Drama v Německu
Útok nebyl terorismem, souvisel s Breivikem

Lidé nosí květiny k provizornímu památníku poblíž místa střelby.

SLEDUJEME...

23.07.2016 10:47 Aktualizováno 23.07. 19:07

On-line

  • 06:19
    François Hollande

    Francouzský prezident François Hollande označil páteční střelbu v Mnichově, kdy osmnáctiletý muž zabil devět lidí a sám zemřel, za teroristický čin. Podle něj měl incident v Německu zasít strach. Mnichovská policie přitom zatím motiv útoku neupřesnila, podle ní nelze vyloučit terorismus ani čin šíleného střelce. Hollande také slíbil Německu francouzskou podporu.

  • 07:30
    Česká republika

    Mezi devíti mrtvými nejsou žádní čeští občané. Na twitteru to oznámilo české ministerstvo zahraničí, které se odvolalo na německou policii. 

  • 09:18

    Íránské ministerstvo zahraničí odsoudilo páteční útok v nákupním centru v bavorské metropoli Mnichově. 

  • 10:19
    Česká republika

    Čeští politici v reakcích na páteční střelbu v Mnichově vyjádřili soustrast rodinám obětí. Vyzývají také k tvrdému postupu vůči terorismu. 

  • 10:35
    Rusko

    Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil německé kancléřce Angele Merkelové soustrast kvůli pátečnímu útoku v Mnichově. Oznámil to Kreml. 

    Putin zaslal soustrastný telegram nejen Merkelové, ale i bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi. Vyjádřil v souvislosti s páteční tragédií hlubokou soustrast občanům celého Německa.

    Pomoc Německu nabídl už v pátek americký prezident Barack Obama a šok nad událostí vyjádřil britský ministr zahraničí Boris Johnson. Írán útok odsoudil.

  • 10:38
    Důležité

    Střelba v Mnichově byla od 14. července již třetím útokem spáchaným v západní Evropě. Zatímco ke dvěma prvním činům se přihlásil samozvaný Islámský stát (IS), k pátečnímu útoku nikoli, i když stoupenci IS útok na sociálních sítích oslavovali.

  • 11:30
    Česká republika

    Česko zatím nemá informace, že by po útoku v Mnichově hrozilo zemi konkrétní nebezpečí. Na twitteru to oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Dnes se sejde zpravodajská skupina, kam patří zástupci vnitra, tajných služeb či policie. Budou hodnotit aktuální situaci.

    Zpravodajská skupina se při podobných událostech setkává pravidelně. "Čekáme na aktuální informace německých bezpečnostních složek," uvedl Chovanec.

    Poslední známé jednání zpravodajské skupiny bylo před týdnem po teroristickém útoku ve francouzském Nice. Tehdy ponechala v platnosti první stupeň ohrožení před terorismem, tedy bdělost, která v Česku platí. Rozhodl však, že policisté posílí hlídky a budou nadále víc hlídat některé objekty, jako jsou letiště, nádraží či dějiště sportovních a kulturních akcí, kde by se mohlo sejít víc lidí. Posílené policejní hlídky jsou v ulicích i nyní.

  • 12:06

    Útok v Mnichově přišel ve stejný den jako atentát norského masového vraha Anderse Breivika před pěti lety. Někteří lidé v tom hledají spojitost.

  • 12:44
    Německo


    Mnichovský starosta Dieter Reiter vyhlásil na dnešek v Mnichově den smutku za oběti a vyjádřil "šok nad tím hrozným činem" a soustrast rodinám a přátelům obětí.

  • 14:06

    Turecké ministerstvo zahraničí oznámilo, že mezi devíti oběťmi jsou tři turečtí občané. Na tiskové konferenci v Mnichově zaznělo, že mezi oběťmi není žádný turista. Priština potvrdila, že mezi mrtvými jsou tři mladí kosovští Albánci - jednadvacetiletý mladík a dvě ženy. Řecké úřady uvedly, že jedna z obětí byla občanem Řecka.

  • 14:28

    Prezident Miloš Zeman přijal zprávu o útoku s hlubokým zármutkem, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. "Mrzí mě, že si toto krvavé vraždění, kterého býváme svědky čím dál tím častěji, zvolilo za cíl Vaši dosud klidnou zemi. Ať už se jednalo o čin šílence, nebo o teroristický útok, jsem znepokojen nárůstem násilí v Evropě, kde lidský život, jak se zdá, pro některé přestává mít cenu," napsal německému prezidentovi Joachimu Gauckovi.

    "Vyjadřuji hlubokou lítost nad oběťmi útoku v Mnichově soustrast jejich rodinám a plnou podporu a solidaritu Bavorsku a Německu," uvedl na svém twitterovém účtu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V tiskové zprávě útok odsoudil. "Bezpečnost se stává v dnešní Evropě jednoznačnou prioritou. Je nutno jednat společně tak, aby nás fanatici a násilníci nedonutili opustit náš svobodný a demokratický způsob života a naopak to byli oni, kdo budou poraženi a zničeni," napsal.

  • 15:10
    Angela Merkelová

    Německo je hluboce zarmouceno smrtí těch, kteří zahynuli během pátečního útoku v Mnichově. V Berlíně to řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Byla to její vůbec osobní reakce na útok.

    Merkelová projevila pochopení pro ty, kdo nyní mohou pochybovat o tom, zda jsou na veřejných místech v bezpečí. Slíbila, že bezpečnostní složky udělají "vše, co bude v jejich silách, aby ochránily bezpečnost a svobodu všech".

  • 15:47
    Důležité

    Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére po schůzi bezpečnostní rady státu řekl, že nic nenasvědčuje propojení útočníka z Mnichova s mezinárodním terorismem. Ministr tak potvrdil informaci, kterou předtím poskytla mnichovská policie.

Foto: ČTK , imago stock&people, Sebastian Widmann

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Dopravní spojení
V Německu končí levná jízdenka, regiony žádají nové a dostupné předplatné

V Německu platí poslední tři dny levná jízdenka, díky které je možné za měsíční cenu devět eur (220 Kč) cestovat po celé zemi regionální a městskou dopravou. Z... více

Ilustrační foto.

Boj s virem
Německo od října zpřísní covidová opatření, počítá s respirátory a testy

Německo od října plošně zavede povinné respirátory v dálkové dopravě, zdravotní roušky budou moci mít jen děti. Do nemocnic a pečovatelských zařízení bude... více

Ilustrační foto.

Čtvrtá dávka
Německo už podle ministra zdravotnictví nebude usilovat o povinné očkování

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach v pátek kvůli očekávané letní vlně nemoci covid-19 vyzval lidi starší 60 let, aby se nechali očkovat čtvrtou... více

Ilustrační foto.

Covid-19
Neočkovaní lidé v Německu čelí rostoucímu tlaku, aby se nechali očkovat

Neočkování lidé v Německu čelí sílícímu tlaku, aby využili možnosti nechat se naočkovat proti nemoci covid-19. Ačkoli žádný z hlavních kandidátů na kancléře... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov