Významné datum
Koncerty i protesty. Česko si připomínalo 17. listopad

17.11.2018 12:14 Aktualizováno 17.11. 21:47

On-line

  • 10:00

    Lidé v Česku si dnes připomínají události spojené se 17. listopadem 1939 a 1989. Hlavním dějištěm oslavje tradičně Praha, průvody, happeningy, koncerty, proslovy a další akce ke Dni boje za svobodu a demokracii jsou však naplánovány i v dalších měst. Hlavní město a Brno vedle toho čekají demonstrace proti vládě premiéra Andreje Babiše nebo prezidentu Miloši Zemanovi a jeho výrokům na adresu Romů. Sám prezident nemá v plánu k oslavám veřejně vystoupit.

  • 10:35


    Politici si budou v Praze si listopadové události připomínají zejména u památníku na Národní třídě. Vedle toho budou pietní akty před Hlávkovou kolejí, v Žitné ulici nebo na Albertově.

    Program k 17. listopadu letos obsadí ale celou Národní třídu, kde se při pouliční slavnosti Korzo Národní odehraje řada koncertů, divadelních představení, autorských čtení, výstav a programů pro děti. V podvečer se mohou lidé přesunout na Václavské náměstí, kde se uskuteční Koncert pro budoucnost. Závěr programu k 17. listopadu bude patřit předávání Cen Paměti národa v Národním divadle.

  • 10:38

    Některé spolky využijí svátek k tomu, aby demonstrovaly svůj nesouhlas s některými věcmi nebo se současnou politickou situací. Centrem Prahy tak posedmé projde satirický průvod masek s názvem Sametové posvícení, letos má podtitul "Situace je nadmíru výtečná" a chce poukázat na nešvary současnosti, jako jsou dopravní zácpy nebo nadužívání plastů. Z Hradčanského náměstí se pak vydají na pochod odpůrci premiéra Babiše a jejich cílem bude Staroměstské náměstí, kde má jejich protest vyvrcholit. Obdobná demonstrace bude odpoledne také na pražském náměstí Republiky nebo v Brně na náměstí Svobody.

  • 11:45

    Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš si dnes dopoledne přišel připomenout výročí sametové revoluce a událostí roku 1939 k památníku na Národní třídě v Praze. Mrzí ho, že se mnoho lidí soustředí spíše na to, kdy přijde položit květiny premiér Andrej Babiš. Řekl to dnes novinářům.

    "Je vidět, že ty negativné reakce lidí při jiných oslavách asi nechce (Babiš) prožívat, tak prostě přišel položit kytky v noci. Je to jeho věc," uvedl dnes. "Mně je to osobně úplně jedno," řekl také. Premiér to zdůvodnil tím, že brzy ráno odlétal za synem do Švýcarska.

  • 12:05

    Studentské spolky uspořádaly tradičně pietní připomínku listopadových událostí z let 1939 a 1989 na pražském Albertově. Asi hodinového pietního aktu se zúčastní zástupci studentů i představitelé vysokých škol. Vystoupit by měl například rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nebo senátor a rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Na Albertov přišlo několik set především mladých lidí, většina má na oděvu stužky z trikolory.

  • 12:13

    Sedmnáctý listopad znamená návrat svobody, demokracie a právního státu do země, řekl dnes předseda opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil. Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman však podle TOP 09 tyto hodnoty pravidelně pošlapávají, proti čemuž hodlá strana bojovat. Při uctění památky události 17. listopadu 1989 to dnes řekl předseda opoziční strany Jiří Pospíšil. Premiér se podle něj bojí nespokojených občanů.

  • 12:17

    Trestně stíhaný člověk nemá podle nově zvoleného senátora a neúspěšného prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše stát v čele vlády. Drahoš to řekl novinářům předtím, než se za potlesku přihlížejících poklonil na Národní třídě památce 17. listopadu. Vysvětlení premiéra Andreje Babiše (ANO) v případě kauzy jeho syna podle Drahoše nepřispívá k uklidnění situace.

  • 13:04
  • 13:19
  • 13:20
  • 13:26

    Případné postihy lidí, kteří od pamětní desky vzali a zahodili květiny a věnce některých politiků, by podle Rakušana byl špatný signál vývoje ve společnosti. Podle něj šlo o projev občanské nespokojenosti. Lidé jeho projevu tleskali.

  • 13:30
  • 13:34

    Lidé začínají chtít, aby existoval soulad mezi osobní slušností a výkonem veřejné funkce, řekl dnes na Národní třídě při uctění památky 17. listopadu poslanec KDU-ČSL a bývalý ministr kultury Daniel Herman. Považuje to za dobrý signál a ozdravný proces ve společnosti. To, že premiér a předseda ANO Andrej Babiš (ANO) byl u památníku už v noci, může podle něj souviset s obavami z reakcí lidí.

  • 13:40

    Předseda Studentské komory Rady vysokých škol Zima podotkl, že je smutné, že jsou stále v komunistické straně lidé, kteří jsou stále schopni obhajovat justiční vraždy z 50. let. Zároveň poznamenal, že by odkaz historických událostí listopadů 1939 a 1989 neměl být upozaďován aktuální vyhrocenou politickou situací. "Česká společnost je rozdělená jako nikdy předtím. Země založená na ideálech svobody, republikanismu a humanismu jako by se nám vzdalovala. Stejně jako národní identita," dodal.

  • 14:13

    Studenty i další bojovníky za svobodu a demokracii si dnes v Liberci připomněly desítky lidí. V mrazivém počasí přítomní položili květiny a zapálili svíčky u Památníku obětem komunismu v Jablonecké ulici. Zazněla i kritika na adresu premiéra Andreje Babiše. Rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina zavzpomínal na 17. listopad 1989, kdy se jako mladý asistent na matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy zúčastnil pochodu studentů a dostal ránu obuškem.

  • 14:25

    Na pražské Národní třídě v okolí památníku 17. listopadu panuje po vypjatém úvodu dne uvolněná atmosféra. Lidé chodí zapalovat svíčky, korzují či se fotí se známými osobnostmi. Mezi nimi byl největší zájem o neúspěšného kandidáta na prezidenta a nynějšího senátora Jiřího Drahoše, režiséra Jana Hřebejka či herce Ivana Trojana. Trojan stejně jako třeba herec Jan Potměšil vzpomínal na dny po 17. listopadu 1989. "Chodíme sem s rodinou každý rok," řekl novinářům.

  • 14:38

    Kolem tisíce lidí přišlo v sobotu odpoledne v Brně na demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Mnozí z nich drželi v rukou transparenty, které označovaly Babiše za podvodníka, lháře nebo agenta StB. Mluvčí policie Lenka Drahokoupilová řekla, že demonstrace byla klidná, bez konfliktů.

    Lidé se nakonec sešli na Malinovského náměstí namísto náměstí Svobody, jak se původně čekalo. Na transparentech byly nápisy jako "Babiše do koše", "Babiši, Zemane, stydím se za vás", "Zadlužování republiky", "Křivá přísaha na zdraví svých dětí", "Ne lžím a podvodům", "Táhni z Hradu, Babiš do vězení" a další.

  • 15:12

    Slovenský prezident Andrej Kiska označil 17. listopad, výročí takzvané sametové revoluce v Československu, za nejdůležitější den moderních dějin Slovenska. V tento den země podle něj oslavuje mládí, odvahu a svobodu. Kiska to uvedl v prohlášení k událostem z listopadu roku 1989, které v Československu vyústily v pád komunistického režimu.

    "Před 29 lety jsme si vybojovali svobodu, demokracii a ještě něco velmi důležitého. Vlastní důstojnost. Na náměstích jsme ukázali, kdo je skutečným nositelem moci ve společnosti. Nikoliv stát, nikoliv vláda, nikoliv komunistická strana a její funkcionáři, ale lidé, kteří zde žijí," napsal Kiska.

  • 15:13
  • 15:14

Foto: ČTK/Vostárek Josef

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Úřad práce ČR
Nezaměstnanost v listopadu zůstává na 2,6 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu zůstala na říjnových 2,6 procenta. Počet lidí bez práce od října stoupl o 771 na 197.289, což je zároveň nejnižší... více

Petr Čepek v Lekci Faust.

Žebříček
Výběr deseti nejlepších českých filmů od roku 1989

Pro letošní třicetileté výročí od sametové revoluce, jsme se podívali do historie polistopadové české kinematografie a udělali výběr deseti nejlepších titulů,... více

Premiér Andrej Babiš.

Ohlasy
Chovali se demonstranti na Letné logicky?

Oslavy třicátého výročí sametové revoluce byly rozporuplné, míní komentátoři českých deníků. Sobotní demonstrace na Letné namířená proti premiérovi Andreji... víceDiskuse (38)

Václav Havel.

Listopad 1989
Výročí sametové revoluce připomene edice medailí s Havlem

Třicáté výročí sametové revoluce připomene edice zlatých medailí s portrétem Václava Havla. Dvoucentimetrovou medaili, na jejíž zadní straně jsou zobrazeny... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov