Královská svatba
VIDEO: Harry a Meghan už jsou svoji. Sebral jim biskup slávu?

19.05.2018 10:35 Aktualizováno 19.05. 16:20

On-line

  • 10:30

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže, ve které přiblížíme průběh královské svatby, během které se v kapli svatého Jiří na královském hradě Windsor vezmou britský princ Harry a americká herečka Meghan Markleová.

  • 10:31

    Po skončení obřadu v jednu hodinu odpoledne (ve 14.00 středoevropského času) vyrazí novomanželé v kočáře na projížďku po městečku, aby pozdravili lidi, kteří jim přijdou popřát štěstí. Po absolvování zhruba tříkilometrového okruhu se vrátí na oficiální svatební recepci na hradě Windsor. Večerní neformální party, kam dorazí 200 nejbližších přátel a příbuzných, se připravuje v nedalekém sídle Frogmore House.

  • 10:31
  • 10:33

    Snoubenci na svatbu pozvali 600 hostů, mezi nimiž nejsou žádní významní politici. Obřadu se zúčastní mimo jiné mnoho členů královské rodiny, včetně panovnice Alžběty II. Z celebrit má být přítomná například tenisová hvězda Serena Williamsová, bývalé členky hudební skupiny Spice Girls a někteří herečtí kolegové Markleové ze seriálu Kravaťáci. Z nevěstiny strany dorazí především její matka Doria Raglandová. Otec Thomas Markle se slavnostní události kvůli zdravotním potížím nezúčastní; místo něj nevěstu k oltáři doprovodí ženichův otec, princ Charles.

  • 10:34

    Britský princ Harry získal od královny Alžběty II. titul vévoda ze Sussexu a americká herečka Meghan Markleová se tak po svatbě stane vévodkyní ze Sussexu. Informoval o tom Buckinghamský palác. Oficiálním oslovením Harryho bude Jeho královská Výsost vévoda ze Sussexu, hrabě z Dumbartonu a baron z Kilkeelu. Jeho manželka bude mít šlechtický titul Její královská Výsost vévodkyně ze Sussexu. 

    O titulu pro prince Harryho se spekulovalo již před svatbou. Podle tradice uděluje královna Alžběta II. ve svatební den titul mužskému členovi královské rodiny. Volný byl přitom mimo jiné právě titul vévoda ze Sussexu.

  • 10:35

    V posledních dnech bylo oznámeno, že Meghan nepovede k oltáři její otec, který musel ze zdravotních důvodů odříci účast na svatbě - v této roli ho zastoupí Harryho otec, princ Charles.

    Nějakou dobu se spekulovalo o tom, že by nevěstu mohla vést uličkou v kapli její matka, Doria Raglandová - ale pokud by k tomu došlo, nejednalo by se o prvenství v rámci královských svateb. Královna Viktorie po smrti svého manžela prince Alberta dovedla k oltáři dvě ze svých dcer - princeznu Helenu a princeznu Beatrice.

  • 10:36

    V souladu s anglickou tradicí budou mít princ Harry a Meghan jako družičky a mládence pouze děti; nebudou mezi nimi chybět děti Harryho staršího bratra, prince Williama - tříletá princezna Charlotte a čtyřletý princ George.

  • 10:40

    Královský hrad Windsor a jeho široké okolí od časného rána ovládla horečka, která v poledne vyvrcholí svatbou. Spojené království svatbou žije a tisíce Britů od rána na místě očekávají slavnostní události, mnozí zahaleni do britské nebo americké vlajky.

    Ulice v okolí hradu jsou zaplněné, policie a záchranáři jsou v pohotovosti a organizátoři okázalého představení dokončují poslední detaily ceremoniálu. Vojenská policie se speciálně vycvičenými psy prohledala trasu slavnostního průvodu a policisté prozkoumali odpadkové koše a kanály, kde by mohly být ukryty bomby. "Berkshire se změnil v pevnost," napsal list The Daily Mail o anglickém hrabství, jehož je královský hrad součástí.

  • 10:41

    V úzkých uličkách Windsoru, který leží asi 30 kilometrů západně od Londýna, se podle odhadů tísní na 100 tisíc zvědavců. Počasí svatebčanům přeje, meteorologové hlásí modré nebe. Teploty se mají pohybovat těsně nad 20 stupni Celsia, slunce bude svítit celý den.

  • 10:49
  • 10:50

    Princ Harry bude po svatbě s Meghan Markleovou nosit snubní prsten, což ne všichni královští ženichové dělají. Když se například oženil Harryho bratr, princ William, rozhodl se jít ve šlépějích svého dědečka a strýce a prsten nenosit.

  • 10:53

    Královské nevěsty mívají snubní prsteny ze zlata pocházejícího z dolu v severním Walesu. Očekává se, že Meghan Markleová bude tuto tradici následovat. Během svatebního obřadu v kapli svatého Jiří na hradě Windsor si ženich a nevěsta prsteny vymění. Ještě předtím označí arcibiskup z Canterbury šperky za "symbol nekonečné lásky a věrnosti" a za připomínku jejich svatebních slibů.

    Nejprve Harry navlékne prsten na prsteníček Meghan, následně tak učiní i ona. Oba budou mezitím pokračovat v odříkávání svého slibu. Očekává se, že americká herečka stejně jako princezna Diana a Kate Middletonová vynechá slova o tom, že se "zavazuje k poslušnosti" svému nastávajícímu.

  • 10:56

    Do prostor hradu Windsor, kde se svatba koná, začali přicházet pozvaní členové veřejnosti z řad zaměstnanců charitativních organizací, osob, které se zasloužily o rozvoj místních komunit, mladých lidí a dětí. Jedním z očekávaných asi 2600 hostů je Alan Scott, který se již 45 let věnuje skautingu, což je aktivita, kterou královská rodina velmi podporuje. Scott uvedl, bude v jedné z předních řad, proto doufá, že Harryho i jeho manželku uvidí po obřadu zblízka. Devětašedesátiletý muž přijel do Windsoru z Lincolnshireu již v pátek večer. "Je to pro mě obrovská čest," řekl o pozvání.

  • 10:57

    Mezi pozvanými je i dvanáctiletá Amelia Thompsonová, která přežila loňský teroristický útok na popovém koncertě v Manchesteru. Kromě Thompsonové budou moci příjezd a odjezd svatebčanů na Windsorském hradě podle Kensingtonského paláce sledovat také například veterán Philip Gillespie, který přišel o nohu v bojích v Afghánistánu a nyní vybírá peníze na charitu, Pamela Anomnezeová, která pomáhá psychicky nemocným, či školák Reuben Litherland, který se narodil hluchý a o poledních přestávkách ve své škole vyučuje znakovou řeč.

  • 11:00

    Nevěsta strávila noc se svou matkou Dorií Raglandovou v luxusním hotelu, v jiném hotelu podle tradice přenocoval ženich, jemuž dělal společnost jeho bratr William. 

    Kensingtonský palác, který Harry využívá jako svou rezidenci, zpřístupnil veřejnosti oficiální informaci o průběhu ceremoniálu, která obsahuje seznam modliteb a promluv církevních hodnostářů, podrobnosti o hudebním doprovodu a minutovník obřadu. Podle paláce princ Harry a jeho nastávající "věnovali velkou pozornost výběru všech náležitostí sňatku".

  • 11:02
  • 11:02

    Dort pro novomanžele připravila cukrářka Claire Ptaková z východního Londýna. Podle dostupných informací má dort "podtrhnout chuti jara" s dominantními tóny citrónů a bezového květu.

  • 11:03

    Až si Harry a Meghan řeknou své "ano", budou obklopeni bílými růžemi, pivoňkami a náprstníky. Květinová výzdoba v kapli svatého Jiří bude vytvořena s využitím květin vypěstovaných v místních sklenících; květiny nebudou dovážené.

  • 11:11

    Svatební pozvánky byly vytištěny 22. března, a pár o svém seznamu hostů zachovává mlčenlivost. Do kaple svatého Jiří, kde se bude konat obřad, bylo pozváno zhruba 600 lidí. Na pozemky hradu Windsor bylo navíc pozváno 2640 "hostů z lidu".

  • 11:12

Foto: ČTK/AP

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Princ Harry a Meghan Markle.

Bez ovací
Princ Harry s Meghan přiletěli do Kanady. Co bude, to se neví

Se sportovní taškou přes rameno a dvěma osobními strážci přiletěl v noci na úterý do kanadského Vancouveru britský princ Harry, aby v této zemi začal nový... více

Meghan a Harry.

Velká Británie
Královna o úmyslu Harryho a Meghan předem nevěděla

Ohromující událost, která nemá v dějinách britské monarchie obdoby. Tak britská média hovoří o kroku prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří ve středu... víceDiskuse (5)

Meghan Markle si umí užívat: Narozeniny potají oslavila na Ibize

Luxusní dovolená
Meghan Markle si umí užívat: Narozeniny potají oslavila na Ibize

Vévodkyně ze Sussexu svůj narozeninový den strávila poklidnou rodinnou oslavou v Anglii. To byl ale jen začátek, hned o dva dny později totiž společně s... více

Donald Trump měl s vévodkyní Meghan v minulosti spory.

Americký prezident
Trump prý Meghan za sprostou neoznačil. Nahrávka tvrdí opak

Americký prezident Donald Trump v neděli na twitteru popřel, že by manželku britského prince Harryho Meghan označil za sprostou. Britský bulvární deník The Sun... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov