Sedmička - lehké počtení na celý týden

Chat s osobností
Michal Dvořák: Jak jsem dostal vyhazov z Lucie

22.11.2011 12:55 Původní zpráva

Muzikant Michal Dvořák a houslový virtuos Jaroslav Svěcený představí 25. listopadu pražskému publiku hudební projekt Vivaldianno. Co na multižánrové show předvedou?  A kdy se vydají s projektem na turné? Michal Dvořák odpovídal on-line. 

Vivaldianno je nadčasový hudební projekt, ve kterém si své role rozdělili interpreti různých žánrů a na barokním základě vytvořili pestrobarevnou zvukovou paletu hudební současnosti. Houslový virtuos Jaroslav Svěcený a rockový klavírista i skladatel Michal Dvořák, zakládající člen skupiny Lucie, se pustili do multižánrového projektu, kterým chtějí oslovovat posluchače napříč generacemi i styly. Více na oficiálních stránkách projektu: www.vivaldianno.cz.

Chat

  • David

    Jste synovec Ladislava Štaidla, jak jste se vyrovnával s jeho pomocí a protekcí a s řečmi o ní, resp. snažil jste se to tajit proto,že víte, že je to pro lidi s tímto "postižením" spíš smůla a překážka?

  • Michal Dvořák

    Tak tuto otázku jsem dostal poprvé :-) Já jsem žádnou pomoc ani protekci od Ládi Štajdla nikdy nedostal. Za prvé jsem o ní nikdy nežádal a za druhé si myslím, že by ani nebyl schopen nám nějak pomoci. Láďa si vzal moji tetu a viděl jsem se s ním osobně jen párkrát. Né že bych nechtěl, ale bohužel na to nebyl čas a bydleli za Prahou. Byl jsem u něj párkrát ve studiu, které mně fascinovalo a možná i díky tomu jsem ještě na základce založil se spolužáky první kapelu. Shodou okolností v ní hrál současný ředitel OSA Martin Mařan, akademický malíř Enriko Štolfa a bohužel dnes již zesnulý kameraman a učitel Roberte Kodyma :-))) Miloš Kabyl. Já jsem měl obrovské štěstí na skvělé spoluhráče. Jinak ještě v Vaší otázce. Máte pravdu, že jakákoliv spojitost se "slavným" příbuzným je dvousečná zbraň. Může Vám to hodně pomoci ale i trochu ublížit. Ale pokud člověk procuje naplno a sám za sebe, vytvoří si časem takovou pozici a jméno, že jsou tyto vazby absolutně nepodstatné :-)

  • Karel Zvědavý

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč nemůže lenochod přes přechod.

  • Michal Dvořák

    Může, ale po půlhodině jej většinou považují za demonstranta pro silniční obchvaty center měst a on se jen velmi těžkopádbě k těmto otázkám vyjadřuje. V neposlední řadě bylo zaznamenáno i velmi mnoho dopravních nehod, které daly vznikout mnoha veřejným protestům ochránců zvířat. Stačí? :-)

  • Werner

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na to jakým způsobem vás vyhodili z kapely Lucie? Nedovedu si to představit. Postavili se do špalíru a Kodym vám dal výpověď nebo jste přišel do studia a měl jste vyklizenou skříňku a do \\\\\\\"dverí viac nepasoval váš kľůč\\\\\\\"? Dík za odpověď.

  • Michal Dvořák

    :-))) sešli jsme se na pravidelné pracovní schůzce v restauraci Erpet, myslím krátce po poledni. A David Koller mi oznámil, že se mnou nadále nepočítají. A bylo to! Skříňku jsem si vyklidil později za pomocí právníků :-))) S odstupem času musím říct, že to bylo to nejlepší, co mne v daném období mohlo potkat. Díky tomu jsem zrealizoval Expedici Pandurango - aneb cestu za bohem hudby resp. kolem světa a zároveň jsem při tom natočil se svými kolegy a spoluautorem Davidem Sísem serie dokumentů pro ČT ) A postavil jsem na nohy původně hudební expediment VIVALDIANNO. Měl jsem tu čest spolupracovat s Jaroslavem Svěceným, Radimem Hladíkem, Jiřím Janouchem, Ondrou Smeykalem, Milošem Vacíkem a mnoha dalšími skvělými hudebníky z oblasti klasické hudby. To by se mi v Lucii asi nepodařilo :D

  • jakub

    dobrý den, dá se lucie znovu dohromady?

  • Michal Dvořák

    Haháááá :-) tento týden jste teprve třetí s touto otázkou... Ale já doufám že ano. V současnosti se rýsuje jakási malilililinká šance v roce 2013...

  • nana

    dobrý den, čeho byste chtěl v životě ještě dosáhnout?

  • Michal Dvořák

    Dobrý den, tak plánů mám ještě mnoho. Ale pokud bych se to pokusil shrnout do několika okruhů tak asi bych rád strávil co nejvíce času s naším synem Michalem alespoň v dalších 15ti letech :-) a to především sportem a cestováním mmj... :) Jinak po spolupráci s Hansem Zimmrem na celosvětovém tv spotu pro Amnesty International VIZ http://youtu.be/HNZgzPyM7gk bych rád opět spolupracoval na nějakém "velkém" filmu. Filmová hudba mi hodně chybí. Možná proto jsem si vymyslel Vivaldianno mmxII, které mi do jisté míry práci na filmech vynahrazuje...

  • Jana

    Jak dlouho jste připravovali projekt Vivaldiano? Byla jsem loni a byl to fakt zážitek :)

  • Michal Dvořák

    MMVIII s přestávkami skoro 5let ale pak rok kontinualní práce ve studiu. Teď připravujeme s kolegou Jirkou Janouchem a Jaroslavem Svěceným již rok CD Vivaldianno mmxII, kde budou i původní skladby v nové úpravě s opět dokomponovanými party, skladby Bacha, Mozarta, Vivaldiho, Piazzoly... V březnu by mělo být "venku" :-) a pak bude následovat turné - květen - červen. O prázdninách si uděláme turné po mnoha hradech a zámcích a možná nějaký festival. Loni jsme hráli na Sázavafestu a bylo to úžasnéé!

  • karel

    představte nám váš projekt vivaldiano. díky Karel

  • Michal Dvořák

    www.vivaldianno.cz

  • Pete

    jaký je váš názor na českého slavíka? není ta soutěž zkostnatělá?

  • Michal Dvořák

    Soutěže byli jsou a budou. Ať už posluchačské nebo "odborné". To už prostě k showbussinesu patří :(. Ale pro mně jsou směrodatné koncerty. Tam posluchači jasně vyjádří přízeň či nevoli s Vaší tvorbou :-)

  • fratna

    jaká je podle vás nejlepší kapela současnosti?

  • Michal Dvořák

    Rolling Stones - tu už těžko někdo překoná :-))) Ne vážně kapel je mnoho skvělých. Hudba by se neměla řadit do žebříčků a soutěží. Hudba není ani sport, ani soutěž. Je to stav duše a mysli. Hudba je nejneuchopitelnější umění ze všech. Když nezní z podia, tak v podstatě neexistuje... Zakázal bych všechny nesmyslné ankety a soutěže :D

  • Atina

    Jsi borec,ale to víme...
    Takže hodně úspěchů a vydržet! :o)

  • Michal Dvořák

    :-)) nepřeháněj! Děkuji!!!

  • Ornella

    Je pravda, ze v roce 2012 nikdo neprezije? :-D

  • Michal Dvořák

    Není! Já hodlám přežít :)))))))

  • lojza

    Kdo vlastně s nápadem na projekt vivaldianno přišel? není to jen další způsob jak lacině těžit ze \"zpopovatění\" klasické hudby?

  • Michal Dvořák

    Byl to můj nápad. Jako milovník artrocku jsem toužil již mnoho let dokázat, že se úpravy klasiků dají dělat lépe než je dělá mnoho interpretů. Tedy automatický bubeník a japonská samohrajka. Také si myslím, že když se člověk věnuje takové práci více jak rok, spolupracuje se špičkovými hudebníky a dopředu nepočítá s komerčním úspěchem ( původně o byl můj hudební expediment) tak to lidi asi nějak vycítí, poznají, prostě se jim to asi líbí a oaslovuje je to. Jinak by nebylo možné prodat v současnosti přes 28 000ks CD 5 000ks DVD a vyprodat téměř všechny koncerty. Na posledním turné jsme dokonce museli pro velký zájem přidávat odpolední představení. Chápu že se to nemusí líbit všem, ale to je příkad úplně každého hudebního projektu. Od to je hudba, aby si každý vybral co bude poslouchat a co ne. Já jsem to dělal především pro sebe :-) skupina E.L.P mne v pubertě natolik zasáhla svým zpracováním Musorgského Obrázků z výstavy, že jsem si chtěl vyzkoušet něco podobnéhohohoho :-)) Jen s tím rozdílem, že se snažím dokomponovávat a přidávat nástroje tak, abych umocnil původní nálady, atmosféry a dynamiku skladeb. Ne je předělával jinými nástroji totéž! Dněšní nástroje a studiové technologie umožňují úplně jiný pohled a přístup k hudbě. Třeba by to Antonio udělal podobně, kdyby měl dnešní možnosti :-)

  • Ondřej

    Dobrý den. Chystám se na páteční koncert Vivaldianna. Na co všechno se můžu těšit?

  • Michal Dvořák

    Především na všechny skladby z CD Vivaldianno MMVIII, dvě zbrusu nové z připravovaného CD Vivaldianno mmxII - tentokrát J.S.Bach úprava houslového koncertu pro dvoje housle D moll, a Mozartovo Confutatis z Requiem. Také na Peruánské a Bolívijské kolegy nejen ve skladbě Cochabamba ale i jejich původní lidouvou Wawitay s dopsaným smyčcovým orch. Na didgeridoo - Aleš Doležálek. Na kolegu z první sestavy skupiny Lucie - bubeníka Tomáše Waschingera. Na kytaristu Michal Pelanta mmj Kollerband, na Jiřího Janoucha mého kolegu ze studia Basefloor a vynikajícího kytaristu. Doufám na špičkový zvuk, světla a projekci dotvářející velmi zvukově pestrá nová aranžmá a dokomponované party... uffff

  • Luboš Malý

    Dobrý den,
    zajímalo by mě, jestli se dívátě na různé pěvecké talentové show a co jim říkáte? Děkuji a přeji pěkný den.

  • Michal Dvořák

    Na televizi nemám moc čas, ale občas z těchto soutěží zazáří zajímavý hlas, osobnost nebo hudebník... Také je to skvělý start a reklama pro dotyčné. Všechno ale ukáže čas, jak budou schopni pracovat a "udržet se". Zažil jsem už tolik "rychlokvašek" :-) že dobře vím, že samotné vítězství v jakékoliv soutěži je jen začátek... Vše prověří čas, vytrvalost, a velká dávka štěstí na spolupracovníky, zdraví, vkus a přízeň fanoušků...

  • Lucka P.

    Zdravim vas, jste sympatak a moc vam fandim. Zajimalo by me, jake mate vyzvaneni na mobilu? :) A ci houslovy koncert (kromě vaseho) bych si podle vas nemela nechat ujit? Rada bych vedela, koho ve svem oboru uznavate.

  • Michal Dvořák

    Vyzvánění mám z recese prvních 8 taktů z našeho CD Vivaldianno MMVIII ( neboli Vivaldi roku 2008) ze úvodní skladby Vivaldianno - ten hrací strojek. Doporučil bych Vám například Haroldovo kvarteto. Uznávám všechny hudebníky, kteří dělají hudbu naplno, kteří se koncerty a CDčka nesnaží "vožulit" :-) Je mnoho hudebních směrů, stylů a podob. Hudba není běh na 100m, nedá se změřit, dá se jen prožít. A jestli hudebníci dokáží takové prožitky svým posluchčům zprostředkovat ( je úplně jedno co a jak hrají) pak si zasluhují můj velký obdiv a uznání! :D

  • Valérie

    Dobrý den,

    zajímalo by mě, která vystoupení Vám jsou bližší, koncerty v rámci projektu Vivaldianno, nebo koncerty Lucie? (Je-li vůbec nějaké porovnání možné:-) )

  • Michal Dvořák

    Každé je úplně jiné. Vivaldianno je pro mne hudebním svátkem a místem, kde se mohu setkat se špičkovými hudebníky z hudebních oborů mně doposud málo známých. Lucie je "Živel", Adrenalin, Energetický "ping-pong" mezi podiem a hledištěm. Obojí je úžasný hudební zážitek a porovnání je tedy asi nemožné, ale v obou případech se nám naštěstí daří se na podia stále vracet a zažívat ten nenapodobitelný pocit stát před vyprodaným sálem nebo stadionem :-))

  • edita

    Dobrý den,
    co si s panem Svěceným slibujete od projektu Vivaldianno? Že přivede mladé posluchače nebo snad více posluchačů k vážné hudbě? Nebo je to jen momentální, "moderní" nápad? Znalce a posluchače klasické hudby spíše odradí a mladší budou pak možná zklamaní, že "původní" hudba zní vlastně zcela jinak. Děkuji.

  • Michal Dvořák

    My nejsme výchovný hudební ústav!!! Panebože my děláme hudbu, která nás baví. Jestli to osloví nové posluchače, tak budeme nadšeni. Jestli to někomu zkrátí cestu ke klasické hudbě, tak huráááá. Tohle fylozofování a "co by kdyby" nesnáším. Dnes má každý možnost poslechnout si hudbu jak původní, tak v mnoha nových úpravách a přednesech. Každý když chce, tak si vždycky ke "své" hudbě cestu najde. Nedělejme z posluchačů blbce!

  • Věra

    Nemám dotaz, jen bych Vám chtěla poděkovat za to, co děláte. Knihu Pandurango mám přečtenou i pozpátku a DVD Vivaldianno si pouštím velmi často a i můj pes se obzvlášť zamiloval do zvuků didjeridoo :) Jsem zvědavá na comeback Lucie, pokud bude! Přeji hodně inspirace a sil do další práce! Krásný den!

  • Michal Dvořák

    Děkuji moc. To mně těší. Pandurango mi zásadně změnilo život také ovlivnilo zásadně mnoho mých názorů a postojů. Wanakam :)

  • Roman

    Zdravím Vás pane Dvořáku, zeptám se na jiný soudek hudby než aktuální Vivaldianno. Jak se díváte na reuniony kapel obecně - aktuálně třeba na Black Sabbath či i případně Vašeho "dítěte" kapely Lucie?

    Díky za odpověď.

    Roman

  • Michal Dvořák

    Ale proč ne. Je to vlastně pocta všem těm reinkarnovaným kapelám :-))) Když to má alespoň trochu slušnou úrověň je mi to sympatické :D

Foto: archiv

Autor: - lu -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov