Postup nákazy
ŽIVĚ: Rusové zabránili Němcům dotankování leteckého speciálu

01.02.2020 08:04

On-line

Obnovit

  • 16:49

    Nákazu novým koronavirem zatím hlásí kromě Číny a čínských zvláštních správních oblastí dalších 22 zemí. Z Evropy to jsou Francie, Německo, Finsko, Itálie, Británie a nově přibylo Rusko.

  • 16:23

    Šíření koronaviru na území České republiky se obává celkem 63 procent pracující populace. Nákazy se více bojí ženy a lidé starší 60 let. Vyplývá to z průzkumu, který agentura Median provedla mezi českými zaměstnanci. Opatření zavedená kvůli koronaviru na pražském Letišti Václava Havla pokládá za nedostačující zhruba třetina respondentů.

  • 16:23

    Počet nakažených novým koronavirem podle posledních zpráv vzrostl na více než 9900.

  • 16:21

    Ředitel prestižní konzervatoře v Římě zrušil tento týden výuku asijským studentům kvůli obavám z nového koronaviru, který se šíří z Číny. Někteří studenti i učitelé označili tento krok za diskriminační. 

  • 14:13

    Negativní byl výsledek testu na koronavirus u ženy z Liberce, jež přišla v Německu do kontaktu s nemocným. Žádné příznaky nemoci nemá, přesto je nadále pod dohledem hygieniků. Zůstává kvůli opatrnosti v domácí karanténě, aby byla dodržena lhůta 14 dnů, řekl dnes novinářům liberecký krajský hygienik Vladimír Valenta. Inkubační doba u nového koronaviru se udává od dvou do 12 dnů.

  • 12:19

    Ruské úřady podle serveru listu Bild nedovolily v Moskvě přistát speciálu německé armády, který evakuuje Němce z čínského města Wu-chan, odkud se šíří nový typ koronaviru. Stroj tak bude muset dotankovat v Helsinkách, kde se také obmění posádka. Tuto informaci na svém webu potvrdila i německá armáda.

  • 11:11

    Na koronavirus a prevenci nově upozorňují na brněnském letišti letáky. S ohledem na rozsah pravidelných letů je nebezpečí výrazně nižší než na velkých letištích. 

  • 11:02
  • 10:54

    Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku spustilo informační kampaň kvůli šíření nového koronaviru. Cestující informuje prostřednictvím cedulí i letáku a připraveny má také postupy pro případ, že by na letiště přiletěl rizikový cestující.

  • 09:45

    Další sportovní akcí v Číně zrušenou kvůli šíření nového typu koronaviru je březnový turnaj golfistek na ostrově Chaj-nan. Vedení LPGA, na níž hraje i Češka Klára Spilková, letošní ročník odvolalo kvůli obavám o zdraví zúčastněných a cestovním omezením.

  • 08:27

    Letadlo s 83 britskými občany na palubě a 27 lidmi z dalších zemí dnes odstartovalo z čínského Wu-chanu, který je epicentrem nákazy novým koronavirem. Informovala o tom agentura Reuters. Stroj měl odletět už ve čtvrtek ráno, nezískal však povolení čínských úřadů. Kromě Británie pro své občany letecké speciály do Wu-chanu zatím poslaly Spojené státy a Japonsko.

  • 08:27

    Německý automobilový koncern Volkswagen se kvůli novému koronaviru rozhodl prodloužit dovolenou v čínských továrnách, které provozuje prostřednictvím společných podniků s místními automobilkami. Oznámila to dnes podle agentury DPA firma, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto.

  • 08:26

    V Česku bylo dosud kvůli možné nákaze novým koronavirem testováno 33 vzorků. Ani v jednom případě se nákaza neprokázala, uvedl dnes vpodvečer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Počet testovaných případů může podle něj růst.

  • 08:25

    Kvůli současné epidemii nového koronaviru dnes Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila globální stav zdravotní nouze. Agentura tak učinila teprve pošesté ve své historii.

  • 08:23

    Britský velvyslanec v Severní Koreji Colin Crooks na twitteru oznámil, že KLDR kvůli nemoci přerušila veškeré letecké a vlakové spojení s Čínou. V Číně zatím čtyři provincie požádaly firmy, aby obnovily práci nejdříve 10. února.

  • 08:23

    Počet nakažených novým koronavirem je již větší, než počet nakažených virem SARS před 17 lety. Počet mrtvých by sice mohl být nižší, ekonomové se však obávají, že hospodářský dopad bude mnohem vyšší, než při onemocnění SARS. To stálo globální ekonomiku podle odhadů 33 miliard USD (755,6 miliardy Kč). Podíl Číny na globální ekonomice se však od té doby výrazně zvýšil.

  • 08:23

    V provincii Chu-pej, která je centrem epidemie, na nemoc zemřelo již 204 osob a je zde téměř 6000 nakažených. Za sedm dní se podle NHC podařilo vyléčit a propustit z nemocnice 596 osob.

  • 08:22

    Zahraniční vlády zatím pokračují v evakuaci svých občanů z provincie Chu-pej. Letadla pro své občany již vypravily vlády Jižní Koreje, Japonska, Francie a Británie.

  • 08:18

    V provincii Chu-pej, která je centrem epidemie, na nemoc zemřelo již 204 osob a je zde téměř 6000 nakažených. Za sedm dní se podle NHC podařilo vyléčit a propustit z nemocnice 596 osob.

  • 07:55

    Informační kampaň a cílený screening cestujících kvůli šíření nového koronaviru se od pátku rozšíří na všechna letiště v Česku. Dosud tato opatření platila pouze na mezinárodním letišti v pražské Ruzyni.

Foto: ČTK/AP

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Ekologie
Ropnou éru pomůže ukončit přechod Číny na elektromobily

Agresivní přechod k elektromobilům vedený Čínou sníží do roku 2030 globální poptávku po ropě o 70 procent a pomůže ukončit éru těžby a využívání ropy.... více

Ilustrační foto.

Politika
Čínská populace stárne. Zvýší se věk odchodu do důchodu?

Čínská komunistická strana chce postupně zvyšovat věk odchodu do důchodu, protože obyvatelstvo stárne. Záměr, jehož detaily zatím nejsou známé, už vyvolal... více

Ilustrační foto.

Obavy z nákazy
Čínské úřady varovaly turisty před cestami do Česka

Čínské ministerstvo kultury a turistiky varovalo čínské turisty, aby v současnosti necestovali do Česka kvůli tamnímu rychlému šíření onemocnění covid-19.... více

Ilustrační foto.

Protikoronavirová opatření
Česká republika neobnovila vydávání víz čínským turistům

Česká republika neobnovila vydávání turistických víz občanům Číny, které podobně jako další evropské země kvůli pandemii koronaviru v lednu zastavila. Počet... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov