Sečteno
Zeman vyhrál první kolo prezidentských voleb

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou.

UVNITŘ ON-LINE.

13.01.2018 08:11 Aktualizováno 13.01. 20:55

On-line

  • 08:30
    TÝDEN.CZ

    V Česku od 8.00 druhým dnem pokračuje historicky druhá přímá volba prezidenta. Tak jako před pěti lety si lidé mohou vybírat hlavu státu z devíti kandidátů. Letos však mandát jeden z nich - Miloš Zeman - obhajuje. Volební místnosti se uzavřou ve 14.00, hlasy by měly být sečteny vpodvečer.

  • 08:31

    Lidé by mohli vybrat hlavu státu už v nynějším prvním kole voleb, pokud některý z kandidátů od nich dostane nadpoloviční většinu hlasů. V opačném případě rozhodnou podobně jako při senátních volbách o tom, kteří dva adepti se střetnou za dva týdny ve volebním finále.

  • 08:33

    Doplňovací volby do Senátu na Trutnovsku a v části Náchodska provází ve druhém kole mnohem vyšší účast než v prvním, v některých obcích přesahuje 40 procent. Je to i tím, že volby se konají současně s prezidentskými. V prvním kole hlasovalo jen 23 procent voličů. Volební místnosti se dnes uzavřou ve 14:00, potom začne sčítání hlasů. Lidé vybírají mezi starostou Vrchlabí Janem Sobotkou (STAN) a továrníkem Jiřím Hlavatým (za ANO).

  • 08:39

    Volby okomenovalo na Twitteru i uherskohradišťské Slovácké divadlo:

  • 09:05
    Starostové
  • 10:02

    O české volbě prezidenta píše francouzská agentura AFP:

    https://www.afp.com/en/news/15/east-west-clash-czechs-vote-new-president-doc-wg3gs3

  • 10:24
    TÝDEN.CZ

    Podívejte se do naší FOTOGALERIE, jak probíhal první den voleb. Hlasování si nenechali ujít Ivan Bartoš, Andrej Babiš, Michal Horáček či prezident Miloš Zeman.

  • 10:48

    Poměrně velký zájem projevili o volbu prezidenta vězni ve věznicích Olomouckého kraje. V olomoucké vazební věznici se do zvláštního seznamu voličů zapsalo 39 procent z nich. Oproti parlamentním volbám je to značný nárůst, navýšení zájmu zaznamenali pracovníci věznice i v porovnání s první přímou volbou prezidenta před pěti lety. V jedné z nejtěžších věznic v zemi v Mírově na Šumpersku se do seznamu zapsaly dvě třetiny vězňů

  • 10:58
  • 11:08

    "Druhý den prezidentských voleb v České republice čelí Zeman liberálům," píše francouzský deník Le Point:

    http://www.lepoint.fr/monde/presidentielle-tcheque-le-sortant-prorusse-zeman-cible-d-une-femen-12-01-2018-2186209_24.php#xtmc=tcheque&xtnp=1&xtcr=2

  • 11:29
  • 11:32

    Volební účast v Královéhradeckém kraji se pohybuje mezi 45 a 50 procenty. Více lidí přichází volit v lyžařských střediscích Krkonoš na Trutnovsku. Na Trutnovsku a v několika sousedních obcích Náchodska se současně koná i druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu. Komplikace či problémy se zatím nevyskytly. "Z informací, které mám k dispozici, odhaduji v hradeckém kraji dosavadní volební účast na 45 až 50 procent. Vyšší zájem je v horských střediscích v Krkonoších," řekla Štěpánka Blažková z krajského úřadu.

  • 11:50

    V Krkonoších volí na voličský průkaz i stovky rekreantů, kteří si přijeli na víkend zalyžovat. "Chodí hodně lidí, účast je moc hezká. Chodí i přímo ze sjezdovky. Největší zájem byl v pátek, teď je to slabší, ale ještě není konec. Tvořily se i fronty. Máme účast okolo 50 procent, určitě to bude více než v prvním kole prezidentských voleb v roce 2013," řekla zapisovatelka volební komise ve Špindlerově Mlýně Ivana Nocarová. Tam mají 869 oprávněných voličů. "Místních přišlo okolo 450, k tomu ještě 740 na voličské průkazy," řekla Nocarová.

  • 11:52

    Volební účast v prvním kole prezidentských voleb se zatím nejčastěji pohybuje mezi 50 a 55 procenty. Některé volební komise ale očekávají nápor lidí ještě po obědě. 

  • 12:06

    Ze středočeských měst po 11:00 hlásil Benešov účast 53 procent, Beroun dokonce 55 procent. Více než polovina lidí už odevzdala hlas také v Mělníku. "Už to ale leze nahoru pomalu," uvedla členka volební komise v Rakovníku. Menší zájem o prezidentské volby hlásí příbramské sídliště, hodinu před polednem tam byla účast 37 procent. Podle volební komise chodí lidí k urnám méně než při nedávných sněmovních volbách.

  • 12:08

    Víc než poloviční byla hodinu před polednem účast také v Praze. Zatím nejvyšší je v Praze 10, a to 59,8 procenta. Na Jižním Městě se vyhoupla na 58 procent, 56procentní byla v Praze 3, kde k urnám dorazilo asi 28 tisíc voličů. V sedmé městské části přišlo zatím hlasovat 55 procent voličů, v Praze 5 to bylo 52,5 procenta. Nad padesátiprocentní hranicí je účast i v dvanácté městské části.

  • 12:10

    V Jihomoravském kraji dnes kolem 10:00 hlas v prezidentských volbách odevzdala téměř polovina oprávněných voličů. V krajském městě činila volební účast 51,23 procenta voličů. Ještě více lidí, kolem 54 procent, přišlo v Kuřimi na Brněnsku či Letovicích na Blanensku.

  • 12:10

    V Moravskoslezském kraji se účast pohybovala mezi 50 a 55 procenty voličů, řekla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. V Českém Těšíně podle mluvčí města Doroty Havlíkové v některých volebních okrscích přesáhla 60 procent.

  • 12:11

    Na Vysočině se volební účast do dnešních 11:00 v oslovených okrscích pohybovala nejčastěji nad 50 procenty. V Jihlavě přišlo do volební místnosti v Havlíčkově ulici zhruba 55 procent voličů. "Dneska je zatím lidí o hodně méně než včera (v pátek), ale čekáme jich víc ještě okolo oběda," řekla členka volební komise. V Havlíčkově Brodě uváděly oslovené volební komise účast mezi 40 a 51 procenty. V Novém Veselí na Žďársku, kam jezdí na chalupu prezident Miloš Zeman, přišlo zatím k volbám 68 procent voličů.

  • 12:13

    V Karlovarském kraji volební účast během dnešního dopoledne narůstala už spíše pomaleji. Okrskové komise v Karlových Varech před 11:30 zaznamenaly většinou mezi 50 a 55 procenty voličů, v Sokolově to v některých okrscích bylo jen mírně přes 40 procent. V Libereckém kraji se dopoledne pohybovala účast v prvním kole prezidentských voleb většinou mezi 40 a 55 procenty.

Foto: ČTK , Kamaryt Michal

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Zvolený prezident Petr Pavel.

Výsledky průzkumu
Sedm z deseti Babišových voličů nevěří, že Pavel zastoupí jejich zájmy

Sedm z deseti voličů Andreje Babiše si myslí, že nastupující prezident Petr Pavel nebude zastupovat jejich zájmy. Opačný názor má každý desátý Babišův volič,... více

Ilustrační foto.

Volební právo
Vězeň neuspěl se stížností, tvrdil, že nemohl volit prezidenta

Muž, který si odpykává trest v plzeňské věznici, neuspěl u Nejvyššího správního soudu (NSS) s volební stížností. Tvrdil, že mu Vězeňská služba neumožnila... více

Poslanec, předseda hnutí ANO a neúspěšný kandidát na prezidenta ČR Andrej Babiš.

Neúspěšný kandidát
Babišův konfrontační styl ve volbách nezafungoval, Pavla prověří krize, píše tisk

Styl šéfa ANO Andreje Babiše založený na konfrontaci v prezidentských volbách nezafungoval a Babiš dělal chyby. Zvoleného prezidenta Petra Pavla pak prověří... více

Kandidáti na prezidenta ČR Petr Pavel a Andrej Babiš v předvolební debatě TV Nova.

Druhé kolo
Pavel je před volbami dál sázkovým favoritem, Babiš mírně posílil

Bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel byl v pátek dvě hodiny před začátkem druhého kola prezidentských voleb podle sázkových kurzů stále favoritem. Jeho... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov