ŽIVĚ
Tisíce odborářů demonstrují v Praze proti vládním škrtům

Demonstrující policisté v ulicích Prahy.

Protest proti vládě

21.09.2010 12:19 Aktualizováno 21.09. 13:32

On-line

  • 11:45
    Tyden
    Vážení čtenáři, vítejte u on-line reportáže z demonstrace státních zaměstnanců.
  • 11:50
    V Praze se podle odhadu policistů shromáždilo zhruba 16 až 20 tisíc demonstrantů.
  • 11:57
    Před ministerstvem vnitra je obrovský dav lidi. Ryk a pískání je slyšet široko daleko. V čele průvodu jede auto se symbolickou rakví, hučí sirény a pískají píšťalky. Hasiči teď před budovu ministerstva pokládají věnec.
  • 12:12
    Tyden
    Policisté nesou několik rakví s nápisem Policie ČR, hlásí z místa reportér TÝDEN.CZ. V čele nesou transparent s nápisem Vaše bezpečí je v nebezpečí. Zaměstnanci ministerstva to sledují z oken a fotí si to svými mobily.
  • 12:14
    Průvod se dal na pochod, hasiči opustili vrátnici.
  • 12:16
    Desítky demonstrujících policistů a hasičů pronikly přes policejní ochranu do vestibulu ministerstva vnitra. Dostaly se i za bezpečnostní rám.
  • 12:17
    Dav skanduje "hanba", transparenty, kterými protestující mávají, jsou plné narážek na ministra vnitra Radka Johna či ministra financí Miroslava Kalouska. Např. "Za ty hle peníze vám nikdo zadek neutře, až budete v nemocnici, pane ministře", "Vyždímat až na kousek, chce nám prachy Kalousek".
  • 12:24
    Tyden
    Podle informací našeho reportéra už demonstranti vestibul ministerstva opustili a je tam klid.
  • 12:25
    Průvod se hlemýždím tempem přesouvá na Klárov, kde sídlí vláda. Konec průvodu je nicméně stále u ministerstva.
  • 12:34
    Dav neustále píská, troubí a točí řehtačkami. "Na demonstraci jsme si dokonce vzali náhradní volno," řekl hasič z Moravy.
  • 12:36
    Jaromír Drábek.
    Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v České televizi řekl, že jak on, tak premiér Petr Nečas absolvovali s odboráři řadu jednání. Snažili se zástupcům státních zaměstnanců vysvětlit, že systém odměňování, který stojí na automatickém zvyšování bez ohledu na výkon je dlouhodobě neudržitelný. "Odborářem jsem vyzval, aby předložili vlastní návrh reformy. Do dnešního dne jsem ale žádný neobdržel. Chodí jen s argumenty, že stávajícíc systém je funkční a není třeba ho měnit," posteskl si ministr v živém přenosu.
  • 12:43
    Poslanec z opoziční ČSSD Jeroným Tejc Drábkovi oponoval s tím, že tak zásadní změna v tarifních platech si zasluhuje rozsáhlou diskusi a podrobnou analýzu dopadů. "Pan ministr se to ale snaží projednat rychle ve zkráceném řízení," řekl Tejc v České televizi.
  • 12:45
    Hlučící dav nespokojenců je velice dlouhý, část z nich už sestupuje od metronomu dolů na Klárov. Zde si snaží přihřát svoji polívčičku anarchisté s velkým transparentem Vraťte lidem práci. Na průvod dohlíží několik policistů, kteří se od svých demonstrujících kolegů liší tím, že mají v rukou vysílačky.
  • 12:52
    Tyden
    Podle našeho reportéra je demonstrace velký nápor na uši. Někteří státní zaměstnanci totiž neváhali zainvestovat a nakoupili si nechvalně proslulé vuvuzely.
  • 12:54
    "Slibuji si od toho, že by se něco mohlo pohnout. Že si třeba naši nadřizení uvědomí, že by si nemuseli dávat odměny, když nás berou u huby, " popsal své pohnutky člen vězeňské služby z Valdic. A dodal, že od téhle vlády si neslibuje nic, když si ani neumí vybrat daně.
  • 12:56
    Dav míří na Malostranskou, doprava stojí. Před Strakovou akademií, sídlem vlády se už nelze hnout. Častým transparentem, který vykukuje z davu, je i "Petře, Mirku, Radku, odmítáme politiku holých zadků". Lidé skandují "Už jsme tady!".
  • 12:58
    Petr Nečas.
    Premiér Petr Nečas zopakoval, že tlaku odborů neustoupí, píše server iDNES.CZ. Na snížení objemu mezd ve státním sektoru trvá. "Zatáhli jsme za záchrannou brzdu," vysvětlil krok vlády metaforou.
  • 13:05
    Před vládou je velký hluk, demonstranti tam položili symbolickou rakev, ale okna i dvečře Strakovky zůstávají zavřené. Řadami protestujících projíždí sanitka, která je také součástí demonstrace.
  • 13:09
    Čelo davu už přešlo přes Mánesův most k Rudolfinu na Palachově náměstí. Na mostě lidé poepisují petici Za odvolání politiků.
  • 13:20
    Náměstí před Filosofickou fakultou UK se více a více zaplňuje demonstranty. Na schodech vedoucích do Rudolfina stojí organizátoři a pobízejí dav, aby se posunul dál k budově fakulty.

Foto: ČTK

Autor: - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Demonstrace pracovníků služby na doručování jídla a dalšího zboží Wolt, 1. února 20233, Praha.

Odměňovací systém
Kurýři rozvážkové společnosti Wolt protestovali v Praze proti snížení honorářů

Zhruba stovka kurýrů rozvážkové společnosti Wolt ve středu dopoledne demonstrovala na Václavském náměstí v Praze proti změnám v odměňování a snížení honorářů.... více

Oslavy výročí 17. listopadu (ilustrační foto).

Sametová revoluce
Česko si ve středu připomene výročí 17. listopadu opět v ulicích měst

Česko si ve středu připomene 32 let od sametové revoluce a 82 let od uzavření vysokých škol nacisty. Konat se budou pietní shromáždění i kulturní akce. více

Demonstrace spolku Milion chvilek.

Sněmovní volby
Milion chvilek vylepil na protest proti Babišovi asi ve 30 městech exekuční pásky

Spolek Milion chvilek v pondělí ráno připravil v desítkách měst po celé ČR happening s názvem "Zabaveno ANO-FERTEM". Akce má podle spolku upozornit na... více

Ilustrační foto.

Novela zákona
Před slovenským parlamentem se demonstruje, policie použila slzný plyn

Slovenská policie v pátek použila slzný plyn poté, co se demonstranti z řad odpůrců očkování proti covidu-19 pokusili vtrhnout do sídla parlamentu. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov