Opozice prohrála
Vláda vydržela hlasování o nedůvěře, scházelo 12 hlasů

18.07.2012 14:00 Aktualizováno 18.07. 23:00

On-line

Praha, poslanecká sněmovna

  • 14:00
    Týden.cz

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže z poslanecké sněmovny, kde budou poslanci hlasovat o vyslovení důvěry vládě.

  • 14:11

    Věci veřejné dnes na tiskové konferenci oznámily, že svůj bývalý kabinet nepodpoří. "Seděli jsme ve vládě příliš dlouho," poznamenal John.

  • 14:19
    ČSSD

    Sociální demokraté na svém brífinku před hlasováním o nedůvěře vládě sdělily ústy Bohuslava Sobotky, že ministr Miroslav Kalousek (TOP09) se ve spolupráci s premiérem Petrem Nečasem (ODS) snaží destruovat práci policie.

  • 14:26
    poslanecká sněmovna

    Jednání poslanecké zněmovny odstartuje ve 14.30. Před samotným hlasováním o nedůvěře se ale ještě poslanci budou zabývat zřízením vyšetřovací komise ke kauze CASA a také údajným snahám případ ovlivnit.

  • 14:30
    TOP 09

    Hlasování se dnes nebude účastnit ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP09), který je na zahraniční cestě v Barmě.

  • 14:32
    Miroslava Němcová

    Miroslava Němcová (ODS) se ujala slova a nyní provádí procedurální kroky nutné k zahájení schůze.

  • 14:34
    poslanecká sněmovna

    Aktuálně je v poslanecké sněmovně přihlášeno 146 poslanců.

  • 14:36
    poslanecká sněmovna

    K pultíku se dostavila Kateřina Klasnová (VV), která žádá o zřízení vyšetřovací komise. Miroslava Němcová (ODS) žádá sněmovnu o klid. Sněmovna si z toho příliš nedělá a stále to v ní hučí.

  • 14:39
    Kateřina Klasnová

    Kateřina Klasnová (VV) není přesvědčena o nezávislosti Generální inspekce bezpečnostních sborů v případu vyšetřování telefonátů Miroslava Kalouska (TOP09). Volá proto po zřízení nezávislé komise.

  • 14:45
    Miroslav Kalousek

    O slovo požádal i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09). Ten nepovažuje za nezbytné zřizovat komisi. Znovu zopakoval, že na telefonáty má svědky. A opět obvinil prezidenta Lessyho, že má dvě verze příběhu Lessy I. a Lessy II.

  • 14:50
    Miroslav Kalousek

    Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) nyní mluví o tom, že policejní prezident Petr Lessy chtěl při telefonátu řešit další dotaci na nová auta. Policejní prezident prý tvrdil, že letos nepožadoval dotaci na auta. Ministr přitom ukazuje dokumenty, že Lessy žádal o 17 milionů korun.

  • 14:56
    Miroslav Kalousek

    Miroslav Kalousek obvinil policejního prezidenta z toho, že jej chtěl zdiskreditovat a s pomocí dokumentů jej v přímém přenosu usvědčil ze lži.

  • 14:57

    Policejní prezident Petr Lessy se podle slov Miroslava Kalouska snažil lobovat za další pořízení policejních Passatů.

  • 15:01
    Lubomír Zaorálek

    Slovo dostal místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten Kalouska obvinil z toho, že se snaží odklonit pozornost od svojí osoby k osobě policejního prezidenta.

  • 15:05
    Lubomír Zaorálek

    "V civilizovaném státě není možné, aby ministr podnikl frontální útok na vyšetřovatele, aby zasahoval do vyšetřování a telefonoval. Ministr Kalousek měl být premiérem odvolán," prohlásil Lubomír Zaorálek (ČSSD).

  • 15:10
    ČSSD

    U pultíku střídá Lubomíra Zaorálka další sociální demokrat Jeroným Tejc. Ten upozorňuje na rozpory v Kalouskově předchozí řeči. Tejc cituje výpověď policejního prezidenta z jednání braněbezpečnostního výboru.

  • 15:15
    ČSSD

    Tejc čte zápis: Na otázku, zda se podle policejního prezidenta Miroslav Kalousek pokusil ovlivňovat policii, Lessy odpověděl, že ho Kalousek při telefonickém hovoru častoval nevhodnými výrazy. Kalousek mu měl říci, že budou policisté 'odstíháni v brzké době'.

  • 15:16
    ČSSD

    Tejc obviňuje Kalouska z toho, že se snažil dezinterpretovat slova Lessyho (verze Lessy I. a Lessy II.). Podle tohoto záznamu Lessy nikdy neřekl, že by jej ministr Kalousek zastrašoval, jak se ministr během uplynulých dnů snažil vnutit médiím.

  • 15:19
    Bohuslav Sobotka

    Hovoří předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který lobuje za založení vyšetřovací komise.

  • 15:23
    Bohuslav Sobotka

    "S Miroslavem Kalouskem TOP09 stojí a padá. Možná se před blížícími se volbami premiérovi Petrovi Nečasovi hodí, že se takto jeho pravicová konkurence diskredituje," řekl Bohuslav Sobotka.

Foto: ČTK

Autor: - red -, Miloslav Hamřík



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Klíčové hlasování
Hamáček slíbil, že ČSSD rozpočet ve Sněmovně podpoří, uvedl Babiš

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček slíbil, že sociální demokraté návrh státního rozpočtu na příští rok ve Sněmovně podpoří. Sněmovní rozpočtový výbor ve středu... více

Europoslanci se shodli na přísnějším omezení emisí.

Klimatický zákon
Europoslanci hlasovali o zpřísnění emisí skleníkových plynů

Většina poslanců Evropského parlamentu podpořila návrh, aby Evropská unie omezila do roku 2030 emise skleníkových plynů o 60 procent proti úrovním roku... více

Ilustrační foto.

V hlavní roli příroda
Lidé mohou poslední týden hlasovat v anketě o Strom roku 2020

Aktualizováno 05.10. 11:42Zájemci mohou poslední týden hlasovat v anketě o Strom roku 2020. Hlasování už přešlo do tajné fáze, pořadí na medailových pozicích je podle pořadatelů zatím... více

Ilustrační foto.

Hlasování
Volí se nejlepší projekt adaptovaný na změnu klimatu

Pro nejlepší projekty, které pomáhají městu, budovám a krajině adaptovat se na změnu klimatu, mohou lidé od úterý hlasovat v anketě Adapterra Awards. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov