Korupční aféra
Rath měl při zatýkání revolver, krabici s penězi nechtěl vydat

16.05.2012 07:45 Původní zpráva Aktualizováno 16.05. 22:47

On-line

Praha

  • 06:15
    Týden.cz
    Dobré ráno, vítáme vás u on-line reportáže, v níž bude on-line deník TÝDEN.CZ mapovat vývoj událostí v korupční aféře středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha.
  • 07:40
    Policie
    Ve středu dopoledne má soudce okresního soudu v Ústí nad Labem rozhodnout o tom, zda pošle Ratha obviněného z přijetí úplatku do vazby. Takový návrh v úterý večer podala ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.
  • 07:41
    Policie
    Kriminalisté dopadli Ratha v pondělí večer těsně po činu a našli u něj sedm milionů korun. Při domovní prohlídce v Rathově vile v Hostivici u Prahy detektivové našli podle některých médií tajnou skrýš v podlaze, mělo v ní být okolo 30 milionů korun. Možná právě proto si policisté přinesli v úterý vpodvečer do domu i počítačku bankovek.
  • 07:41
    ČSSD
    Případem se dnes bude zabývat předsednictvo středočeské ČSSD. Rath podle své mluvčí Berill Maschekové hodlá rezignovat na všechny funkce, aby nepoškodil ČSSD před volbami.
  • 07:42
    Bohuslav Sobotka
    Šéf ČSSD Sobotka má dnes také z titulu své funkce předsedy mandátového a imunitního výboru sněmovny převzít dokumenty související s Rathovým vydáním soudu. Mandátový výbor jeho případ projedná a vydá doporučení sněmovně, zda má stíhání připustit. Sobotka již v úterý uvedl, že sociálnědemokratičtí poslanci budou hlasovat pro Rathovo stíhání. Pro hodlá v dolní komoře hlasovat i premiér a předseda ODS Petr Nečas.
  • 07:55
    David Rath
    Rath byl obviněn z přijetí úplatku. Poslanec ČSSD však odmítá, že by v pondělí večer převzal úplatek. V krabici, kterou nesl v momentě zadržení policií, mělo být podle něj víno. Celou kauzu považuje za "dobře připravenou a provedenou společenskou popravu politika". Přesto hodlá na své funkce rezignovat, uvedl v prohlášení: "… Celá věc na mě dělá dojem dobře připravené a provedené společenské popravy politika. Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu místo lahví vína byly v boxu peníze. Vím, že tato bizardní historka zni neuvěřitelně, ale život někdy neuvěřitelný skutečně je. Nestojím o žádné pozice a posty, proto chci rezignovat. Jde mi v teto chvíli pouze o odhalení pravdy, jak to bylo a kdo za tím stojí."
  • 08:25
    Policie
    Rath byl zatčen proto, že podle policie ovlivnil zakázku na rekonstrukci zámku v Buštěhradě u Kladna, píše server Aktuálně.cz. Kromě sedmi milionů, s nimiž byl poslanec zadržen v pondělí, se policie opírá o desítky hodin odposlechů. Mezi nimi jsou i monitorované rozhovory ze schůzek, kterých se David Rath přímo účastnil. Vyplývá to z textu obvinění, o němž server získal podrobné informace.
  • 08:27
    David Rath
    Rath byl podle Aktuálně.cz zatím obviněn v souvislosti s podezřením, že za úplatek ovlivnil zakázku na opravu zámku v Buštěhradu na Kladensku. Kraj vybral vítěznou firmu na rekonstrukci za bezmála 215 milionů letos v březnu, většinu peněz chtěl region zaplatit z evropských dotací. Do výběrového řízení se přihlásily čtyři firmy, jejichž nabídky byly takřka shodné: od 214,7 do 217,3 milionu. Nejméně nabídla vítězná firma Konstruktiva Branko z Prahy, jejíž ředitel je nyní rovněž mezi zatčenými.
  • 09:32
    Obviněné Kateřinu Pancovou (šéfka kladenské nemocnice) a Petra Kotta (exposlance ODS a Rathova blízkého spolupracovníka) zastupuje advokát Tomáš Sokol. V rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ řekl, že rozvažuje podání stížnosti pro sdělení obvinění. „Tento krok vždycky rozvažuji. Prostor pro podání stížnosti je vždy velmi úzký. Argumenty typu, že jsem to neudělal, jsou vždycky odmítány s tím, že to bude prověřeno v další fázi prověřování,“ řekl Sokol.
  • 09:33
    Policie
    Soudce Okresního soudu v Ústí nad Labem rozhodne o umístění Davida Ratha do vazby v Praze. Je to organizačně jednodušší než ho převážet na sever Čech. ČTK to řekl mluvčí ústeckého soudu Jan Tichý. Středočeského hejtmana a poslance Ratha policie obvinila ze vzetí úplatku.
  • 09:35
    Policie
    Návrh na umístění do vazby se očekává i v případě dalších sedmi obviněných v kauze, která se týká poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Rathovi hrozí v případě odsouzení až 12 let vězení. Kriminalisté ho zadrželi v pondělí večer těsně po činu a našli u něj sedm milionů korun.
  • 10:39
    ČSSD
    Středočeský kraj po zatčení hejtmana Davida Ratha (ČSSD) nikdo neřídí. Hejtmana, kterého policisté obvinili z přijetí úplatku, naposledy zastupoval jeho náměstek Miloš Petera (ČSSD). To ale bylo na dobu omezenou. „Nyní je na krajském úřadu bezvládí, protože hejtman nikoho nepověřil svým zastupováním,“ řekl ve středu Petera. Stejně vidí situaci i radní Karel Molnár, který má na starosti legislativu. Svého zástupce by si měl podle něj vybrat sám hejtman, s nímž ale po zatčení nikdo z rady není v kontaktu. Ze stejného důvodu nemá ani kdo svolat jednání krajské rady. "Je to situace, která je jaksi anomální. Určitě k tomu dá legislativní odbor nějakou právní analýzu," uvedl Molnár.
  • 10:40
    Policie
    Protikorupční policie v noci na středu prohledala kancelář ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, která figuruje v kauze hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha obviněného z přijetí úplatku. O policejním zásahu řekl agentuře ČTK ekonomicko-obchodní náměstek nemocnice Jaroslav Pokorný, ale podrobnější informace neměl k dispozici. Prohlídka kanceláře ředitelky Pancové začala v úterý po 20.00 a skončila ve středu kolem 1.30. Policisté podle něj kancelář v budově ředitelství nemocnice nepřetržitě hlídali od pondělních nočních hodin.
  • 10:44
    Někteří zaměstnanci kladenské nemocnice se obávají například personálních změn, které mohou kvůli aféře nastat. Podle ekonomicko-obchodního náměstka nemocnice Jaroslava Pokorného však kauza nemá žádný vliv na chod nemocnice. "To je problém, který je někde jinde a ne v nemocnici," zdůraznil Pokorný.
  • 11:17
    Týden.cz
    Sázková kancelář Fortuna vypsala kurzy na to, kolik se ve vile Davida Ratha v Hostivici u Prahy najde ještě milionů. Policisté zadrželi hejtmana se sedmi miliony, při domovní prohlídce našli ve skrýši pod podlahou údajně dalších 30 milionů. Kdo vsadí na to, že se u Ratha doma najde víc než 50 milionů, vyhraje zhruba čtyřnásobek svého vkladu. Na možnost, že se ve vile najde méně než 38 milionů vypsala Fortuna kurz 1,2:1.
  • 11:33
    ČSSD
    Středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), který byl obviněn z přijetí úplatku, by mohl v čele kandidátky pro krajské volby nahradit jeho náměstek Marcel Chládek. Senátor a stínový ministr školství ČSSD potvrdil tuto možnost, případné přijetí ale podmínil získáním širší podpory. O situaci má odpoledne jednat středočeská ČSSD. Chládek na dotaz agentury ČTK řekl, že v souvislosti s Rathovým obviněním zatím nebyl policií požádán o poskytnutí výpovědi ani jinak osloven.
  • 12:08
    ČSSD
    Sociální demokraty čeká debata o již sestavené kandidátce do podzimních krajských voleb, jejímž je Rath lídrem. V čele kandidátky by ho mohl nahradit jeho náměstek Marcel Chládek, senátor a stínový ministr školství ČSSD. Ve sněmovně by Ratha jako poslance mohl nahradit bývalý člen dolní komory Petr Sunkovský.
  • 12:15
    Bohuslav Sobotka
    Předseda ČSSD a šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka se seznámil se žádostí policie o vydání středočeského hejtmana Davida Ratha k trestnímu stíhání. „Sněmovna by podle něj měla Ratha vydat, měl by odejít z politiky a nechat o případu rozhodnout soud,“ řekl Sobotka. Mandátový a imunitní výbor chce k případu svolat na úterý.
  • 12:18
    Bohuslav Sobotka
    "Domnívám se, že obvinění je natolik závažné, že by David Rath měl z politiky odejít a měl by se hájit. Nelze mu samozřejmě upřít právo na obhajobu jako kterémukoliv jinému občanovi, ale měl by se hájit mimo politiku," řekl Sobotka. V Rathově zájmu podle něj je, aby o jeho vině, či nevině rozhodl soud, sněmovna by do věci neměla vstupovat,“ míní. "Dnes jsem obálku osobně rozpečetil. Dokumenty jsou k dispozici pro členy mandátového a imunitního výboru, aby si je mohli prostudovat a současně připravuji schůzi mandátového a imunitního výboru na příští úterý v devět hodin," řekl Sobotka.
  • 12:30
    Policie
    Soudce okresního soudu v Ústí nad Labem poslal poslance ČSSD Davida Ratha obviněného z přijetí úplatku do vazby. vyhověl tak návrhu, který v úterý večer podala ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Foto: Lucie Pařízková, ČTK

Autor: - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bývalý středočeský hejtman David Rath.

Rozhodnutí soudu
Státní zástupci se nemusejí Rathovi omlouvat za výrok, že lhal

Středočeské krajské státní zastupitelství se nemusí omlouvat Davidu Rathovi za mediální výrok, že bývalý hejtman ve své korupční kauze lhal. Ve čtvrtek o tom... více

David Rath.

Justice
Věznice a státní zástupci pochybili. Rath neměl mít dovolené civilní oblečení

Aktualizováno 28.07. 13:45V souvislosti s vězněním bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha pochybila jak teplická věznice, tak i státní zástupci. V tiskové zprávě to v úterý uvedlo... více

David Rath.

Kauza
Rath bude muset doplatit peněžitý trest. Soud mu ho nepromine

Krajský soud v Praze nevyhověl žádosti bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, aby mu prominul druhou část desetimilionového peněžitého trestu. Na... více

Ilustrační foto.

Usnesení soudu
Věznice nechybovala, když umístila Ratha do vyššího zabezpečení

Teplická věznice nechybovala, když umístila odsouzeného bývalého politika Davida Ratha do oddělení s vysokým stupněm zabezpečení. Ústavní soud odmítl stížnost... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov