Demonstrace na Letné
Babiš je v ofsajdu, řekl Minář. Mluvil i o dalších protestech

16.11.2019 17:29 Původní zpráva

On-line

Obnovit

  • 16:33

    Spolek Milion chvilek vyzval na zaplněné Letenské pláni v Praze veřejnost k podepisování prohlášení o demokracii na svých webových stránkách a i k většímu zapojení do politického života. Hymnou v podání zpěváka Dana Bárty skončila dvouhodinová demonstrace, které se podle pořadatelů zúčastnilo 300 000 lidí.

  • 16:00

    Na demonstraci na Letné dnes vystoupil písničkář Jaroslav Hutka. Stejně jako před 30 lety zazpíval svou píseň Náměšť. Místo jedné skladby nakonec zahrál dvě, a to na přání účastníků. Na červnovém shromáždění na Letné nebyl. Pořadatelé tehdy jeho účast odmítli.

  • 15:44

    Spolek Milion chvilek vyzval na dnešní demonstraci na pražské Letné demokratické opoziční strany, aby se více otevřely veřejnosti, přišly s uskutečnitelnou vizí a posílily své volební šance koalicemi. Mluvčí spolku Mikuláš Minář uvedl, že po ODS, TOP 09, lidovcích, STAN a Pirátech nechce společnou koalici, protože tak velká spolupráce by nefungovala. Do příštího roku by ale měly strany uvažovat o menších koalicích.

  • 15:38

    Svoji podporu spolku Milionu chvilek pro demokracii vyjádřil i zpěvák Vladimír Mišík, v dnešním programu na pražské Letné však ze zdravotních důvodů chybí. Mišík, který měl dvouletý zákaz činnosti v době komunistického režimu, byl jednou z tváří na Letné už v roce 1989. "Ať už je život složitý a někdy se dějí věci nepatřičné, jsme svobodní," uvedl v tiskové zprávě před připomínkou 30. výročí sametové revoluce Mišík. "Je jasné, na které straně stojím. Podporuji Milion chvilek pro demokracii."

  • 15:17

    Demonstrace spolku Milion chvilek nesměřuje proti výsledkům voleb, ale proti zneužívání moci politiky, kteří vyhráli volby. Při zahájení dnešního shromáždění na Letné to řekl místopředseda spolku Benjamin Roll. Pokud podle něj někteří politici nechápou, proč se akce koná, nepochopili význam svátku 17. listopadu. Roll poděkoval těm, kteří se o změnu režimu před 30 lety zasadili.

  • 15:10

    Premiér Andrej Babiš má podle pořadatelů dnešní demonstrace na Letné odstoupit do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a nezbaví se Agrofrertu. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na demonstraci mluvčí spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Budou podle něj daleko "kreativnější" a dají o situaci v Česku vědět v zahraničí.

  • 15:07
  • 15:06

    Více než 200 000 lidí se podle odhadu policie sešlo na dnešní demonstraci spolku Milion chvilek proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) na Letenské pláni v Praze. Další lidé na akci ještě přicházejí, sdělila policie před 15:00 na twitteru. Podle organizátorů dorazilo tolik lidí jako při minulém protestu, kdy bylo účastníků zhruba 250 000.

  • 14:45

    Stovky Čechů žijících v zahraničí se na dálku přidávají k dnešním protestům pořádaným v Praze spolkem Milion chvilek pro demokracii. Obyvatelé zejména evropských, ale také amerických či asijských měst dali najevo, že jim 30 let po sametové revoluci záleží na osudu demokracie v rodné zemi.

  • 14:43

    Zaznělo na Letné: Ekonomická změna automaticky neznamená, že se stáváme lepšími, převažuje pragmatismus "co za co", pospal v úvodu demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na pražské Letné současnost někdejší disident Václav Malý.

    Společnost, ale podle kněze chce být lepší a může toho dosáhnout, pokud bude otevřená. V projevu zmínil prvního československého prezidenta Tomáše Garriquea Masaryka a jeho slova o tom, že politika je založena na humanitě.

  • 14:42
  • 14:21

    Místo setkání demonstrantů lemují české i evropské vlajky, další visí z oken přilehlých domů. Řada lidí přišla s transparenty s názvy měst, odkud přijeli. V rukou protestujících nechybějí transparenty vyzývající k odchodu premiéra i prezidenta Miloše Zemana. 

  • 14:06

    Před zahájením demonstrace organizátoři pouštěli zvukové záznamy a videozáznamy ze sametové revoluce, jejíž odkaz chce demonstrace připomenout, a to včetně hlasu tehdejšího disidenta a budoucího prezidenta Václava Havla. Shromáždění zahájili organizátoři českou hymnou. Znělo také skandování "Už jsme tady" známé z doby před třiceti lety.

  • 14:05

    Více než stovka lidí vyrazila dnes dopoledne zvláštním vlakem z Českých Budějovic do Prahy, kde se odpoledne zúčastní demonstrace na Letné. Jedná se o jediný speciální železniční spoj, který dnes do hlavního města kvůli této akci vyjel. Souprava měla tři vagony a cestující zabrali všechna místa k sezení, někteří stáli i v uličkách.

  • 13:32

    Krátce po poledni, tedy dvě hodiny před ohlášeným začátkem protestu proti premiéru Andreji Babišovi, na pražské Letenské pláni čekaly na zahájení protestu spolku Milion chvilek desítky lidí. Další přicházeli od metra, jiní využili možnosti prohlédnout si u místa protestu výstavy spojené s 30. výročím sametové revoluce. 

  • 13:31
  • 13:30

    Na Letnou přijelo několik traktorů členů Asociace soukromého zemědělství, která dnešní demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) podporuje. Předseda asociace Jaroslav Šebek ČTK na místě řekl, že sedláci chtějí oslavit svátek pádu bývalého režimu v roce 1989, ale že také na předchozí demonstraci v červnu dali slib, že se vrátí, pokud se v zemi nic nezmění.

  • 13:28

    Dobrý den. Od 14.00 se uskuteční na pražské Letné po necelém půlroce demonstrace spolku Milion chvilek. Jeho zástupci chtějí dát premiérovi Andreji Babišovi (ANO) ultimátum, vyzvat opoziční demokratické strany k řešení několika problémů a představit svoji vizi do budoucna. On-line deník TÝDEN.CZ bude průběžně o akci informovat. 

Foto: ČTK/Drahorád Jan

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Kontroverzní tvrzení
Média vyzvala Babiše k omluvě za výroky při interpelacích

Zástupci některých médií v pátek vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO) k omluvě za výroky při čtvrtečních sněmovních interpelacích. Babiš v jedné z odpovědí... více

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Diplomacie
Důležitým tématem pro Unii a USA je zlepšení obchodních vztahů

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za důležité zlepšit obchodní vztahy mezi Spojenými státy a Evropskou unií, vidí také velký prostor ve vědecké spolupráci.... více

Ilustrační foto.

Webový formulář
Do pátku by mělo začít sebereportování nakažených

Do pátku by mohlo začít sebereportování nakažených covidem-19. V pilotním testování formulář na pomoc hygienikům vyplnilo už téměř 300 lidí. Na twitteru to... více

Andrej Babiš.

Rozšíření eRoušky
Babiš vyzval operátory ke zlevnění chytrých telefonů pro seniory

Premiér Andrej Babiš (ANO) apeloval na mobilní operátory, aby zlevnili chytré mobilní telefony pro seniory. Podle Babiše by to pomohlo k většímu rozšíření... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov