Britský den D
Příznivci brexitu se báli spiknutí, nosili si vlastní pera

23.06.2016 06:06

On-line

  • 07:55

    Dobrý den,  vítejte u on-line reportáži TÝDEN.CZ, která přiblíží průběh hlasování Britů v referendu o setrvání země v Evropské unii. 

  • 07:58
    Důležité

    Více než 41 tisíc volebních místností se otevřelo v 8.00 a zavřou se ve 23.00. Tentokrát nejsou připraveny průzkumy mezi voliči, kteří odhlasovali, a bude se tedy čekat na postupné vyhlašování výsledků z 382 volebních středisek. První by se měly objevit v pátek asi v půl druhé v noci, jasno by mělo být o tři či čtyři hodiny později.

  • 08:00

    Členství v unii podporují všechny velké britské strany, velké firmy, City, mezinárodní instituce i zahraniční spojenci Británie. Zastáncům brexitu se však podařilo vést účinnou kampaň, protože možnost opuštění unie rozděluje zemi nejen zeměpisně, ale i napříč stranami. V Anglii jsou pro brexit zejména starší voliči, lidé na venkově a v menších městech, proti je mladší generace a obyvatelé velkých a univerzitních měst. Ve Skotsku a v Severním Irsku brexit odmítají obyvatelé měst i venkova.

  • 08:01

    Průzkumy, které prošly v posledních týdnech řadou výkyvů, byly v posledních dnech víceméně vyrovnané a prakticky nikdo se neodvažuje tipovat výsledek. Jasné je, že referendum rozhodnou dosud váhaví voliči a také účast - zejména mladých lidí, kteří jsou sice pro EU, ale kteří také chodí méně k volbám.

  • 08:03
    EU

    Pokud zvítězí odpůrci unijního členství, bude to mít dopady na celou EU, která kvůli krizi v eurozóně a problémům s migrací prochází těžkým obdobím i bez brexitu. Obavy vyvolává zejména riziko, že britského příkladu by chtěly následovat strany v dalších zemích a že by se unie mohla začít rozkládat.

  • 08:05

    Pokud Británie odhlasuje odchod z Evropské unie, tak ztratí svůj vliv ve světě. Uvedl to čínský list The Global Times, který vydává čínská vládnoucí komunistická strana. Ve své čínské i anglické verzi deník usoudil, že "Británie hraje riskantní hru, která by se neměla napodobovat".

  • 08:08

    Nejnovější průzkumy podle ČTK ukazují na velice těsný souboj. Ze čtyř různých anket, jejichž výsledky byly zveřejněny dnes ráno, vyzněly dvě ve prospěch zastánců setrvání země v evropském bloku a dvě pro takzvaný brexit, informoval list The Daily Telegraph. To, jak referendum nakonec dopadne, rozhodne podle expertů skutečnost, kolik lidí se jednotlivým táborům podaří dostat k urnám a jak se rozhodnou voliči, kteří dosud váhali. Přes měsíce trvající kampaň zůstává podle sondáží nerozhodnutý jeden z deseti voličů.

  • 08:16

    Hlasovat mohou všichni britští občané starší 18 let, kteří jsou zapsáni ve voličských seznamech. K urnám mohou jít i občané Irska, Malty a britského Společenství s trvalým bydlištěm v Británii. Na rozdíl od parlamentních voleb mají právo hlasovat i občané Gibraltaru. Celkem může k urnám přijít 46,5 milionu lidí.

  • 08:18

    Libra se před zahájením referenda vyšplhala na letošní maximum vůči dolaru. Britská měna během asijského obchodování vystoupila až na 1,4847 USD, tedy na nejvyšší úroveň od začátku letošního roku. Později sice o část zisků přišla a vrátila se těsně pod 1,48 USD, oproti středě si však připisovala zhruba 0,6 procenta.

  • 08:35
    Česká republika

    Pokud by Britové v referendu rozhodli, že odejdou z Evropské unie, zajištění zdravotní péče pro Čechy pobývající v Británii by se to podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ladislava Štichy nijak nedotklo. Dále by měli možnost léčit se v britských zdravotnických zařízeních, a to na základě mezistátní smlouvy z roku 1976.

  • 08:36

    Na hlasovacích lístcích je otázka "Mělo by Spojené království zůstat členem Evropské unie, nebo by mělo Evropskou unii opustit?" Voliči na doporučení volební komise nezaškrtávají varianty označené pouze Ano a Ne, ale opatřené slovy "Zůstat členem Evropské unie" a "Opustit Evropskou unii". Lístky jsou vytištěny v angličtině, ve Walesu i ve velštině.

  • 08:37

    Prvním signálem o výsledku může podle expertů být informace o účasti: čím víc lidí k urnám přijde, tím větší je šance na setrvání Británie v EU.

  • 08:39
    Bohuslav Sobotka

    "Česká vláda je přesvědčena, že Evropská unie bude silnější s Velkou Británií jako jejím členem. Velká Británie byla po desetiletí důležitou a neodmyslitelnou součástí EU a já věřím, že tomu tak zůstane i po dnešním hlasování," cituje ČTK premiéra Bohuslava Sobotku. Evropská integrace je podle něj důležitou odpovědí na globalizaci, která "umožňuje evropským zemím i nadále hrát klíčovou roli při ovlivňování vývoje ve světě, který se dynamicky mění". Vliv Británie, včetně vlivu na podstatná ekonomická a politická rozhodnutí, by se mimo EU výrazně snížil, dodal premiér.

  • 08:43
    Česká republika

    Britové by měli hlasovat pro odchod z Evropské unie, jsou přesvědčeni bývalý český prezident Václav Klaus a Institut Václava Klause. Takzvaný brexit by podle nich žádné negativní dopady na Evropu a svět neměl, pro Evropskou unii by ale znamenal budíček.

  • 08:46

    K možnému odchodu Británie z Evropské unie se vyjádřil i celosvětově uznávaný britský věděc Stephen Hawking: "Brexit by byl pro britskou vědu pohromou."

  • 08:52
    Důležité

    Odhady především ekonomických důsledků případného vystoupení Británie z EU jsou převážně negativní. Globální trhy vydávají varování o možných dopadech ukončení členství na světovou ekonomiku. Prakticky všechny odborné britské i mezinárodní ekonomické týmy tvrdí, že Británie na případný brexit doplatí. Libra by mohla rychle oslabit až o 20 procent, předpověděl britský institut pro ekonomický a sociální výzkum NIESR.

  • 08:56

    Volte pro setrvání země v EU, aby vaše děti a pravnuci měli lepší budoucnost, vyzval premiér Cameron na svém twitteru.

  • 09:08

    Šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová vyzvala voliče, aby hlasovali pro setrvání v EU. "Případný odchod Británie z unie by mohl vyvolat nové referendum o nezávislosti Skotska," varovala.

  • 09:18
    Německo

    Vývoj Evropské unie a zejména nebezpečí takzvaného brexitu, tedy odchodu Británie z EU, znepokojuje 42 procent německých firem. Ukázal to průzkum Institutu německého hospodářství (IW). Institut se dotazoval zhruba 3000 firem, z nichž jen 12 procent uvedlo, že pro ně evropská politika nepředstavuje žádné riziko. Nebezpečí silně vnímají zejména průmyslové firmy (46 procent), o něco méně sektor služeb (38 procent) a stavebnictví (36 procent). Čtvrtina společností považuje za riziko také hospodářskou politiku německé vlády.

  • 09:33

    Ať je závěr britského referenda jakýkoli, je signálem, že Evropská unie musí naléhavě pracovat na reformách. Složitost jejích institucí je zdrojem slabosti, ale jisté problémy lze řešit jen na kontinentální úrovni. V našem otevřeném a nestabilním světě, kde dominují obři z Ameriky a Číny, nemůže žádná jednotlivá evropská země sama obstát. Otázka, položená Britům, je platná pro celou Evropu, komentuje britské referendum belgický list La Croix.

Foto: ČTK , ČTK/AP , DPA/Michael Kappeler

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

ilustrační foto.

Zavřené benzinky
90 procent čerpacích stanic ve velkých britských městech nemá co tankovat

Až 90 procent čerpacích stanic ve velkých britských městech nemá palivo, napsala v pondělí agentura Reuters. Krizi v dodavatelských řetězcích, kterou způsobil... více

Ilustrační foto.

Brexit
Europoslanci zřejmě schválí obchodní dohodu Evropské unie s Británií

Definitivní potvrzení obchodní dohody Evropské unie s Británií mají dnes v rukou poslanci Evropského parlamentu. více

Ilustrační foto.

Vzájemná dohoda
Evropský průkaz platí v Británii dál, ale jen pro nezbytnou péči při krátkodobém pobytu

Díky dohodě mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií o obchodu a spolupráci mohou čeští cestovatelé dál v Británii využívat Evropský průkaz zdravotního... více

Ilustrační foto.

Pobyt v zahraničí
Brigádníci budou moci do Británie nejspíš jen s vízem, studenti snadněji

Definitivní ukončení svazku mezi Británií a Evropskou unií nebrání zájemcům zlepšovat si v ostrovní zemi svou angličtinu. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov