On-line chat
Trump, či Clintonová? Politolog Sokol mluvil o volbách v USA

16.08.2016 05:55 Původní zpráva

Stane se příštím americkým prezidentem magnát Donald Trump, nebo profesionální politička Hillary Clintonová? To je otázka, kterou žijí USA v posledních měsících. A s nimi celý svět. Nejen na tyto otázky odpovídal v on-line chatu expert z vysoké školy Cevro Institut Petr Sokol.

Předvolební průzkumy jsou vyrovnané. Hillary Clintonové ublížila kauza, kdy komunikovala ještě coby ministryně zahraničí utajované informace skrze soukromý nezabezpečený e-mail. Trump zase naštval kdekoho. Nejnověji se od něj trhla velká skupina amerických republikánů, která vyzvala vedení strany, aby upustilo od Trumpovy podpory. Asi sedmdesát vlivných členů strany zaslalo stranickému šéfovi Reinci Priebusovi dopis, v němž poukazují na "sporné, neuvážené a nekompetentní" výroky kandidáta a na jeho "rekordní nepopularitu".

Na vše ohledně amerických voleb i prezidentských kandidátů jste se ptali v on-line chatu TÝDEN.CZ politologa z Cevro Institutu Petra Sokola. Přečtěte si jeho odpovědi.

PhDr. Petr Sokol, Ph.D.

Petr Sokol vystudoval doktorské studium politologie na pražské Univerzitě Karlově a nyní působí na Vysoké škole Cevro Institut. Specializuje se na fungování voleb a politických stran v Evropě i v Severní Americe. Patří k autorům specializované facebookové stánky "Primárky a volby prezidenta v USA 2016". Publikoval několik článků o vzestupu Donalda Trumpa v americké politice.

Chat

  • Lenka K.

    Dobrý den, pane doktore. Máme se v České republice bát Trumpova možného vítězství?

  • Host chatu

    Donald Trump si v kampani minimálně pohrává s něčím, co se do americké politiky v různých intervalech vrací. Říká se tomu izolacionismus a jde o představu, že USA nemají hrát roli světového "policajta", který řeší všechny možné světové krize. Pro Českou republiku, která je spojencem USA v NATO, proto není nástup případného izolacionistického prezidenta příliš dobrá zpráva, protože by to znamenalo snížení zájmu Američanů o Evropu a tedy i ČR. na druhou stranu si myslím, že Trump by se zřejmě v některých oblastech po zvolení choval trochu jinak, než v kampani. Jeho povaha a chuť zviditelňovat se by ho podle mého názoru dovedlo k určitému zapojení do mezinárodní politiky. Takže se asi zase tolik bát nemusíme.

  • Petr V.

    Dobrý den,

    jak mohl Donald Trump zvítězit v republikánských primárkách, když proti němu stála celá stranická mašinérie?

  • Host chatu

    Trump má jednu velkou výhodu, která ho spojuje s mnoha politiky, kteří dnes jsou po celém světě na vzestupu. Mluví jazykem, kterému jeho voliči rozumí. Říká věci jasně a přesvědčivě. Navíc se svezl po vlně naštvanosti amerických voličů, kteří už mají dost situace, kdy se obě velké strany vzájemně blokují a země se nikam neposunuje. Dokázal navíc v primárkách oslovit i voliče, kteří běžně k tomuto hlasování nechodí - bílé, méně vzdělané Američany, kteří častěji inklinují k demokratům, ale slyší na vlastenecká témata a otázku řádu a pořádku. Roli hrál také argument, že Trumpa nikdo nezkorumpuje, protože je dost bohatý a většinu kampaně si platí sám. Jako poslední, ale zdaleka nikoli méně důležitý důvod Trumpova úspěchu bych pak uvedl jeho velké nadání pro mediální výstupy. I jeho odpůrce se musel při jeho tiskovkách bavit. V tomto je Trumpa bez pochyby politikem nového typu, podobný třeba bývalému italskému premiérovi Berluscnimu.

  • Xperius

    pane Sokole,

    pomáhá nebo škodí Hillary Clintonové příslušnost k politické dynastii?

  • Host chatu

    Paní Clintonové pomáhá na jedné straně trvající popularita jejího manžela Billa, ale na druhu stranu jí spíše škodí, že ji příslušnost k rodině Clintonových řadí k politickému establishmentu. Z očekávané války dynastií Clintovci vs. Bushovci zbyla jen Hillary, a to z ní dělá pro Donalda Trumpa v tomto ohledu lehký terč.

  • GF

    Proč se nedařilo ohledně prezidentských voleb v USA T. Cruzovi?

  • Host chatu

    Cruz vsadil v primárkách na konzervativní křídlo stranických voličů a také na silně věřící tzv. evangelikály. Jenže ve stejném voličském rybníce dokázal úspěšně zalovit i Donald Trump. To rozhodlo, protože Trump získával hlasy ze všech částí strany, zatímco Cruz téměř výhradně z konzervativního křídla. Cruze navíc nemá ráda většina jeho stranických kolegů v Senátu, takže dlouho trvalo, než jeho začali se skřípějícími zuby podporovat jako jedinou možnou alternativu k Trumpovi, a pak již bylo pozdě.

  • SK

    Bude hodně netrumpovských republikánů volit H. Clinton?

  • Host chatu

    Jed velmi malé procento republikánských příznivců dá přednost Clintonové. Ti, kteří věří v heslo Never Trump (Nikdy Trumpa), mají totiž minimálně dvě jiné možnosti: volit kandidáty libertariánů Garyho Johnsona, který je bývalým republikánským guvernérem Nového Mexika, a také "nezávislého republikána" Evana Mc Mullina, který je bývalým pracovníkem CIA a poradcem republikánských poslanců. Johnson je z nich známější, ale i jemu dávají zatím průzkumy jen jednotky procent, přičemž trochu překvapivě bere hlasy téměř vyrovnaně od republikánů a demokratů.

  • InnerS

    Vaše prognóza - kdo vyhraje - H. Clinton či D. Trump?

  • Host chatu

    Průzkumy dávají aktuálně několika procentní náskok Clintonové, ale, kdybych si musel vsadit vlastní peníze, dal bych je přece jenom na Trumpa. Věřím, že dojde k analogii třeba s brexitem, že výsledky voleb budou trochu jiné než průzkumy. Nejde o to, že by průzkumy byly nějak zfalšované, ale jednoduše nezachytí všechno. A Trump podle mého názoru vydatně zaloví právě ve vrstvách, které průzkumy tradičně trochu zanedbávají.

  • WAR

    Jaký je vztah Trumpa k NATO, Rusku, EU?

  • Host chatu

    Trump bojuje proti politickému establishmentu, takže si libuje v silných výrazech. To se týká i NATO nebo Ruska. Mluví o tom, že američtí spojenci v NATO budou muset přiložit sami ruce k dílu při své obraně. To není zcela nelogické z amerického pohledu, protože si velká část Evropy zvykla na to, že ji chrání Američané a Evropany to skoro nic nestojí. Výroky o tom, že si Trump rychle porozumí s Putinem trochu protiřečí jeho snaze udělat z USA zase nezpochybnitelnou velmoc číslo 1. Jeho politika vůči Rusku po případném zvolení je proto zatím spíše hádankou. Vůči EU je Trump kritický a podporoval například vystoupení Británie z EU.

  • GET

    Jaký má vztah H. Clinton a Trump k ČR?

  • Host chatu

    Jedinou viditelnou vazbou některého z kandidátů vůči ČR je fakt, že Donald Trump měl dříve za manželku Češku - Ivanu. Jeho dcera Ivanka, která v kampani fakticky hraje roli první dámy, je tedy poloviční Češka a zná relativně dobře naši zem.

  • STOFM

    Kdo v ČR podporuje H. Clinton a kdo D. Trumpa?

  • Host chatu

    V Evropě drtivá většina politiků levice logicky podporuje Hillary Clintonovou. Trochu překvapivě ale stejným směrem míří i podpora části evropského, a tedy i českého, pravého středu. V ČR se například staví za Trumpa velká část ODS (například Václav Klaus mladší) a pak mu sympatie vyjadřuje také rozdrobené antiislamistické hnutí. To zejména kvůli jeho výrokům o muslimech a nejasné pozici vůči Rusku.

  • Tomáš

    Dobrý den, pane doktore. Bude Hillary Clintonová slabou prezidentkou?

  • Host chatu

    Síla každého prezidenta v USA závisí hodně na tom, zda jeho strana zároveň má většinu v obou komorách Kongresu. Volby do nich proběhnou souběžně s prezidentskými. Hra o Senát je zatím naprosto otevřená, v dolní komoře to vypadá spíše na obhajobu republikánské většiny. Takový výsledek by Clintonové moc velkou sílu nedal.

  • Jan Koloubek

    Dobrý den, nezdá se vám, že pan Trump v posledních dnech a týdnech ztrácí dech? Nemá to tedy Hillary už vyhrané? Díky

  • Host chatu

    Ano, Trump aktuálně ztrácí nejenom celostátně, ale i ve všech klíčových státech, které jsou tzv. bitevními - není v nich dopředu jasné, kdo vyhraje. Trump ovšem v primárkách předvedl, že se narodil pro kampaně, takže očekávám jeho silný finiš a nakonec velmi těsný výsledek. Podle mého názoru jsou volby stále otevřené. Trump ovšem nyní musí ukázat trochu ukázněnější a více prezidentskou tvář.

  • Petr Pospíšil

    Dobrý den pane doktore, velmi mne zarazil výběr viceprezidentů. Jaká je jejich úloha v USA a proč se jim věnuje tolik pozornosti?

  • Host chatu

    V Americe se hodně hraje na možné nástupnictví, protože v případě rezignace, smrti či odvolání prezidenta automaticky na jeho místo nastupuje viceprezident (a pak případně další politici v předem určeném pořadí). Viceprezident také rozhoduje hlasování v Senátu, pokud tam panuje remíza 50:50 mezi oběma stranami.

  • Petr Pospíšil

    S tím souvisí i druhá otázka. Jak byste ohodnotil viceprezidenty, které zvolili oba kandidáti? U Trumpa jsem čekal někoho silného, výrazného, například paní Palinovou, o které se také mluvilo (razantní, bývalá guvernérka, navíc žena...) ale výsledek je šíleně neslaný nemastný. Co si o Trumpově výběru myslíte?

  • Host chatu

    Trump si vybral guvernéra Mike Pence z Indiany, který je vnímán jednak jako Trumpův konzervativní pritipól z pravého křídla strany a pak také jako klidný a vyrovnaný politik, který bude "žehlit" Trumpovy "divočiny". Clintonové volba senátor Tim Kaine je spíše zajišťovacím pokusem a volbou na jistotu. Místo volby někoho z aktivizovaného sandersovského, levého křídla strany (např. senátorka Warrenová) Hillary sáhla po někom, kdo ji nezastíní. Na druhou stranu Kaine asi pomůže v "bitevním státě" Virginie. V tom je zase slabina Trumpovy volby, protože Indiana je považována za jistou.

  • Robert Pomahač

    Jak reálné je, že nevyhraje ani Clinton ani Trump?

  • Host chatu

    Některý z dalších kandidátů by musel vyhrát některý stát a zbytek států by se musel poskládat tak, že by ani Clintonová sni Trump nezískali většinu volitelů (vítěz bere většinou všechny volitele za stát). Pak by rozhodovala Sněmovna, v níž by se hlasovalo po státech. Většinu tam budou mít asi i po volbách republikáni, ale není jasné, zda trumpovští nebo protitrumpovští. Takový scénář je ale zatím velmi málo pravděpodobný, protože žádný z tzv. "třetích" kandidátů (libertarián, zelený, nezávislý republikán) se zatím ani zdaleka neblíží výhře v některém ze států Unie.

  • Vaclav

    Pane Doktore, jak si myslíte, že se změní role USA v geopolitice v průběhu příštích padesáti, sto let ? Respektive budou za padesát let Vašeho následovníka volby v USA zajímat víc než volby třeba v Indonesii ?

  • Host chatu

    Myslím, že role USA jako klíčové světové mocnosti bude minimálně v několika dalších desetiletích trvat. Ekonomická a vojenská síla USA je taková, že je obtížně představitelné, že by tato země vypadla ze skupiny nejsilnějších světových hráčů. Může získat rovnocenného rivala, ale těžko se stane srovnatelnou třeba s Indonésií, která je jen regionálním, i když významným hráčem.

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Trump zahájil předání moci Bidenovi tři týdny po volbách.

Bílý dům
Donald Trump zahájil předání moci Bidenovi tři týdny po prezidentských volbách

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že opustí Bílý dům, pokud sbor volitelů zvolí novým prezidentem demokrata Joea Bidena. Informovala o tom dnes... více

Americký prezident Donald Trump.

Republikán se nevzdává
Trump hledá právní skulinky jak zvrátit volby. Co je jeho cílem?

Po řadě neúspěšných žalob ohledně údajných podvodů hledá americký prezident Donald Trump další způsoby, jakými by mohl zkusit zvrátit výsledek prezidentských... více

Ilustrační foto.

Ministerstvo obrany
Boj proti terorismu zůstává společnou prioritou, uvedl Metnar

Česko bude reakci na americké rozhodnutí o snížení počtu vojáků v Afghánistánu koordinovat se spojenci. Na twitteru to uvedl ministr obrany Lubomír Metnar. více

Dosluhující prezident Spojených států Donald Trump.

Prezidentské volby
Trump odvolal šéfa agentury, který odmítl tvrzení o podvodech

Americký prezident Donald Trump odvolal šéfa vládní agentury pro kybernetickou bezpečnost (CISA) Christophera Krebse. Jeho vyjádření, že chybějí jakékoliv... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov