Vůle voličů
Volby: hlasovala dosud pětina voličů, člen komise měl symboly KSČ

07.10.2016 14:00 Aktualizováno 07.10. 22:38

On-line

  • 14:00
    TÝDEN.CZ

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže z průběhu prvního den voleb do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu ČR. Volební místnosti se otevřely ve 14.00, zavřou se v 22.00. Volby pak budou pokračovat v sobotu od 8.00 do 14.00.

  • 14:01

    V krajských volbách lidé rozhodnou o tom, kdo bude příští čtyři roky řídit rozvoj jejich regionu a bude mít vliv na dostupnost zdravotní péče nebo stav silnic.

  • 14:02

    V senátních volbách voliči určí, zda budou mít vládní strany nadále většinu i v horní komoře a koaliční kabinet tak bude moci snáz prosazovat své záměry ještě alespoň rok.

  • 14:03

    Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

  • 14:03
    sčítání hlasů

    O místa 675 krajských zastupitelů aktuálně usiluje celkem 11 808 kandidátů. Na jedno místo v regionálním parlamentu tak připadá více než 17 uchazečů.

  • 14:03

    V souboji o 27 senátorských křesel zůstalo 233 adeptů, tedy téměř devět kandidátů na jedno místo.

  • 14:03

    Výsledky by mohly být známy podle zkušeností z minulých regionálních voleb do sobotního večera.

  • 14:04

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává účast ve volbách  mezi 40 a 50 procenty. Vyzval voliče k co nejvyšší účasti. Řekl, že považuje volby za velmi důležité. Byl by rád, aby účast voličů dosáhla hodnot podobných jako při sněmovních volbách. "Kraje mají důležité kompetence, Senát je druhá parlamentní komora, ovlivňuje vznik zákonů," uvedl premiér.

  • 14:15

    Ministr financí Andrej Babiš s partnerkou Monikou před volební místností v Praze-Průhonicích, kde lídr ANO bydlí.

  • 14:26

    Právo volit do zastupitelstva kraje má občan ČR, který je způsobilý, nejpozději v druhý den voleb dosáhl 18 let a je přihlášen k trvalému pobytu v obci, která náleží do územního obvodu kraje.

  • 14:27

    Krajští zastupitelé jsou voleni na čtyři roky.

  • 14:27
    sčítání hlasů

    Jaký volební systém se používá u hlasování do Senátu? Volí se většinovým volebním systémem. Volič tedy nedává hlas kandidátce politické strany, ale vybírá si z několika konkrétních kandidátů. Pokud v prvním kole nezíská žádný kandidát v daném obvodě více než 50 procent hlasů, rozhodne se mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty v kole druhém. V případě rovnosti hlasů rozhodne los.

  • 14:28

    První den voleb do Senátu v Praze. Snímek byl pořízený na Gymnáziu Chodov v Konstantinově ulici.

  • 14:30
    Andrej Babiš

    Jako jeden z prvních voličů odevzdal svůj hlas v krajských volbách vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Na obecní úřad v Průhonicích u Prahy dorazil i se svojí partnerkou Monikou s několikaminutovým předstihem a musel čekat, až se volební místnost otevře. Řekl, že by uvítal, kdyby hnutí ANO zvítězilo v pěti krajích. "Myslím si, že to bude asi těsný souboj, aspoň to tak vypadá, i když ty preference se samozřejmě mění. Ale kdybychom vyhráli v pěti krajích, tak by to bylo celkem fajn," uvedl Babiš.

    Jaká bude účast, nechtěl odhadovat. Dodal, že jde o důležité volby a že ho překvapila kampaň koaliční ČSSD, která byla podle něj velice negativní.

  • 14:37
    Miroslav Kalousek.

    Svůj hlas odevzdal i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ve volbách do krajského zastupitelstva a Senátu PČR hlasoval v Bechyni na Táborsku.

  • 14:39
  • 14:46
    Vojtěch Filip

    Šéfkomunista Vojtěch Filip odvolil v Českých Budějovicích.

  • 14:55

    V Brně odvolil stávající jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

  • 14:59
  • 15:06

    V pražských Horních Měcholupech volí lidé v hasičárně. Za plného provozu. #Volby2016 pic.twitter.com/Hc0HrChwsM

    — Filip Titlbach (@FilipTitlbach) October 7, 2016

Foto: Karel Šanda, Hájek Ondřej

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Dozvuky voleb
Soud zamítl poslední volební stížnosti. Kromě Mostu výsledky platí

Nejvyšší správní soud zamítl tři poslední stížnosti na senátní volby. Ze sedmnácti letošních podnětů vyhověl jen těm, které se týkaly obvodu Most, kde zrušil... více

Část Severočechů.cz nepovažovala lékařku Alenu Dernerovou (na snímku), vítězku voleb, za řádnou kandidátku hnutí.

Rozhodnutí soudu
V Mostě si zopakují celé volby

Aktualizováno 10.11. 18:07Senátní volby na Mostecku jsou neplatné. Do 90 dnů se celé zopakují. Nejvyšší správní soud vyhověl stížnostem. Část Severočechů.cz nepovažovala lékařku Alenu... více

Liana Janáčková.

Zpochybněný výsledek
Nezávislí neuspěli se stížností na senátní volby v Ostravě

Nejvyšší správní soud zamítl stížnost hnutí Nezávislí, která zpochybňovala výsledek senátních voleb v ostravském obvodu číslo 70. Vyhrál tam šéf hasičů Zdeněk... více

Hana Jeníčková.

Návrhy
Soud zamítl stížnosti Severočechů na volby v Ústeckém kraji

Ústecký krajský soud zamítl stížnosti kandidátů hnutí Severočeši.cz na krajské volby v Ústeckém kraji. Uvedla to mluvčí soudu Marcela Trejbalová. O jednom... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov