Sněmovní volby
ON-LINE: První den voleb. Zatím přišlo odhadem čtyřicet procent lidí

25.10.2013 14:00

On-line

  • 13:48
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže ze sněmovních voleb. Volit se dnes bude od 14 do 22 hodin, zítra od 8 do 14.

  • 14:02
    Urna

    První voliči mohli už jít k volbám v cizině, například americké kontinenty už v noci po prvním dni volební místnosti uzavřely. V Japonsku zase volili členové České filharmonie, kvůli nim se zřídila extra volební místnost.

  • 14:19
    Urna

    S párhodinovým předstihem se volí také na vojenské základně Bagrám v Afghánistánu.

  • 14:25

    Bezdomovce v Praze volby příliš nezajímají. K urnám by jich mohlo dorazit asi pět procent, nejčastěji prý zvažují volbu levice. Mnoho z bezdomovců v Praze nemá doklady nebo pochází z jiných krajů, a na cestu do svého trvalého bydliště nemají peníze.

    Sociální pracovníci se bezdomovce snaží přesvědčit, že by se k volebním urnám měli dostavit. "Většinou se daří přesvědčit až lidi, kteří prošli určitým integračním procesem a z ulice přes noclehárny se dostali do azylových domů," uvedla zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb Praha Ludmila Tomešová.

  • 14:28
    Urna

    Urnu museli komisaři před volením náležitě zapečetit a podepsat.

  • 14:37
    Urna

    Na čtyřech místech mohou volit Češi v Německu. Do volebních místností v Berlíně, Mnichově, Drážďanech a Düsseldorfu mohou přijít lidé zapsaní ve zvláštním volebním seznamu nebo ti, kteří mají voličský průkaz.

    V roce 2010 hlasovalo v Německu v českých parlamentních volbách 348 lidí. Největší část, 189 voličů, využila volebního práva na ambasádě v Berlíně. Před třemi roky ale bylo v Německu možné hlasovat pouze na třech místech, nikoli na konzulátu v Düsseldorfu.

  • 14:41
    Jiří Rusnok

    Také v Bruselu, sídle evropských institucí i Severoatlantické aliance, mají od dvou hodin čeští občané možnost hlasovat v prostorách velvyslanectví. 

    "Prakticky očekáváme účast přibližně 600 voličů. Podobná byla i účast v prvním kole prezidentských voleb v lednu tohoto roku," řekla Hana Pešková z konzulárního úseku.

    V belgické metropoli je na končícím summitu EU český premiér v demisi Jiří Rusnok, volit zde ale nebude. Hlasovat má v plánu až bezprostředně po dnešním večerním návratu do Prahy.

  • 14:48

    Ve Dvoře Králové nad Labem spolu s volbami začalo místní referendum, ve kterém mohou obyvatelé vyjádřit svůj názor na zákaz výherních hracích automatů ve městě a také na to, zda má být vodovodní a kanalizační síť v majetku města. 

    Radnice věří tomu, že právě spojení referenda se sněmovními volbami zajistí dostatečnou účast obyvatel. Aby bylo referendum platné, musí k němu dorazit 35 procent voličů.

  • 14:49
    Strana zelených

    Šéf Strany zelených Ondřej Liška vhodil svou obálku do urny spolu s předsedou Strany rovných příležitostí Štefanem Tišerem záhy po otevření volebních místností.

  • 14:51
    Michal Hašek

    Volili už také třeba dvojka ČSSD Michal Hašek či šéf ANO Andrej Babiš.

  • 14:54
    Vykřičník

    V Opavě-Kateřinkách zkolabovala členka komise a upadla do bezvědomí, informuje iDnes.cz. Hlasování proto bylo přerušeno, zasahuje záchranka.

  • 15:06
    Andrej Babiš

    Manželé Babišovi odvolili.

  • 15:23
    Vykřičník

    "Krátce po otevření volebních místností v Opavě došlo k nečekané události, kdy ve volebním okrsku 42 v Základní škole Edvarda Beneše zkolabovala jedna z členek volební komise, paní bylo přes sedmdesát let," uvedla mluvčí magistrátu Lada Dobrovolná. V bezvědomí seniorku odvezla sanitka do nemocnice. Volby byly obnoveny ve 14.50, kdy se dostavil náhradník. Ze zákona se smí přerušit maximálně na hodinu.

  • 15:30

    Politická strana Aktiv nezávislých občanů podala ústavní stížnost proti rozhodnutí, jímž prezident vyhlásil sněmovní volby. Zpochybňuje v ní pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny, stěžuje si také na příliš krátkou lhůtu k sestavení kandidátek, která prý poškodila především malé strany.

    Podle razítka podatelny soud podnět obdržel ve čtvrtek. Ústavní soud obvykle o stížnostech rozhoduje přinejmenším několik týdnů až měsíců.

    Aktiv nezávislých občanů se uchází o hlasy voličů ve čtyřech regionech. V dalších pěti krajích byl vyřazen kvůli tomu, že nedodal doklad o zaplacení příspěvku na úhradu volebních nákladů.

    Soud tento týden obdržel také návrh proti termínu sněmovních voleb, který sepsal předseda ústřední reprezentace Československé strany socialistické Jaroslav Vojtek. Návrh poukazuje na nerovné postavení malých stran v Česku. Soud o něm zatím nerozhodl, pravděpodobně jej odmítne, protože Vojtek neměl právního zástupce.

  • 15:33
    Miroslava Němcová

    V Poslanecké sněmovně volila její donedávná předsedkyně Miroslava Němcová, jež do voleb vede ODS. Právu sdělila, že zakroužkovala své jméno. Zda využila i další tři preferenční hlasy, už si nechala pro sebe.

  • 15:54
    Tomio Okamura

    V základní škole v v Kozinově ulici v Praze - Hostivaři volil senátor a lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury Tomio Okamura.

  • 15:59
    Vykřičník

    "S ohledem na skutečnost, že žena nebyla převezena do nejbližšího zdravotnického zařízení, ale transportována do ostravské nemocnice, předpokládám, že půjde o závažnější stav," komentoval Mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl situaci zkolabované komisařky v Opavě.

  • 16:01
    Andrej Babiš

    "Tato země je ve stadiu, kdy potřebuje zásadní změnu. Máme tady milion lidí na pokraji chudoby, milion lidí postižených a 500 tisíc, 700 tisíc lidí nezaměstnaných. Skutečně je tady potřeba zásadní změna v řízení státu a možná perspektivně i systému," řekl novinářům Andrej Babiš (ANO), který volil v pražské Základní a mateřské škole Chodov.

  • 16:05
    Miroslava Němcová

    Právě do Andreje Babiše se pustila donedávná šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS), varovala před vládou nesystémových stran a pustila se do Babiše. "Jestli třeba muž, který se neodhodlal jít k soudu, aby prokázal, jestli je estébákem, myslím tím Andreje Babiše alias Bureše, jestli nám tady nebude vládnout strana, kterou on vede," řekla Němcová. Domnívá, že pokud soud řekne, že Babiš s někdejší StB spolupracoval, hnutí ANO by se mohlo "okamžitě rozsypat". "A budeme tam, kde jsme ale měli být před volbami," dodala Němcová.

  • 16:08

    V Teplé na Karlovarsku mají místní referendum o stavbě centra služeb sociální prevence. Podle záměru radnice má nabízet služby zejména sociálně vyloučeným lidem. Jenže proti projektu, na který má město schválenou dotaci, se postavila část obyvatel a vyvolala referendum.

    Centrum by mělo vzniknout přestavbou bývalých dílen za základní školou v Teplé a stálo by 12,5 milionu korun, přičemž město by na něj dostalo od státu 9,7 milionu korun. 

    Projekt schválili už před dvěma lety tepelští zastupitelé. "Tehdy pro hlasovalo 14 z 15 zastupitelů," říká starostka Teplé Jana Čížková. Ta projekt stále podporuje a referendum nepovažuje za vhodné. "Je to závažné a odborné téma. Lidé rozhodují o něčem, co vůbec neznají."



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bulharský prezident Rumen Radev.

Přechodná vláda
Bulharsko půjde 2. října k předčasným volbám, čtvrtým za poslední dva roky

Bulharský prezident Rumen Radev v pondělí svolal na 2. říjen předčasné parlamentní volby. Obyvatelé Bulharska tak půjdou k čtvrtým parlamentním volbám za... více

Lídři České pirátské strany.

Rozpuštění Sněmovny
Piráti budou usilovat o předčasné volby, Bartoš chystá jednání s dalšími lídry

Pirátský poslanecký klub bude po schválení volebního zákona Senátem usilovat o to, aby se konaly předčasné volby. více

Řekové jdou v neděli k předčasným parlamentním volbám.

Změna politiky
V Řecku podle odhadů vyhrála opoziční Nová demokracie

Aktualizováno 07.07. 20:59V předčasných parlamentních volbách v Řecku vyhrála podle odhadů opoziční konzervativní Nová demokracie. Řecký premiér Alexis Tsipras už poblahopřál vůdci... více

Španělský premiér Pedro Sánchez.

Porážka vlády
Termín předčasných voleb ve Španělsku je znám

Předčasné parlamentní volby se budou ve Španělsku konat 28. dubna. Oznámil to socialistický premiér Pedro Sánchez, jehož citoval list El País. Důvodem je... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov