Volby USA
Trump se stal prezidentem. Lídři gratuluvali, Kalifornie protestovala

Podporovatelé Trumpa slaví jeho vítězství.

SLEDUJEME...

09.11.2016 00:00 Aktualizováno 09.11. 14:26

On-line

  • 00:00
    Vlajka USA.

    Vítejte u on-line reportáže z průběhu prezidentských voleb v USA. Je středa 9. listopadu 2016, den, kdy se rozhodne o nově hlavě jedné ze světových mocností. O klíče od Bílého domu, sídla amerických prezidentů, usilují Hillary Clintonová a Donald Trump. 

  • 00:01
    Vlajka USA.

    Američtí voliči si od rána středoevropského času vybírají svého pětačtyřicátého prezidenta. Před volebními místnostmi v klíčových státech, jako je například Florida, se tvoří dlouhé fronty. První odhady i dílčí výsledky se čekají po půlnoci středoevropského času. Pokud nenastane nepředvídaná situace, vítěz by měl být znám ve středu ráno.

  • 00:02
    Vlajka USA.

    Většina Američanů si přeje silného vůdce, který zemi dostane z područí bohatých a mocných. Vyplývá to z průzkumu, který agentury Reuters a Ipsos provedly mezi voliči. Internetové ankety se zúčastnilo přes 10 tisíc lidí. Na 75 procent dotazovaných souhlasí s tím, že Spojené státy potřebují v čele země silnou osobnost, 72 procent je přesvědčeno, že americká ekonomika slouží zájmům bohatých a mocných. Podle 68 procent respondentů si myslí, že tradiční strany i politici se nestarají o obyčejné lidi. Dobré smýšlení nemají Američané ani o médiích, 76 procent účastníků ankety věří, že hlavní média se více zajímají o zisk než o hledání a sdělování pravdy.

  • 00:02
    Donald Trump.

    Nevadská soudkyně odmítla žádost Trumpových právníků o předběžné opatření v případu zpochybněného hlasování v Las Vegas. Trumpův tým si stěžoval na prodloužení hlasovací doby v jedné z volebních místností v Las Vegas, kde se volilo už v předchozích dnech. Soudkyně Gloria Sturmanová uvedla, že požadovaný příkaz by mohl vést ke zveřejnění totožnosti členů volební komise, což by je vystavilo riziku pronásledování.

  • 00:03
    Vlajka USA.

    Tvrzení republikánského kandidáta Donalda Trumpa o zmanipulovaných volbách má sice daleko k pravdě, avšak z některých míst USA jsou hlášeny problémy, které komplikují voličům hlasování. Někde jde o problémy se stroji, jež si vynucují dlouhé čekání, jinde si voliči stěžují na praktiky hraničící se zastrašováním.

    Případy údajného zastrašování hlásí podle listu The Washington Post lidé z okresu Miami-Dade na Floridě, kde prý před volebními místnostmi kdosi "agresivně křičel do megafonů". O podobných případech informovala média z Floridy již během předčasného hlasování.

     

  • 00:04

    Před Trumpovým mrakodrapem, kde bude Donald Trump s rodinou sledovat výsledky voleb,  i před hotelem Hilton nechaly úřady postavit hradbu z nákladních vozů naložených pískem, stejné opatření platí i u Javitsova kongresového střediska na Manhattanu na nábřeží řeky Hudson, kde hlasování sleduje štáb demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Nákladní auta s pískem slouží k zastavení případného sebevražedného atentátníka, který by chtěl do budovy najet s vozem naloženým výbušninami.

  • 00:08
    Donald Trump.


  • 00:11


  • 00:21
    Donald Trump.

    Do kampaně Donalda Trumpa se zapojuje celá rodina.

  • 00:24
    Hillary Clintonová.

    "Jsem s ní". Zpěvačka Rihanna podpořila Hillary Clintonovou.

  • 00:26
    Vlajka USA.

    Většina Američanů je přesvědčená o tom, že výsledky prezidentských voleb budou sečteny spravedlivě. Důvěra voličů ve férové volby ale není bezmezná, zhruba třetina voličů věří jen v určitou míru spravedlnosti. Velké přesvědčení o tom, že žádné podvody nebudou, má asi polovina respondentů. Zbytek oslovených ve férovost nevěří vůbec či jen velmi málo. O možných volebních podvodech či machinacích během kampaně opakovaně hovořil republikánský kandidát Donald Trump, žádné důkazy ale nepředložil.

  • 00:41
    Vlajka USA.


    Známý komik se před volbou lehce poupravil. 

  • 00:44
    Vlajka USA.


  • 00:45
    Vlajka USA.

    V části amerických států Indiana a Kentucky prezidentské volby skončily. Po 01.00 se také očekávají první odhady, jasno o budoucím prezidentovi USA by mohlo být po 05.00. Za hodinu skončí volby v Georgii, ve zbytku Indiany a Kentucky, v Jižní Karolíně, Vermontu a Virginii. Za další půlhodinu se zavřou volební místnosti v Severní Karolíně, Ohiu a Západní Virginii. 

  • 00:47
    Vlajka USA.

    Bývalý americký republikánský prezident George Bush mladší s manželkou Laurou nedali hlas žádnému z prezidentských kandidátů. "Vybrali si kolonku Nikdo z výše zmíněných," uvedl Bushův mluvčí Freddy Ford. 

  • 00:51
    Vlajka USA.

    Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump vyhrál ve státech Indiana a Kentucky, jeho demokratický rivalka získala Vermont.

  • 01:11
    Donald Trump.


    Do Trump Tower dorazil dort v podobě Trumpovy hlavy. 

  • 01:15
    Vlajka USA.

    Americké prezidentské volby oficiálně skončily v šesti státech - ve Vermontu, Georgii, Indianě, Kentucky, Jižní Karolíně a Virginii - a také ve většině Floridy.  Za půlhodinu se zavřou volební místnosti v Severní Karolíně, Ohiu a Západní Virginii. 

  • 01:16
    Vlajka USA.


  • 01:33
    Donald Trump.


    Trump získal Západní Virginii.

Foto: ČTK/AP , Raleigh News and/ Evan Vucci

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Trump zahájil předání moci Bidenovi tři týdny po volbách.

Bílý dům
Donald Trump zahájil předání moci Bidenovi tři týdny po prezidentských volbách

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že opustí Bílý dům, pokud sbor volitelů zvolí novým prezidentem demokrata Joea Bidena. Informovala o tom dnes... více

Joe Biden.

Volba prezidenta v USA
Demokratický kandidát Biden si to zřejmě pokazil u černochů, za svá slova se jim omluvil

Uchazeč o nominaci amerických demokratů pro podzimní prezidentské volby Joe Biden se musel omluvit za vyjádření k černošským voličům. V rozhovoru s rozhlasovou... více

Pete Buttigieg.

Volby v USA
Buttigieg se stáhl z boje o Bílý dům, podpoří jiné demokratické kandidáty

Jeden z kandidátů na amerického prezidenta, Pete Buttigieg, oznámil, že odstupuje ze souboje o demokratickou nominaci na šéfa Bílého domu. více

Bernie Sanders.

Ostrý boj
Favorit Sanders čelí útokům svých demokratických soupeřů

Americký senátor Bernie Sanders, kterého poslední průzkumy pasují do role favorita v boji o prezidentskou nominaci Demokratické strany, čelil během celkově... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov