On-line chat
Zbyněk Stanjura čtenářům: Jsem zastáncem standardních stran

18.10.2013 11:55 Aktualizováno 18.10. 15:10

Ztratila ODS definitivně pozici lídra pravice? Jak se jí bude sedět v opozičních lavicích, dopadnou-li volby podle většiny průzkumů? V on-line chatu se čtenáři ptali předsedy moravskoslezské ODS a bývalého ministra dopravy Zbyňka Stanjury.

Zdeněk Stanjura se narodil roku 1964 v Opavě, v 80. letech vystudoval obor elektronické počítače na VUT Brno. V oboru se živil jako programátor a posléze ředitel, než se roku 2002 stal primátorem Opavy.

V roce 2010 přešel do Poslanecké sněmovny, ve vládě Petra Nečase byl rok ministrem dopravy. Členem ODS je od roku 1991, od roku 2002 je předsedou Regionálního sdružení ODS Moravskoslezského kraje a jedničkou tamní kandidátky.

Chat

  • Ingvar

    Zdravím, jako to vlastně teď má ODS s Václavem Klausem a naopak?

  • Host chatu

    Dobrý den, Václav Klaus se s ODS rozešel. V letošních volbách podporuje politický slepenec bývalé komunistické kandidátky na prezidenta J. Bobošíkové, bývalé místopředsedkyně ČSSD J. Volfové a některých bývalých členů ODS a VV. Já i ostatní kandidáti ODS jsme toto vzali na vědomí.

  • Dotaz

    Co si myslíte o dostavbě D11-ky?

  • Host chatu

    Dobrý den, dálnice D11 do Hradce Králové by měla být dokončena co nejdříve. Jsem přesvědčen, že v roce 2015 může být stavba dokončena, bude ale hodně záležet na postoji a prioritách nového ministra dopravy. Já osobně podporuji co nejrychlejší dokončení.

  • DAYOFD

    Co si myslíte o organizaci volební Hlavu vzhůru?

  • Host chatu

    Dobrý den, považuji to za účelový předvolební pravolevý slepenec, který podle mého názoru neosloví příliš mnoho voličů. Jsem zastáncem standardních politických stran s jasně vyprofilovaným volebním programem.

  • Alena

    Volil jste Karla Schwarzenberga letos v 1. kole prezid. voleb a v první kole Přemysla Sobotku?

  • Host chatu

    Dobrý den paní Aleno, přestože volba byla tajná, je jasné, že jsem jako člen ODS a pravicový politik v prvním kole volil svého stranického kolegu P. Sobotku a v druhém kole K. Schwarzenberga.

  • Valkýra

    Mělo by smysl sloučit ODS s malými pravic. stranami - Konz. strana, Strana soukromníků, KAN?

  • Host chatu

    Dobrý den Valkýro, jsem přesvědčen, že má dojít k integraci pravicových sil, a že ODS by měla o postupné sloučení usilovat. Netýká se to jen Vámi uvedených stran, ale i dalších subjektů. Věřím, že překonáme případné vzájemné animozity a neshody, a že v některých příštích volbách bude společně kandidovat silný pravicový blok v čele s ODS.

  • Kateřina FM

    Dobrý den, chci se zeptat, jaký vidíte rozdíl mezi novými a starými politickými stranami?

  • Host chatu

    Dobrý den Kateřino, jsem příznivcem standardních politických stran, které běžně najdete i v jiných evropských zemích. Volič si může vybírat od prava do leva (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD, Strana zelených, příp. Piráti). Bohužel u nás vznikají nové strany či hnutí postavené na jednom vůdci, které nelze v politickém spektru nikam zařadit (např. VV, Hnutí ANO, Tomio Okamura, Zemanovci). Jejich program je nepřehledný, jednotlivé návrhy si často odporují. Po zkušenosti s VV bych nikomu volbu takového subjektu nedoporučil. Hlavní rozdíl vidím v tom, že tzv. staré strany mají ukotvený politický program a demokratické stranické mechanismy, na rozdíl od nových, kde se kandidátní listiny často sestavují shora a jejich volební program připomíná slavný dort, který vařili pejsek s kočičkou.

  • Dita, Ostrava

    Dobrý den pane Stanjuro, mám na Vás 2 dotazy:
    Zajímá mě, co uděláte pro snížení nezaměstnanosti a co nabízíte našim důchodcům?

  • Host chatu

    Dobrý den paní Dito, pro snížení nezaměstnanosti chceme zlepšit podnikatelské prostředí pro naše firmy a živnostníky. Přinášíme řadu konkrétních návrhů: další snížení cen energií, daňovou stabilitu a kvalitní výběr daní, sjednocení dnešních daňových odvodů do jedné předem stanovené sazby pro živnostníky, prosazení námi připraveného deregulačního balíčku pro snížení administrativní zátěže, posílení podporu exportu, ekonomická motivace zaměstnavatelů k podpoře zkrácených pracovních úvazků, zavedení 80% slevu z odvodů na sociálním pojištění při zaměstnání rodičů s malými dětmi, nebo péče o postiženého člena rodiny, zvýšení limitů pro dohody o provedení práce, zrychlené odepisování investic. Do našeho MSK navíc chceme směřovat efektivní státní investice do dopravní infrastruktury (silnice Opava-Ostrava, silnice I/11 kolem Třince, obchvaty Frýdku Místku, Krnova a Opavy) a do vědy a výzkumu. Pro seniory navíc nabízíme možnost placení 1% sociálního pojištění dětí přímo svým rodičům, opět zavedeme daňovou slevu pro seniory. Dále budeme pokračovat v boji s tzv. "šmejdy". Přestože jsme příznivci svobodného trhu, budeme regulovat ceny v odvětvích, kde vznikají přirozené monopoly. Pro seniory, kteří potřebují péči budeme podporovat terénní a ambulantní služby, tak, aby mohli žít ve svém přirozeném prostředí.

  • Opavan - VESELÝ

    Zdravím - pane Stanjuro v řadě věcí vám fandíme, hlavně že mezi jen Pražáky ve vedení ODS je i někdo odvážnější a viditelnější z regionů. Jen se bojíme, že máte prý kostlivce ve skříni. Hovoří se o nevyrovnání jakýchsi dotačních peněz radnice z časů vašeho působení směrem k podnikání vaší paní v sociální oblasti. Nikde dříve jsem nečetl nějaké vaše vysvětlení této skutečnosti - nebo třeba jen pomluvy. Celkem nás Opavany zajímá, co je na tom pravdy. Objevených "kostlivců" bohužel ve vaší straně je už habaděj a pak se to žehlí a mění za pohybu. Děkuji za vaše konkrétní vyjádření či vyvrácení - určitě to nás voliče zajímá a hlavně před volbou příští víkend.

  • Host chatu

    Dobrý den, jsem si jist, že žádného kostlivce ve skříni nemám. To, že se před volbami opakovaně objevují v mnohých případech nepodložené informace a pomluvy, je bohužel pravda. Mnozí účastníci volebního souboje (napříč politickým spektrem) raději volí skandalizaci svých protivníků, než obhajování vlastních myšlenek a navrhovaných řešení. Mimochodem moje žena nikdy v sociální oblasti nepodnikala a nepodniká.

  • Vítězslav Imrýšek

    Dobrý den pane Stanjuro, ministerstvo dopravy pod Vaším vedením ukončilo projekt na liberalizaci železniční tratě Ostrava-Opava-Krnov-Olomouc a následně jste se Vy rozhodl panu Jančurovi tuto trať "přiklepnout", což by jistě přineslo zvýšení komfortu pro cestování na dnešní lince "R10". Má otázka je tedy, zda, a popřípadě kdy, se občané Moravskoslezského kraje těchto nových "žlutých" vlaků dočkají. A k tomu bych se Vás ještě zeptal na Váš pohled na současnou situaci kolem liberalizace železnice v rámci celé ČR a jak by ideálně, podle Vás, měla do budoucna pokračovat. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

  • Host chatu

    Dobrý den pane Imrýšku, na trati Ostrava-Opava-Krnov-Olomouc pořád ještě může začít jezdit nový dopravce od prosince 2014. Bude záležet na prioritách nového ministra dopravy a celé vlády. Často jezdím vlakem na trati Ostrava-Praha a jako mnozí využívám vylepšených služeb a současně nižšího jízdného. To jsou podle mého názoru dva hlavní důvody pro liberalizaci železnice a vstup soukromých dopravců.

  • Jacques Clouseau

    Dobrý den! Budou vaši "pravicoví" poslanci i v novém volebním období hlasovat s "těžkým srdcem" pro zvedání daní? Nemyslíte, že přišel čas dobrovolně odejít na smetiště dějin? Strana zodpovědná za diskreditaci pravice na dlouhá léta dopředu by si zasloužila novodobý norimberský proces, nemyslíte?

  • Host chatu

    Nepodepsal jste se svým pravým jménem, to dokazuje, že i vy víte, jak je nehorázné srovnávat demokratickou politiku s obdobím fašistického Německa s desítkami miliónů mrtvých. Takovou diskusi nikdy nebudu ochoten vést.

  • joziph

    Pane Stanjuro o Moravanech se dříve mluvilo jací to jsou dobří a srdeční lidé. Jak je to možné, že Váš bývalý předseda Topolánek byl pravý opak tohoto řčení a pak nasledný předseda Nečas to byla úpná katastrofa Doufám, že alespoň Vy budete pravým opakem těchto dvou a řekněte nám čím tohoto chcete dosáhnout.

  • Host chatu

    Dobrý den, jsem hrdý občan Opavy a Opava, jak víte, je historickým centrem českého Slezska, tudíž nežiji na Moravě :-) Jsem přesvědčen, že osobní selhání jedince nelze přisuzovat skupině lidí (např. český národ, Moravané, učitelé, apod.). Každý z nás, kdo se uchází o veřejnou funkci si musí být vědom, že je pod kontrolou a že bude pravidelně ze své činnosti skládat účty. S tímto vědomím, ale i s vírou ve své zkušenosti a podporu svých kolegů jsem se rozhodl kandidovat i v těchto volbách. Jsem, a vždy budu, připraven vysvětlovat své kroky, postoje a hlasování v politice.

  • DM

    Byl jste v SSM?

  • Host chatu

    Ano, byl.

  • Dan Kostka

    Jste pravic. konzervativec nebo liberál?

  • Host chatu

    Dobrý den pane Kostko, v ekonomických otázkách jsem liberál, příznivec svobodného trhu s minimálními zásahy státu (výjimkou je regulace v monopolních odvětvích). Životním postojem jsem konzervativec, který věří v rodinu, lidskou solidaritu a dobro.

  • KELHEN TEST G

    Znáte píseň, když Opava ve Vašem životě něco znamenala - Z Opavy, z Opravy, rychlík jede do Prahy?

  • Host chatu

    Dobrý den, znám nejen tuto, ale i další písničky Ivana Mládka, ale ani ve funkci ministra dopravy jsem zřízení rychlíkové linky Opava-Praha bez zastávek neprosazoval :-)

  • Dan Kostka

    Víte přesně co jste dělal 17. 11. 1989 a co 11.9. 2001 a máte nějakou malou vzpomínku na rok 68 - příjezd okupačních tanků?

  • Host chatu

    Dobrý den pane Kostko, v roce 1968 mi byly čtyři roky a nepamatuji si nic. 17.11.1979 jsem byl na nemocenské, pracoval jsem jako programátor v Opavě, a již druhý den jsem dostal informace o tom, co se v Praze děje od svého kolegy, který se pochodu z Albertova osobně účastnil. 11.9.2001 jsem byl na dovolené v Maroku a sledoval na CNN neuvěřitelné záběry pádu dvojčat. Večer jsem jako každý předchozí den vyšel do města, kde jsem viděl občany slavící útok na USA, rychle jsem se vrátil a byl jsem rád, že po dvou dnech jsem byl zpět v ČR.

  • Justinián

    Jak Vám šlo podle Vás šéfování poslanec. klubu ODS?

  • Host chatu

    Dobrý den Justiniáne, na tuto otázku musí odpovědět mé bývalé kolegyně a bývalí kolegové. Bylo mi ctí, že mne dvakrát zvolili do čela klubu a že jsem takřka na den přesně 19 měsíců mohl vést poslanecký klub své politické strany. Byla to práce, kde jsem získal značné zkušenosti s jednáním a průběhem schůzí poslanecké sněmovny, a kde jsem naplno poznal klady a zápory koaličního vládnutí.

  • Golem

    Jak se má Váš tatínek Vilibald?

  • Host chatu

    Dobrý den, věřím, že se má dobře. O víkendu se chystám na návštěvu rodičů, budu mu tlumočit Váš dotaz a možná bude vědět, kdo je v jeho okolí Golem :-)

  • Golem

    Jste pro většinový volební systém - pro jeho zavedení v ČR?

  • Host chatu

    Dobrý den, ano jsem pro většinový volební systém. Vznikly by tak silné jednobarevné vlády, které by měly celé volební období k dispozici, aby realizovaly své volební sliby. Sám jsem vyzkoušel, jak je složité koaliční vládnutí a jak často si jednotlivé koaliční strany vyčítají navzájem kroky svých ministrů. Silná vláda a silná opozice mohou vrátit důvěru lidí v politiku. Myslím, že by České republice prospělo 199, nebo 201 jednomandátových volebních okrsků, ve kterých by se jednotliví kandidáti ucházeli o hlasy přibližně 50tis. voličů. Každý občan by tak přesně věděl, kdo ho zastupuje v Poslanecké sněmovně.

  • HISTORY

    Proč se Vaše manželka nejmenuje příjmením jako vy?

  • Host chatu

    Dobrý den, jak už jsem uvedl v jedné z předchozích odpovědí, jsem konzervativec. O soukromých věcech se má debatovat v soukromí a ne na veřejnosti.

  • Renata, okres Opava

    Dobrý den pane Stanjuro, zajímalo by mne, jak se stavíte k soukromým dopravcům na železnici? Díky za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, jsem příznivcem postupného otevírání trhu v osobní železniční dopravě. Jako častý cestující na trase Ostrava-Praha vidím výhody, které konkurence přináší pro cestující - lepší služby a nižší cena. Stát by měl v nejbližší době vypsat výběrová řízení na dalších tratích. Tyto soutěže musí být spravedlivé pro České dráhy i soukromé dopravce. Po zlepšení služeb se určitě zvýší počet cestujících ve vlacích.

  • Dominik Jirous

    Dobrý den, předně Vám chci poděkovat za přiložení ruky k dílu u výstavby silnice Opava - Ostrava, ale zajímalo by mě, kdy bude zprovozněna?

  • Host chatu

    Dobrý den pane Jirousi, děkuji za pochvalu. Ve funkci ministra dopravy se mi podařilo uzavřít dodatky ke smlouvám s dodavateli, které zaručí, že naše cesta z Opavy do Ostravy bude hotová na podzim roku 2015.

  • Eva z Karviné

    Pane Stanjuro zdravím Vás a ptám se jestli jste pro většinový volební systém a proč?

  • Host chatu

    Dobrý den paní Evo, na obdobnou otázku jsem před chvílí odpověděl. Chci touto cestou poděkovat za všechny položené dotazy. Pevně věřím, že všichni půjdete k volbám. Pokud jste se rozhodli kroužkovat, tak mne najdete na prvním místě kandidátky ODS pro Moravskoslezský kraj. Hezký odpoledne, Zbyněk Stanjura

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ministr financí
Vláda si je vědoma nepopulárnosti nižší valorizace penzí, je ale třeba, uvedl Stanjura

Vláda si je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) vědoma nepopulárnosti snížení mimořádné valorizace penzí. Když to ale neučiní, budou náklady každým... více

Ministr finací Zbyněk Stanjura hovoří na dvoudenní celostátní finanční konferenci, kterou pořádá Svaz měst a obcí ČR, 8. prosince 2022, Praha.

Ministr financí
Daňové příjmy letos vzrostou o 15 procent, příští rok o deset, uvedl Stanjura

Daňové příjmy letos vzrostou o 15 procent a příští rok o deset procent, jejich vývoj tak bude kopírovat inflaci. Na finanční konferenci Svazu měst a obcí to ve... více

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Energetická krize
Stanjura: Nedostatek plynu na zimu nehrozí, zásobníky jsou plné z 95 procent

Česko bude mít dostatek plynu na zimu, a nehrozí tedy úmyslné vypínání některých provozů nebo továren. Zásobníky plynu jsou naplněné téměř z 95 procent, což... více

Jednání vlády, 26. září 2022, Praha. Na snímku je ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ministr financí
Stanjura by měl odstoupit, rozpočet podal s virtuálními příjmy, myslí si Schillerová

Návrh rozpočtu na příští rok, který v pondělí přijala vláda, obsahuje podle opozičního hnutí ANO nepodložené příjmy 150 miliard korun. Ministr financí Zbyněk... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov