Michelinský šéfkuchař
Jak vařit chutná a jednoduchá jídla? Ptejte se Pavla Pospíšila

12.12.2018 09:22

Jak vařit chutná, ale přitom úplně jednoduchá jídla? Jaké to bylo vyhrát první kuchařskou soutěž? Kterými pokrmy potěšit nejbližší během vánočních svátků? Na čem si nejvíce pochutná on sám, nebo co ho nejvíce bavilo při přípravě kuchařky? Ptejte se michelinského šéfkuchaře Pavla Pospíšila. Host bude odpovídat ve středu 12. prosince od 10.00.

Pavel Pospíšil je šéfkuchař, kterému se jako prvnímu Čechovi povedlo získat michelinskou hvězdu. Vystudoval hotelovou školu v Piešťanech, v druhé polovině šedesátých let odjel na roční stáž do Německa, kde později zůstal jako emigrant. Necelých pět let působil jako kuchař v restauraci v Baden­-Badenu, pak si založil za městem vlastní podnik Merkurius. Právě tam získal michelinskou hvězdu. V současné době provozuje restauraci a hotel Krone a vydává knihu svých nejlepších receptů s názvem Moje cesta k Michelinu.

Pospíšilova nová kniha.

Chat

  • WAR

    Jak obecně vařit chutná, ale přitom úplně jednoduchá jídla?

  • Host chatu

    V jednoduchosti je krása. Všechno záleží na zakoupených surovinách a potravinách. Na tom doporučuji nešetřit. Pak vše půjde dobře. Vždycky to nemusí být kaviár, ale třeba i levné druhy mas, čerstvá zelenina. V mé nové knížce je například recept na brokolicový svítek, nudlový řízek nebo bramborové rösti s hříbky a sýrem. Já sám, jsem založil svou kuchyni na šetření se surovinami a vaření z levných potravin. Vždycky uvaříte dobré jídlo, i z mála.

  • WAR

    Co říkáte na kuchařku od Gwyneth Paltrow: "Je to tak snadné Recepty na každý den: Pro ty, kdo nestíhají"?

  • Host chatu

    Je mi líto, ale tato kuchařka se mi ještě nedostala do ruky. Ale děkuji za tip.

  • GF

    Kterými pokrmy potěšit nejbližší během vánočních svátků?

  • Host chatu

    Záleží na zvyklostech rodiny i kraje, kde bydlíte. Někdo nejí ryby a jiný si zas nedokáže vánoce bez ryb představit. Já osobně si na na Štědrý den dávám rybu. Moje maminka dělala třeba kapra na modro, kterého rád dnes vařím i hostům. Recept na něj najdete také v mé knize Pavel Pospíšil - moje cesta k Michelinu. Během svátků by na stole neměla chybět drůbež - krůta nebo krocan. Ale ke svátkům patří i sladké. Tím určitě blízké potěšíte. Zkuste třeba čokoládový tunel, mandlový koláč nebo Schwarzwaldský koláč ve skleničce. Ani ty nechybí v mé nové knize. Blízké potěšíte hlavně tím, když uvaříte jídlo sám, že se člověk pochlubí svým umem a časem, který tomu věnuje.

  • InnerS

    Na čem si nejvíce pochutná vy + co Vás nejvíce bavilo při přípravě kuchařky?

  • Host chatu

    Miluju řízek z králíka s malinkými bramborami a okurkovým salátem. Králičí maso z kýty naklepete, potřete lehce česnekem, obalíte klasicky v trojobalu a pečete v troubě na sádle! Recept je od mé tety Maři z Alojzova. Nejvíce mě bavilo fotografování jídel, aby pokrm vypadal autenticky, a tak jako ve skutečnosti. To pro mě bylo nové.

  • Pavla Žatecká

    Dobrý den, pane Pospíšile.
    Sleduje kuchařské show? A co si myslíte o pořadu, který měl u nás pan Pohlreich?
    JInak děkuji za Vaši kuchařku, bude pod stromečkem! :-)

  • Host chatu

    Kuchařské show sleduji rád, hlavně u sebe v Německu. Jsou v nich často zajímavé nápady, nejen od kolegů, ale i od nadšených amatérů. Člověk se stále učí a rád. K pořadům pana Pohlreicha bych se nerad vyjadřoval. Nedívám se na show, kde se kečupy vyhazují z oken.

  • Kamila

    Dobrý den,
    co byste mi poradil jako matce samoživitelce, která nemá peněz na rozdávání. Myslíte, že se dá dobře vařit i z levných surovin?

  • Host chatu

    Vařit se dá i levně a podaří se vám sestavit menu z dostupných a levných surovin. I na taková jídla jsem myslel při psaní mé nové knihy. Najdete tam proto nejen jídla slavnostní a náročnější, ale především pokrmy mého dětství a z mých cest, kde mě nadchla právě ona jednoduchost. Můžu doporučit třeba vepřové nudličky, plněnou cibuli nebo jídlo z jednoho hrnce (Alsaský hrnec).

  • Věra B.

    Dobrý den, pane Pospíšile,
    které jsou Vaše oblíbené restaurace v Praze, kde se vždy dobre najíte?Rada bych věnovala rodině k Vánocům večeři v nějaké opravdu dobre. Dekuji za tip.
    Věra

  • Host chatu

    Pokud si chcete dopřát dobrou českou nebo moravskou kuchyni, doporučuji třeba výlet do Klokočné u Mnichovic, do restaurace Jaroslava Sapíka. Dobře se najíte, užijete si poklidu v nádherné vesnici a pobudete s rodinu na hezké místě. Já sám se tam rád vracím. Stejně tak mě potěší návštěva v Praze na Malé Straně na Maltézském náměstí v restauraci Konírna, kde dělají taktéž poctivou českou kuchyni. Můžete si objednat zvěřinu nebo třeba výtečné zadělávané dršťky.

  • Linda V.

    Dobrý den, jak dlouhá byla cesta od naoadu vydat kuchařku až po její relizaci? Hezky den.

  • Host chatu

    Pracoval jsem na ni 5 let.

  • Libor

    Dobrý den, není vám smutno z toho, jakým směrem se vaše profese vyvíjí? Myslím tím, "jaký materiál" chodí obecně na učební obory - lidé, kteří se nikam jinam nedostali a nezbývá jim nic jiného. Jaké předpoklady by měl mít pro vaši profesi ten, který to myslí vážně? Angažujete se nějak ve "vzdělávání" nových kolegů? Je nutné, aby měl kuchař maturitu? Děkuji a ať se Vám daří!

  • Host chatu

    Dobrý den, Libore! Ano, je mi z toho smutno. Situace je rok od roku čím dál horší. Dnes už se ani ten "špatný materiál" nehlásí na kuchařské obory. Každý, kdo to myslí vážně, musí kuchařinu nekompromisně milovat a vaření ho musí opravdu bavit. Snažím se angažovat, nabízím ve své restauraci šanci mladým, ale nikdo se už nehlásí. Časy, kdy jsem vybíral z 20 zájemců jednoho, jsou pryč. Mladí dnes netouží pracovat v kuchyni po večerech a o víkendu. Maturita není třeba. Ta nikoho nenaučí mít své povolání rád. Víte, kolik je tříhvězdičkových michelinských kuchařů, kteří byli třeba zámečníky bez maturity? :-)

  • M. Novotná

    Dobrý den,
    zajímalo by mě, zda by se měla zelenina do polévky dávat až nakonci?
    Děkuji.
    Novotný

  • Host chatu

    Paní Novotná! Na to je jednoduchá odpověď: Ano! Je to kvůli zachování chuti a živin.

  • Marie

    Dobrý den, pane Pospíšile
    které je Vaše nejoblíbenější jídlo?
    A kdo vaří u Vás doma? :-)
    Majka

  • Host chatu

    Dobrý den, Marie! Jak už jsem psal, je to králičí řízek s brambory a okurkovým salátem. A i doma vařím já.

  • Aaa

    Dobrý den, nejím ryby tudíž ani vánočního kapra. Co jednoduchého byste mi poradil k štědrovečerní večeři?
    Děkuji

  • Host chatu

    Co třeba: Bramboračku s hříbky Guláš z husích jater Makový nákyp s vinným sabajonem a fíky Podle mě krásné vánoční menu a všechny recepty navíc najdete i v mé životní kuchařce Pavel Pospíšil - moje cesta k Michelinu.

  • Linda

    Letos moc nestíhám pečení cukroví, jaké rychlé druhy byste mi doporučil?
    L

  • Host chatu

    Lindo, pokud nemáte už moc času, pak bych zkusil: - kokosové hromádky - vykrajovaná kolečka z listového těsta slepené rybízovou marmeládou. - medvědí pracny, také nezaberou tolik času a práce. Rád bych poradil podrobněji, ale cukrářská práce vyžaduje přesné míry a váhy. I já postupuji podle léty ověřených receptů, které bohužel teď nemám u sebe. Přeji krásné vánoce!

  • Simona K.

    Jak kste se vlastně k profesi kichaře dostal? Byl to vždy váš sen?
    Simona

  • Host chatu

    Simono, na začátku to můj sen nebyl. Na kuchaře mě přihlásil tatínek. Ale už první den v práci mě nadchnul - dali mi péct husu. Později jsem se do svého povolání zamiloval a dnes bych neměnil. Pokud bych se znova narodil, chtěl bych být zase kuchařem.

  • Helena

    Je nějaké jídlo, které opravdu nemáte rad? :-)
    Dekuji, Helena

  • Host chatu

    Heleno, rozhodně bych nejedl žádný hmyz, brouky a červy. Ale jinak jím všechno a rád ochutnávám.

  • Jana

    Dobrý den, zajímalo by mě, kde se dá vaše kuchařka sehnat?

  • Host chatu

    Dobrý den, Jano! Knížku seženete jak v Česku, tak i na Slovensku v každém dobrém knihkupectví. Nebo ji objednejte na: https://www.knihydobrovsky.cz/moje-...

  • Tereza

    Jaký pokrm jste kdy vařil nejdéle?
    Terka

  • Host chatu

    Dobrý den, Terezo! Pokud se ptáte na recept z knížky Pavel Pospíšil - moje cesta k Michelinu, pak to byl tzv. kontrast z křepelky. Jedná se o recept z Francie. Jde o roládku z křepelky a husích jater a k tomu pečené křepelčí prso s čočkovým salátem. Pokud myslíte restaurační recept, pak by to mohla být husí játra v brioškovém těstě. Celá příprava trvá i tři dny. Moc děkuji všem za zajímavé otázky a přeji vám krásné vánoční svátky a hodně zdaru v kuchyni. Váš Pavel Pospíšil

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Sváteční obžerství
Nejhorší zlozvyky, které děláme o Vánocích a Silvestru

Vánoční melodie nás provází při nákupech dárků, a proto tak nějak melodicky nakupujeme i hromady jídla na svátky. Není divu, že se člověk nechá atmosférou tak... více

Jak se vyrábí oblíbený český gothajský salám?

Apetit
Jak se vyrábí oblíbený český gothajský salám?

Salám, ve kterém je 75 procent masa. Je bez lepku, přidaného glutamátu a především s garancí českého masa. To není sci-fi, ale výrobek, kterým se mohou... víceDiskuse (5)

Lenka Hnidáková.

Novinka
Velká kniha o malém dortíku nabízí příběh i recepty

Není cukrářka, přesto v Čechách dokázala prorazit s původně americkým konceptem malých dortíků, které jsou dobře známé pod názvem cupcakes. Podnikání se Lence... více

Ilustrační foto.

Typický produkt
Zachrání zelený čaj matcha tradiční japonské čaje?

Zmrzliny, sladkosti či čokoláda s matchou: tento prášek ze zářivě zeleného čaje obšťastňuje chuťové buňky v Japonsku i v zahraničí. Japonští obchodníci v něm... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov