Sedmička - lehké počtení na celý týden

Chat s osobností
Herec Mádl: Proč jsem si vybral New York? Abych začal od nuly

29.02.2012 14:47 Původní zpráva Aktualizováno 29.02. 16:24

Herec Jiří Mádl hraje v novém filmu s názvem Čtyři slunce, který natočil Bohdan Sláma. O čem film vypráví a jakou roli zde má známý český herec? Jaké má další aktivity? Odpovědi Jiřího Mádla čtěte v on-line rozhovoru.

Herec Jiří Mádl se narodil 23. října 1986 v Českých Budějovicích, kde vystudoval Biskupské gymnázium. Po hereckém debutu ve filmu Snowborďáci účinkoval v dalších filmech, mezi jinými i ve velmi ceněném snímku Děti noci, v němž si zahrál po boku Marthy Issové. S ní také pod vedením režiséra Petra Zelenky natočil kontroverzní předvolební klip Přemluv bábu. Nyní Jiří Mádl studuje scenáristiku v New Yorku. Do kin přichází nový snímek Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy, kde mladý herec hraje venkovského pankáče.

Chat

  • Romanoo

    Ahoj Jirko,budeš před dalšími volbami zase přemlouvat a mlátit bábu a tím posílat další lidi do chudoby?Pomohl sis aspoň ty?Vyhovuje ti,co se díky pravici ukradlo miliard a teď to musí platit chudí a důchodci báby a dědkové?Žil jsi někdy v nedostatku či bídě?

  • Jiří Mádl

    Dobrý den, Romanoo, dotazů na Přemluv bábu je tu víc, vyberu si Váš, protože se ptáte konkrétně a slušně. Před dalšíma volbama nic neplánuju, byl jsem půl roku mimo ČR a přiznám se, že nemám takovej dokonalej přehled o pilitickým dění jako před volbama, kdy jsme natočili PB. Tudíž ani logicky necítim potřebu a předevšim oprávnění k něčemu se vyjadřovat. Ptáte-li se na posílání lidí do chudoby, je to vcelku laciný a velmi zavádějící. Ano, nejsem spokojenej s vládou, kterou jsme nepřímo podpořili. Ale vraťme se do doby tehdejší. Přáli jsme si nový lidi- politiky, stejně jako většina čechů. Neznali jsme je tolik (vy ano?) a rozhodovali jsme se teda podle toho, co jsme měli k dispozici - jejich plány, názory, ideály. Když vám někdo tvrdí, že je potřeba šetřit, žít střídmě, odpovědně a že nás čekají ekonomicky chudší roky a druzí, že se bude dál rozhazovat, slibovat a paktovat se s komunistama, jak se rozhodnete? Nezdá se vám tedy, že v kontextu tehdejší doby jsme jednali naopak velmi odpovědně? Problém je, že jsme zůstali víceméně osamocení, vláda zklamala a zklamává a místo toho, aby se lidi mobilizovali a nechali tý pasivní nespokojenosti, tak radši tráví čas nadáváním na diskusních fórech, kde se ani často nepodepisujou. My jsme se pod naše názory podepsali. To že se dluhy socializujou a výdělky zůstávají privátní je k naštvání. Hněvu rozumim. Nicméně musíme máknout všichni. Když hoří vesnice, musí se hasit a ne sedět před barákem a koukat jak to ty ostatní hasí blbě. A konečně třetí dotaz...ve vyložený bídě jsem nikdy nežil, ani v blahobytu. Ale zažil jsem léta nucený skromnosti a všechno, co mám jsem si vydělal sám. Nikdy jsem neměl žádnou protekci. I když uznávám, že i štěstí sehrálo a sehrává v mým životě důležitou roli.

  • Karel Zvědavý

    Dobrý den,

    chtěl bych se zeptat, proč nemůže lenochod přes přechod.

  • Jiří Mádl

    Lenochod? Nevim, teď byl na Chodově, jak tam došel?

  • Michaela

    Zdravím Vás, Jirko :-) Jen Vás chci moc pozdravit a říct, že jste velmi šikovný mladý herec. Držím Vám do budoucna palce, myslím, že Vy se neztratíte. Nedávno jsem se náhodou na internetu dostala k videu Z Všechnoparty pana Šípa, kde jste byl jako host, a musím říct, že takhle jsem dlouho nezasmála, úplně mi tekly slzy :-) Jste skvělý bavič! Chci se zeptat, zda je možné si Vám někam napsat o podpis (popř. podepsanou fotografii), velmi by mi to udělalo radost. Děkuji Vám za odpověď a všechno dobré!

  • Jiří Mádl

    Dobrý den, Michaelo, děkuju moc, napište kdyžtak na ČT, na Novu nebo na moje stránky jirimadl.com a oni už s Váma vyřídí jak se k Vám podpis dostane. Osobně to ohlídám :) ještě jednou děkuju a mějte se fajn.

  • Matuška

    Jak byste se vyjádřil k sousloví a oslovení "známý český herec" v úvodu tohoto chatu s vámi pane Jirko? Předpokládám, že do tohoto uvedení a přívlastku ZNÁMÝ + HEREC, lze zařadit někdejší přední bardy Národního divadla, ale i jiných divadel, například Pivce, Hrušínského, Smolíka, Vojtu, Medřickou, Högera ..., ale na vás, a nejen pro vaše mládí, mi tato anonce zrovna nesedí. Co vy k tomu? Cítíte pokoru k těmto lidem a berete sebe zatím stále jen za "hráče" ve filmech a začátečníka tohoto nesmrtelného životního povolání a poslání? Nebo to vidíte jinak ...?

  • Jiří Mádl

    Milý pane Matuško, nevidím se jako začátečník, přeci jen natočil jsem 15 celovečerních filmů a mám za sebou i několik televizních projektů. Herectví se na profesionální úrovni věnuju sedm let. Uznejte, že to by byl tedy dlouhý začátek. Za herce se tedy považuji. Známý jsem také. Lidé mě na ulici poznávají, oslovují mě, dotazují se na různé věci z mého života, případně mi něco vytknou nebo mě za něco pochválí bez toho, že bych je někdy potkal. Znájí mě, z toho důvodu si myslím, že známý jsem. Ale chápu, na co se chcete zeptat. Ano, svoji malost ve srovnání se zmíněnými jmény si uvědomuji a vědom si jejich kvalit mám skutečnou touhu dál na sobě pracovat a zároveň touhu se jim vyrovnat anebo alespoň přiblížit. A cesta to bude dlouhá.

  • Premiérová Opavačka

    Jiří, díky za super večírek v Opavě, z těch neomalenců tady si nic nedělej, báby bylo třeba!

    Zajímalo by mě, jestli taky hledáš Mistra - nebo jestli na tyhle věci vůbec nevěříš - a jak se ti pracovalo se svérázem Bohdanem Slámou.

    Držím palce ve všem, jen tak dál!

  • Jiří Mádl

    Dobrž den všem i Vám milá opavačko, s Bohdanem se mi dělalo moc dobře. Je milej, citlivej, ale nekompromisní v tom, co chce. Mým mistrem je naděje a vůle žít. Život mě strašně baví a mám rád lidi. Takže mistr pro mě neni jeden, ale moji nejbližší, kteří mě obklopujou.

  • bob

    krásný den pane Mádl
    rád bych se Vás zeptal,
    také se podíváte a vídáte Sám na sebe,
    totíž ve vysílání - davání ze
    Českých Televizích, Kinech, DvD a CD, Internetě
    na filmy, seriály, pohádky, drama i komedie,
    detektivky, krimi,
    když jste si zahrál Osobně,
    jako herec,
    kde pak jste měl ze příležitostí.
    děkuji Vám

  • Jiří Mádl

    Musim se na svoje filmy vždycky podívat, aspoň dvakrát třikrát. Je to jako když píšete sloh. Taky si ho po sobě pak musíte přečíst, aby jste ho dokázali zhodnotit.

  • Milan Hernych

    Pane Mádle, přísahám Bohu, že až Vás v Praze jednoho krásného dne potkám, nebudu váhat ani vteřinu a dám Vám pár facek. Divil bych se, kdybych byl jediný s tímhle úmyslem a zdá se mi pravděpodobné, že už na Vás podobný plán někdo realisoval.

    Má otázka zní: jste připraven na podobnou eventualitu? Už se Vám stalo, že vám někdo na ulici dal pěkných pár facek?

  • Jiří Mádl

    Dobrý den, pane Hernychu, děkuji za dotaz i za podepsání. Neuvádíte důvod Vašeho případného počínání. Nicméně jsem toho názoru, že násilí je špatné a primitivní v jakékoli podobě. Ještě se mi to, přiznám se, nestalo. Jen před deseti lety když mi bylo 15, tak mě s kamarádem napadla skupinka pěti zdrogovaných mladíků. Mlátili nás hlava nehlava. Když jsem se pak stal veřejně známým, vzpomněli si na můj obličej a začali vyprávět po hospodách, jak toho Mádla s kamarádem kdysi zmlátili. Životní úspěch, já jím tleskám a doufám, že i vy budete mít tu šanci něco takového okusit.

  • Karel Dopekla

    Vážený pane Mádle, jsem začínající herec a pořád trpím tím, že si okolí myslí, že herci jsou hloupí. Každou chvilku slyším : To je osel, chce být hercem jako Mádl a radit lidem, co mají dělat....

  • Jiří Mádl

    :-)

  • bečvář

    ahoj, přkvapilo mě, že vojta kotek začal hrát v cimrmanech. nezávidíš mu to?

  • Jiří Mádl

    Závidim, píšu anonyminí sopisy na policii, správu sociálního zabezpečení, na finančák i do divadla...budu ho ale asi muset zabít.

  • klára

    ahoj, hraješ rád v divadlech nebo ve filmu?

  • Jiří Mádl

    Mám rád obojí, ale na divadle jsem hrál jen jednou. DNZ ale zůstává v mém srdci:)

  • míša

    Dobrý den, prý studujete v new yorku? jak jste se k tomu dostal? a proč jste nešel na famu?

  • Jiří Mádl

    Dobrý den, Míšo, už jsem se vrátil. Ano byl jsem v NY. Důvodů bylo víc. Mám rád to město a chtěl jsem začínat "od nuly". Přecijen tady v ČR na mě koukají trošku jinak a já si chtěl vybojovat svoje místo ve třídě bez nějakýho předchozího backgroundu.

  • katka

    snowboarďáci byli skvělí. Chtěla bych se tě zeptat, hraješ většinou role, ve kterých na tebe letěj holky. Je to tak i v životě? Jseš ve vztahu spíš trvalka nebo to střídáš?

  • Jiří Mádl

    Děkuju, rozhoduju se podle toho, co přichází. Když to stojí za to, jsem trvalka...myslim, že období divokýho střídání je už za mnou.

  • Petr Potkan

    Řekni nám nějakou vtipnou historku z natáčení 4 sluncí. Určitě jsou jich mraky.

  • Jiří Mádl

    Vtipná historka? Rád bych něco řekl, ale moc mě toho nenapadá...mám jen smutné story. Nosil jsem tři měsíce účes na punkáče, nikomu jsem se moc nelíbil. Policajti si mě všímali víc než obvykle...navíc Bohdan Sláma mě nechal na roztočný (poklidný večírek na úvod natáčení) oblíct do punkovýho oblečení a říkal ať se chovám "punkově" a co nejvíc piju. Bylo to v Bořicích v kulturáku...no nakonec jsem zůstal u Bohdana dva dny a z tý roztočný jsem se léčil.

  • větroplach

    Ahoj, jaký vztah máš k martě issový, jste dobrý kámoši?

  • Jiří Mádl

    Jsme. Nevídáme se často, ale inteligentních, skromých a velmi schopných lidí jako Martha je málo. Mám rád i její rodiče. Dobří lidé se zkrátka ještě rodí.

  • Petya

    Nuže ještě jednou: Milý Jiří, můžete nám všem zde osvětlit, jak je to možné, že vy, jednotypový, jednovýrazový herec se zoufalým hlasovým fondem a jednosměrně zařaditelným výzorem máte tolik nabídek k televizní a hlavně filmové spolupráci? Klobouk dolů před vaším agentem -. paní matkou Mádlovou...

  • Jiří Mádl

    Když jsem byl malý, smáli se mně i mojí mamince, že jsem ošklivý. Říkali mi různě: žábí ksichte, ty držko bez rtů, kachní zobáku, nedomrde či mongole. Měl jsem kvůli tomu težké dětství a svůj obličej jsem neměl rád. Dnes mě to živí. Přejte to mně i mojí mamince. Jsem totiž jinak hodný, slušný, velice pracovitý a milý člověk a docela hezky kreslím.

  • Jana

    Ahoj, jak jsi ty dotazy pročítám, česká závist je úžasná věc, že? :) Je to vážně jen tady, jak se cítíš v NY?

  • Jiří Mádl

    Ahoj Jano, závist je všude, ale rozdíl je ten, že ve světě se za ni lidi často stydí :) děkuju za dotaz.

  • jamo

    Jsem důchodce a velmi jsem ocenil vaše angažmá s kolegyní Issovou před volbami. Klip byl vtipný a trefný (už podle počtu těch potrefených). Doufám, že vás to příliš neznechutilo/nezastrašilo a nebudete se bát své názory vyjadřovat a obhajovat stejně, jako tehdy. Jsem přesvědčen, že jste pomáhal dobré věci a držím vám palce.

  • Jiří Mádl

    Děkuji Vám. Moc si toho Vážim.

Foto: Robert Sedmík

Autor: - lu -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >