Kung-fu v Třešti. Dopis ze Želíz. Mrtvolka v Liběchově

07.07.2009 13:39

FOTOBLOG 22. Tento díl Fotoblogu si prázdninově ulehčím a trochu vykradu sám sebe. Shodou okolností jsem se totiž minulý týden na skok ocitnul v Třešti. Ty důvody byly soukromé, na rozdíl od těch, které mě sem přivedly přesně před rokem.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • medvěd (133 hlasů) 09.07.2009 08:11

    Prostě když už si mysleli, že jim nic nehrozí, tak si začali RG...

  • Honza (127 hlasů) 07.07.2009 14:52

    Smutné čtení o Liběchově. Velice smutné. Bohužel naprosto přesné a...

  • jp (123 hlasů) 10.07.2009 16:38

    Děkuju, jsem moc rád, že to někdo korigoval. Já jsem použil článku na...

  • mk (106 hlasů) 31.07.2009 18:09

    Jářku, být jedenáckrát znásilněnou Hertou, taky na ty chlopy ukážu, i...

  • Kerim (102 hlasů) 10.07.2009 15:38

    O historii Třeště v období roku 1945 jsem si přečetl se zájmem, za 61...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Interpelace poslance Schweichharta, Leibla a Beutela ministru zemedelstvi o prodeji zabraneho panstvi Libechova n/L. pozemkovym uradem v Praze. K teto domnence opravnuje kupni smlouva, uzavrena 30. srpna 1919 pokud se tyce 2. ledna 1920 mezi dosavadni majitelkou deskoveho panstvi Libechova hrabenkou Marii Louisou Lippe-ovou z Biesterfeldu-Weissenfeldu v Teichnicich u Budysina (v Sasku) na jedne strane a pany Frant. Homolkou ml., spravcem statku v Libechove a tovamikem Ed. Bockem ze Strasnic u Prahy na strane druhe, jiz president pozemkoveho uradu Dr. Viskovsky, schvalil. Podle teto kupni smlouvy preslo toto znacne panstvi, k nemuz patri 5 dvorcu (Libechov, Rymaj, Brocno, Radon, Chcebuz), a jez ma mnoho lesu, za smesnou castku 4 milionu K do vlastnictvi jmenovanych dvou kontrahentu. Prvni z nich (Homolka) byl do te doby spravcem Lippe-skych statku a za valky nebyl pry dusevne normalni. V zemskych deskach jest majetek zapsan pod cisly 831 a 342. Zminena kupni smlouva jest zapsana cesky v pozemkove knize ve Steti n. L. 14. brezna 1920 pod zakladnim cislem 469. Hodnota panstvi Libechova cini pri nejmensim 16 milionu korun a proto jest prodejni cena 4 miliony korun smesne nepatrna, sotva almuzna. Kupcum bylo zaplatiti toliko naklady vznikle koupi 200.000 korun, kdezto cele tak cenne panstvi bylo jim predano do vlastnictvi bez halere. Kupni smlouva totiz stanovi, ze kupni castku dluzno splatiti v 10 letech, v libovolnych splatkach. Po celou tu dobu zustane tato nevy

32 hlasů

O historii Třeště v období roku 1945 jsem si přečetl se zájmem, za 61 let jsem však neslyšel, že by v Třešti v tomto období bylo "nějaké znásilňování". Mimo jiné Hertu Kašparovou ,chytly až v roce 1946 v Linci,kde vařila slavné Rudé armádě !! Lidový soud ji odsoudil k trstu smrti ale ne v Třešti ,ale v Jihlavě. a popravena nebyla na náměstí ale v tzv. Kaštanech,ten strom tam už není ! Jinak kdysi se takovýmto zprávám a informacím říkalo " RÁDIO JEREVAN. "

102 hlasů

Děkuju, jsem moc rád, že to někdo korigoval. Já jsem použil článku na internetu, připouštím, že lehkovážně, tam se skutečně psalo, že byla odsouzena lidovým soudem v Třešti bezprostředně po válce a popravena tam. Ale máte pravdu, má to člověk ověřovat, když už o tom píše. Omlouvám se.

123 hlasů

Prostě když už si mysleli, že jim nic nehrozí, tak si začali RG (rabovací gardy) hrát na hrdiny. A milý pane autore, výraz "nějaké znásilňování" trochu tento zločin na ženách zlehčuje, nemyslíte?

133 hlasů

Jářku, být jedenáckrát znásilněnou Hertou, taky na ty chlopy ukážu, i s vědomím konce války.

106 hlasů

Bylo to mile zase neco noveho precist o Kafkovi, mem velkem oblibenci a take o historickych udalostech a tehdejsich pomerech . Znovu musim podotknot Jirko, velmi prijemne cteni. Asi bezim zrovna do knihovny, pujcit si neco dalsiho od Franze. Preji pekny den! D.M.

93 hlasů

Třešt je zajimávé místo. 1945 to město totálně převrátil. Za komunistů se tradovalo, že to je "město Zápotockého" pro množství kovaných komunistů, kterými to město oplývalo (a vystřelovalo kádry po okrese). Dnes už se dá říct, že se z těch nerodáckých obyvatel oklepalo a funguje tam pár zajimavých spolků a bydlí spousty divných individuií. Ostatně nejen proto se Cihelna bratří Formanů koná právě v Třešti (i proto, protože takovou zajímavou událost má kdo pořádat).

101 hlasů

Smutné čtení o Liběchově. Velice smutné. Bohužel naprosto přesné a výstižné.

127 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov