Vrah v nákladním autě
Příbuzní útočníka z Nice tvrdí, že nebyl radikál

15.07.2016 04:10 Původní zpráva Aktualizováno 15.07. 21:10

On-line

  • 04:45

    Ve francouzském městě Nice došlo nejspíše k teroristickému útoku. Počet mrtvých je zatím 77 lidí a desítky zraněných.

  • 04:50

    K masakru došlo okolo 22.30 na rušné promenádě ve chvíli, kdy se lidé shromáždili, aby sledovali ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily. Auto najelo ve velké rychlosti do davu a podle prokuratury zabíjelo a zraňovalo lidi na úseku dlouhém téměř dva kilometry.

  • 05:00

    Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin a navrhl prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce.

  • 05:27

    Útočníkem byl podle policejního zdroje agentury AFP 31letý Francouz tuniského původu, který patrně jednal bez komplice. Policie jej zastřelila.

  • 05:30

    Nejnovější bilance mluví až o 80 mrtvých a 18 lidech, kteří jsou v kritickém stavu.

  • 05:32
    USA

    Americký prezident Barack Obama útok ve Francii odsoudil. Americkým úřadům nařídil, aby poskytly Francii veškerou pomoc. "Jménem amerického lidu odsuzuji nejsilnějším možným způsobem tento strašlivý, zjevně teroristický čin ve francouzském Nice, při němž zemřely a byly zraněny desítky nevinných Francouzů," uvedl šéf Bílého domu v prohlášení.

  • 05:38
    Důležité

    K útoku se zatím nikdo nepřihlásil a motiv útočníka dosud není znám. Došlo k němu osm měsíců poté, co teroristé z organizace Islámský stát zabili v Paříži 130 lidí.

  • 05:41

    Útočník, u něhož se podle médií našly doklady patřící obyvateli Nice tuniského původu.

  • 05:45
    USA

    Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v reakci na atentát odložil na dnešek plánovanou tiskovou konferenci, na níž měl oznámit jméno svého kandidáta na viceprezidenta.

  • 05:48

    "Hrůzný útok opět udeřil na Francii...Jeho teroristický charakter nelze popřít," řekl francouzský prezident Hollande v mimořádném televizním vystoupení. "Musíme učinit vše pro boj proti zkáze terorismu," dodal prezident, který se ještě dnes chystá jihofrancouzské pobřežní město navštívit.

  • 05:50
  • 06:10

    Podle šéfa místní samosprávy měl útočník v autě střelné zbraně a granáty a měl akci dobře připravenou. Než jej policie zlikvidovala, začal střílet do lídí.

  • 06:22

    "Jsme ve válce s teroristy, kteří nám chtějí ublížit za každou cenu," řekl francouzský ministr vnitra Cazeneuve.

  • 06:24
    Důležité

    Rodninná atmosféra na pobřežní promenádě jihofrancouzského městě Nice se podle svědků změnila v chaos ve chvíli, kdy do lidí začalo najíždět bílé nákladní auto, pod jehož koly umírali dospělí i děti.

  • 06:38
    Miloš Zeman

    Prezident Miloš Zeman vyjádřil hlubokou lítost a soustrast rodinám obětí nočního teroristického útoku ve francouzském městě Nice. Během návštěvy Mongolska se současně vyjádřil pro razantnější postup vůči teroristům.

  • 06:43
    Francie

    Lidé v Nice zběsile prchali ve snaze zachránit si holý život. Destíky z nich byly zraněny a místní hotel se změnil v improvizovanou ošetřovnu, uvedla televize BBC.

  • 07:01
    Důležité

    Lidé sledující ohňostroj k výročí Dne pádu Bastily zprvu nevěděli, zda jsou výkřiky a utíkající skupina lidí jen žertem, či jde o vážnou hrozbu. Na útěk se řada z nich dala až ve chvíli, kdy spatřili náklaďák. "Byla to rodinná událost, byla tam nemluvňata, děti a jen sledovat ty lidi, jak táhli své děti, když prchali ulicí, bylo neuvěřitelné," řekl BBC Kanaďan Ramiro Mora, jenž byl mezi těmi, kteří útok přečkali bez zranění.

  • 07:24
    Důležité
  • 07:26
    Francie

    Sanitky podle svědků nestíhaly odvážet zraněné do nemocnic, a tak se shromažďovali a byli ošetřováni v improvizovaných zařízeních podél promenády.

  • 07:42
    Důležité

    Poslední bilance masakru v Nice, je nejméně 84 mrtvých a 18 lidí v kritickém stavu.

Foto: ČTK/AP , Luca Bruno, Twitter, Youtube, Francois Mori, DPA/Andreas Gebert

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Martin Ignačák ( na snímku vlevo) u soudu.

Trestní stíhání
Anarchista stíhaný za terorismus další peníze od státu nevysoudil

Martin Ignačák nedostane od státu dalších 477 tisíc korun jako odškodné za trestní stíhání. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl soud, který poukázal na to, že... více

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir.

Teroristické útoky
Radikální duchovní Bashira byl v Indonésii propuštěn na svobodu

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir, jenž je považován za strůjce teroristických útoků na ostrově Bali z roku 2002, je opět na svobodě. více

Ilustrační foto.

Integrační centrum
Rehabilitační programy se snaží o nápravu teroristů a začlenění do společnosti

Somálské militantní uskupení Šabáb rekrutuje tisíce pěších vojáků, ale i lidi, kteří by pracovali ve službách na území pod kontrolou organizace. více

Ilustrační foto.

Plánování útoku
Austrálie odebrala občanství muslimskému duchovnímu

Austrálie odebrala občanství muslimskému duchovnímu, který se narodil v Alžírsku. Abdul Nacer Benbrika byl odsouzen za to, že stál v čele teroristické buňky,... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov