Senátní volby
Lidovci se radují z triumfu. ČSSD ztratila dokonce osm křesel

15.10.2016 17:33

On-line

  • 08:00

    V Česku začal druhý den letošního finále senátních voleb. Volební místnosti se otevřely v 08.00. Na rozhodování o obměně třetiny členů horní komory zbývá šest hodin. Výsledky hlasování by měly být známy před setměním.

  • 09:00

    Lidé si vyberou 27 senátorů z dvojnásobného počtu kandidátů, jimž dali největší důvěru před týdnem v prvním kole.

  • 10:00

    První volební kolo vyhrálo hnutí ANO, které mělo finalisty ve 14 obvodech. ČSSD měla své nominanty v devíti obvodech stejně jako KDU-ČSL. Občanští demokraté se do finále dostali v pěti obvodech. Starostové mohou získat čtyři senátory, TOP 09 tři, KSČM jednoho. Mandát mělo šanci obhájit 14 senátorů včetně místopředsedů horní komory Zdeňka Škromacha a Miluše Horské.

  • 13:11

    Volební účast je malá. Tento fakt plně doplňuje tato momentka z jedné volební místnosti.

  • 14:00

    "Kostky jsou vrženy!" Právě nyní skončilo druhé kolo voleb do Senátu ČR. Vzhledem k malé účasti se dá předpokládat, že vhozené hlasy budou sečteny velmi brzy.  

  • 14:04

    I když se lidé dozvědí volební výsledky dnes ještě zřejmě před setměním, oficiální podobu získají až po pondělním projednání Státní volební komisí. Stane se to v úterý 18. října jejich vyhlášením ve Sbírce zákonů. Od následujícího dne až do konce října začne plynout desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou obrátit s případnými stížnostmi na první i druhé kolo voleb na Nejvyšší správní soud.

  • 14:06

    V Senátu mezitím začne vyjednávání na základě povolebního rozložení sil. Senátoři totiž po každé obměně třetiny horní komory volí její představitele, šéfy výborů a komisí. Na dohodu mají frakce čas přibližně do poloviny listopadu, kdy se má obměněná horní komora sejít k ustavující schůzi. V předvolebním složení se senátoři naposledy sejdou příští středu 19. října.

  • 14:55

    Přibližně polovina okrsků je sečtena. Průběžné výsledky můžete vidět ZDE.

  • 15:00

    Senátní volby znají první vítěze!

  • 15:08

    Za senátní obvod Frýdek-Místek se zřejmě stane senátorem vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciala (OBČANÉ SPOLU - NEZÁVISLÍ). V druhém kole voleb porazil poslankyní KDU-ČSL Pavlu Golasowskou. Dosavadní senátor Petr Gawlas (ČSSD) do druhého kola nepostoupil.

  • 15:10

    Senátorem za Novojičínsko se stane po končícím Zdeňkovi Bestovi (ČSSD) vedoucí záchranné stanice zvířat v Bartošovicích Petr Orel, kterého nominovaly Strana zelených a KDU-ČSL. Porazil novojičínského starostu Jaroslava Dvořáka (ČSSD). Dosavadní senátor Besta svůj mandát už neobhajoval.

  • 15:16

    Novým senátorem za Mělnicko bude starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (STAN). V druhém kole voleb porazil nynější senátorku Veroniku Vrecionovou (ODS).

  • 15:17

    Post senátora za Českokrumlovsko obhájil Tomáš Jirsa (ODS). Ve volebním souboji porazil a lékaře Jindřicha Floriána (ČSSD).

  • 15:19

    Senátorka Alena Dernerová obhájila navzdory sporům v hnutí Severočeši.cz mandát na Mostecku. Porazila bývalého hokejistu a někdejšího poslance Jiřího Šlégra (ČSSD). Rozhádaní Severočeši.cz už dříve avizovali, že pokud Dernerová zvítězí, napadnou výsledky voleb u soudu.

  • 15:21

    Do Senátu zamíří Jiří Růžička (za TOP 09), ředitel Gymnázia Jana Keplera. Ve volebním obvodu Praha 6 zvítězil nad filozofem Václavem Bělohradským (za ČSSD). Současný senátor Petr Bratský (ODS) nekandidoval.

  • 15:23

    Novým senátorem za Jičínsko se stane místostarosta Dymokur, zemědělec a lesník Tomáš Czernin (TOP 09+STAN). Ve volebním finále porazil starostu Jičína Jana Malého (ANO).

  • 15:25

    Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) neobhájil svůj mandát v Senátu. Senátorkou za Hodonín tak bude starostka Ratíškovic Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

  • 15:27

    Ministr průmyslu a obchodu Mládek (ČSSD) neuspěl v senátních volbách na Táborsku. Porazil ho učitel Jaroslav Větrovský (za ANO). Mládek před volbami uvedl, že pokud nezvítězí, dá k dispozici svou vládní funkci.

  • 15:30

    Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) senátorkou za Prahu 11 nebude. V souboji o křeslo v horní komoře Parlamentu ji porazil tamní dlouholetý zastupitel a spoluzakladatel Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos.

  • 15:32

    Novým senátorem za Liberecko bude chrastavský starosta Michael Canov (STAN). Ve druhém kole voleb porazil majitele pivovaru Marka Vávru (ANO).

Foto: ČTK , Sznapka Petr, Taneček David

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Senátní volby
Demokraté mají v Georgii první vítězství, na dosah mají i druhé

Demokratická strana měla ve středu na dosah kontrolu nad americkým Senátem poté, co bylo ohlášeno vítězství jejího kandidáta Raphaela Warnocka ve druhém kole... více

Filip i místopředsedové KSČM dají v pátek funkce k dispozici.

Neúspěšné volby
Filip i místopředsedové KSČM dají v pátek funkce k dispozici

Předseda KSČM Vojtěch Filip i místopředsedové strany dají na pátečním jednání Výkonného výboru KSČM své funkce k dispozici. Je to reakce na výsledek senátních... více

Volební místo v Praze.

Praha
Slabá účast. Doplňovací volby do Senátu zatím netáhnou

O druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu v Praze 9 je menší zájem než o kolo první. Za první dvě hodiny od otevření volebních místností přišlo v pátek v... více

Budova Nejvyššího správního soudu v Brně.

Běží lhůta
Prohozené obálky. Soud dostal sedm stížností na volby do Senátu

Nejvyšší správní soud obdržel sedm stížností souvisejících s volbami do Senátu. Tři se týkají volebního obvodu Prostějov, dvě obvodu Karviná, dále obvodů České... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov