Politiické dohady
ON-LINE: ČSSD jednala s komunisty o sněmovně a restitucích

27.10.2013 08:00

On-line

Obnovit

  • 14:17

    České parlamentní volby přinesly především jedno: poražené. Sociální demokraté se sice stali nejsilnější stranou v zemi - ale jen s téměř 21 procenty namísto 33 a více procent, která jim dlouho předvídaly průzkumy, píše v komentáři k českým volbám německý levicový deník TAZ.

  • 13:21
    Miloš Zeman

    Prezident Miloš Zeman je proti předčasným volbám, podle něj by byly nejhorším řešením současné situace. Voliči by podle něj za několik měsíců do předčasných voleb nezměnili radikálně své názory. Všichni politici podle Zemana musí pomoci tomu, aby vznikla stabilní vláda. Předčasné volby a roztříštění sil v nové sněmovně by podle Zemana bylo jeho selháním i selháním lídrů stran. 

  • 13:19
    ČSSD

    Kdybych byl předsedou sociální demokracie a strana ve volbách dostala 20,5 procenta hlasů, odstoupil bych z funkce. V rozhovoru to dnes řekl statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek. Podle něho se před třemi lety tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek zachoval "jako chlap", když po podobném výsledku voleb rezignoval. ČSSD má podle Haška nyní i přes "nevýhru" povinnost pokusit se sestavit vládu, nejspíše s KDU-ČSL a ANO. V případě úspěchu těchto jednání přitom nevylučuje, že by se šéf ANO Andrej Babiš mohl stát ministrem financí.

  • 13:19
    Miloš Zeman

    Prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády toho, koho mu doporučí předsednictvo vítězné ČSSD. Nechtěl dnes potvrdit, zda to bude v souladu s dosavadními deklaracemi strany její předseda Bohuslav Sobotka. Uvedl také, že předsedu budoucí vlády chce jmenovat až po ustavení sněmovny na konci listopadu.

  • 13:18
    Miloš Zeman

    Výsledek voleb ukazuje na selhání dosavadních vládních stran a částečné selhání dosud opoziční ČSSD. Nespokojenost voličů se nejvíce projevila ve volebním zisku hnutí ANO. V pořadu České televize to dnes řekl prezident Miloš Zeman. ANO by podle něj mělo dostat šanci, aby nespokojenost voličů "přetavilo" v návrhy konkrétních zákonů.

  • 12:08
    ANO

    Program hnutí ANO se s programem ČSSD shodne v 61 procentech, což nabízí prostor pro racionální jednání. V diskusním pořadu televize Prima to řekl zvolený poslanec Martin Stropnický (ANO). Pro ANO podle Stropnického se nabízí spolupráce ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Zda by šlo o koalici nebo podporu menšinové sociálnědemokratické vlády, není podle Stropnického jasné.

  • 12:07
    ČSSD

    Ve vedení Sněmovny by podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nemělo mít zastoupení všech sedm zvolených stran.

    Místopředsedové dolní komory by mohli být čtyři podobně jako v Senátu, naznačil dnes Sobotka v pořadu Partie televize Prima. Do vedení Sněmovny by se podle něj s ohledem na výsledky voleb měl vrátit zástupce KSČM.

  • 12:06
    ANO

    V lázeňských městech v Karlovarském kraji letos zvítězilo hnutí ANO 2011. Výjimkou byl Jáchymov, kde zvítězili sociální demokraté. ANO uspělo v Karlových Varech, Františkových a Mariánských Lázních i v Lázních Kynžvart.

  • 11:23
    Urna

    Jen 19,63 procenta voličů přišlo při mimořádných sněmovních volbách volit ve Vřesové na Sokolovsku. V malé obci s vysokou nezaměstnaností přišlo jen 64 z 326 voličů. Naopak disciplinovaní byli voliči na Božím Daru, kde přišlo k volbám 76,53 procenta voličů. Celkově přišlo v kraji k volbám 51,69 procenta voličů.

  • 11:22
    ANO

    Nejasný výsledek českých parlamentních voleb ještě více posílí prezidenta Miloše Zemana, který svou moc rozšiřuje i přes omezené ústavní výsady. Napsal to britský list The Financial Times. Deník stejně jako ostatní zahraniční média považuje za největšího vítěze miliardáře Andreje Babiše, který zůstal jen v těsném závěsu za první sociální demokracií.

  • 11:08
    Urna

    Stoprocentní volební účast měla v předčasných volbách vesnička Čilá na Rokycansku. K volbám tam chodí tradičně většina z necelé dvacítky tamních voličů a volební účast se pohybuje pravidelně kolem 90 procent. Letos přišlo svůj hlas vhodit všech 19 voličů, vyplývá z údajů na serveru www.volby.cz.

    Naopak nejmenší volební účast měla v Plzeňském kraji obec Zhoř na Tachovsku, kde přišlo volit 28,81 procenta voličů.

  • 10:59
    ANO

    Jednoznačným vítězem předčasných sněmovních voleb je hnutí ANO 2011 Andreje Babiše, shodují se komentátoři zpravodajských webů. Pozice lídra ČSSD Bohuslava Sobotky je pak podle nich po hubeném vítězství sociální demokracie velice nejistá. Vzhledem k roztříštěnosti Sněmovny, kam voliči poslali hned sedm stran, prý nyní nebude jednoduché sestavit stabilní vládu.

    Podle komentátora Aktuálně.cz Martina Fendrych byla motivem voleb touha běžných občanů po změně. Jejími představiteli se stal právě Babiš a jeho lidé. ANO 2011 ale nyní nese podle Fendrycha největší odpovědnost. "Slibů dal Babiš mnoho, nalevo i napravo. To on nabízí dobře šlapající stát. Nemůže teď na mikrofon říkat, že je tu nový a že neví," píše. Za druhého vítěze označil také prezidenta Miloše Zemana, jehož role bude nyní kvůli málo stabilní situaci po volbách naprosto klíčová.

  • 10:59
    ČSSD

    První místopředseda ČSSD Michal Hašek skončí po svém opětovném zvolení do Poslanecké sněmovny buď na postu hejtmana Jihomoravského kraje, nebo poslance. Obě funkce totiž nechce dále kumulovat. Kdy přesně se rozhodne, kterou z funkcí bude vykonávat, to zatím neví. Právě četnost funkcí mu v minulosti ostře vytýkali jeho odpůrci.

  • 10:38
    KSČM
    Komunističtí poslanci si vybrali staronové vedení - předsedou poslaneckého klubu KSČM se stal opět Pavel Kováčik. Prvním místopředsedou je znovu Alexander Černý a místopředsedkyní Miloslava Vostrá. Zvolili je na ustavující schůzi poslaneckého klubu. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že Kováčik byl zvolen v prvním kole.
  • 10:24
    ČSSD

    Preferenční hlasy zamíchaly v Olomouckém kraji pořadím kandidátů na kandidátních listinách. U sociální demokracie a hnutí ANO 2011 dokonce lídry přeskočily díky kroužkování voličů i kandidáti umístěni na dalších místech, v obou případech přitom šlo o lékaře. U ODS zase přeskočil řadu kandidátů šéf Mensy Tomáš Blumenstein. Z desátého místa se dostal až na třetí pozici. 

  • 10:23
    ODS

    Bývalý poslanec ODS Radim Jirout zatím neuvažuje o tom, že by po neúspěchu strany ve volbách do Poslanecké sněmovny složil funkci předsedy regionálního sdružení v Pardubickém kraji. Podle něj je třeba situaci řešit s chladnou hlavou, řekl. Regionální rada by se měla sejít v druhém listopadovém týdnu, až se situace uklidní.

  • 09:42
    TÝDEN.CZ
    Nováčky v Poslanecké sněmovně za jižní Moravu budou po uplynulých předčasných volbách například bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a exministr školství Petr Fiala (nestraník za (ODS), herec Martin Stropnický (ANO 2011), starostové Blanska Lubomír Toufar (ČSSD) a Šlapanic Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). Ve sněmovně zasednou také otec a syn Adamovi. Otec Vojtěch je mnohaletým poslancem za KSČM, jeho syn Petr v politice začíná - vede jihomoravský Úsvit přímé demokracie. V Poslanecké sněmovně opět zasednou předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, první místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek a jejich stranický kolega Jeroným Tejc. Obdobně jsou na tom vedle Vojtěcha Adama z KSČM expředseda komunistů Miroslav Grebeníček nebo poslankyně Zuzka Bebarová Rujbrová.
  • 09:36
    ČSSD

    Předsedkyně ČSSD v Královéhradeckém kraji a bývalá poslankyně Hana Orgoníková (ČSSD), která se v letošních volbách z pozice lídra nedostala do sněmovny, neuvažuje o rezignaci na post ve vedení krajské organizace. Orgoníková, která ve sněmovně působila přes 20 let, také řekla, že v tuto chvíli neplánuje, že by do Poslanecké sněmovny kandidovala v příštích volbách.

  • 09:19
    ODS

    Moravskoslezský kraj bude mít v Poslanecké sněmovně 22 poslanců. Nejvíce, čtyři křesla, ztratila ODS. TOP 09 přišla o dva mandáty, ČSSD o jeden. Nedostal se například lídr kandidátky TOP 09, bývalý náměstek moravskoslezského hejtmana, exposlanec a starosta Čeladné Pavol Lukša. Přeskočil jej až čtvrtý v pořadí starosta Bolatic na Opavsku Herbert Pavera. Nové subjekty v Parlamentu ČR ANO mají za region pět poslanců a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury dva. Stejně tak i KDU-ČSL.

  • 09:13
    ČSSD

    Jiří Běhounek zatím zůstane jako úspěšný lídr kandidátky vítězné ČSSD i po volbách ve funkci hejtmana Kraje Vysočina. Chce počkat, jak se vzhledem k volebním výsledkům bude vyvíjet situace ve Sněmovně a zda se vůbec podaří sestavit vládu. Pak se rozhodnu podle toho, co bude z mého pohledu to nejlepší pro Kraj Vysočina, řekl.

Foto: Jakub Stadler

Autor: - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Ministr zdravotnictví
Blatný: Opatření se zmírní na třetí stupeň nejdřív za týden

Do třetího stupně rizika podle protiepidemického systému PES, který by znamenal další zmírnění přijatých opatření včetně otevření obchodů nebo restaurací, se... více

Ilustrační foto.

Ministr zdravotnictví
Blatný: Zdravotníci by měli dostat odměny i za druhou vlnu

Mimořádné odměny by zdravotníci měli dostat podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) i za druhou vlnu epidemie covidu-19. Nyní se podle něj jedná o... více

Vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček.

Politika
Odchod ČSSD z vlády není na pořadu dne, řekl Hamáček

V situaci, kdy je nutné každý den řešit koronavirovou krizi, není namístě se zabývat výzvami k odchodu z vlády. Není to na pořadu dne, řekl vicepremiér a šéf... více

Ilustrační foto.

Uvolnění opatření
Další žáci základních škol se vrátí do lavic 30. listopadu

Další žáci základních škol se vrátí do školních tříd od pondělí 30. listopadu. Bez omezení půjdou děti z prvního stupně a 9. třídy, další třídy druhého stupně... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov