Mají útočníka
Teror ve Švédsku: policie potvrdila, že má řidiče z nákladního vozu

08.04.2017 03:50 Aktualizováno 08.04. 14:10

On-line

  • 17:13

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže k útoku v centru Stockholmu.

  • 17:14

    Tři mrtvé a mnoho zraněných si dnes vyžádal incident, při němž v centru švédské metropole Stockholmu najel nákladní automobil do davu lidí. Oznámila to místní média a potvrdila policie. Podle premiéra Stefana Löfvena vše nasvědčuje tomu, že šlo o teroristický útok. Jedna osoba byla podle něj zadržena.

  • 17:14

    Švédský pivovar Spendrups podle listu Aftonbladet po útoku oznámil, že od dnešního rána nemá zprávy o jednom ze svých nákladních aut, které bylo zřejmě ukradeno. Podle fotografií z místa útoku použil zřejmý pachatel právě auto převážející pivo.

  • 17:15

    "Najíždění nákladním autem nápadně připomíná jiné teroristické útoky, ale nedělejme krátké spojení, vyčkejme zprávy švédské policie, která bude vědět, co se tam dělo. A bude-li to série v řetězci teroristických útoků, nebudu tím překvapen," uvedl prezident Miloš Zeman.

  • 17:16

    Útoky nejsou a nesmí být normální, uvedl na Twitteru ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil čin za ohavnost. Česká diplomacie vyzvala občany v nouzi, aby se v případě potřeby obraceli na nouzovou linku.

  • 17:17

    Švédská policie po vražedném útoku nákladním autem ve Stockholmu provedla několik dramatických bezpečnostních opatření a vyzvala obyvatelstvo, aby se vyhnulo středu metropole. Podle televize CNN policie evakuovala hlavní nádraží v centru města, uzavřela stanice metra a zvýšila ostrahu parlamentu.

  • 17:17

    Šéf české diplomacie Zaorálek na Twitteru zprávy ze Stockholmu označil za hrozné. "Ohavné útoky na nevinné lidi musí skončit. Pachatelé musí být dopadeni a postaveni před soud," uvedl. Fiala napsal, že myslí na oběti. "Teroristé se nás snaží zastrašit, Švédsko je dalším cílem. Neuspěji, teror musíme porazit," dodal. Místopředseda Úsvitu Marek Černoch uvedl, že je z útoku otřesen. "Modleme se, ať je co nejméně obětí a zraněných. Evropa prožívá opravdu těžké období," napsal.

  • 17:19

    České velvyslanectví ve Stockholmu zatím nemá zprávy, že by mezi oběťmi tamního dnešního útoku byli Češi. Velvyslanectví i ministerstvo zahraničí kontaktovalo české občany přes SMS či sociální sítě. Nikdo z oslovených dosud neoznámil žádné problémy. 

  • 17:19

    "Útok na jeden členský stát je útokem na nás na všechny," uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Vyjádřil také soustrast rodinám obětí, podobně na Twitteru reagoval i předseda Evropské rady Donald Tusk.

  • 17:37

    Po útoku ve Stockholmu byla zavedena zvýšená bezpečnostní opatření i v metropolích dalších severských zemí. Finská policie uvedla v centru Helsinek policisty do stavu zvýšené pohotovosti. V norském Oslu a v několika dalších větších norských městech začnou podle místní policie prostorami na letištích procházet ozbrojení policisté. Hlídky přitom v Norsku obvykle střeží dopravní tepny beze zbraní. Větší pozornost budou bezpečnostní složky věnovat i místům s velkým shromážděním lidí.

  • 18:56
  • 18:56
  • 18:57
  • 19:00
  • 19:00

    Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) útok odsoudil jako odporný a zbabělý. "Nesmíme se nechat zastrašit terorismem. Upřímnou soustrast rodinám obětí," uvedl. Místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) napsal, že teroristé pro něj vždy byli a vždy budou zbabělci hodní opovržení.

  • 19:09

    Počet obětí útoku vyšetřovatelé neuvedli, podle médií se pohybuje mezi třemi a pěti. Švédská policie po útočníkovi zatím bezvýsledně pátrá. 

  • 19:44

    Incident ve Stockholmu byl zřejmě dalším útokem "osamělého vlka", uvedl na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jeho úřad zatím nemá informace, že by se týkal České republiky či jejích občanů.

  • 20:08

    Český prezident Miloš Zeman přijal se zármutkem zprávu o teroristickém útoku v centru Stockholmu. Napsal to v kondolenci švédskému králi Carlu XVI. Gustafovi. Zeman vyjádřil hlubokou soustrast králi i rodinám obětí incidentu.

  • 21:01

    Útok teroristy v centru Stockholmu si vyžádal čtyři mrtvé, oznámila večer švédská policie. Informace o obětech se ale stále různí, neboť podle lékařů byl při akci, během níž pachatel vjel s nákladním autem do davu lidí, zabit jeden člověk. Stockholmská radnice oznámila, že mrtví jsou tři.

Foto: ČTK/ZUMA/Roger Schederin / Ibl Bildbyr

Autor: ČTK , DPA



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Martin Ignačák ( na snímku vlevo) u soudu.

Trestní stíhání
Anarchista stíhaný za terorismus další peníze od státu nevysoudil

Martin Ignačák nedostane od státu dalších 477 tisíc korun jako odškodné za trestní stíhání. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl soud, který poukázal na to, že... více

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir.

Teroristické útoky
Radikální duchovní Bashira byl v Indonésii propuštěn na svobodu

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir, jenž je považován za strůjce teroristických útoků na ostrově Bali z roku 2002, je opět na svobodě. více

Ilustrační foto.

Integrační centrum
Rehabilitační programy se snaží o nápravu teroristů a začlenění do společnosti

Somálské militantní uskupení Šabáb rekrutuje tisíce pěších vojáků, ale i lidi, kteří by pracovali ve službách na území pod kontrolou organizace. více

Ilustrační foto.

Plánování útoku
Austrálie odebrala občanství muslimskému duchovnímu

Austrálie odebrala občanství muslimskému duchovnímu, který se narodil v Alžírsku. Abdul Nacer Benbrika byl odsouzen za to, že stál v čele teroristické buňky,... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov