Únava materiálu
Evropa, chladný stroj. Mrtví uprchlíci inspirovali spisovatele

19.12.2016 09:54

Loňská zpráva o nálezu těl 71 mrtvých uprchlíků v odstaveném chladírenském voze na dálnici mezi Budapeští a Vídní přivedla Marka Šindelku k napsání knihy Únava materiálu. Popisuje v ní ztrátu iluzí migrantů do Evropy, kam většinou přicházejí s vidinou lepšího života. Šindelka vykresluje Evropu jako chladný stroj.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Ki P (1 hlas) 20.12.2016 21:00

    .... a nějaká novela o hladových a bezbranných sarančatech by nebyla?

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

.... a nějaká novela o hladových a bezbranných sarančatech by nebyla?

1 hlas

Pan ČTK nás opět masíruje.

0 hlasů

Každý z nás měl občas sen, odejít za svou vidinou někam kde je krásně. Máme ale v sobě vypěstovaná (vrozený) gen svého místa narození, svých rodičů, bratrů, sester, příbuzných a známých. Je těžké je opustit. Je opravdu těžké odejí i z práce která nás baví, z místa které se nám líbí a budovali jsme ho léta.
Dále jsou zábrany ve znalosti jazyka, zvyklostí, jídla a podobně. To všechno musíme zvažovat a přirozená inteligence nám brání si myslet, že nás všude přijmou s otevřenou náručí. Každý stát si vybírá koho k sobě pustí, stejně tak si vybíráme my v rámci rodiny.
Bylo by chybou si myslet, že ti co k nám přicházejí (podle našeho rozumu) chtějí práci, klid a pokoj. Že pro to dokonce udělají všechno tak, jak naše zvyklosti vyžadují.
Spíš si myslím, že jako ve všem jde především o zisky některých skupin které to mají dobře promyšlené...
Stejně jsem tehdy nepochopila, jak někdo může "koupit" naše zaoceanské lodě i s posádkou, náše zlato které kreje měnu, naše památky, naše zlato uschované v půdě ... Vidíte, všechno lze koupit a ani se o tom okamžitě nedozvíme.

0 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov