Hlas lidu
Babiš k volbám nepřijde. Voličů chodilo v pátek málo

12.10.2018 13:57 Původní zpráva

On-line

  • 13:16
    TOP 09
  • 13:45

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže TÝDEN.cz  z prvního dne 2. kola senátních voleb.

  • 13:46
    TÝDEN.CZ

    Volební místnosti se otevřou v pátek ve 14.00 a zavřou ve 22.00, v sobotu, kdy volby vyvrcholí, lze volit od 8.00 do 14.00.

  • 13:47
    TÝDEN.CZ

    Voliči rozhodnou,  kdo se ujme vlády nad Senátem na příští dva roky. Jejich hlasy určí, které frakce budou mít v horní komoře Parlamentu většinu. Jisté je, že to nebudou vládní ANO a ČSSD ani s podporou komunistů. Voliči o tom rozhodli už v prvním volebním kole, které se uskutečnilo před týdnem spolu s obecními volbami.

  • 13:48
    TÝDEN.CZ

    Senátní volby se nekonají ve všech 27, ale pouze v 25 senátních obvodech. V nich si už lidé vybrali dvojnásobný počet finalistů. Volební místnosti zůstanou zavřené v Praze 4 a na Vsetínsku, kde byli senátory v úvodním kole zvoleni Jiří Drahoš (za STAN) a Jiří Čunek (KDU-ČSL).

  • 13:49
    TÝDEN.CZ

    Volit může zhruba 2,5 milionu voličů. Hlasovací lístky dostanou až ve volebních místnostech, v poštovních schránkách by je hledali marně. Stejně jako v prvním kole by lidé neměli zapomenout na doklad kvůli ověření totožnosti volební komisí.

  • 13:50
    Andrej Babiš

    Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude hlasovat ve druhém kole senátních voleb. V době, kdy budou otevřené volební místnosti, bude předseda vlády v zahraničí. Před týdnem byl Babiš jedním z prvních ve své volební místnosti, kdo odevzdal hlas v prvním kole senátních a v komunálních volbách.

    Babiš hlasuje v Průhonicích v benešovském obvodu, kde postoupili do druhého kola senátních voleb říčanští politici Zdeněk Hraba (STAN) a Jiří Kozák (ODS). Hraba získal 20,93 procenta hlasů, Kozák 17,29 procenta. Kandidát ANO Jiří Švadlena skončil na třetím místě s 14,20 procenty hlasů.

  • 13:51
    ANO.

    ANO má v druhém kole senátních voleb celkem deset kandidátů, avšak z prvního místa postoupil do rozhodujícího jen Miroslav Adámek v Šumperku. Babiš minulý týden po odevzdání hlasu řekl, že Senát je o osobnostech a řada osobností za ANO nechce kandidovat, protože se obávají, že by jim to přineslo problémy.

  • 13:52

    Závazek k ochraně demokratických hodnot v rámci projektu Chvíle pro Senát podepsalo 53 adeptů z původních 236 kandidátů na senátory. Jednadvacet z nich postoupilo do nynějšího finále senátních voleb. Podepsaný závazek může být určitým vodítkem pro voliče, uvedl Lukáš Kraus z výzvy Mantinely demokracie, která projekt připravila společně s iniciativami Společně to dáme a Milion chvilek pro demokracii.

    Sedmibodový závazek podle Krause podepsali oba senátní finalisté v Praze 2, na Šumpersku a na Opavsku. V dalších 13 obvodech se k němu připojil jen jeden z finalistů. Signatáři mimo jiné přislíbili nepodpořit návrh zákona, který by byl v rozporu se základními lidskými právy a svobodami, ani změnu systému voleb do sněmovny z poměrného na většinový. Slíbili hájit nezávislost státního zastupitelství a veřejnoprávních médií.

  • 13:53

    Někteří kandidáti odmítli podepsat závazek s poukazem na to, že stejné hodnoty vyplývají ze slibu zákonodárce a že důležitější jsou skutky. "O mých jasných demokratických postojích svědčí moje činy, ne podpisy. To je jako bych měl podepisovat, že se nemá lhát a krást. Pro mě to je samozřejmé," uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Na senátorský slib poukázali diplomat Pavel Fischer a místopředseda Senátu Jiří Šesták (za STAN).

  • 14:00
    TÝDEN.CZ

    Přesně ve 14.00 začalo finále letošních senátních voleb. Lidé v něm rozhodnou nejen o obsazení 25 senátorských křesel, ale i o tom, jak silnou většinu bude mít v Senátu opozice. Svými hlasy předurčí také to, kdo povede horní komoru do příštích senátních voleb za dva roky.

  • 14:09

    Voliči už před týdnem v prvním volebním kole rozhodli o tom, že vládní ANO a ČSSD většinu v jednaosmdesátičlenném Senátu mít nebudou ani s podporou komunistů. Sociální demokraté navíc pravděpodobně neobhájí pozici nejsilnější senátorské frakce a s ní spojené právo nominovat předsedu horní komory. Neočekává se, že by nejsilnější klub mohlo mít hnutí ANO, z jehož deseti finalistů jen jeden vyhrál úvodní kolo.

  • 14:09

    K nejsilnějším budou zřejmě patřit kluby KDU-ČSL a STAN, které mohou mít až 18 členů, a klub ODS, který díky 11 finalistům může mít až 17 členů. ČSSD má ve finále pět zástupců, reálně může pomýšlet na úspěch dvou z nich. ANO se šesti senátory pravděpodobně početně příliš neposílí. Nejméně početnou pětičlennou frakcí by mohl zůstat klub Senátor 21.

  • 14:11
    TÝDEN.CZ

    Zda a kým bude předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vystřídán, bude záležet nejen na výsledku voleb, ale i na povolebních dohodách senátorských frakcí. Ovlivnit to mohou také nezávislí senátoři či zástupci menších uskupení podle toho, ke kterému klubu by se případně připojili. Mezi případnými adepty na vedení horní komory jsou podle dosavadních informací předseda evropského výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL), místopředseda Senátu Jiří Šesták (za STAN), pokud obhájí mandát na Českobudějovicku, nebo předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil.

  • 14:11
    TÝDEN.CZ

    Hlasovat se bude dnes do 22.00, po noční přestávce pak v sobotu od 8.00 do 14.00. Hlasovací lístky se jmény finalistů lidé dostanou ve volebních místnostech. Výsledky by podle zkušeností z předchozích senátních voleb mohly být známy do tří hodin po sobotním uzavření volebních místností.

  • 14:11

    Finále senátních voleb se tak týká zhruba 2,55 milionu voličů. Minulý pátek a sobotu přišlo senátory vybírat 42 procent. Účast ovlivnily souběžně pořádané obecní volby, v senátním finále bývá zájem voličů nižší. Nejvyšší účast ve druhém kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,55 procenta voličů. Nejnižší byla před dvěma lety, kdy finále rozhodlo jen 15,38 procenta voličů.

  • 14:37
    Andrej Babiš

    Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš je zastáncem přímé volby starostů a primátorů. Česko podle něj potřebuje změnu současného volebního systému do obecních zastupitelstev. Pokud by lidé rozhodovali o starostech přímo, Praha, Brno či Ostrava by už teď měli primátory, kteří by si vybírali své týmy. Babiš to řekl v rozhovoru pro sobotní vydání Deníku..

  • 14:38
    Andrej Babiš

    Babiš o změně volebního systému mluvil již dříve. Dlouhodobým propagátorem přímé volby starostů, primátorů i hejtmanů je prezident Miloš Zeman, příslušnou novelu už navrhlo SPD, změnu volebního systému podporují také Piráti. Zavedení takového principu by ale vyžadovalo souhlas ústavní většiny ve sněmovně i v Senátu.

  • 15:01
    KDU-ČSL

    Ve hře bude také post předsedy Senátu, který v současné chvíli zastává Milan Štěch (ČSSD). Záležet ale bude na výsledku voleb a také následném jednání. Roli budou hrát také nezávislí senátoři. Pavel Bělobrádek, který kandiduje v Náchodě za KDU-ČSL, ve čtvrtečním Duelu Jaromíra Soukupa uvedl, že možná je i varianta s Jiřím Drahošem v čele Senátu.

  • 15:25

Foto: ČTK

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Aliance pro budoucnost.

Sněmovní volby
Další koalice. Do voleb jde Aliance pro budoucnost

Půl roku před volbami se do koalic nesdružují jen větší strany, ale také ty mimoparlamentní. Probojovat se do příští sněmovny hodlá nové uskupení Aliance pro... více

Hvězda Barcelony Lionel Messi.

Konec smlouvy
Laporta věří, že Messi díky výsledkům voleb zůstane v Barceloně

Staronový předseda fotbalové Barcelony Joan Laporta věří, že se klubu povede udržet kapitána Lionela Messiho, jemuž po této sezoně vyprší smlouva. více

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Nadcházející volby
O mé kandidatuře do Sněmovny musejí rozhodnout členové, říká Jermanová

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) zvažuje návrat do Sněmovny. Její případnou kandidaturu ale musí podpořit členská základna a... více

Ilustrační foto.

Soutěž o křesla
Čína a Rusko mají své zástupce v radě OSN pro lidská práva, Saudská Arábie neuspěla

Čína a Rusko byly zvoleny do Rady OSN pro lidská práva (UNHRC), naopak neuspěla Saúdská Arábie, informuje agentura Reuters. Pro spravedlivé zastoupení zemí má... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov