Povodně 2013
Labe se žene na Ústí, Praha otevře část metra, řeší se rabování

04.06.2013 05:45 Reportáž Aktualizováno 04.06. 22:08

On-line

Čerstvé informace o povodňové situaci přináší TYDEN.CZ ve svém on-line zpravodajství.

  • 05:00
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže zpravodajského deníku TÝDEN.CZ ze třetího dne povodní v Čechách.

  • 05:45
    V Zálezlicích na Mělnicku, které byly symbolem ničivých záplav v roce 2002, se protrhla rozestavěná hráz. Evakuováno muselo být 80 lidí, dalších asi 120 odešlo samo. Zbývá ještě kolem stovky lidí. Obec je odříznutá od okolního světa a voda stále stoupá.
  • 06:03
    Mělník chystá kvůli vzestupu Labe evakuaci lokalit Staré Mlazice a Pšovka, celkem jde zhruba o 1500 lidí. Přistoupit by k ní mohl ráno, řekl ČTK starosta Ctirad Mikeš. Na Labi u Mělníka byl dnes v noci vyhlášen extrémní stupeň povodňového ohrožení.
  • 06:07
    Na Moravě a ve Slezsku jsou zatím hlášeny maximálně první stupně povodňové aktivity, bdělost. Výrazně se však podle meteorologů může zhoršit situace v povodí Odry, kde by v důsledku srážek mohl nastat i druhý stupeň povodňové aktivity, pohotovost. V Jeseníkách a Beskydech se počítá s úhrny do 40 milimetrů.
  • 06:07
    Na severozápadě, jihu a jihozápadě země se očekávají srážkové úhrny do 20 mm srážek, na Moravě a ve Slezsku 2 až 10 mm srážek, na horách na severovýchodě 5 až 25 mm, v Jeseníkách a Beskydech až 30 mm, v bouřkách na severovýchodě dalších 40 mm. Bouřky se zpočátku mohou ojediněle objevit i na severovýchodě.
  • 06:10
    voda
    V Ústí nad Labem uzavřeli dnes v noci oba silniční mosty spojující čtvrť Střekov se zbytkem města. Krátce před 5.00 k ní vyrazil první speciální vlak. Podle policie je uzavřeno mnoho silnic na obou březích Labe. Řeka bude podle meteorologů nejspíš kulminovat ve středu dopoledne při výšce hladiny 11,3 metru a průtoku 4150 metrů krychlových za sekundu, což je hodnota stoleté vody. V roce 2002 město zalila hladina vody vysoká 11,9 metru. Dnes časně ráno byla hladina na 8,8 metru.
  • 06:15
    Terezíně na Litoměřicku se mělo do půlnoci evakuovat téměř 2000 lidí, většina z města už odešla. Uzavřen je i Památník Terezín připomínající nacistické židovské ghetto. Dnes ráno ale policejní hlídky ještě jednou město projdou.
  • 06:19
    záchranáři
    Ve Žlutých lázních v Praze mají problém s uvolněným pontonem. Zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) řekl, že ponton není možné odstřelit, situace se bude řešit ráno. Podle některých zdrojů ČTK padl na krizovém štábu i návrh, aby na místo přijel tank, ke kterému by byl ponton přivázán. Ponton má rozměry 20 krát 10 metrů a váží pět tun.
  • 06:24
    V Děčíně nařídili evakuaci většiny ulic, které sousedí s Labem. V městské části Podmokly se to týká kromě obytných domů také kina, velkého obchodního centra či benzinové pumpy v okolí hlavního nádraží. Ve 4.00 vyjel speciální vlak mezi Hlavním a Východním nádražím, který spojil oba břehy. Časně ráno byla hladina ve výšce 831 centimetrů, obvykle tam jsou méně než tři metry vody. Labe stoupne podle nejnovějších prognóz o půl metru méně než v roce 2002, kdy dosáhlo 12,25 metru. Postupně bude v zaplavovaných částech vypínána elektřina.
  • 06:31
    voda
    Stav ohrožení je v Libereckém kraji stále na Smědé v Předláncích ve Frýdlantském výběžku. Druhý povodňový stupeň platí na Ploučnici v České Lípě, stav bdělosti zůstává na Panenském potoce, Lužické Nise a Jeřici. Hladiny řek ale spíše klesají.
  • 06:57
    voda
    Na třetí povodňový stupeň se zvedla kolem 3.00 řeka Kamenice v Hřensku. Voda ale nepřitekla k vodočtu po Kamenici po proudu, hladina stoupá proti proudu od řeky Labe.
  • 07:08
    voda
    Hladiny jihočeských řek většinou klesají. Voda mírně stoupá jen na Nežárce a na některých místech Lužnice. Třetí stupeň povodňové aktivity stále platí pro 15 vodoměrných stanic.
  • 07:23
    záchranáři
    Stoupající hladina vody uzavřela Tyršův most v Litoměřicích a výjezd z města směrem na Terezín a k obchodním centrům. V noci strážníci na člunech evakuovali ubytovnu.
  • 07:23
    hasiči
    Národní knihovna v noci nainstalovala ze sklepů Klementina na nábřeží speciální hadice a čerpadlo. Již v pondělí odpoledne musela knihovna odčerpat vodu z jednoho ze sklepů v traktu Studentského nádvoří. Objekt je ohrožen zejména spodní průsakovou vodou.
  • 07:42
    voda
    Hladiny řek v Plzeňském kraji od pondělního odpoledne a večera klesají. Platí to i pro největší Berounku. Radbuza a Úhlava v pondělí odpoledne kulminovaly. Meteorologové zatím v regionu nepředpovídají výraznější deště.
  • 07:54
    voda
    Na dvou místech v Karlovarském kraji zůstává druhý stupeň povodňové pohotovosti. Ohře v Karlových Varech - Drahovicích v úterý ráno kolísala kolem 250 centimetrů, zatímco obvykle hladina dosahuje asi metru. Na druhý stupeň se ráno opět dostala i Odrava na odtoku z Jesenice. Na dvou místech, v Citicích a ve Svatavě, je ještě první povodňový stupeň. Přítoky Ohře klesají, vyplývá z údajů Povodí Ohře.
  • 08:02
    voda
    Hladiny vodních toků v Královéhradeckém kraji kraji postupně klesají, třetí stupeň povodňové aktivity platí v kraji jen na Cidlině v Novém Bydžově, první stupeň zůstává na řece Úpě ve Zlíči. Během dneška by v kraji nemělo výrazně pršet a vodohospodáři v Královéhradeckém kraji předpokládají pozvolné poklesy vodních stavů.
  • 08:02
    zácpa
    Kvůli záplavám bylo v Česku v úterý ráno neprůjezdných 138 úseků silnic. Silnice jsou většinou zaplavené. Nejvíce uzavírek je ve středních Čechách, Praze a v Ústeckém kraji. U velké části plánují správci zprovoznění dnes nebo ve středu po odchodu povodňové vlny.
  • 08:02
    MHD

    V rámci pražské MHD přestalo od začátku ranního provozu v 5.00 jezdit na trase A metro do stanice Muzeum, všechny soupravy končí ve stanici Náměstí Míru. Metro na lince C do stanice Muzeum zajíždí. Provoz je přerušen na trase A od Náměstí Míru na Dejvickou. Na trase B nejezdí metro nejen ve stanicích v centru Prahy, ale cestující jím nedojedou také do stanic Smíchovské nádraží, Českomoravská, Vysočanská a Kolbenova. Uzavírky v metru mohou trvat až několik dnů.

  • 08:03
    MHD

    Namísto uzavřeného metra jezdí náhradní autobus XC mezi stanicemi Pražského povstání a Kobylisy, linky metra B a A nahrazují tramvaje Xa a XB. Autobusy XC mají vyhrazený jízdní pruh v celé délce své trasy.

Foto: ČTK , David Kundrát, Martin Hykl

Autor: ČTK , - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Řádění živlu
Půl roku po povodni: někde stále zmar

Původní zpráva Více než půl roku po ničivých záplavách se postižené obce postupně vzpamatovávají. Pojišťovny jen domácnostem vyplatily téměř dvě a půl miliardy, přesto ne... více

Škody při povodních šly do miliard.

Povodně a zákony
Povinné ručení asi zdraží. Kvůli občanskému zákoníku

Rozhovor Nedávné povodně se cen pojistného pro domácnosti příliš nedotknou. Zdražení mohou očekávat spíše firmy, konstatoval v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ... víceDiskuse (5)

Při povodních pomáhalo téměř 15 tisíc hasičů a policistů.

Peníze navíc
Policisté a hasiči dostanou za pomoc při povodních deset tisíc

Policisté, hasiči a další záchranáři, kteří pomáhali při červnových povodních, dostanou každý odměnu 10 tisíc korun. Vláda už před týdnem celkem uvolnila na... více

Ministr zemědělství v demisi Petr Bendl.

Končící ministr
Bendl: V resortu mám povodňové škody 3,56 miliardy korun

Letošní povodně způsobily v resortu ministerstva zemědělství škody za 3,56 miliardy korun, uvedl aktualizovaný odhad končící ministr Petr Bendl. Nejvíce živel... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov