Druhý den u uren
ON-LINE: ČSSD má nejhorší výsledek za 20 let, "vítězem" je Babiš

26.10.2013 08:00 Speciál

On-line

  • 08:00
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítejte u on-line reportáže z druhého dne voleb. Ve 14 hodin se uzavřou volební místnosti a komisaři okamžitě začnou sčítat hlasy. První výsledky z nejmenších obvodů lze čekat vzápětí, jasno by mělo být večer.

  • 09:10
    ANO

    Jen pár hodin před volbami odstoupil z druhého místa kandidátky hnutí ANO na Vysočině Miloslav Bačiak. Ukázalo se, že zamlčel svou minulost politruka i komunisty udělovaný titul RSDr. Vedení hnutí se o Bačiakově minulosti údajně dozvědělo až z tisku.

    Na kandidátce hnutí ANO je Bačiak stále na druhém místě, jeho rezignace přišla ve chvíli, kdy vyškrtnutí už nebylo možné. V případě svého zvolení poslancem však slíbil, že se svého mandátu vzdá, informuje Mladá fronta Dnes.

  • 09:16
    Urna

    Ve Spojených státech byla účast krajanů ve volbách do Poslanecké sněmovny větší než při výběru prezidenta před více než půl rokem, ve zbytku Ameriky byl zájem naopak spíš nižší.

    Vyplývá to z informací poskytnutých českými zastupitelskými úřady po skončení dvoudenních voleb a definitivním uzavření drtivé většiny volebních místností v USA, Kanadě, Brazílii a Argentině.

  • 10:45
    Vykřičník

    Zhruba o půl hodiny se dnes ráno opozdil začátek druhého volebního dne v jedné z volebních místností v Plzni. Důvodem byly technické problémy. Volby se zde odpoledne o půl hodiny prodlouží, už je to vyvěšené u volební místnosti, řekl Roman Matoušek, který má na plzeňském magistrátu volby na starosti.

    Podle některých informací neměla komise ráno klíče k odemčení místnosti. Někteří svědci ale uvádějí, že otevření se zdrželo kvůli pozdnímu příchodu předsedy komise. Před místností se ráno sešlo několik nespokojených lidí, někteří se během půlhodiny k zamčené místnosti vydali opakovaně.

  • 11:09
    Urna

    Volby přejí lásce. Členka komise v Polici nad Metují obdržela během včerejšího volebního dne kytici růží s vyznáním lásky: "Miluji tě.“ 

  • 11:13
    Úsvit

    Podle autora blogu The Monkey Cage na portálu listu The Washington Post byly volby v České republice vždy otázkou pravice a levice. Toto rozdělení zůstalo sice silné i v nynějším hlasování do parlamentu, hlavní roli ale hrají staré politické strany proti novým. Nováčci, stejně jako tomu bylo ve volbách v roce 2010, v sobě slučují klíčové prvky, a to celebrity a peníze.

  • 11:36
    Urna

    V Luhačovicích na Zlínsku při předčasných sněmovních volbách výrazně zvyšují počet voličů klienti lázeňských zařízení. Mohli si buď doma vyřídit voličský průkaz nebo se nechat zapsat do speciálního seznamu voličů. Druhé možnosti využilo podle Vladislavy Janíkové z radnice pět desítek lidí, počet klientů lázní s voličskými průkazy však dosahuje několika stovek.

  • 11:37
    Urna

    Na českém velvyslanectví v Bratislavě ve volbách do Poslanecké sněmovny hlasovalo už téměř tolik lidí jako v roce 2010. Během pátku a sobotního dopoledne odvolilo více než 400 Čechů, sdělila volební komise. Ve volbách konaných před třemi lety přišlo do volební místnosti na ambasádě v centru slovenské metropole 430 českých občanů.

  • 12:07
    Urna

    Volební účast na většině míst České republiky se dopoledne pohybovala mírně nad 50 procenty, někde je ale výrazně slabší. Lidí dnes chodí už méně než v pátek, kdy přišly o složení nové Sněmovny rozhodnout zhruba dvě pětiny voličů. 

  • 12:08
    Urna

    Na Vysočině a v Pardubickém kraji se kolem 10.30 účast pohybovala mezi 50 až 60 procenty, v Královéhradeckém, Plzeňském a Zlínském kraji přišla asi polovina voličů. Členové volebních komisí mají ale všude mnohem méně práce než v pátek.  V Karlových Varech udávají volební komisaři účast okolo 35 až 45 procent. Ve středních Čechách volební účast většinou přesahuje 50 procent. Podle pracovníků volebních komisí v Olomouckém kraji je účast lepší než v roce 2010, dnes se vyhoupla přes 40 procent. Na jižní Moravě se volební účast k dnešním 10.00 pohybovala těsně pod 48 procenty. Nejvyšší je zatím v Brně, kde překročila 52 procent. 

  • 12:15
    Urna

    Nejstarší obyvatelka České republiky, stodevítiletá Evangelia Čarasová, volila ve svém domku v Dívčím Hradě na Bruntálsku. Urnu k ní přinesli komisaři. Hlasovací lístek do ní vhodila krátce po 11.hodině. Žena pocházející z Řecka volila stejně jako v předchozích volbách.

  • 12:28
    Policie

    Před budovou volební místnosti v obci Luže-Radim zemřel sedmasedmdesátiletý člen volební komise. Lékař, který se muže pokoušel oživovat, nakonec konstatoval smrt.

  • 13:21
    Urna

    Členové volební komise v Karviné řešili dnes incident s mužem, který chtěl volit bez občanského průkazu. Když se mu snažili vysvětlit, že volit nemůže, okradl komisi o služební mobilní telefon a jednoho člena napadl pěstí. Není vyloučeno, že byl pod vlivem drog, řekla mluvčí radnice Šárka Swiderová. "Jde o velmi vážné narušení průběhu voleb," uvedla. Nyní muže hledají karvinští kriminalisté.

  • 13:22
    ODS

    Redaktorka týden.cz uvedla, že volební štáb ODS už je připraven na oslavy v případě volebního úspěchu. Zatím je ovšem sídlo štábu prázdné.

  • 13:45
    ČSSD

    Sociální demokracie jde do voleb s tím, že v nich vyhraje a do konce roku sestaví vládu. Uvedl to předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, který chce povolební jednání s komunisty zahájit ještě dnes večer. Od 18. hodiny má v Lidovém domě zasednout grémium ČSSD, které se situací bude zabývat. Mohlo by vybrat vyjednávací tým.

  • 13:46
    ODS

    Do volebního štábu ODS právě dorazila místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová a předseda klubu ODS v Evropském parlamentu Jan Zahradil.

  • 13:49
    Úsvit

    U Tomia Okamury, který rozbil volební štáb v pražské Občanské plovárně, je zatím klid. V těsné tiskové místnosti se již mačká zhruba třicet novinářů, většina z nich jí klobásu a sýr, které zde Úsvit připravil. Očekávané sushi zatím nikde. Stejně jako Okamura.

  • 13:52
    ČSSD

    Do Lidového domu příjíždějí čelní předstvitelé ČSSD, hejtman a předseda Milan Chovanec, středočeský lídr Jan Hamáček, senátor Jiří Dientsbier. Milan Chovanec pro týden.cz prozradil: "Problém pro ČSSD nastane, pokud strana získá méně než 22 procent." Dále uvedl, že bude pro stranu velký úspěch, pokud strana získá více než 25 procent.

  • 13:59
    KDU-ČSL

    Pražští lidovci přišli do vého sídla se slunečnící v klopě. Kandidát Daniel Herman věří, že naděje na volební úspěch není malá. Největší šanci dává předsedovi Bělobrádkovi. Na otázku zda je nervozní odpověděl, že je pro něj podstatná spirituální rovina, proto se nyní hodně modlí a medituje.

  • 14:02
    KDU-ČSL

    Předseda občanského výboru KDU-ČSL Jan Wolf řel, že hůř už být nemůže. Zároveň předpokládá, že KDU ČSL získá mandát v Praze a na Moravě. Pevně věří, že uspěje jednička středočeské kandidátky Ivan Gabal.



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bulharský prezident Rumen Radev.

Přechodná vláda
Bulharsko půjde 2. října k předčasným volbám, čtvrtým za poslední dva roky

Bulharský prezident Rumen Radev v pondělí svolal na 2. říjen předčasné parlamentní volby. Obyvatelé Bulharska tak půjdou k čtvrtým parlamentním volbám za... více

Lídři České pirátské strany.

Rozpuštění Sněmovny
Piráti budou usilovat o předčasné volby, Bartoš chystá jednání s dalšími lídry

Pirátský poslanecký klub bude po schválení volebního zákona Senátem usilovat o to, aby se konaly předčasné volby. více

Řekové jdou v neděli k předčasným parlamentním volbám.

Změna politiky
V Řecku podle odhadů vyhrála opoziční Nová demokracie

Aktualizováno 07.07. 20:59V předčasných parlamentních volbách v Řecku vyhrála podle odhadů opoziční konzervativní Nová demokracie. Řecký premiér Alexis Tsipras už poblahopřál vůdci... více

Španělský premiér Pedro Sánchez.

Porážka vlády
Termín předčasných voleb ve Španělsku je znám

Předčasné parlamentní volby se budou ve Španělsku konat 28. dubna. Oznámil to socialistický premiér Pedro Sánchez, jehož citoval list El País. Důvodem je... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov