Sedmička - lehké počtení na celý týden

On-line chat
Michal Horáček odpovídal čtenářům

23.10.2013 13:00 Speciál Aktualizováno 23.10. 15:25

Textař, novinář a básník Michal Horáček právě vydává dvojalbum Český kalendář, jež vyjde v úterý 29. října. Jde o sbírku zhudebněných villonských balad. Koho dalšího Michal Horáček přizval ke spolupráci a na co se mohou posluchači těšit?

Michal Horáček (1952) je muž mnoha profesí. Je mimo jiné textař, skladatel, básník, novinář a vystudovaný antropolog. Po nuceném odchodu z Fakulty sociálních věd a publicistiky UK vystřídal několik dělnických zaměstnání, byl také dostihovým bookmakerem, přispíval do zahraničního tisku a v roce 1986 se stal redaktorem Mladého světa. Na počátku 90. let stál u vzniku úspěšné sázkové kanceláře Fortuna, svůj podíl ve společnosti v roce 2004 odprodal s miliardovým ziskem. Nejvíce ho však proslavila spolupráce s hudebním skladatelem Petrem Hapkou, která trvá už od roku 1984. Společně vydali několik alb, která často ozvláštňuje účast netradičních hudebních hostů. Mezi nejznámější hudební počiny dvojice patří alba Potměšilý host (1987), Citová investice (1996) či Strážce plamene (2006). V roce 2009 měl premiéru jeho velkolepě pojatý lyrikál Kudykam.

Chat

  • DM

    Nevstoupíte do politiky někdy?

  • Host chatu

    Dobrý den.Člověk nikdy neví, ale myslím, že ne. Mám před sebou ještě hodně skutečné práce.

  • Golem

    Citová investice - nesouviselo to nějak s Danielem Landou?

  • Host chatu

    Citová investice je název autorského alba, které jsem v roce 1997 udělal s Petrem Hapkou; získalo ocenění Album roku. Byly tam písně pro rozličné zpěváky, včetně Dana (zpíval písně Citová investice a Králíček Azurit).

  • LIONT

    Jaké to bylo studovat v Minnesotě?

  • Host chatu

    Dobrý den. Vcelku obtížné, už kvůli tomu, že si člověk musel dobře osvojit cizí jazyk. A pak se taky vyrovnat s neznámými kulturními zvyklostmi.

  • Dotaz

    Nevadí Vám dnes, že jednu Vaše knuhu vydal klub SSM?

  • Host chatu

    Dobrý den. Kniha vyšla (jako cyklostyl) v roce tuším 1985. Tedy v době, kdy tu vše patřilo státu, respektive jím zřizovaným organizacím. Je to stejné, jakoby jste se ptal, zda mi nevadilo jezdit bolševikem vlastněnými tramvajemi, jíst kedlubny z JZD (které hospodařilo na vesměs ukradené půdě), a tak podobně. Bylo buď možné nejezdit, nejíst, nečíst a nepsat, anebo buď emigrovat nebo se zabít - byla to teroristická pravidla totalitního systému. Pro mne je důležitá vlastní aktivní role člověka - otázka, zda jsem byl nebo nebyl v KSČ nebo v SSM. A to jsem nikdy nebyl (na fakultě zřejmě jediný nesvazák vůbec).

  • Dotaz

    Koho budete v pátek či v sobotu volit? A budete i kroužkovat? A kolikrát?

  • Host chatu

    Dobrý den.Volit rozhodně budu. Patrně lidovce (bez valného nadšení). I kroužkovat bych mohl, ale protože v době voleb vystupuji s kolegy na našem koncertě ve Strážnici, vyřídil jsem si průkaz voliče a budu volit tam. Ohledně kroužkování: ještě se na tamní kandidátku musím podívat.

  • Vlastimil

    Jak vzpomínáte na dobu, kdy jste byl plavčík, myč nádobí, skladník?

  • Host chatu

    Dobrý den. Každá životní zkušenost má něco do sebe. I pobyt v chudobě, se zákazem provozovat vytčenou profesi, atd. Poskytuje to lepší perspektivu pro ty lepší z životních období.

  • Golem

    Jak dlouho jste byl ve vazbě za komunistů?

  • Host chatu

    Naštěstí jen dva měsíce; vyšetřovali mě kvůli falšování razítka SSM (jehož jsem nebyl členem) na žádost o výjezdní doložku, ale tajuplně naznačovali, že vědí, že jsem americký špion a že mi to neprojde. Nebyly to příjemné chvilky.

  • IS

    V roce 89 jste dostal Děčín. kotvu, nebylo to trochu komun. vyznamenání?

  • Host chatu

    Děčínská kotva tehdy proslula něčím docela jiným: a to tím, že Michael Kocáb poté, co dostal cenu (za píseň s mým textem a Hapkovou hudbou), si v živém přenosu řekl, co říct chtěl - zatímco v zákulisí se televizní pracovníci hroutili. Jinak... za komunistů nebylo nic komunistické "trochu", ale naprosto všechno.

  • IMPERATORK

    Jak se má Vaše dcera a syn?

  • Host chatu

    Dobrý den.Obě dcery i syn se mají znamenitě, děkuji za optání. Filip napsal učebnici klasické řečtiny,přednáší na universitě a už má sám syna, Ruth právě vystudovala v New Yorku školu jménem American Musical and Dramatic Academy a Julie se učí kotrmelec.

  • marketa

    Jakou vaší skladbu máte nejraději?a jak se spolupracuje s panem Hapkou?

  • Host chatu

    Dobrý den.To je stějně těžké říci, jako byste se mě ptala, které ze svých dětí mám nejraději; opravdu to nedokážu říct. S panem Hapkou se spoulupracuje... mimořádně obtížně. Ale mockrát jsem si řekl: právě v tom je i hodně toho zvláštního kouzla.

  • daniel Pink

    lide jsou varovani pred komunisty=mne se ale zda ze ve sryte podobe se spolecnost fasizuje v rezii pravicackych fanatiku ODSTOP=jaky mate na tyto dve mafianske srany nazor

  • Host chatu

    Na ODS a TOP mám takový názor, že jsou-li v něčem pravicové, tak leda v rétorice. Skutečné pravicové hodnoty - které jsou ve vyspělých demokraciích stejně legitimní a stejně potřebné jako ty levicové - nikdy neprosazovaly. Zejména ODS, už kvůli tomu, že tu funguje mnohem déle, je zajisté spojena spíše s klientelistickými vazbami nežli s nějakou ideologií; parkoviště před jejich sjezdovými sály, plných silných vozů se značkami 0001, na mne rozhodně nijak důvěryhodně nepůsobí. Ale ani na krabici obsahující miliony, kterou si nese socialistický hejtman, není moc pěkný pohled. V ideologii to tedy, bohužel, není. Je to jen v míře všelijaké zlodějny.

  • David Adamek

    Dobrý den,
    chtěl jsem se Vás zeptat do čeho teď nejvíce investujete energii? Je to rodina, umění a nebo sledování politiky? Případně by mě zajímalo, jestli se vám investovaná energie nějakým způsoběm vrací.

    Předem děkuji za odpověď.

    Pěkný den

  • Host chatu

    Dobrý den. Poté, co jsem většinu energie věnoval společensko vědní práci, psaní a obhajobě disertace a završení svého studia na Karlově universitě, jsem energeticky investoval do vytvoření básnické sbírky Český kalendář, a potom do stejnojmenného 2-alba, které právě vychází. Zpívá na něm 24 interpretů od pětilété dívenky z Moravy až po Zdeňka Svěráka, a mezi tím i Vojta Dyk, Jana Kirschner, Lenka Dusilová, Bára Basiková, Aneta Langerová, Jarda Traband Svoboda, Michael Kocáb, Lenka Nová, Ondra Ruml, František Segrado, Szidi Tobias a další. Celkem je to 32 písní - podle mne nejlepší z 1,100 skladeb, které mi známí i úplně neznámí tvůrci zaslali z Čech, Moravy, Slezska, Slovenska, Francie a Anglie. Byla to náročná, ale krásná práce a jsem moc rád, že jsem ji spolu s kolegy mohl vykonat.

  • Milada H.

    Dobrý den, prý jste příbuzný Jaroslava Heyrovského, je to pravda? Vaše rodina je celkově plná neuvěřitelně vzdělaných a zajímavých osobností. Kdo vás nejvíc inspiroval a proč?

  • Host chatu

    Ano, Jaroslav Heyrovský je bratr mého dědečka. Dědeček byl předseda Entomologické sekce ČSAV a jejich otec děkan Právnické fakulty UK. Máma byla psycholožka, táta dramaturg Národního divadla... inspirovali mě všichni. Hlavně tím, že si neskonale vážili vzdělání a každý z nich do smrti pracoval na tom, aby učil nejen jiné, ale hlavně se učil sám. Tohle přesvědčení jsem od nich převzal - snad i proto, že jej jen nedeklarovali, ale skutečně se tak chovali.

  • Michal

    Zajistil vám prodej Fortuny krásné živobytí do konce života nebo to není tak jendoduché a pozitivní, jak to vypadá?

  • Host chatu

    Dobrý den. Je to fajn, nemít existenční starosti. Vím to, protože v některých letech svého života jsem je měl. Co není jednoduché: jak naložit se svým životem, aby to byl příběh, který má smysl a třeba je i hodný následování? Snažiím se... nedokážu ovšem říct, s jakým zdarem.

  • Kubínová

    Krásný den, přehled vašich činností je neuvěřitelný. Je ještě něco, co jste v životě nedělal???

  • Host chatu

    Dobrý den.Činností, kterým jsem se nevěnoval, je jistě tisíckrát víc než těch, které jsem zkoušel. Ale pravda je i to, že mové sféry života a dosud nepoznané světy mě lákají. Teď třeba začínám dokončovat filmový scénář (má se to jmenovat Spící pes a tancující medvědi).

  • XX

    Dobry den proc vas za komunistu vyloucili ze studii a chodil jste pomerne nedavno na FHS UK? Jak se vam tam libilo?

  • Host chatu

    Dobrý den. Příběh mého vyloučení je příliš dlouhý na to, abych ho tu mohl převyprávět (zajímá-li Vás, tak je tu wikipedie nebo kniha Kdo víc vsadí, ten víc bere). Na FHS UK se mi víc než líbilo: zvolil jsem si fascinující obor (obecnýá antropologie) a měl štěstí na řadu vynikajících pedagogů (Horský, Sokol, Komárek, Abu Ghosh, Havelka a další). Promoval jsem v listopadu 2011.

  • janar

    Hezké odpoledne přeji.Minulý týden jsem se ráda podívala na Dobré ráno,kde jste byl hostem,tak vím o vašem novém počinu.Zakoupila jsem si nedávno "Benefici černých koní",ráda se vracím k Vaší knize fejetonů " O české krvi otců vlasti",ještě když jsem žila v Praze,tak jsem masírovala Doc.Z.Pince,který o Vás hezky mluvil.Tím chci říci,že mne jako člověk i umělec velice zajímáte a ráda poslouchám i přijímám Vaše názory.Jsem upřímně překvapená,jak vše stíháte.A můj dotaz-počítá se s nějakými koncerty k vydávanému albu? Nebo DVD? Díky,Jana R

  • Host chatu

    Dobrý den.Koncerty k Českému kalendáři už probíhají: včera ČB, dnes Kolín, zítra Frýdek-Místek, pozítří Strážnice, v sobotu Nové Mesto nad Váhom. Turné ovšem pokračuje... až do dubna. Víc na FB-profilu "Mezi námi" nebo "Český kalendář". Přesto je to 2-CD nejlepší: hraje mnoho skvělých muzikantů a zpívá 24 zajímavých osobností (to na jedno jeviště nedostaneme).

  • Martin

    Pane doktore, můžete mi vysvětlit, proč firma, kde jste členem dozorčí rady podvádí sázkaře - vrací podle zákona uzavřené sázky na to, že se Úsvit dostane do Sněmovny s argumentem, že VV a Moravané rozhodnutím svých orgánů podpořily Úsvit. Přitom podmínkou sázky bylo, že nesmí jít o společnou kandidátku a to se nestalo (společná kandidátka je definovaná zákonem). Pane Horáčku, mohl byste mi sdělit, proč jste mi ani neodpověděl na doporučený dopis? Takto se chová férový chlap? To opravdu neumíte čestně prohrát?

  • Host chatu

    Dobrý den. Už léta nejsem v managementu Fortuny a sázky nesleduji; není to ani v popisu práce člena dozorčí rady. Ale když mi to píšete: nechám se o té kauze informovat. V zájmu každé společnosti musí být, aby její klienti byli spokojeni. Může se stát, že jejich nároky jsou neoprávněné, ale to je potřeba posuzovat s velkou mírou tolerance, poskytovat "benefit of the doubt". Doporučené dopisy mi prosím Vás nepište, dostávám takové hromady pošty, že není v mých silách si to vůbec číst; napište mi ale na FB pod nějakým čitelnějším jménem než "Martin" a já Vám dám zprávu, jak jsem se svou otázkou ohledně Vaší kauzy u vedení Fortuny pochodil.

  • Jakub Š.

    Dobrý den,
    v srpnu jste v Plzni představili původní verzi nádherné písně známé dnes pod názvem Táta měl rád Máju Westovou. Sklidila velký potlesk. Neměl byste chuť natočit (a tím tedy i zvěčnit) původní verzi? Jistě byste tím důstojně napravil křivdu, kterou režim svým zásahem způsobil nejen vám, ale i paní Hegerové, panu Hapkovi... a možná i Vašemu otci.
    Nebavil jste se o tom s paní Hegerovou - zda by si nechtěla zazpívat tu verzi, kterou dříve nesměla? Moc bychom o to stáli.

  • Host chatu

    Dobrý den.Zajímavý nápad. Zvážím to (i když s Hanou už to, bohužel, extra slibně nevidím).

  • Ingvar

    Zdravím vás, řekněte, znáte ještě nějaký jiný lyrikál než Kudykam? Nebo třeba další chystáte?

  • Host chatu

    Dobrý den. Neznám... ale snad by takovou charakteristiku snesl Cyrano. Případně jiný tvar, který se opírá o zhudebněnou poezii. Další nechystám, teď jdu do toho filmu (když to teda někdo budxe produkovat).

  • Ella

    Dobrý den pane Horáčku, kde bude možné Český kalendář zakoupit a v jaké podobě? Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den. Český kalendář se bude v síti obchodů obhospodařovaných Bontonlandem, prodávat od úterý 29. října. Je to schválně - po volbách. Ať totiž máte jakékoli politické přesvědčení a volby dopadnou jakkoli, budete... nepotěšeni. A v té chvíli přichází, jako krabička první pomoci a poslední záchrany, právě Český kalendář. Pokud byste to ovšem nemohl do úterka vydržet, je tu ClickMusic.cz, kde si to (levněji) můžete stáhnout i s pdf, kde jsou oba booklety a další materiály.

  • Ivan

    Dobrý deň, pán Horáček. Som rád, že píšete tak ako píšete. Obohacujete mi život.
    Vďaka

  • Host chatu

    Dobrý den. Taky děkuju - za laskavá slova.

  • Petr Sadlo

    Dobrý den, velmi si Vás vážím jako umělce i jako podnikatele a s nadšením čtu Vaše komentáře k aktuálnímu dění, jak politickému, tak ostatnímu. Neuvažujete o nějakém jejich sesumírování do knižní podoby? Děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den. Z textů, které jsem psal zprvu pro Lidové a poté pro Hospodářské noviny, vznikly dvě knihy, moc pěkně vybavené Nakladatelstvím Lidové noviny. Na jejich stránkách (nebo prostřednictvím kosmas.cz) si buď "O české krvi otců vlasti" nebo "O tajemství královny krav" můžete, myslím, dosud koupit.

  • Nina S.

    Kdo je vaším největším vzorem, pane Horáčku?

  • Host chatu

    Vlastně každý člověk, který má sen a pracuje na jeho uskutečnění. Nemusí to být ani známí lidé.

  • Jiří

    Dobrý den pane Horáčku, strašně mě inspiruje Váš životní příběh a myšlenky, které nám všem sdělujete. V životě jsme se nepotkali, ale přesto jste mi mnohokrát pomohl. Můj dotaz bude asi nečekaný, ale zajímalo by mne, co jste si vytáhl u maturity a za kolik jste zkoušku dospělosti složil? Předpokládám, že nejlépe jak to šlo. Jak celkově vzpomínáte na středoškolská léta? Ptám se, protože mné právě letos maturita čeká. Jinak přeju mnoho úspěchu a zdraví do dalších let.

  • Host chatu

    Dobrý den.No... maturitu jsem udělal spíš nejhůř, jak to šlo. Byl jsem problémový student,zamlada. Trojky z mravů pětkrát... na maturitní, vysvědčení trojky... Doba středoškolských studií pro mne byla jedním peklem. Doufám, že Vy to zmáknete lépe.

  • Jitka R.

    Dobrý den pane Horáčku, co říkáte na to, jak Český rozhlas ukončil rozhovorem s kardinálem Dukou?
    A co právě čtete a jakou knihu byste doporučil.
    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den.Nemám o té kauze žádné info, jsem věčně ve studiu nebo po koncertech... tak se musím vyjádření zdržet (bohužel). Teď čtu knihu Toma Hollanda In the Shadow of the Sword - o událostech předcházejících zrodu islámu.

  • Trumpeta

    Dobrý den Michale, proč nepíšete/neskládáte v angličtině? Za své psaní jste v USA dostal i cenu, jako své textařské vzory uvádíte B. Dylana a L. Cohena, tak proč pořád psát jen pro české publikum? Nebyla by to nová výzva? CPE už přeci máte. :)

    Jinak přeji mnoho úspěchů.

  • Host chatu

    Dobrý den. Píšu i v angličtině. Anglicky psanou villonskou baladu obsahuje dokonce i Český kalendář (chtěl jsem zohlednit, že k českému životu dnes patří i přítomnost expats). Anglicky jsem ovšem psal hlavně v dobách, kdy česky jsem publikovat nesměl.

  • Roman

    Dobrý den.S kým jste ještě (v hudbě) nespolupracoval a moc by ste chtěl? Přeji hezký den

  • Host chatu

    Leonard Cohen...?

  • Karel Wimmer

    Hallo pane Horacku,
    slysel jsem,ze mate ,nebo jste mel Maybach.Uzil nebo uzivate si to na ceskych silnicich,vcetne D1?
    S pozdravem
    K.Wimmer

  • Host chatu

    Dobrý den. Ano, na delší cesty tím autem jezdím.

  • Jana Čechová

    Dobrý den, velmi ráda bych Vám poslala pár textů je to možné a pokud ano na jakou adresu ? Předem děkuji. Čechová

  • Host chatu

    Dobrý den.Zkuste přes ten FB, ale prosím omluvte mě v případě, že se třeba neozvu: už i tam chodí denně desítky vzkazů a já to prostě nezvládám.

Foto: Tomáš Nosil

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Všichni prezidentští kandidáti musí do konce dubna odevzdat zprávy o financování jejich kampaní.

Prezident
Uchazeči o Hrad odevzdají zprávy o kampani. Podlehnou kontrole

Kandidátům na prezidenta o půlnoci skončí devadesátidenní lhůta pro odevzdání celkové zprávy o financování jejich kampaně Úřadu pro dohled nad hospodařením... více

Michal Horáček.

Spolupráce s StB
Horáčkovo trestní oznámení na Ondráčka policie odložila

Policie odložila trestní oznámení podnikatele a neúspěšného prezidentského kandidáta Michala Horáčka na komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který během... více

Michal Horáček s dcerou.

Poražený kandidát
Horáček: Možná bych se mohl dál politicky angažovat

Neúspěšný kandidát na prezidenta Michal Horáček odpoledne vhodil svůj hlas v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Do volební místnosti ho doprovodila dcera a... víceDiskuse (7)

Billboard Michala Horáčka.

Druhé kolo
Fischer, Horáček a Hilšer podpoří Drahoše v Brně, Ostravě a Praze

Aktualizováno 19.01. 22:47Prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše v neděli přijedou na setkání s občany v Brně podpořit tři jeho neúspěšní kandidáti. Společně s ním se s veřejností... víceDiskuse (16)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov