Trestají Asada
USA zaútočily raketami na Sýrii. Trump: Trestáme chemický útok

07.04.2017 05:52

On-line

  • 06:00

    Dobré ráno, vítáme vás u on-line reportáže, která popisuje události spojené s útokem armády USA na leteckou základnu v Sýrii. 

  • 06:24

    Plnou podporu vyjádřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočit v reakci na chemický útok v provincii Idlib na leteckou základnu na západě Sýrie. USA odpálily na pozice syrské armády 59 střel středního doletu. Silné poselství tohoto rozhodnutí by podle Netanjahua měly pochopit i Írán a Severní Korea.

  • 06:25

    "Izrael zcela podporuje rozhodnutí prezidenta Trumpa a doufá, že tomuto poselství o odhodlanosti tváří v tvář odporným činům režimu (syrského prezidenta) Bašára Asada porozumí nejen v Damašku, ale i v Teheránu, Pchjongjangu a jinde," stojí v prohlášení premiéra Benjamina Netanjahua.

  • 06:26

    Syrská opozice uvítala útok americké armády na leteckou základnu na západě Sýrie. Mluvčí Syrské národní koalice, která sídlí v Istanbulu, Ahmad Ramadán zároveň vyzval, aby ostřelování pozic syrské armády věrné prezidentovi Bašárovi Asadovi pokračovalo až do doby, kdy bude zničena schopnost Damašku útočit na své odpůrce.

    "Doufáme, že budou útoky pokračovat," uvedl Ramadán. Americký útok je podle něj "důležitou reakcí". "Měl by to být začátek toho, jak (syrskému) režimu říci, že nemůže zůstat bez trestu," dodal mluvčí opoziční Syrské národní koalice.

  • 06:26

    Syrská opozice viní režim prezidenta Asada z úterního chemického útoku ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib, kterému padlo za oběť podle různých zdrojů sedmdesát až sto lidí. Také americký prezident Donald Trump označil dnešní útok na syrskou základnu za reakci na incident v Chán Šajchúnu. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim popřel, že by za chemickým útokem byl Damašek. Rusko již dříve uvedlo, že plyn se uvolnil z bombardovaného povstaleckého skladu zbraní.

  • 06:28

    Útok na leteckou základnu na západě Sýrie ukázal, že americký prezident Donald Trump je připraven podniknout rozhodné kroky, pokud některá země překročí hranici a dopustí se "ohavných činů". Uvedl to americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

    "Myslíme si, že útok jako takový byl přiměřený," řekl šéf americké diplomacie novinářům po oznámení prezidenta Trumpa, že nařídil cílený útok na leteckou základnu v Sýrii. Spojené státy jsou si podle Tillersona téměř jisté, že Sýrie v úterý v Chán Šajchúnu použila proti civilistům sarin. Chemickému útoku podlehlo podle různých zdrojů sedmdesát až sto lidí.

  • 06:40

    Guvernér provincie Homs, v níž zasažená základna syrské armády leží, uvedl, že americké údery slouží cílům "ozbrojených teroristických skupin" a Islámskému státu a v dlouhodobém horizontu i zájmům Izraele. "Syrské vedení a syrská politika se nezmění," řekl Talál Barazí. Guvernér se nicméně nedomnívá, že se ze strany USA jednalo dnes o poslední cílený útok na zařízení syrské armády.

    Na zasažené základně podle guvernéra probíhají hasební a záchranné práce. Syrská státní televize už dříve uvedla, že útok na základnu si vyžádal ztráty na životech. Barazí se o žádných obětech útoku ale nezmínil.

  • 07:09

    Rusko po útoku Spojených států na leteckou základnu režimu prezidenta Bašára Asada na západě Sýrie požádá o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Agentuře Ria Novosti to řekl šéf branného výboru horní komory parlamentu Viktor Ozerov. Kreml ani ruské ministerstvo obrany se k americké akci zatím nevyjádřily. Ministerstvo zahraničí vyjádření připravuje.

    Vypálení padesáti devíti střel středního doletu na leteckou základnu na západě Sýrie by podle Ozerova mohlo ohrozit úsilí v boji proti terorismu v Sýrii. "Tento (útok) by bylo možné vnímat jako akt agrese Spojených států vůči členu Organizace spojených národů," dodal Ozerov.

  • 07:10

    Rusko je jedním z hlavních spojenců režimu syrského prezidenta Asada. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson uvedl, že Spojené státy Rusko na chystaný útok před jeho uskutečněním upozornily. Zástupce ruského velvyslance při OSN Vladimir Safronkov krátce před oznámením o ostřelování základny varoval před "negativními následky" vojenské intervence Spojených států v Sýrii.

  • 07:28

    Americké útoky leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu na západě Sýrie téměř úplně zničily, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci ve válkou zmítané zemi monitoruje z Londýna. Zahynuli podle ní čtyři vojáci včetně jednoho generála.

    "Můžeme potvrdit smrt čtyř vojáků včetně jednoho brigádního generála letectva. Letiště je téměř úplně zničené: asfalt, palivový sklad i budova protivzdušné obrany byly rozprášeny," uvedl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

  • 07:29

    Oběti na životech na syrské základně už dříve připustila ve svém vysílání také syrská státní televize. Později "ztráty" na životech potvrdil také Talál Barazí, guvernér provincie Homs, v níž základna leží. Barazí ale počet obětí nezmínil, na místě podle něj stále probíhají záchranné práce.

  • 07:40

    Americké bombardování letecké základny syrského režimu v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún přivítaly kromě Izraele také Saúdská Arábie a Austrálie. Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je úder "přiměřenou a vyváženou" odpovědí na tento incident. Rijád vyjádřil Washingtonu plnou podporu a krok amerického prezidenta Donalda Trumpa označil za odvážný. Naopak Írán bombardování odsoudil.

    Předseda australské vlády Turnbull současně vyzval Rusko, aby "sehrálo svou roli" při zajištění míru v Sýrii.

  • 07:42

    Předseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov podle agentury Interfax řekl, že ruské spojenectví se Spojenými státy v Sýrii je po americké akci zpochybněno. Americký úder měl podle něj potvrdit "předchozí verdikt o vině (syrského prezidenta) Bašára Asada za chemický útok".

  • 07:43

    Syrská vláda opakovaně popřela, že v úterý v Chán Šajchúna použila chemické zbraně.

  • 07:58

    Britská vláda vyjádřila podporu americkému úderu na leteckou základnu syrského režimu, podle ní je akce "adekvátní odpovědí na barbarský chemický útok" ve městě Chán Šajchún. Smyslem amerického zásahu je odstrašit syrskou vládu od dalších podobných útoků, uvedl mluvčí Downing Street.

  • 07:58
    Vlajka EU.

    Zdroj z francouzské diplomacie řekl agentuře Reuters, že Američané před úderem na základnu na něj Paříž upozornili předem. Spojené státy podle tohoto zdroje od Francie "nic zvláštního nežádaly". Americký ministr zahraničí Rex Tillerson údajně řekl svému francouzskému protějšku Jeanu-Marcu Ayraultovi, že Washington chce své akce se svými spojenci "koordinovat".

  • 08:13
    Vlajka Rusko.

    Ruský prezident Vladimir Putin označil americký zásah za "agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou", což poškodí rusko-americké vztahy i společný boj proti terorismu.

    "Syrská armáda nedisponuje zásobami chemických zbraní," zdůraznil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov a připomněl, že zničení všech syrských chemických zbraní potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). "Naprosté ignorování faktů o použití chemických zbraní teroristy podle Putinova názoru jen podstatně zhoršuje situaci," dodal.

  • 08:27

    Írán označil americký úder v Sýrii v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún za "destruktivní a nebezpečný". Zásah Spojených států je porušením mezinárodního práva, citovala státní agentura ISNA mluvčího íránského ministerstva zahraničí Bahráma Ghasemího. "Irán odsuzuje použití chemických zbraní. Zároveň ale soudí, že je nebezpečné, destruktivní a také porušením mezinárodního práva využít (chemické zbraně) jako záminku pro jednostrannou akci," dodal mluvčí. Jednostranné útoky podle něj posilují terorismus v Sýrii a komplikují situaci v této zemi i jinde v oblasti.

  • 08:38

    Syrská armáda stačila před americkým útokem na syrskou leteckou základnu nedaleko Homsu evakuovat většinu svých letadel. Oznámila to libanonská televize. Podle dřívějších informací exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) americké nálety základnu téměř úplně zničily.

    Podle SOHR při amerických náletech zahynuli čtyři vojáci včetně generála. Guvernér Homsu libanonské televizi řekl, že při náletech na základnu zemřelo pět lidí a sedm dalších bylo zraněno. Guvernér útok odsoudil s tím, že základna poskytovala leteckou podporu operacím proti organizaci Islámský stát (IS). Její zničení tak podle něj nyní poslouží zájmům "teroristických skupin".

  • 08:39
    Vykřičník.

    Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş přivítal americké bombardování letecké základny syrského režimu v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún. Doufá, že operace přispěje k docílení míru.  Turecký vicepremiér také řekl, že mezinárodní společenství by mělo syrskou vládu potrestat. Zároveň uvedl, že věří ve zrychlení mírového procesu.

    V rozhovoru pro vysílání turecké televizní stanice Fox TV Kurtulmuş prohlásil, že mezinárodní společenství by mělo zaujmout tvrdý postoj vůči "barbarství" syrské vlády. Domnívá se proto, že vláda prezidenta Bašára Asada by měla být mezinárodním společenstvím potrestána.

Foto: ČTK/AP

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Chrám Hagia Sofia.

Hagia Sofia
V Sýrii plánují postavit zmenšenou repliku istanbulského chrámu Boží moudrosti

Na severozápadě Sýrie v provincii Hamá se místní chystají s ruskou finanční pomocí postavit repliku istanbulského chrámu Boží moudrosti (Hagia Sofia). více

Ilustrační foto.

Svědectví OSN
V syrských táborech, zadržujících rodiny extremistů, umírají stovky žen a dětí

Ve dvou táborech na severovýchodě Sýrie, kde je ve špatných podmínkách zadržováno zhruba 70 tisíc zejména žen a dětí spojených s teroristickou organizací... více

Vůdce libanonského šíitského Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Sankce
USA chtějí vyhladovět Sýrii a Libanon, tvrdí vůdce Hizballáhu

Účelem nových sankcí, které proti Sýrii zavádějí Spojené státy a mají platit od středy, je vyhladovět Sýrii a sousední Libanon. více

Ilustrační foto.

Blízký východ
Sýrie tvrdí, že odrazila raketový útok z Izraele

Syrská protivzdušná obrana odrazila raketový útok z Izraele na výzkumné středisko v Halabu (Aleppo) na severozápadě země, oznámila syrská státní média podle... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov