Smashing Pumpkins? Vymlácený rockový palice

31.01.2008 07:00

Koncertní návrat proslulé americké skupiny The Smashing Pumpkins provázela značná očekávání. Jejich včerejší více než dvouhodinové vystoupení v zaplněné T-Mobile Areně však vzbudilo přinejlepším rozpaky.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • AKIRA (97 hlasů) 31.01.2008 15:26

    Předně musím zdůraznit, že pan "novinář" Aleš Stuchlý na včerejším...

  • poutko (80 hlasů) 31.01.2008 10:05

    Abych řekl pravdu, byl jsem na koncertě a byl maximálně spokojen. Ten...

  • AKIRA (78 hlasů) 31.01.2008 15:30

    Už jenom ten úvod "Koncertní návrat proslulé americké skupiny The...

  • Patja (74 hlasů) 31.01.2008 14:58

    Zvuk stál za hovno, ale to muselo být každému soudnému člověku jasné...

  • M (73 hlasů) 31.01.2008 15:11

    Ještě ke zvuku bych řekl, že hrozně záležělo, kde člověk stál - ve...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

nechápu nepřátelské reakce na tento článek, autora bych rozhodně neobviňoval z neznalosti tvorby SP (viz. profilový článek o Smashing Pumpkins v jednom z nedávných T´ýdnů...), shodou okolností v něm autorem tepe jev, který je v této diskuzi převládající: "syndrom ubliženého nezvládnutého fanouškovství!"

62 hlasů

Ja s panom recenzentom uplne suhlasim uplne so vsetkym. Pred desiatimi rokmi to bol v Prahe jeden z mojich naj. koncertnych zazitkov v zivote. Aj teraz som prisiel do Prahy len kvoli tomu, dufal, som ze sa z toho aspon nieco zopakuje. Vysledok - odisiel som prec z koncertu po 4 SM skladbach. To co bolo na podiu bola parodia na SM, okrem Billiho, ktory sam tiez ale daky divny hlas ti zvysni clenova posobili akoby ich vytiahol z dakeho hoteloveho baru a hrali uplne mimo. Vysledok bol neprestavajuca divna kakafonia zvukov niciaca predciznost hudby SM. Kto si nechcel pokazit dojem zo starych dobrych SM odisiel. A nebol som sam.

54 hlasů

boze to je debil. na to se ani neda reagovat. mohlo to byt o pul hodky kratsi, ok. ale i tak. bylo to kurva dobry! uz sem dlouho na zadnym koncerte nemel husi kuzi. tak asi tak.

70 hlasů

Koncert Smashing Pumpkins byl alespon podle mě úplně úžasný.. Myslím si, že takovou trapnou recenzi napsal jedině člověk, který je neposlouchá a vůbec jejich hudbu ani Billyho nechápe a nikdy ani pochopit nemůže, jediná dutá palice je autor tohoto ubohýho článku..

70 hlasů

Jenže co s tím, lidi. Ten článek už je jednou napsaný a my už ho neodepíšeme. Snad by se ale mohl Týden zamyslet nad tím, jakého zaměstnává redaktora a zachránit tak pověst jiných kapel, co sem přijedou v budoucnu. Trochu se děsím toho, že by sem přijeli třeba Radiohead a recenzoval je zdejší "kritik".

68 hlasů

však se o tomto "novináři" vedou zanícené diskuze: http://www.okoun.cz/boards/verbal_mindfuck?searchedStrings=stuchl

72 hlasů

Už jenom ten úvod "Koncertní návrat proslulé americké skupiny The Smashing Pumpkins provázela značná očekávání" Proboha jaká očekávání??? Naopak provázeli ho spíše obavy jestli ještě budou schopni alespoň trochu navázat na to jak hráli před lety. Povedlo se jim to sice ne na 100%, ale pořád dost na to aby ten koncert stál za to a byl o třídu lepší než nějakých novodobých hvězdiček, kteří jim stále nesahjí ani po kolena.

78 hlasů

Předně musím zdůraznit, že pan "novinář" Aleš Stuchlý na včerejším koncertě vůbec nebyl, jinak by nemohl napsat takovou hovadinu. Tohle vůbec není recenze, ale nářek nad ztracenými lety a to ne kapely, ale vlastnímy. Pokud by na koncertě skutečně byl, všiml by si, že naprostá většina diváků se velmi slušně bavila. A Corganovy "trapné" průpovídky se setkali s velkým ohlasem. Ano jejich ani naše léta se nám už nevrátí, ale to není důvod plivat takové zvratky. btw ve srovnání s koncertem před deseti lety na kterém jsem taky byl mi přišel Corgan daleko skromější a přátelštější k publiku.

97 hlasů

To je pravda, na tehdejším koncertě jsem nejvíc obdivoval jak si všiml souložící dvojice nahoře na galerii (teda pokud to nebylo předem připravený)

67 hlasů

Recenzent Ales Stuchly zde pouzil casto slovo onanie. Doporucil bych mu, aby se ji venoval sam v ustrani a neplytval svym zapsklym ejakulatem na papire, pri hodnoceni SP. Pane Stuchly - pokud se Vam Smashing libili v 90.letech (o cemz pochybuju) a videl jste je tehdy nazivo, pak byla chyba vcera ve Vas. Jste stary brucoun (pardon kritik) a listek na takovy koncert si priste nekupujte(nevyzvedavejte). Vadite mi ve vyhledu.. Zajimalo by me, jak jste schopny vypozorovat na nekom jako Corgan, ze nehraje s nasazenim...chlape,hlavu vzhuru, priste mozna napises neco, o cem si lidi nebudou rikat, "byl jsem vcera na stejnem vecirku?"...o cemz svedci zdejsi hlasovani...

54 hlasů

Ještě ke zvuku bych řekl, že hrozně záležělo, kde člověk stál - ve předu to bylo dobrý, ale vzádu (a na bočních tribunách) se to tříštilo a mělo "železitý" nádech. Výborný aparát, ale blbý prostor.

73 hlasů

To je dost možný, já jsem byl vepředu a zvuk byl docela slušný. Pokud tento rádobynovinář recenzuje koncerty tak, že si sedne někam dozadu tak je možný, že v akusticky dost špatně znějíci sportovce se k němu donesl trochu jiný zvuk.

68 hlasů

Nejsem fanoušek SP a na koncert jsem šel spíše ze zvědavosti. Většinu skladeb jsem neznal až asi na 5 největších pecek, ale působil na mě ale úplně opačným dojmem než zmiňuje recencent - spíš pomalé skladby, dost akustických vstupů, občas nějaká psychedelie a mírně metalický zvuk, kterého bych klidně užil více. Konzert byl dost dlouhý, takže mě chvílemi jako nezainteresovaného trochu v prostředku trochu nudil, jako by bylo málo "pecek", ale kdybych ho vzal jako celek, koncert se mi docela líbil a naplnil očekávání - pokud se někomu hudba SP líbí, tak musel být spokojený. Co musím určitě pochválit, jsou zvuk a světla. Recenze se mě zdá dost neobjektivní. Recenzent moc zdůrazňuje svoje osobní řekl bych hudebně "nezkušeně" názory a koncert vůbec nevystihl. Tím nechci říct, že by neměl mít právo ten koncert zkritizovat, ale kritika by měla být alespoň trochu konstruktivní.

69 hlasů

Zvuk stál za hovno, ale to muselo být každému soudnému člověku jasné hned v momentě, kdy si kupoval lístky do T-mobile arény. To je nejhorší místo na koncerty v Praze. Železobetonový zvuk tam má naprosto každá kapela. Pokud jde o hráče, myslím, že kytarista se s kapelou začíná trochu víc sžívat, basačka je bídná, klávesačka dostala trochu větší roli a dostala i příležitost k improvizaci, kterou podle mě zvládla výtečně. Pokud jde o playlist, jsem až na pár výtek naprosto nadšený. S výjimkou Disarm a Zero zahráli všechny největší hity a spolu s těmi nám naservírovali naprosto nečekané množství rarit a polozapomenutých songů. Porcelinu jsem nečekal, Lily jsem vůbec nečekal, Cash Car Star mě překvapilo, ale My Blue Heaven mě už srazilo do kolen :). Chybou bylo možná větší množství songů s na první poslech jednotvárnou Jimmyho "přechodovou" rytmikou a pak především Wound, které se naprosto nehodilo i vzhledem ke zvukovým možnostem haly. Nesouhlasím s názory, že SP jsou revival sami sebe nebo že se ztratil duch. Ten duch se ztratil především ve vás, pánové, to si uvědomte. Už vám není patnáct. Smashing Pumpkins hrajou svoje songy často změněné k nepoznání, jsou jedinou kapelou, co znám, která se neostýchá střídat metal za akustickou kytaru a která sere na komerční posluchače tak mocně, že k potěše opravdových fanoušků zahraje na koncertě několik b-stran. Jediná kapela na světě, která na dvou koncertech půl roku po sobě zahraje playlist změněný z 50%. Jsou to pořád oni.

74 hlasů

na SP jsem byl v lucerně před 11 lety, pokud si dobře vzpomínám, tak to tehdy znělo podobně, jako když SP včera hráli tonight tonight. jenže včera se pak něco programově zlomilo a myslím že to byla hlavně corganova posedlost vymanit se silou z minulé formace SP, která celej koncert odvála někam do skutečně onanistických rockových manýr. většina těch melancholických písniček ze starších alb zněly jako zrychlený coververze hraný někým jako korn nebo metalica na svým posledním albu. akustické vložky (včetně kabaretního čísla s klavírem) byly naopak úplně prázdný jak dokola odříkaná mantra. závěr hlavního bloku stvořený min. dvacetiminutovou fyzicky i psychicky nesnesitelnou a znovu a znovu se opakující \"psychedelicky-metalovou\" (jinak to vystihnout nedokážu) válkou už někteří slabší jedinci opravdu nezkousli a vyrazili směrem zpět k východu. já si myslím, že někomu prostě stačí rocková dynamika, ať už je poskládána jakkoli psychopaticky (jako v tomto případě) a když se mu to spojí s písničkama, který má roky naposlouchaný (i v naprosto odlišném zvukovém kabátě), je spokojen a možná i účasten Velké rockové manifestace. Já měl rád SP vždy jen kvůli starším písničkám, jejichž kouzlo pro mě tvořily Corganovy subtilní nálady a proti nim bouřící se výpady kytarových riffů. nic z tohose včera nekonalo. pro mě byla kvalita totálně vytlačena kvantitou nesnesitelně neuspořádaných citací hardrockových riffů, metalových sól a industriální rytmiky. bylo to deprivantní a k smíchu.

73 hlasů

SP v Lucerně? To byl nějakej soukromej koncert jen pro fajnšmekry tvýho typu?

63 hlasů

Vtipné je taky porovnat s recenzí na idnes - která předkládá přesný opak - z ropzačitého očekávání výborný zážitek (ohodnocený 80%). Snažím se pochopit, o co se recenzenti snaží - o objektivitu, nebo o honění svého "individualismu" .. nebo ještě o něco jiného ? A jakou k tomu mají vlastně kvalifikovanost, krom svého vkusu a možná dlouholetých zkušeností .. (které v nich budí maximálně apatii) ? Neříkám, že byl koncert 100% vydařený, ale mluvit o onanistických sólech - zatímco autor jednoznačně onanuje nad svou bystrostí a nadhledem - a směšných proklamacích o nesmrtelnosti kapely - což bylo samozřejmě vztaženo k textu Everlasting Gaze (proklamace tedy nevystupovala z "následující nerozlišitelné hmoty") ... zkrátka, autor asi snědl před koncertem špatnej brambor, vyhulil špatnej brk nebo prostě nemá rád Billyho Corgana, ale o objektivitě hodnocení bych tu opravdu nemluvil. Abych se ale vrátil k začátku, jaká může být kvalifikace člověka k hodnocení hudby - ano, vzdělanost, znalost a možnost srovnání, ale především vkus, který vždycky subjektivní být musí, ale jaký pak má smysl hodnotit něco, co se mému vkusu jednoznačně vymyká? Asi jen splnění redakční povinnosti.. ale číst mě to nebaví.

63 hlasů

Abych řekl pravdu, byl jsem na koncertě a byl maximálně spokojen. Ten kdo psal tento článek asi nikdy neviděl záznam z jejich dřívějších vystoupení, jinak by takove kraviny nepsal... Je pravdou, že při písni Perfekt zapomněl hned na začátku text, ale jinak klobouk dolů před jeho kytarovým uměním.Hrál dvě a půl hodiny v kuse bez sebemenšího zaváhání.... A to že píseň Ava Adore zněla rychleji, bylo jasné neb tak to hrály i dříve.... Bylo tam hodně kytarových sól, které byly typické při jejich koncertech. Jediné co lidi moc nerozproudilo byly krom Tarantule všechny písně z posledního alba..... Myslím si, že se jim nový začátek povedl a teď už jen to vypilovat do dokonalosti..... můj osobní pocit z tohoto koncertu je nepopsatelný a rocková duše byla pohlazena mistrovskou dovedností....

80 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov