Proces s VV
Žalobkyně navrhla pro Bártu i Škárku podmíněné tresty

06.04.2012 08:25 Aktualizováno 06.04. 16:48

On-line

Praha

  • 08:20
    Týden.cz

    Dobrý den, vážení čtenáři, vítáme vás u pokračování on-line reportáže ze soudního líčení s Vítem Bártou, Jaroslavem Škárkou a Kristýnou Kočí v kauze údajné korupce u Věcí veřejných.

  • 08:25
    Týden.cz
    Trestní senát Obvodního soudu pro Prahu 5 dnes vyslechne závěrečné návrhy obžalovaných Bárty a Škárky. Obžalobě z podplácení bývalých stranických kolegů čelí šéf poslaneckého klubu VV a exministr dopravy Vít Bárta. Údajně se snažil uplatit nyní nezařazené poslance Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí (oba dříve VV). Škárku žalobci viní z přijetí úplatku. Rozsudek by měl podle předběžné dohody padnout příští pátek.
  • 08:38
    Jako první závěrečnou řeč přednáší státní zástupkyně Hana Vrbová.
  • 08:38
    Podle Vrbové má stát možnost kontrolovat, zda uvnitř stran nedochází k narušování demokracie. Úplatky uvnitř partají podle ní mohou demokratickou soutěž narušovat. "Uplácení poslanců v rámci parlamentní politické strany před soud rozhodně patří."
  • 08:44
    "Je zřejmé, že uvnitř politické strany VV docházelo k problémům, obžalovaný to sám přiznal," poukazuje Vrbová na slova účastníků řízení, že z jednání strany docházelo k únikům do médií a že poslanci byli zneklidněni snížením platů  v roce 2011.
  • 08:52
    "Poškozená Kočí poskytla soudu výpisy z účtů, výplatní pásky, i leasingovou smlouvu. Neměla potřebu si půjčovat zmíněnou částku," poukazuje Vrbová na dobrou finanční situaci Kristýny Kočí. "Nepodařilo se nijakým způsobem prokázat, že by poškozená Kočí měla zájem rozložit stranu VV," rozporuje Vrbová jeden z hlavních bodů obhajoby, že Škárka, Kočí a spol. se pokoušeli  o řízený puč ve VV.
  • 09:00
    Radek John
    Z výpovědi Radka Johna je podle Vrbové patrná snaha celou situaci zlehčit.
  • 09:04
    "Poměrně důležité pro mě bylo svědectví poslance Vacka. Uvedl nám, že přestože byl finančně zajištěn, tak si půjčil částku 150 tisíc korun od pana Bárty." Vrbová zjevně odmítá věřit tomu, že by si Martin Vacek s více než stotisícovým platem a milionem na účtu potřeboval od Bárty půjčovat na kočárek. Vacek si na svou "půjčku" vzpomněl až několik dní poté, co loni celá aféra s obálkami ve VV vypukla.
  • 09:08
    "Svědek Vích (člen VV, který si nahrával Kočí v kavárně Segafredo) tvrdí, že od něj Kočí chtěla půjčku na auto. V té době však měla poslankyně Kočí už auto zajištěné," říká žalobkyně Vrbová. Soudce Jan Šott po jejích slovech zpozorněl a udělal si písemnou poznámku.
  • 09:09
    Z výpovědi poslance Stanislava Humla podle žalobkyně Vrbové vyplývá, že byť Bárta nebyl předsedou strany, snažil se v ní prosazovat své osobní a ekonomické zájmy.
  • 09:10
    "Nikdy jsme od nikoho neslyšeli, že by si poslankyně Kočí říkala o půjčku ve výši šesti milionů korun," poukazuje žalobkyně Vrbová. O této částce údajně někteří poslanci od někoho slyšeli, žádné přímé svědectví však pro to neexistuje.
  • 09:23
    "I z médií jasně vyplývalo, že už na začátku roku 2011 není ve straně VV vše v pořádku a že poslanci si opakovaně stěžují na totalitní vedení strany panem obžalovaným Bártou, navíc tuto skutečnost vyjádřila i Kateřina Klasnová v dopise, ve kterém sdělila, že chce ze strany vystoupit kvůli nekomunikaci ze strany pana Bárty s tím, že dříve se ve straně o demokracii jednalo, ale teď už o tom hovořit nejde," střílí do Bártovy obhajoby žalobkyně Vrbová.
  • 09:24
    Mám za to, že máme motiv jednání obžalovaného Bárty, kdy z důkazů vyplývá, že došlo k rozdělení VV, kdy vyvrcholila animozita mezi Bártou a vrcholnou představitelkou VV Kočí. A obžalovaný Bárta po Kočí požadoval, aby v případě názorového střetu vždy stála na jeho straně," poukazuje státní návladní na to, že Bárta se snažil likvidovat vnitrostranickou opozici.
  • 09:24
    "Obžalovaný byl motivován k tomu, aby předal částky jak obžalovanému Škárkovi, tak poškozené Kočí," říká Vrbová s tím, že motivem Bárty bylo potlačit vnitrostranickou demokracii a osobně ovládnout stranu.
  • 09:24
    "Znovu zdůrazňuji, že Kočí neměla důvod si půjčovat tak vysokou částku. Ani Škárka nebyl v takové situaci. A půjčka nebyla nijakým způsobem dokladována, nebyla stanovena její splatnost, není žádný listinný důkaz pro to, že by šlo o půjčky," říká Vrbová s tím, že takové chování by nebylo standardní ani při velmi dobrých vztazích mezi oběma stranami sporu.
  • 09:25
    "Je možno dovodit, že předaná finanční částka nebyla půjčkou, ale úplatkem," říká žalobkyně Vrbová.
  • 09:30
    "Po vyhodnocení všech důkazů rozhodně mám za to, že v dané věci, kdy projednáváme trestnou činnost poslanců parlamentu ČR, došlo k tomu, že tato trestná činnost byla prokázána," míří Vrbová do finále.
  • 09:33
    Jaroslav Škárka
    V případě pana Škárky bylo podle žalobkyně Vrbové vyvráceno, že by si peníze nechtěl nechat. "Mám za to, že dobrovolně úplatek přijal."
  • 09:33
    Vít Bárta
    "Oba obžalovaní jsou osoby bezúhonné. Mám za to, že tyto tresty by měly mít především preventivní a výchovný účel. V případě obžalovaného Bárty navrhuji uložení trestu ve třetině zákonné trestní sazby s dlouhou zkušební dobou, v případě obžalovaného Škárky těsně pod polovinou zákonné trestní sazby se zkušební dobou dvou let." Oba obžalovaní by tedy podle Vrbové měli dostat podmínku.
  • 09:38
    Kristýna Kočí
    Závěrečnou řeč přednáší advokát poškozené Kočí. Poukazuje na to, že neměla potřebu si půjčovat, protože byla dostatečně finančně zajištěná. Vztahy mezi nimi navíc nebyly idylické, tudíž není pravděpodobné, že by si navzájem peníze půjčovali.

Foto: ČTK , Mediafax

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bývalý ministr dopravy a někdejší šéf strany Věci veřejné Vít Bárta.

Bývalý ministr
Miliony pro Bártu? Ministerstvo uspělo s dovoláním u soudu

Ministerstvo spravedlnosti uspělo u Nejvyššího soudu s dovoláním ve sporu o odškodnění pro Víta Bártu. Bývalý ministr dopravy a někdejší šéf strany Věci... více

Bývalý předseda Věcí veřejných Vít Bárta.

Expředseda Věcí veřejných
Zrušený rozsudek. Bárta může dostat odškodnění 20 milionů

Aktualizováno 15.02. 11:22Bývalý ministr dopravy a bývalý šéf Věcí veřejných Vít Bárta má dál šanci získat 20 milionů korun, které požaduje od státu za trestní stíhání. Pražský městský... více

Vít Bárta.

Žaluje stát
Exministr Bárta chce vysoudit přes 23 milionů za stíhání

Obvodní soud pro Prahu 2 začal projednávat žalobu bývalého ministra dopravy a předsedy Věcí veřejných Víta Bárty na stát. Bývalý vrcholný politik chce vysoudit... více

Exministr Vít Bárta.

Potvrzeno
Slavný kmotr. Bárta se za výrok o Bendovi nemusí omluvit

Aktualizováno 08.12. 16:49Ústavní soud definitivně potvrdil, že se exministr dopravy Vít Bárta nemusí omlouvat podnikateli a politikovi Petru Bendovi za označení "slavný kmotr" a další... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov