská policie už v sobotu ráno nakrátko zadržela bruselského rodáka Salaha Abdeslama, podezřelého ze spolčení s islamistickými teroristy, kteří v pátek večer uskutečnili koordinované útoky v Paříži. Místní policie jej zběžně zkontrolovala na hranicích s Belgií u města Cambrai a nechala jet dál.

  • 10:22

    Kurz eura v pondělí v Asii reakci na páteční teroristické útoky v Paříži klesl a pokračoval ve svém sestupu k minimum za více než šest let. Globální akciové trhy čeká s největší pravděpodobností pokles, ten ale bude podle analytiků jen dočasný. Dlouhodobější dopad pátečních událostí na finanční trhy ani ekonomiku většina ekonomů neočekává.

  • 10:23

    Francie se musí připravit na to, že v nadcházejícím období může čelit dalším atentátům. Uvedl to francouzský premiér Manuel Valls. Tato hrozba podle něj platí i pro ostatní evropské státy. Páteční série útoků v Paříži, kterou provedlo i několik zradikalizovaných francouzských občanů, byla podle něj naplánována v Sýrii. Valls rovněž prohlásil, že mešity a radikální sdružení, která jednají v rozporu s hodnotami Francie, musí být uzavřeny.

  • 10:24

    Maďarský premiér Viktor Obán odložil plánovanou návštěvu Černé Hory a namísto toho promluví v parlamentu.
    "Premiér Orbán bude hovořit o situaci, která vznikla po teroristických útocích v Paříži," řekl mluvčí Bertalan Havasi a dodal, že návštěva Černé Hory byla odložena na premiérovu vlastní žádost.

  • 10:29

    Británie za poslední půlrok zabránila sedmi plánovaným atentátům na svém území, prohlásil britský premiér David Cameron. Předseda vlády se domnívá, že Londýn by se měl připojit ke spojeneckým náletům na pozice samozvaného Islámského státu v Sýrii. Musí prý ale přesvědčit více poslanců, aby takovou akci podpořili.

  • 10:33

    Jen společným úsilím v oblastech jako je diplomacie, ekonomika a také vojenské snahy, je možné dosáhnout toho, že bude organizace Islámský stát poražena. Řekla to šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Konečnou cestou k likvidaci této organizace je ale především mírový proces v Sýrii. Novinářům to řekla při příchodu na jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu, které se podle nizozemského ministra Berta Koenderse koná "ve stínu noční můry" pátečních teroristických útoků v Paříži.

  • 10:39

    Série atentátů v Paříži, které si vyžádaly 129 obětí a desítky zraněných, byl podle několika komentářů českých deníků vojenským útokem. Řada z nich je mimo jiné dává do souvislosti s uprchlickou vlnou a upozorňuje na to, že vstřícná politika Evropské unie vůči migrantům je naivní. Někteří komentátoři ale varují také před vzestupem nacionalistických a krajně pravicových stran, které mohou využít současných nálad ve společnosti.

  • 10:42

    Důsledkem tragédie v Paříži je posílení atmosféry strachu v Evropě. Ta by mohla vést k tomu, že evropské země spolu se spojenci v NATO odpovědí na útoky atentátníků vysláním pozemních jednotkek do Sýrie a Iráku s cílem odstranit vojenské zdroje radikálního islámu. Napsal to slovenský tisk v reakci na sérii útoků ve francouzské metropoli, ke které se přihlásila organizace Islámský stát.

    "Jsou před námi špatné časy. Nejen vyhlídky cestovních omezení a uzavírání hranic, nejen další útoky a sestřelená letadla. Ale destabilizace evropských společností kvůli rase a víře, které se znovu stanou základem pro podezřívání a nepřátelství," uvedl list Sme.

  • 10:44

    Když nebude ihned uzavřena vnější schengenská hranice, rozpadne se schengenský prostor, bude ohrožena Evropská unie a lidé vezmou spravedlnost do vlastních rukou. Místopředseda vlády a předseda ANO Andrej Babiš to v souvislosti s pátečními teroristickými útoky ve Francii řekl ve videu, které umístil na svůj Twitter. Musí být podle něj dále navyšován rozpočet policie i armády.

  • 10:58

    Belgická policie v pondělí uskutečnila další zátah v bruselské čtvrti Molenbeek, kde žili nejméně dva z pařížských atentátníků. "Velký počet policistů vedl zátah v jedné budově na ulici Delaunoy," upřesnila rozhlasová a televizní stanice RTBF. 

    Čtvrť Molenbeek, kde žije početná muslimská obec a která má pověst místní bašty džihádistů, se stala terčem vyšetřovatelů už o víkendu. Policie zde zatkla nejméně pět lidí.

  • 11:10

    Teroristické útoky organizace Islámský stát hrozí i v Německu a veřejnost na to musí být připravena. Deníku Die Welt to v reakci na atentáty v Paříži řekl ministr vnitra Porýní-Falce Roger Lewentz, který řídí jednání německých zemských ministrů vnitra. Apeloval přitom na občany, aby hlásili úřadům podezřelé chování lidí ve svém okolí, aby bylo možné nebezpečí včas odhalit.

    "Terorismus organizovaný IS je výzva pro celý svět, směřuje i proti Německu," řekl Lewentz. "Máme dobrou policii, ale německé obyvatelstvo musí vědět, že tato hrozba existuje," uvedl.

  • 11:15

    Strůjcem pátečních teroristických útoků v Paříži byl údajně Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud. S odvoláním na nejmenované francouzské představitele o tom informují francouzská média. Abaaouda, který je prý nyní v Sýrii, poslal v červenci v nepřítomnosti belgický soud na 20 let do vězení za verbování muslimských radikálů pro boj v Sýrii. Mezitím francouzská prokuratura oznámila, že identifikovala další útočníky, mimo jiné i francouzského občana Samyho Amimoura.

    Sedmadvacetiletý Abaaoud je považován za mozek buňky, která letos v lednu v Belgii plánovala atentát proti policejním cílům. Policie buňku odhalila a ve východobelgickém městě Verviers rozprášila. Při akci policisté zastřelili dva členy buňky, Abaaoud však unikl.

  • 11:48

    Zastavit příliv financí směřujících na podporu mezinárodního terorismu, omezit svobodu pohybu extremistů a zesílit boj proti teroristické propagandě na internetu žádají země skupiny G20, které končí summit v Turecku. Vyplývá to z návrhu jejich závěrečného prohlášení. Dvoudenní vrcholná schůzka se měla zabývat především podporou globálního ekonomického růstu, zastínily ji ale páteční teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly nejméně 129 obětí.

  • 12:07

    Evropa v pondělí v poledne minutou ticha uctila památku teroristických útoků. Unijní vlajky na půl žerdi vlají po celé Evropě, staženy byly i před bruselskou budovou Berlaymont, která je sídlem Evropské komise.

    Další pietní akty se konají u francouzských ambasád, kde jsou připraveny kondolenční knihy. Ta je k dispozici i na velvyslanectví v Praze. Lidé u francouzských ambasád již od víkendu kladou květiny a zapalují svíčky. Ve francouzské metropoli v pátek neumírali jen Francouzi, podle dosavadních informací jsou mezi oběťmi lidé z více než desítky zemí, mimo jiné z USA, Tuniska, Švédska, Mexika, Španělska, Rumunska, Portugalska, Maroka, Chile, Británie, Belgie, Alžírska či Německa.

  • 12:08

    Srbská policie zadržela člověka se syrským pasem na jméno Ahmad Muhammad, cestovní dokument se stejnými údaji byl nalezen i na místě pátečních teroristických útoků v Paříži. Dokument je očividně falešný, od toho nalezeného v Paříži se liší jen fotografií.

    Muž s tímto pasem byl zadržen v sobotu v jihosrbském Preševu u hranic s Makedonií. Policie vychází z toho, že s atentáty ve Francii nemá nic společného a že pas si před cestou do Evropské unie opatřil od překupníků v Turecku. Případy padělaných syrských pasů nejsou ojedinělé, neboť Syřané mají v Evropě největší šanci získat azyl.

  • 12:32

    Muslimové v Brně mají obavy z dalších útoků na mešitu, chtějí proto zlepšit její ostrahu. Před rokem a půl na ni nainstalovali bezpečnostní kameru, která v noci na pátek zaznamenala dva útočníky polévající modlitebnu motorovým olejem. Záznam předali policii. Ke kameře asi přibude další, je nutné zkvalitnit záznam z první kamery, řekl předseda Ústředí islámských obcí v ČR Muníb Hasan.

  • 12:33

    Památku obětí pátečního teroristického útoku v Paříži uctilo před francouzským velvyslanectvím v Praze minutou ticha na 150 lidí. Byli mezi nimi také velvyslanci Řecka, Německa, Slovenska, Polska, Turecka nebo Kuby. Pietní shromáždění za oběti teroristů začalo v poledne minutou ticha. Přítomní pak společně zazpívali francouzskou hymnu. V kondolenční knize, která je na velvyslanectví k dispozici od neděle, bylo v poledne vepsáno víc než 200 vzkazů.

  • 12:46

    Francouzská policie v reakci na páteční teroristické útoky provedla v noci na pondělí razie na 168 místech po celé Francii. Oznámil to ministr vnitra Bernard Cazeneuve. 

  • 13:22

    Hackerské aktivistické hnutí Anonymous bude podnikat masivní kybernetické útoky proti radikálnímu hnutí Islámský stát, které se přihlásilo k odpovědnosti za páteční atentáty v Paříži. Členové Anonymous na nově zveřejněném videu označili teroristy za havěť, kterou je třeba polapit.

Foto: ČTK

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jean-Michel Clain spoluzodpovědný za útoky v Paříži čtyři roky unikal spravedlnosti.

Islámský stát
Zemřeli oba bratři Clainové, kteří zosnovali útoky v Paříži

Francouzský člen Islámského státu Jean-Michel Clain zemřel stejně jako jeho bratr Fabien při náletu ve východní Sýrii. Potvrdila to jeho žena Dorothée... více

Dům, v pařížské čtvrti Saint-Denis, kde se ukrývali teroristé.

Francie
Muž, který ukrýval pařížské teroristy, míří před soud

V Paříži začne proces s Jawadem Bendaoudem, který podle obžaloby v roce 2015 poskytl ubytování teroristům, z nichž nejméně jeden podle všeho útočil v Paříži... více

Pietní akce před budovou hudebního klubu Bataclan.

Kritika
"Nevkusné." Francouzi podepisují petici proti filmu o útoku v Paříži

Přes třicet tisíc lidí už ve Francii podepsalo internetovou petici proti televiznímu filmu o teroristických útocích v Paříži z listopadu 2015. Petici spustila... více

Pietní místo v Paříži.

Terorismus
Vyšetřování útoků v Paříži podle prokurátora potrvá ještě dlouho

Vyšetřování teroristických útoků spáchaných před dvěma lety v Paříži potrvá ještě dlouho, stále pokračuje pátrání po osobách podezřelých z účasti na nich. V... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov