Prezidentské volby
Clintonová vede v klíčových státech. Uzná Trump prohru?

08.11.2016 15:01 Původní zpráva

On-line

Boj o Bílý dům

  • 14:59
    Vlajka USA.

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže z průběhu voleb, které rozhodnou o nové hlavě Spojených států amerických.

  • 15:00
    Vykřičník.

    Ve Spojených státech ve středu ráno začaly prezidentské volby. Jako první tradičně začaly volit tři horské vesnice ve státě New Hampshire a po poledni bylo hlasování zahájeno na východním pobřeží země. Volební místnosti se budou otevírat postupně podle jednotlivých časových pásem, ve 13.30 se volilo v 17 státech. První odhady i dílčí výsledky z jednotlivých států se čekají po půlnoci. Pokud nenastane nepředvídaná situace, vítěz by měl být znám ve středu ráno středoevropského času.

  • 15:00

    Koordinátorka pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která dohlíží na průběh voleb, dnes kritizovala výroky Trumpa ohledně možného zfalšování výsledků hlasování. Podle koordinátorky Christine Muttonenové se jedná o "nepodložené spekulace". OBSE vyslala do 43 amerických států 300 pozorovatelů, kteří budou hlasování monitorovat.

  • 15:01
    Vlajka USA.

    Město New York, kde oba kandidáti čekají na výsledky, zažívá největší bezpečnostní manévry v historii prezidentských voleb. Na bezpečnost v ulicích dohlíží přes 5000 policistů.

  • 15:02

    "Dnes vracíme Americe její velikost," napsal Trump krátce po zahájení voleb velkým písmem na svém Twitteru. Volební dění sleduje v hotelu, zatímco Clintonová ve 2,4 kilometru vzdáleném kongresovém centru. Předvolební kampaň označil Trump v rozhovoru se stanicí Fox News za "skvělý proces" a vtipkoval, že se "rozhodl hlasovat pro Trumpa".

  • 15:03

    Počet oprávněných voličů v USA je 231,6 milionu. Podle různých odhadů přijde k volbám 120 až 140 milionů z nich. Vedle obsazení prezidentského úřadu dnes Američané rozhodují také o novém složení Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu či o 12 guvernérech. Uskuteční se také různé lokální volby a referenda. Volby hlavy státu jsou v USA nepřímé, i když fakticky se rovnají přímým. Občané v každém státě přímo volí takzvané volitele a ti v prosinci formálně zvolí šéfa Bílého domu.

  • 15:03
    Vlajka USA.

    Vedle obsazení prezidentského úřadu dnes Američané rozhodují také o novém složení Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu či o 12 guvernérech. Uskuteční se také různé lokální volby a referenda.

  • 15:04

    Předem (předčasně či korespondenčně) již svůj hlas odevzdalo více než 46 milionů voličů. Pozornost se nyní upírá na dosud nerozhodnuté státy, tedy ty, které se podle průzkumů výrazně nepřiklánějí k žádnému z kandidátů. Je mezi nimi například Florida, Ohio, Pensylvánie a Severní Karolína.

  • 15:05
    Hillary Clintonová.

    Demokratická kandidátka na amerického prezidenta Hillary Clintonová odvolila v úterý po 14.00 ve svém domovském městě Chappaqua ve státě New York. Doprovázel ji manžel, bývalý prezident Bill Clinton, informovala americká média.

    Clintonová se zdravila se svými příznivci, kteří si ji fotografovali, a třásla si s nimi rukama. Novinářům jen krátce řekla, že pokud vyhraje, bude své povinnosti plnit nejlépe, jak umí. Na další otázky už neodpověděla.

  • 15:06
    Hillary Clintonová.

    Poslední průzkumy mírně favorizují demokratku Hillary Clintonovou, ale ani její republikánský rival Donald Trump není podle anket bez šancí. Podle poslední sondáže zpravodajské stanice CNN vede bývalá ministryně zahraničí se 46 procenty a newyorský podnikatel za ní zaostává o čtyři procentní body. Nejnovější průzkum serveru FiveThirtyEight dává Clintonové 70,9procentní šanci na vítězství.

  • 15:23
  • 15:33
    Hillary Clintonová.
  • 15:37
    Hillary Clintonová.

    Mnohé americké voličky mají dnes na sobě kalhotové kostýmy, aby daly najevo svou podporu Hillary Clintonové, která má tento typ oblečení v oblibě, uvádí ČTK. Skupina na Facebooku s názvem Národ kalhotových kostýmů má již přes dva miliony členů. Některé z žen mají rovněž na sobě bílou barvu na počest sufražetek, které se zasloužily o ženská volební práva.

  • 15:39
  • 15:39
    Donald Trump.

    Podle některých expertů, na které odkazuje ČTK, čeká Spojené státy během nejspíš velmi těsného hlasování mnohem větší zmatek a chaos, než bývá běžné. Voliči, kteří hlasovali předem, například často čekali ve velmi dlouhých frontách před volebními místnostmi. Demokraté zase podali množství žalob, ve kterých obviňovali příznivce Donalda Trumpa ze zastrašování. A dokonce i ve volebních místnostech docházelo k otevřeným konfrontacím mezi voliči Trumpa a Clintonové, uvedl list The Washington Post.

  • 15:44
    Vlajka USA.
  • 15:48
    Vlajka Rusko.

    Ruské státní televize, které se věnují americkým prezidentským volbám, podle zpravodajského serveru BBC kritizují americký politický systém, ale přímo nepodporují žádného z kandidátů. "Demokracie, které Američané tak rádi učí zbytek lidstva, což občas vede k násilnostem, prostě neexistuje," uvedl ruský státní První kanál. Dodal, že nedokonalost amerického volebního systému vede k tomu, že vítězem není vždy ten, koho favorizuje většina Američanů.

    Na stanici Rossija 1 podle BBC zase zaznělo, že demokracie v Americe "odporně zapáchá". Podle moderátora stanice Rossija 24 Dmitrije Kiseljova, považovaného za vůdčí osobu kremelské propagandy, ať už americké volby vyhraje kdokoli, bude neschopným prezidentem.

  • 15:56
    Hillary Clintonová.

    Kandidát Clintonové na viceprezidenta Tim Kaine uvedl, že klíčové pro vítězství demokratů budou výsledky v nerozhodnutých státech Severní Karolína, Pensylvánie, Florida a Ohio, informuje ČTK. Dnešní volby jsou "historickým kláním", řekl v rozhovoru s televizní stanicí ABC.

  • 15:59

    Momentka z volební místnosti v Kentucky.

  • 16:08
    Vlajka USA.

    Dlouhé fronty dnes na mnoha místech dokumentují velký zájem voličů o hlasování po jedné z nejvyhrocenějších kampaní americké historie prezidentských voleb. Podle televize CNN zvláště ve státech, kde síly demokratů a republikánů jsou vyrovnané, voliči ochotně čekají před volebními místnostmi dlouhé desítky minut.

Foto: ČTK/AP

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Trump zahájil předání moci Bidenovi tři týdny po volbách.

Bílý dům
Donald Trump zahájil předání moci Bidenovi tři týdny po prezidentských volbách

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že opustí Bílý dům, pokud sbor volitelů zvolí novým prezidentem demokrata Joea Bidena. Informovala o tom dnes... více

Americký prezident Donald Trump.

Republikán se nevzdává
Trump hledá právní skulinky jak zvrátit volby. Co je jeho cílem?

Po řadě neúspěšných žalob ohledně údajných podvodů hledá americký prezident Donald Trump další způsoby, jakými by mohl zkusit zvrátit výsledek prezidentských... více

Ilustrační foto.

Ministerstvo obrany
Boj proti terorismu zůstává společnou prioritou, uvedl Metnar

Česko bude reakci na americké rozhodnutí o snížení počtu vojáků v Afghánistánu koordinovat se spojenci. Na twitteru to uvedl ministr obrany Lubomír Metnar. více

Dosluhující prezident Spojených států Donald Trump.

Prezidentské volby
Trump odvolal šéfa agentury, který odmítl tvrzení o podvodech

Americký prezident Donald Trump odvolal šéfa vládní agentury pro kybernetickou bezpečnost (CISA) Christophera Krebse. Jeho vyjádření, že chybějí jakékoliv... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov