Vyostřené vztahy
Chorvatsko ukončilo blokádu srbských aut

25.09.2015 07:51 Aktualizováno 25.09. 19:05

On-line

  • 08:13
    Maďarsko

    Maďarské jižní hranice budou střežit tisíce vojáků s obrněnými transportéry a tanky. V budapešťské televizi to ve čtvrtek večer prohlásil náčelník generálního štábu Tibor Benkö. Připomněl vojenské cvičení, které armáda v minulých dnech uspořádala a povolala do něj 4300 vojáků. "Počty vojáků na hranicích nebudou nižší," konstatoval Benkö.

  • 08:14
    Rusko

    Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov prostřednictvím dobročinného fondu své matky zaplatil večeři pro 900 syrských uprchlíků v jedné z nejlepších restaurací severoněmeckého města Kielu. Fond Ajmani Kadyrovové zaplatil i cestu překvapených Syřanů z nedalekého uprchlického tábora.

    "Lidé zmučení táborovým životem se z takového zájmu nemohli vzpamatovat. Toto bohulibé dílo financuje Ajmani Kadyrovová, které situace uprchlíků leží na srdci," napsal Kadyrov v sociální síti Instagram. V pátek večer čeká hostina dalších víc než tisíc Syřanů v Kielu. Čečenský fond údajně financuje i stavbu dětského hřiště v areálu uprchlického tábora a školu pro syrské děti.

  • 08:20
    Milan Chovanec

    V záchytných zařízeních v Česku je nyní 680 volných míst pro uprchlíky, v dohledné době jich přibudou čtyři stovky. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec.

  • 10:07
    Německo

    EU musí najít způsob jak omezit příchod běženců, jinak současnou situaci nezvládne, řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Zopakoval svůj návrh na stanovení pevných kvót.

    Podle de Maiziéra není možné, aby do EU přišli všichni, kdo si to přejí. "Musíme pracovat na tom, abychom měli faktickou horní hranici pro počet přistěhovalců. Jinak se s tím nezvládneme vypořádat," řekl ministr. Odmítl přitom kritiku opozice, že se snaží EU odříznout od světa. "O nějakém odříznutí od světa rozhodně nemůžeme mluvit, když jen do Německa dorazí 800 tisíc běženců," prohlásil.

  • 12:28
    Důležité

    OSN nečeká zpomalení proudu uprchlíků, jichž přichází do Evropy 8000 denně. V Ženevě to řekl Dominik Bartsch z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Sdělil rovněž, že se připravuje evakuace půl milionu Iráčanů v případě, že bude zahájena bitva o severoirácký Mosul.

  • 12:43
    Miloš Zeman

    Prezident Miloš Zeman v sobotu odlétá na čtyřdenní návštěvu New Yorku, jejímž vrcholem bude projev na Valném shromáždění OSN u příležitosti 70. výročí vzniku Organizace spojených národů. Zeman v posledních měsících opakovaně prohlašoval, že tématem jeho vystoupení bude společný boj proti radikální organizaci Islámský stát, která ovládá značné oblasti v Sýrii a Iráku.

  • 12:53
    Miloš Zeman

    Prezident Zeman ocenil odvahu a statečnost slovenského premiéra Roberta Fica v souvislosti s jeho postojem ke kvótám na přerozdělování uprchlíků, kterým se chce Slovensko bránit soudní cestou. V telefonickém rozhovoru, o němž informoval tiskový odbor Hradu, Zeman také Ficovi vyjádřil svou osobní podporu.

  • 12:54
    Česká republika

    Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček kvůli uprchlické krizi nařídil sestavení speciálního týmu pro ochranu obyvatelstva proti přenosu infekčních nemocí. Ministr ale zároveň zdůraznil, že občanům České republiky aktuálně žádné zdravotní nebezpečí nehrozí.

  • 13:07
    Maďarsko

    Rakousko v těžkých časech zapomíná na přátelství s Maďarskem, Budapešť to chce ale přehlédnout, prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán po jednání s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem.

  • 13:08
    Maďarsko

    Maďarská vláda oznámila, že plot proti imigrantům na maďarsko-chorvatské hranici je téměř hotový. Mluvčí kabinetu Zoltán Kovács ve státním rozhlase ujišťoval, že Maďarsko nechce hranice uzavřít, nýbrž chránit, a že oficiální hraniční přechody zůstávají otevřené.

  • 13:10
    Česká republika

    Bývalý prezident Václav Klaus bude usilovat o to, aby vláda Bohuslava Sobotky "zlegalizovala" svůj postoj k rozhodnutí Evropské unie o kvótách na přerozdělování uprchlíků v mimořádných parlamentních volbách nebo referendu.

  • 15:38
    Česká republika

    V České republice roste počet incidentů z nenávisti proti muslimům. Zatímco za celý loňský rok jich právnická organizace In Iustitia zaznamenala deset, za letošek jich eviduje už 23. Většina z incidentů se přitom stala od června, tedy zhruba od počátku současné uprchlické krize. Tuto informaci uvedla ředitelka organizace Klára Kalibová. 

  • 16:22
    Sýrie

    Syrský uprchlík Usáma Abdal Muhsín čelí kampani, která se proti němu šíří internetem. Stal se známým kopnutím, jímž ho na maďarské hranici počastovala kameramanka maďarské televize. Podařilo se mu pak dostat se se dvěma syny do Španělska a získat tam práci fotbalového trenéra. Ze Sýrie se ale začaly šířit zprávy, že patřil ke stoupencům islámských radikálů.

    Vycházejí z Muhsínových facebookových stránek. Syřan tam mimo jiné umístil svou fotografii s pozadím vyznání víry - šahády, které zní: Vyznávám, že není boha kromě Boha a Mohamed je posel boží. Tuto šahádu mají na svých praporech radikálové, ale Muhsín a jeho obhájci tvrdí, že k tomu vždy viditelně připojují název své organizace, což nebyl případ jeho koláže. Dalším důkazem proti němu jsou údajně jeho vlastní slova, jimiž na facebooku vyjádřil obdiv pro boj sunnitských bojovníků proti režimu Bašára Asada. Někteří kritici ho spojovali s frontou An-Nusra, která k těmto kruhům patří. Muhsín fotografii se šahádou z facebooku odstranil a trvá na tom, že to nebyla vlajka An-Nusry.

  • 16:24
    USA

    Severní Korea označila za hlavního viníka současné migrační krize v Evropě Spojené státy. Zdůvodnila to tím, že USA začaly války v Afghánistánu, Iráku a dalších zemích.

    "Spojené státy jsou zhoubné impérium... a všemožně porušují lidská práva," tlumočila severokorejská oficiální tisková agentura KCNA slova mluvčí ministerstva zahraničí KLDR.

  • 17:01
    Česká republika

    Česko pošle do Maďarska v souvislosti s migrační krizí 20 vojáků, přepravní techniku, polní kuchyni a zemní vrták. V Libavé na Olomoucku, kde prověřoval připravenost armády k výstavbě základny humanitární pomoci, to řekl náčelník generálního štábu armády Josef Bečvář. Vojáci i technika mají podle něj v Maďarsku být na dva měsíce asi od 15. října.

  • 17:18
    Česká republika

    Přes 40 ubytovacích, jídelních nebo zdravotních stanů postavili olomoučtí ženisté od středečního rána ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Sloužit by v případě zesílení migrační vlny mohly pro ubytování až 450 uprchlíků. Cvičnou stavbu humanitárního tábora rozkázal náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Armáda si chtěla vyzkoušet, zda je zařízení schopna připravit v časovém plánu.

  • 18:30
    Česká republika

    Politici napříč stranami odmítli návrh bývalého prezidenta Václava Klause uspořádat referendum kvůli tomu, že česká vláda v Bruselu nedostatečně bojovala proti uprchlickým kvótám.

    Premiér Bohuslav Sobotka považuje Klausovo prohlášení za nevěrohodnou pózu. Podle vicepremiéra Andreje Babiše se exprezident snaží o návrat do politiky. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje jeho prohlášení za populismus. Podporu Klausovi nevyjádřila ani ODS, navzdory tomu, že vládu dříve kvůli kvótám ostře kritizovala.

  • 18:55
    EU

    Situace na řecko-makedonské hranici se nemění. Každý den ji překračuje kolem 3000 až 4000 běženců, kteří pak míří do Srbska. Srbská pobočka Červeného kříže nicméně zaznamenala zvýšený počet uprchlíků přecházejících přes řecko-bulharskou hranici, což je pro imigranty méně používaná cesta.

Foto: ČTK , Peška Stanislav

Autor: - red -, AFP, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kriminalita
Tři Slováci skončili ve vazbě v Rakousku. Jsou podezřelí z pašování migrantů

Tři Slováci skončili v Rakousku ve vazbě kvůli podezření, že do země propašovali nejméně 50 migrantů. Dva z obviněných zadrželi policisté v Česku, třetího... více

Ilustrační foto.

Rekordní počet utečenců
Británie se potýká s velkým množstvím migrantů. Vláda snad pomůže

Britští pohraničníci a členové pobřežní stráže ve čtvrtek objevili 235 migrantů, kteří připluli na člunech z Francie. Byl tak překonán teprve zhruba týden... více

Ilustrační foto.

Populace
Více než čtvrtina Němců pochází z rodin imigrantů

Více než čtvrtina Němců, přibližně 21,2 milionu, pochází z rodin imigrantů. Zhruba dvě třetiny těchto lidí mají kořeny v jiných evropských zemích. Vyplývá to z... více

Ostrov Lampedusa.

Migrační vlna
Lampedusa praská ve švech. Za tři dny připlula tisícovka uprchlíků

Italský ostrůvek Lampedusa se potýká s velkým přílivem migrantů z Afriky, jen za poslední tři dny tam doplulo asi 1000 běženců, většinou Tunisanů. Informovala... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov